Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-politik for den arktiske region

Intet andet sted er klimaændringerne mere synlige end i Arktis. Det Arktiske Hav forventes inden for de kommende 30-40 år at være næsten isfrit om sommeren. Den Europæiske Union (EU) går ind for at beskytte miljøet og bekæmpe klimaændringerne i denne region.

DOKUMENT

Fælles meddelelse til Europa-Parlamentet og Rådet - Udvikling af en EU-politik for den arktiske region: fremskridt siden 2008 og den fremtidige indsats (JOIN(2012) 19 final af 26. juni 2012).

RESUMÉ

Intet andet sted er klimaændringerne mere synlige end i Arktis. Det Arktiske Hav forventes inden for de kommende 30-40 år at være næsten isfrit om sommeren. Den Europæiske Union (EU) går ind for at beskytte miljøet og bekæmpe klimaændringerne i denne region.

HVAD ER FORMÅLET MED DENNE FÆLLES MEDDELELSE?

Den fælles meddelelse fra Kommissionen og den højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik viser EU's handlinger for at beskytte miljøet i denne region. Den anbefaler også øget EU-investering i global og bæredygtig udvikling.

HOVEDPUNKTER

I 2008 vedtog Kommissionen den første meddelelse om den arktiske region og foreslog en EU-politik for Arktis med tre primære mål:

  • at beskytte og bevare Arktis i samarbejde med de lokale befolkninger
  • at fremme bæredygtig anvendelse af ressourcer
  • at opfordre til internationalt samarbejde.

Denne fælles meddelelse fra 2012 gennemgår EU's bidrag til Arktis siden 2008. Den udstikker kursen for EU's fremtidige engagement i Arktis for i fællesskab at gøre en indsats for at beskytte miljøet i den arktiske region og sikre den en bæredygtig udvikling.

En strategisk region

Arktis er et område med voksende strategisk betydning. Det ændrede landskab åbner muligheder for nye transportkorridorer og udnyttelse af naturlige og mineralske ressourcer såsom olie og gas. Nordsøruten fra Europa til Asien vil kunne afkorte fragtskibenes sejltid mellem Stillehavet og Atlanterhavet med en tredjedel.

Mens dette vil være til gavn for den regionale og globale økonomi, vil det også have konsekvenser for Arktis' skrøbelige miljø. Derfor foreslår den fælles meddelelse en ny EU-politik for Arktis, der fokuserer på tre områder:

  • 1.

    Støtte til forskning og viden med henblik på at adressere miljø- og klimaændringsudfordringerne i Arktis: Horisont 2020-programmet søger et bredt samarbejde med forskere med speciale i Arktis. Et europæisk arktisk informationscenter er også blevet oprettet for at levere oplysninger om EU's rolle i Arktis.

  • 2.

    Ansvarlig handling for at sikre, at den økonomiske udvikling i Arktis er både bæredygtig og baseret på miljømæssig ekspertise. Hovedformålet er at samarbejde med arktiske partnere (inklusive den private sektor) om at udvikle lavrisikoteknologier, der eventuelt kan anvendes af udvindings- og shippingindustrierne. EU undersøger også nyskabende økonomiske aktiviteter, såsom bæredygtig turisme.

  • 3.

    Konstruktiv indsats og dialog med arktiske staters oprindelige folk og andre partnere for at øge bevidstheden og i fællesskab tackle udfordringerne.

EU-støtte

Siden 2008 har EU bidraget med over 1,14 mia. EUR til udvikling af det økonomiske, sociale og miljømæssige potentiale i EU's arktiske regioner (Danmark, Finland og Sverige). EU's strukturfonde har investeret betydeligt i udviklingen af den arktiske region med initiativer såsom Sápmidelprogrammet til støtte for samernes udvikling af deres kultur og erhverv.

EU har også bidraget med ca. 200 mio. EUR til international forskning i Arktis. Unionen er desuden den største bidragyder til fonden for støtte til Miljøpartnerskabet inden for Rammerne af Den Nordlige Division (NDEP), som yder støtte til projekter i Barentsregionen i Arktis.

Internationalt samarbejde

EU's erklærede mål er at støtte den internationale indsats for bekæmpelse af klimaændringer gennem anvendelsen af alternative energikilder og forskning.

Arktiske stater samarbejder på baggrund af FN's havretskonvention. Det Arktiske Råd fremstår som det vigtigste regionale organ, og alle de arktiske stater (Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA) samt de arktiske oprindelige folk er repræsenteret i det.

BAGGRUND

EU er en vigtig aftager af ressourcer (kulbrinter og råstoffer) og varer (såsom fisk) fra den arktiske region. Unionens politikker og lovgivning har derfor betydning for arktiske regeringer, virksomheder og forbrugere.

For yderligere oplysninger henvises til EU's politik for Arktis på webstedet for EU-Udenrigstjenesten.

VIGTIGE BEGREBER

Bæredygtig turisme: ansvarlige rejser til naturlige områder, der bevarer miljøet og forbedrer den lokale befolknings velfærd (definition fra International Ecotourism Society (den internationale organisation for bæredygtig turisme).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet - Den Europæiske Union og den arktiske region (KOM(2008) 763 endelig udg. af 20. november 2008).

Fælles arbejdsdokument - Oversigt over aktiviteter inden for rammerne af udviklingen af Den Europæiske Unions politik for Arktis, der ledsager dokumentet Fælles meddelelse til Europa-Parlamentet og Rådet - Udvikling af en EU-politik for den arktiske region: fremskridt siden 2008 og den fremtidige indsats (SWD(2012) 182 final af 26. juni 2012).

Fælles arbejdsdokument - Rummet og Arktis, der ledsager dokumentet Fælles meddelelse til Europa-Parlamentet og Rådet - Udvikling af en EU-politik for den arktiske region: fremskridt siden 2008 og den fremtidige indsats (SWD(2012) 183 final af 26. juni 2012).

seneste ajourføring 18.07.2015

Top