EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programmet Et Kreativt Europa (2014 til 2020)

Et Kreativt Europa sigter mod at fremme Europas kulturelle og sproglige mangfoldighed og styrke konkurrenceevnen i de kulturelle, audiovisuelle og kreative sektorer. Programmet er blevet iværksat for at tackle udfordringer såsom opsplitning af markedet, den digitale tidsalder, globalisering og dataindsamling.

DOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1295/2013 af 11. december 2013 om oprettelse af programmet Et Kreativt Europa (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1718/2006/EF, nr. 1855/2006/EF og nr. 1041/2009/EF.

RESUMÉ

Det anslås, at ca. 8,5 millioner personer er direkte beskæftiget i Europas kulturelle sektor. På grund af Europas mangfoldige kulturer og traditioner står sektoren ofte over for en opsplitning af markedet, hvilket gør det vanskeligt for ophavsmænd og udøvende kunstnere at nå ud til internationale publikummer i andre lande og finde et marked.

Desuden medfører globaliseringen og digitale teknologier en revolution i de kreative processer og i formidlingen af og adgangen til kunst samt nye forretningsmodeller og nye former for aflønning af kunstnere. Der er ikke et stort sammenligneligt datagrundlag på europæisk niveau, som kan bidrage til at finjustere den støtte, der ydes til de kulturelle og kreative sektorer. Programmet sigter både mod at tackle disse udfordringer og udnytte de mulige fordele, de kan medføre.

Aktioner, som er omfattet af programmet, er bl.a.:

  • Kulturelle initiativer: fremme af grænseoverskridende samarbejde, platforme til promovering af nye kunstnere, netværksaktiviteter og litterær oversættelse.
  • Initiativer i den audiovisuelle sektor: støtte til udvikling, fremstilling, formidling af eller adgang til audiovisuelle produktioner.
  • En tværsektoriel streng: herunder en garantifacilitet, der skal yde finansiering til mikrovirksomheder, små og mellemstore virksomheder samt tværnationalt politiksamarbejde.

Forvaltning

Programmet forvaltes af Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur i Bruxelles.

Støtteberettigelse

Programmet er åbent for deltagelse af EU-medlemsstaterne og, forudsat at de opfylder visse betingelser, EFTA-lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande til EU-medlemskab samt lande, der er omfattet af den europæiske naboskabspolitik (Algeriet, Armenien, Aserbajdsjan, Egypten, Georgien, Hviderusland, Israel, Jordan, Libanon, Libyen, Marokko, Moldova, Palæstina, Syrien, Tunesien og Ukraine).

Budget

Et Kreativt Europa har et budget på 1,46 mia. EUR for perioden 2014-2020. Ikke-EU-lande skal betale et bidrag for at deltage i programmet.

REFERENCER

Dokument

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Forordning (EU) nr. 1295/2013

21.12.2013

-

EUT L 347 af 20.12.2013.

Seneste ajourføring: 27.06.2014

Top