EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Overordnede retningslinjer for EU-landenes økonomiske politikker

RESUMÉ AF:

Rådets henstilling (EU) 2015/1184 — overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker i EU-landene og EU som helhed

RESUMÉ

HVAD ER FORMÅLET MED DE OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR ØKONOMISK POLITIK?

I henhold til artikel 121 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde udsteder Rådet de overordnede retningslinjer for de økonomiske politikker (BEPG'er) for EU's økonomi. Det er retningslinjer om makroøkonomiske og strukturelle politikker, og de har til formål at koordinere EU-landenes økonomiske politikker for at nå nogle fælles mål.

Når de læses sammen med retningslinjerne for EU-landenes beskæftigelsespolitikker, der hvert år offentliggøres under en separat artikel (artikel 148 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde), udgør de integrerede retningslinjer for gennemførelsen af Europa 2020-strategien.

HOVEDPUNKTER

Den finansielle og økonomiske krise i 2008 afslørede og forværrede vigtige svagheder i EU og understregede den tætte indbyrdes afhængighed mellem EU-landenes økonomier. Det seneste sæt retningslinjer fra 2015 har til formål:

  • som beskrevet i den årlige vækstundersøgelse for 2015, der blev fremlagt af Kommissionen, at validere og støtte politiske handlinger rettet mod at nå målene i Europa 2020-strategien baseret på:
    • investering
    • strukturreformer
    • finanspolitisk ansvarlighed
  • bestemt at bringe EU på rette vej mod vækst, målet i Europa 2020-strategien, og give den mulighed for fuldt ud at udnytte potentialet til at skabe nye jobs
  • at bidrage til at nå målene i det europæiske semester for koordinering af økonomiske politikker.

Rådet henstiller til, at EU-landene, hvor det er relevant, og EU som helhed tager højde for de følgende retningslinjer i deres økonomiske politikker.

  • Retningslinje 1: fremme af investeringer ved at:
  • Retningslinje 2: øget vækst via strukturreformer i EU-landene ved at:
    • forsætte med at reformere arbejdsmarkederne og sociale velfærdssystemer for at øge væksten og beskæftigelsen og samtidig sikre universel adgang til social velfærd og tjenesteydelser, parallelt med at kvaliteten, overkommelige priser og bæredygtigheden bevares
    • tilskynde reformering og integration af produktmarkederne, for at forbrugere og EU-virksomheder kan drage fordel af lavere priser og et bredere udvalg af varer og tjenesteydelser
    • forbedre de lovgivningsmæssige rammer, som virksomheder opererer inden for, især for at støtte små- og mellemstore virksomheder (SMV'er)
    • fremme den private sektors investeringer i forskning og innovation, især inden for innovation og forskning i informations- og kommunikationsteknologi samt den digitale økonomi.
  • Retningslinje 3: fjerne de største hindringer for bæredygtig vækst og jobskabelse i EU ved at:
  • Retningslinje 4: fremme de offentlige finansers bæredygtighed og bidrag til vækst ved at:
    • føre finanspolitikker, der overholder stabilitets- og vækstpagten (dvs. ved at kontrollere, at underskud og gæld holdes på bæredygtige niveauer) for at generere positive afsmittende virkninger på væksten gennem mere koordinerede handlinger. Dette skulle give de EU-lande, der ikke har noget finanspolitisk råderum (dvs. manøvrerum på de offentlige finanser), mulighed for at generhverve dette råderum, og dem, der har råderum, mulighed for at benytte lejligheden til at tilskynde til hjemlig efterspørgsel, med særligt fokus på investering
    • prioritere vækstfremmende udgiftsområder (f.eks. uddannelse, kvalifikationer, forskning og udvikling, innovation og investering i netværk med positive virkninger for produktiviteten)
    • bevæge sig i retning af mere vækstfremmende skatter og forbedre skattesystemernes effektivitet ved at udvide skattegrundlaget samt styrke skatteforvaltningen, forenkle skattesystemet og bekæmpe skattesvig samt aggressiv skatteplanlægning.

DOKUMENT

Rådets henstilling (EU) 2015/1184 af 14. juli 2015 om overordnede retningslinjer for medlemsstaternes og Den Europæiske Unions økonomiske politikker (EUT L 192, 18.7.2015, s. 27-31)

seneste ajourføring 25.02.2016

Top