Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004DC0337

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet - Opfølgning på hvidbogen om et nyt afsæt for europæisk ungdom - Forslag til fælles målsætninger for volontøraktiviteter blandt unge i forlængelse af Rådets resolution af 27. juni 2002 om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet

/* KOM/2004/0337 endelig udg. */

52004DC0337

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet - Opfølgning på hvidbogen om et nyt afsæt for europæisk ungdom - Forslag til fælles målsætninger for volontøraktiviteter blandt unge i forlængelse af Rådets resolution af 27. juni 2002 om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet /* KOM/2004/0337 endelig udg. */


MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET - Opfølgning på hvidbogen om et nyt afsæt for europæisk ungdom - Forslag til fælles målsætninger for volontøraktiviteter blandt unge i forlængelse af Rådets resolution af 27. juni 2002 om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet

1. Indledning

1.1. Opfølgning på hvidbogen om ungdom

Generel baggrund

Denne meddelelse skal ses som en opfølgning på hvidbogen om ungdom [1], der blev godkendt af Kommissionen den 21. november 2001, og Rådets resolution af 27. juni 2002, der fastlagde en ny ramme for samarbejde på ungdomsområdet [2]. I resolutionen opfordrede Rådet til, at den åbne koordinationsmetode skulle anvendes på fire prioriterede områder, nemlig deltagelse, information, unges frivillige arbejde og større forståelse af og viden om unge. I henhold til dette mandat foreslog Kommissionen i første omgang fælles målsætninger for deltagelse og information af unge [3], hvilket blev vedtaget af Rådet i resolution af 25. november 2003 [4].

[1] Kommissionens hvidbog: "Et nyt afsæt for europæisk ungdom", KOM(2001) 681 endelig.

[2] Resolution vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet den 27. juni 2002 om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet (2002/C 168/02).

[3] Meddelelse fra Kommissionen til Rådet - Opfølgning af hvidbogen "Et nyt afsæt for europæisk ungdom" - Forslag til fælles målsætninger for inddragelse og orientering af de unge i henhold til Rådets resolution af 27. juni 2002 om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet, KOM(2003) 184 endelig af 11. april 2003.

[4] Rådets resolution af 25. november 2003 om fælles målsætninger for inddragelse og orientering af unge mennesker (2003/C 295/04)

I denne meddelelse foreslår Kommissionen fælles målsætninger for unges volontøraktiviteter. Forslaget om fælles målsætninger tager sit udgangspunkt i medlemsstaternes og tiltrædelseslandenes svar på spørgsmål [5] om deres egen situation og deres forventninger på europæisk plan. Forslaget afspejler den konsensus, der fremgår af analysen af svarene.

[5] Spørgeskemaet blev udarbejdet i samarbejde med medlemsstaterne og tiltrædelseslandene såvel som med Det Europæiske Ungdomsforum. Det blev sendt til medlemsstaterne, tiltrædelseslandene og de tre kandidatlande, dvs. Bulgarien, Rumænien og Tyrkiet. Sidstnævnte blev opfordret til at svare på frivillig basis.

I forbindelse med forberedelsen af forslagene om de fælles målsætninger blev Det Europæiske Ungdomsforum hørt. Medlemsstaterne og tiltrædelseslandene blev også bedt om at foretage en høring af de unge, især unge volontører, ungdoms- og volontør organisationer og andre relevante aktører på området.

Kommissionens analyse af medlemsstaternes og tiltrædelseslandenes svar på spørgeskemaet fremgår af et internt arbejdspapir fra Kommissionens tjenestegrene [6]. I dette arbejdspapir fremhæves de forskellige udfordringer på nationalt såvel som på europæisk plan, som medlemsstaterne og tiltrædelseslandene har udpeget vedrørende unges volontøraktiviteter. Der gives konkrete eksempler på god praksis i forbindelse med de forskellige udfordringer, der er beskrevet.

[6] Arbejdspapir fra Kommissionens tjenestegrene om analyse af medlemsstaternes og tiltrædelseslandenes svar på Kommissionens spørgeskema om de unges volontøraktiviteter.

Sideløbende med dette arbejde vedrørende volontøraktiviteter anvendes den samme procedure for det prioriterede område "større forståelse af og viden om unge".

Volontøraktiviteter i hvidbogen

I hvidbogen "Et nyt afsæt for europæisk ungdom" udpeges volontøraktiviteter som et prioriteret område for fremtidigt samarbejde på ungdomsområdet. Deri betragtes volontøraktiviteter for unge som en form for social deltagelse, en uddannelsesmæssig erfaring og en beskæftigelsesegnetheds- og integrationsfaktor. Volontøraktiviteterne er således et værktøj til brug for udviklingen af et aktivt medborgerskab.

I hvidbogen anføres følgende mulige aktioner, for så vidt angår volontøraktiviteter:

- øge udbredelsen af volontøraktiviteter på nationalt, regionalt og lokalt plan

- undersøge situationen for unge volontører med hensyn til retlig og social beskyttelse og fjerne hindringer for unge volontørers mobilitet

- anerkende volontøraktiviteter som en uddannelsesmæssig erfaring og som en periode med uformel læring

- udvide Den Europæiske Volontørtjeneste til at omfatte partnerskaber med verdensomspændende organisationer, der iværksætter og støtter aktioner på volontørtjenesteområdet.

Kort tid efter vedtagelsen af hvidbogen fremhævede Rådet betydningen af unges frivillige arbejde i en resolution om unges frivillige arbejde [7], der har til formål at styrke og udvikle unges frivillige arbejde yderligere.

[7] Resolution vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet den 14. februar 2002 om nytteværdien af unges frivillige arbejde som led i udviklingen af fællesskabets indsats på ungdomsområdet.

På grundlag af hvidbogen og dets tidligere resolution udpegede Rådet i sin resolution om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet følgende overordnede mål for frivilligt arbejde:

- gøre det lettere for unge at udvise solidaritet og engagere sig i frivilligt arbejde og fremme netværk blandt alle berørte aktører

- fremme frivilligt arbejde, som giver unge mulighed for at udvikle deres ansvarsfølelse og aktive medborgerskab, personlige og sociale færdigheder samt erhverve nyttige kundskaber og færdigheder, der bidrager til deres deltagelse i samfundet i almindelighed og forbedring af deres muligheder på arbejdsmarkedet

- sørge for anerkendelse og påskyndelse af frivilligt arbejde bl.a. fra de offentlige myndigheder, erhvervslivet og civilsamfundet.

Da der findes mange forskellige traditioner og forskellig praksis i de enkelte medlemsstater vedrørende volontøraktiviteter og af hensyn til klarheden i spørgeskemaet og i forslagene til de fælles målsætninger, er følgende definitioner blevet anvendt:

Volontøraktiviteter er alle former for frivillig indsats. De karakteriseres ved følgende aspekter: de er tilgængelige for alle, ulønnede, frivillige, har et uddannel sesmæssigt aspekt (uformel læring) og medfører samfundsmæssig merværdi.

Volontørtjeneste indgår blandt volontøraktiviteterne og kendetegnes ved følgende supple rende aspekter: en fastsat periode, klare mål, indhold, opgaver, struktur og rammer, passende støtte og retlig og social beskyttelse.

Samfundsnyttigt arbejde er en volontørtjeneste, der forvaltes af staten eller på statens vegne, f.eks. på det sociale område eller i forbindelse med civilbeskyttelse.

Civil værnepligt er et alternativ til obligatorisk militærtjeneste i nogle lande, men den er ikke frivillig.

1.2. Den Europæiske Volontørtjeneste:

Den Europæiske Volontørtjeneste, som udgør aktion 2 i programmet for unge [8], gør det muligt for 3 500 unge fra 31 europæiske lande [9] og tredjelande hvert år at deltage i frivilligt arbejde enten i EU-lande eller i tredjelande inden for en række forskellige områder med en finansieringsramme på ca. 25 mio. EUR for 2004. Den Europæiske Volontørtjeneste er et mønstereksempel på en tværnational volontørtjeneste og har til formål at udvikle solidaritetsfølelsen blandt unge og fremme deres medborgerskab og den gensidige forståelse. Et centralt aspekt i tjenesten er kombinationen af det at tjene samfundet og modtage uformel læring. Unge volontører får en uddannelse og erhverver sig nye færdigheder og kompetencer. Når tjenesten er slut, udstedes der et europæisk certifikat.

[8] Yderligere oplysninger om programmet for unge og Den Europæiske Volontørtjeneste findes på http://europa.eu.int/comm/ youth

[9] De 25 EU-medlemsstater pr. 1. maj 2004, de tre øvrige lande i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde og de tre førtiltrædelseslande. For yderligere oplysninger henvises til programmet for unge på http://europa.eu.int/comm/ youth

Kommissionen er ved at udbygge Den Europæiske Volontørtjeneste yderligere for at give den større virkning og gøre den mere synlig, men også for at styrke det kollektive aspekt og samarbejdet mellem volontørtjenesterne. I forbindelse med Kommissionens forslag til en fremtidig generation af programmet for unge har den til hensigt at udvide Den Europæiske Volontørtjeneste for både at give unge mulighed for at vise deres personlige engagement, men også for at inddrage dem i solidaritetsarbejde i Den Europæiske Union.

1.3. Volontørers mobilitet

Europa-Parlamentet og Rådet vedtog den 10. juli 2001 en henstilling om mobilitet [10] i Det Europæiske Fællesskab for studerende, personer under erhvervsuddannelse, volontører, undervisere og erhvervslærere og anbefalede i den forbindelse foranstaltninger, der specifikt vedrører volontører. I en rapport, der er udarbejdet for nylig, om opfølgningen på henstillingen om mobilitet [11], konkluderede Kommissionen bl.a., at

[10] Europa-Parlamentets og Rådets henstilling af den 10. juli 2001 om mobilitet i Det Europæiske Fællesskab for studerende, personer under erhvervsuddannelse, volontører, undervisere og erhvervslærere (2001/613/EF).

[11] Kommissionens rapport til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske Udvalg og Regionsudvalget: Rapport om opfølgningen på Europa-Parlamentets og Rådets henstilling af den 10. juli 2001 om mobilitet i Det Europæiske Fællesskab for studerende, personer under erhvervs uddannelse, volontører, undervisere og erhvervslærere, KOM(2004) 21 endelig af 23. januar 2004

- Volontørernes særstatus stadigvæk ikke er anerkendt i de nationale retlige og administrative rammer.

- I en række lande behandles volontørarbejde som beskæftigelse og er derfor underlagt de samme bestemmelser.

- Volontørarbejde på europæisk plan sker hovedsageligt gennem Den Europæiske Volontørtjeneste som led i programmet for unge, hvis basisretsakt også opfordrer til, at hindringerne for mobiliteten fjernes.

- Den Europæiske Volontørtjeneste er tilsyneladende den eneste mulighed for at få et certifikat på volontøraktivitet i udlandet.

- Ligeledes er det kun gennem Den Europæiske Volontørtjeneste, at man automatisk er forsikret, når man påtager sig volontørarbejde i udlandet.

1.4. Nye politiske udviklinger på området for volontøraktiviteter

Udkast til forfatningstraktat

I sit udkast til traktat om en forfatning for Europa foreslår Det Europæiske Konvent, at der etableres et frivilligt korps for unge for at skabe en ramme for europæiske unges fælles bidrag til EU's solidaritetsaktiviteter, især i international sammenhæng. Uden at foregribe det endelige indhold af forfatningstraktaten kan Kommissionen for at fremme koordineringen mellem EU's og medlemsstaternes aktioner tage ethvert hensigtsmæssigt initiativ til at øge effektiviteten og komplementariteten af EU's og de enkelte medlemsstaters solidaritetsforanstaltninger, der vedrører unge.

Rom-konferencen: tættere samarbejde i forbindelse med samfundsnyttigt arbejde og ungdomssektoren

Det italienske formandskab afholdt den 28.-29. november 2003 med støtte af Kommissionen den første europæiske konference om samfundsnyttigt arbejde for unge. Konferencen havde til formål at gøre det muligt at udveksle ideer, aktiviteter og national praksis om unges samfundsnyttige arbejde. En anden målsætning med konferencen var at udpege måder, der skal sikre tættere samarbejde i forbindelse med samfundsnyttigt arbejde på europæisk plan, herunder Den Europæiske Volontørtjeneste. Deltagerne bestod af højtstående embedsmænd fra nuværende og kommende medlemsstater, tjenestemænd fra Kommissionen og repræsentanter for de ngo'er, der er aktive på ungdomsområdet eller inden for volontørtjeneste.

I konklusionerne fra konferencens formand [12] blev det foreslået yderligere at drøfte, følge op på og overvåge samarbejde i forbindelse med unges samfundsnyttige arbejde inden for rammen af den åbne koordinationsmetode. Det blev foreslået at øge unges deltagelse i sådanne aktiviteter med det formål at styrke deres fornemmelse for medborgerskab og solidaritet.

[12] Konferencen blev ledet af den italienske minister med ansvar for kontakter til Europa-Parlamentet, Carlo Giovanardi.

Andre emner, der blev fremført igen i konklusionerne, var styrkelsen af det tvær nationale samarbejde og udvekslingen af unge volontører på en række områder, anerkendelse af erfaring fra samfundsnyttigt arbejde og en systematisk og regelmæssig udveksling af informationer og god praksis [13].

[13] Den fulde ordlyd af konklusionerne fra konferencen kan ses på http://europa.eu.int/comm/ youth

2. Fælles målsætninger til fremme af volontøraktiviteter blandt unge

Kommissionen foreslår følgende overordnede mål for unges volontøraktiviteter under hensyntagen til medlemsstaternes og tiltrædelseslandenes svar på spørgeskemaerne og de initiativer og den udvikling, der er nævnt ovenfor:

Med henblik på at styrke unges aktive medborgerskab og solidaritet bør volontøraktiviteter udvikles, fremmes og anerkendes på alle niveauer.

For at opfylde dette overordnede mål foreslås følgende fælles målsætninger:

(1) udbygge unges volontøraktiviteter med henblik på at gøre de eksisterende muligheder mere gennemskuelige, udvide deres rækkevidde og forbedre kvaliteten heraf

(2) gøre det nemmere for unge at udføre volontøraktiviteter ved at fjerne eksisterende hindringer

(3) fremme volontøraktiviteter med henblik på at styrke unges solidaritet og engagement som medborgere

(4) anerkende unges volontøraktiviteter med det formål at sikre en påskønnelse af deres personlige færdigheder og deres samfundsengagement.

2.1. Målsætning 1 - Udbygge unges volontøraktiviteter med henblik på at gøre de eksisterende muligheder mere gennemskuelige, udvide deres rækkevidde og forbedre kvaliteten heraf

I de forskellige lande er der stor forskel på unges muligheder for at deltage i volon tøraktiviteter. Der findes mange forskellige volontøraktiviteter for unge i medlems staterne og i tiltrædelseslandene lige fra strukturerede organiserede volontørtjenester til sporadiske volontøraktiviteter. Men situationen varierer meget fra medlemsstat til medlemsstat. I næsten alle medlemsstater spiller ungdoms- og volontørorganisa tionerne en stor rolle. Den Europæiske Volontørtjeneste, der hører ind under EU's program for unge, er i visse tilfælde den eneste mulighed for, at unge kan gennemføre volontørtjenester.

Manglen på synlighed og klarhed i forbindelse med tilrettelæggelsen af volontør aktiviteter i medlemsstaterne gør det vanskeligt for de unge, der er interesseret i at deltage i volontøraktiviteter, at finde ud af, hvilke muligheder der findes på nationalt eller europæisk plan. Det er også vanskeligt for volontør- og ungdomsorganisa tionerne at udpege potentielle partnere til netværksarbejde og samarbejde, hvad enten det er på lokalt, regionalt, nationalt, europæisk eller internationalt plan. Ligeledes er det ikke nemt for beslutningstagerne at målrette deres støtte til unges volontør aktiviteter. Større synlighed og åbenhed bør ledsages af støtteordninger og fremmende foranstaltninger, der skal medvirke til at udvide rækkevidden af og mulighederne for unges volontøraktiviteter samt øge aktiviteternes overordnede kvalitet.

For at opfylde målsætning 1 foreslås følgende aktioner:

På nationalt, regionalt eller lokalt plan

* indkredse og kategorisere de eksisterende volontøraktiviteter (f.eks. volontør tjeneste, sporadisk volontøraktivitet osv.) for at skabe et klart og synligt billede af de volontøraktiviteter, der er tilgængelige for unge

* udbygge de unges eksisterende volontøraktiviteter gennem en yderligere udvikling af de forskellige aktivitetskategorier ved at støtte de organisationer i civilsamfundet, der er aktive inden for unges volontørarbejde, og ved at styrke de allerede eksisterende volontørtjenester og om muligt skabe nye

* fremme uddannelsesmulighederne for unge volontører, deres tilsynsførende og ledere med henblik på at forbedre kvaliteten af volontøraktiviteterne og de organisatoriske rammer i den forbindelse.

På europæisk plan

* tilskynde til bedre koordinering af de forskellige volontøraktiviteter og især det tværnationale samarbejde mellem tjenesterne for samfundsnyttigt arbejde, hvor sådanne findes, og tilskynde til udvekslingen af unge volontører inden for forskellige områder

* formidle og fremme udvekslingen af oplysninger om nationale volontør programmer og deres europæiske dimension

* overveje om det er muligt at udvide Den Europæiske Volontørtjeneste til at omfatte flere aktiviteter med henblik på at give unge mulighed for at deltage i EU's solidaritetsprojekter.

2.2. Målsætning 2 - Gøre det nemmere for unge at udføre volontøraktiviteter ved at fjerne eksisterende hindringer.

Unge, der ønsker at deltage i volontøraktiviteter, støder på en række vanskeligheder. Der er tale om forskellige former for vanskeligheder, bl.a. mangel på social beskyt telse, beskatning af lommepenge, afslag på ansøgninger om visa og opholdstilladel ser (det kan berøre EU-statsborgeres volontøraktiviteter i tredjelande og tredjelands statsborgeres volontøraktiviteter i EU-lande, men bør ikke berøre EU-statsborgeres volontøraktiviteter i andre EU-medlemsstater), sprogproblemer, manglende uddan nelse, administrativt tunge procedurer osv. Disse vanskeligheder hindrer unge i at deltage i volontøraktiviteter og udgør en begrænsning for, at et større antal unge europæere får adgang til volontøraktiviteter.

For at opfylde målsætning 2 foreslås følgende aktioner:

På alle niveauer

* træffe de foranstaltninger, der anses for nødvendige, for at fjerne de retlige og administrative hindringer for mobiliteten for personer, der deltager i en volontøraktivitet, som fastlagt i Rådets og Europa-Parlamentets henstilling om mobilitet [14]

[14] Jf. punkt 1.3.

* sikre, at unge volontører får visa og opholdstilladelser, når og hvor de har behov for det

* øge udvekslingen af oplysninger, erfaring og god praksis mellem alle relevante aktører på området for unges volontøraktiviteter med det formål at fjerne hindringer

* overveje, om retlige tiltag vil kunne medvirke til at opfylde målet om at gøre det nemmere for unge at deltage i volontøraktiviteter.

2.3. Målsætning 3 - Fremme volontøraktiviteter med henblik på at styrke unges solidaritet og engagement som medborgere.

Fremme af volontøraktiviteter blandt unge har til formål at skabe bevidsthed om volontørarbejde hos de unge og øge antallet af unge volontører. Endvidere har det især til formål at skabe betingelser for, at dårligere stillede unge kan deltage i volontøraktiviteter. For at opfylde målsætning 3 foreslås følgende aktioner:

På nationalt, regionalt og lokalt plan

* formidle oplysninger om volontørarbejde på alle egnede niveauer med det formål at øge unges bevidsthed om volontørarbejde, oplyse dem om konkrete muligheder for at deltage, sørge for rådgivning, støtte og fremme et positivt billede af volontørarbejdet

* tilskynde til øget samarbejde mellem alle relevante aktører (unge, ungdoms- og volontørorganisationer, offentlige myndigheder, den private sektor osv.) om fremme af volontøraktiviteter gennem udveksling af oplysninger, erfaring og god praksis

* nøje undersøge de forhold, der fører til, at visse grupper af unge udelukkes fra at deltage i volontøraktiviteter, og udvikle strategier, der har til formål at tilskynde disse til at deltage i volontøraktiviteter, også ved at skabe muligheder for volontøraktiviteter på det niveau, der passer til disse gruppers behov.

På europæisk plan

* iværksætte egnede oplysningskampagner med henblik på at fremme unges volontøraktiviteter såvel som værdien af at deltage i volontørarbejde.

2.4. Målsætning 4 - Anerkende unges volontøraktiviteter med det formål at sikre en påskønnelse af deres personlige færdigheder og deres samfundsengagement

Unge, der deltager i volontøraktiviteter, oplever ofte, at deres deltagelse ikke aner kendes eller ikke anerkendes i tilstrækkelig grad. Anerkendelsen af volontør erfaringen på alle niveauer og af alle aktører, dvs. offentlige myndigheder, private virksomheder, arbejdsmarkedsparter og civilsamfundet, bør styrkes. Det vil medføre en påskønnelse af unges frivillige deltagelse i samfundet, deres uddannelsesmæssige erfaring gennem uformel læring, de sociale og personlige kompetencer og faglige færdigheder, der derved erhverves. Anerkendelsen vil også betyde, at deres status og mulighed på arbejdsmarkedet styrkes. For at opfylde målsætning 4 foreslås følgende aktioner:

På nationalt, regionalt eller lokalt plan

* Udvikle foranstaltninger, der fører til en øget anerkendelse af volontøraktiviteter, med henblik på at sikre en påskønnelse af unges frivillige deltagelse og erhvervede færdigheder. Anerkendelsen af volontørerfaringen på alle niveauer og af alle aktører, dvs. offentlige myndigheder, private virksomheder, arbejds markedsparter og civilsamfundet, bør styrkes. Graden af anerkendelse såvel som dens form bør tilpasses de udførte volontøraktiviteter og kan konkretiseres i form af certifikater, belønningssystemer, priser, rabatter, incitamenter til at studere og arbejde osv.

* Udvikle aktioner, der betyder større anerkendelse af volontøraktiviteter med det formål at sikre påskønnelse af den samfundsmæssige merværdi, som volontør sektoren medfører for samfundet. Anerkendelsen kan konkretiseres i form af en national dag for volontører, en national aktionsuge for volontører, priser til grupper af volontører osv.

På europæisk plan

* øge anerkendelsen af volontøraktiviteter i forbindelse med arrangementer som Den Europæiske Ungdomsuge, Den Europæiske Volontørdag osv.

* sikre bedre anerkendelse af unges volontørerfaring som led i de igangværende processer og gennem eksisterende midler på andre politikområder som f.eks. den åbne koordinationsmetode inden for undervisningssektoren, strategien om livslang læring, udviklingen af Europass, dialogen mellem arbejdsmarkedets parter osv.

3. Gennemførelses- og overvågningsordninger

Gennemførelse og overvågning af de fælles målsætninger indgår som en væsentlig del af den åbne koordinationsmetode, der blev etableret i resolutionen om rammerne for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet. Princippet er allerede blevet anvendt på de prioriterede områder deltagelse og information, hvortil Rådet den 25. november 2003 vedtog en resolution om fælles målsætninger. I resolutionen opfordrede Rådet medlemsstaterne til at uddybe gennemførelses- og opfølgnings foranstaltningerne ud fra medlemsstaternes særlige forhold og de nationale prioriterede områder. Det opfordrede også medlemsstaterne til inden udgangen af 2005 at indsende rapporter om de nationale bidrag til gennemførelsen af de fælles målsætninger.

På grundlag af de nationale rapporter vil Kommissionen udarbejde en rapport om de fremskridt, der hidtil er sket, og forelægge denne for Rådet eventuelt med forslag om ændringer til de fælles målsætninger samt underrette Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske Udvalg og Regionsudvalget herom. I henhold til Rådets opfordring vil Kommissionen også eventuelt indkalde repræsentanter for de nationale administrationer, der beskæftiger sig med ungdom, med det formål at fremme udvekslingen af oplysninger om de fremskridt, der har fundet sted, og om den bedste praksis.

Det foreslås at anvende de samme principper på de fælles målsætninger for volontøraktiviteter. Derfor foreslår Kommissionen, at medlemsstaterne bliver enige om at opfylde alle de godkendte fælles målsætninger og forelægge rapporter inden udgangen af 2006 om de nationale bidrag vedrørende gennemførelsen af de fælles målsætninger for volontøraktiviteter efter at have foretaget en høring af de unge og deres sammenslutninger, unge volontører og volontørorganisationer samt eventuelt nationale og regionale ungdomsråd gennem de kanaler, de måtte anse for hensigtsmæssige.

Forslagene om fælles målsætninger for volontøraktiviteter vil blive fremsendt til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regions udvalget.

Top