Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Omstilling til lavemissionsøkonomi i 2050

 

RESUMÉ AF:

Meddelelse (KOM)(2011) 112 endelig — Køreplan for omstilling til en konkurrencedygtig lavemissionsøkonomi i 2050

HVAD ER FORMÅLET MED DENNE MEDDELELSE?

  • Den fremlægger køreplanen frem til 2050 for de forskellige metoder til at nå EU's mål for reduktion af drivhusgasudledningerne.
  • Den indeholder milepæle for at vise, i hvilket omfang EU er på rette kurs mod at oprette en lavemissionsøkonomi.
  • Den fremlægger strategiske udfordringer, investeringsbehov, og hvilken rolle de forskellige sektorer bør spille.

HOVEDPUNKTER

Europa-Kommissionens analyse foreslår, at den mest omkostningseffektive metode til at nå det overordnede mål er at reducere hjemlige emissioner med 40 % og 60 % for henholdsvis 2030 og 2040 i forhold til 1990.

Alle sektorer skal bidrage til overgangen til lavemissionsøkonomi, og 2050-køreplanen fastlægger bidragene fra de forskellige sektorer:

  • elsektoren kan næsten helt eliminere CO2-emissionerne i 2050, navnlig ved at producere elektricitet fra vedvarende energi ved hjælp af mere avancerede teknologier.
  • transportsektoren kan reducere emissioner med mere end 60 % ved at blive mere bæredygtig gennem bedre køretøjseffektivitet, elkøretøjer og renere energi.
  • bygninger kan reducere de nuværende emissioner med ca. 90 % ved at forbedre energieffektiviteten.
  • industrisektoren kan reducere drivhusgasemissionerne med mere end 80 % via mere effektive processer, energieffektivitet, genbrug og nye teknologier.
  • Selvom landbrugssektoren inden 2050 forventes at stå for en tredjedel af EU’s samlede emissioner, kan sektoren reducere emissionerne med mellem 42 og 49 % igennem en række nye teknikker, herunder en sundere diæt med mindre kød.

Det kræver store offentlige og private investeringer over de næste fire årtier at nå disse mål. Meddelelsen vurderer, at dette vil betyde en yderligere investering for hele EU på omkring 270 mia. EUR om året eller 1,5 % af EU’s BNP.

De potentielle fordele, udover håndtering af klimaforandringer og en mere effektiv udnyttelse af ressourcer, er overvældende. Pakken af foranstaltninger kunne:

  • reducere EU’s årlige gennemsnitlige energiomkostninger med mellem 175 og 320 mia. EUR
  • reducere Europas afhængighed af importerede fossile brændstoffer
  • stimulere en strukturændring i Europas økonomi, der ville skabe tusindvis af arbejdspladser
  • forbedre luftkvaliteten til gavn for Europas borgere.

BAGGRUND

Med henblik på at holde temperaturstigningen under 2o C, det internationalt vedtagede mål for at forebygge de katastrofale konsekvenser af global opvarmning, sigter EU på at reducere drivhusgasudledningerne med 80-95 % frem til 2050 i forhold til 1990-niveauet.

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget Køreplan for omstilling til en konkurrencedygtig lavemissionsøkonomi i 2050 (KOM(2011) 112 endelig udg. af 8. marts 2011)

seneste ajourføring 03.08.2016

Top