Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Farlige kemikalier i international handel (Rotterdam-konventionen)

 

RESUMÉ AF:

Rotterdam-konventionen

Afgørelse 2003/106/EF om indgåelse af Rotterdam-konventionen

Afgørelse 2006/730/EF om indgåelse af Rotterdam-konventionen

HVAD ER FORMÅLET MED KONVENTIONEN OG AFGØRELSERNE?

  • Konventionen sikrer en procedure med forudgående informeret samtykke (PIC) for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel.
  • Afgørelserne sikrer, at EU godkender, indgår og deltager i Rotterdam-konventionen, efter at Domstolen havde gjort den oprindelige afgørelse ugyldig på grund af retlige omstændigheder.

HOVEDPUNKTER

Konventionen:

  • regulerer import og eksport af 52 farlige kemikalier og pesticider
  • kræver, at ethvert anført kemikalie skal have fået en importørs forudgående samtykke, før det kan eksporteres
  • fastlægger procedurer for informationsudveksling om afgørelser, der træffes af importlande
  • kræver, at alle, der underskriver konventionen, udpeger en national myndighed, som skal sikre den fulde gennemførelse
  • spørger hver underskriver, om de er parate til at acceptere import af de kemikalier og pesticider, der er opført på listen, eller ikke
  • kræver, at eksportører sikrer, at de kemikalier, der er anført på de tilhørende lister, ikke eksporteres, hvis importlandet ikke har givet formelt tilsagn
  • kræver, at parter, der har forbudt et kemikalie eller underkastet det strenge restriktioner, skal underrette konventionens sekretariat om dette
  • sikrer udveksling af videnskabelige, tekniske, økonomiske og juridiske oplysninger om de omfattede kemikalier samt mulighed for teknisk bistand til udviklingslande for så vidt angår regulering af kemikalier
  • tillader et land, der har tilsluttet sig konventionen, at trække sig fra konventionen et år efter, at det har tilkendegivet, at det ønsker at gøre dette
  • omfatter ikke narkotika, radioaktivt materiale, affald, kemiske våben, fødevarer og fødevaretilsætningsstoffer, genetisk modificerede organismer eller kemikalier, der eksporteres med henblik på forskning.

IKRAFTTRÆDELSESDATO

Konventionen trådte i kraft den 24. februar 2004.

BAGGRUND

  • Den 10. januar 2006 afsagde Domstolen dom i sag C-94/03. Europa-Kommissionen havde anlagt sag mod Rådet og bad Domstolen om af ugyldiggøre Rådets afgørelse 2003/106/EF, som havde godkendt Rotterdam-konventionen på vegne af EU.
  • Kommissionen mente, at afgørelsen skulle have været baseret udelukkende på artiklen i traktaten om den fælles handelspolitik (på daværende tidspunkt artikel 133 i Amsterdamtraktaten), og ikke på den anvendte artikel, som omhandlede miljøpolitik (artikel 175 i samme traktat).
  • Domstolen afsagde kendelse om, at begge artikler var påkrævede for at sikre det nødvendige juridiske grundlag, og ugyldiggjorde Rådets oprindelige afgørelse. Den nye afgørelse, som trådte i kraft på den dato, hvor dens forgænger blev vedtaget, sikrer, at der ikke er et juridisk tomrum.

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENTER

Rotterdam-konventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (EUT L 63 af 6.3.2003, s. 29-47).

Rådets afgørelse 2003/106/EF af 19. december 2002 om indgåelse på Fællesskabets vegne af Rotterdam-konventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (EUT L 63 af 6.3.2003, s. 27-28).

Rådets afgørelse 2006/730/EF af 25. september 2006 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af Rotterdam-konventionen om proceduren for forudgående informeret samtykke for visse farlige kemikalier og pesticider i international handel (EUT L 299 af 28.10.2006, s. 23-25).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 649/2012 af 4. juli 2012 om eksport og import af farlige kemikalier (EUT L 201 af 27.7.2012, s. 60-106).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 649/2012 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 06.08.2020

Top