Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0411

Kommissionens forordning (EU) 2023/411 af 23. februar 2023 om ændring af forordning (EU) 2019/1871 for så vidt angår anvendelsen af referencegrundlag for tiltag for nitrofuraner og deres metabolitter (EØS-relevant tekst)

C/2023/1179

EUT L 59 af 24.2.2023, p. 8–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/411/oj

24.2.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 59/8


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2023/411

af 23. februar 2023

om ændring af forordning (EU) 2019/1871 for så vidt angår anvendelsen af referencegrundlag for tiltag for nitrofuraner og deres metabolitter

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 470/2009 af 6. maj 2009 om fællesskabsprocedurer for fastsættelse af grænseværdier for restkoncentrationer af farmakologisk virksomme stoffer i animalske fødevarer, om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 2377/90 og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/82/EF og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 726/2004 (1), særlig artikel 18, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Nitrofuraner og deres metabolitter er antimikrobielle stoffer, hvis anvendelse er forbudt i animalske fødevarer i Unionen, og derfor er nitrofuraner opført i tabel 2 i bilaget til Kommissionens forordning (EU) nr. 37/2010 (2) om forbudte stoffer, for hvilke, der ikke kan fastsættes maksimalgrænseværdier for restkoncentrationer.

(2)

Ved Kommissionens forordning (EU) 2019/1871 (3) er der fastlagt referencegrundlag for tiltag (»RPA«) for så vidt angår visse ikketilladte farmakologisk virksomme stoffer, som forekommer i animalske fødevarer, hvor hvilke, der ikke er blevet fastsat maksimalgrænseværdier for restkoncentrationer. Fra den 28. november 2022 skal der anvendes et referencegrundlag for tiltag på 0,5 μg/kg for nitrofuraner og deres metabolitter.

(3)

Baseret på udtalelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (4) kan semicarbazid (»SEM«), som er en metabolit af nitrofuran nitrofurazon, forekomme i fødevarer enten som en metabolit, der forekommer på grund af ulovlig behandling med nitrofurazon, eller som en metabolit, der dannes under forarbejdningen af fødevarerne, som følge af anvendelse af desinfektionsmidler eller reaktioner fra forskellige fødevarekomponenter. Forekomsten af SEM kan derfor ikke betragtes som en entydig markør for misbrug af nitrofurazon under fremstillingen af animalske produkter.

(4)

Baseret på de oplysninger, som erhvervsgrenen har fremlagt, og de tilgængelige data om forekomst (5) kan der findes højere niveauer af SEM i gelatine, kollagen, hydrolysat, hydrolyserede bruskprodukter, spraytørrede blodprodukter, valle- og mælkeproteinkoncentrater, kaseinater og mælkepulver som følge af forarbejdning ved høj temperatur, selv hvis disse forarbejdede produkter ikke er behandlet med nitrofuraner.

(5)

Som en undtagelse bør RPA for SEM derfor ikke anvendes på gelatine, kollagen, hydrolysat, hydrolyserede bruskprodukter, spraytørrede blodprodukter, valle- og mælkeproteinkoncentrater, kaseinater og mælkepulver, medmindre andre nitrofuraner eller deres metabolitter findes sammen med SEM i disse forarbejdede produkter.

(6)

Spædbørn og småbørn er sårbare forbrugergrupper. I betragtning af at deres kost især består af mælkepulver, bør denne undtagelse ikke finde anvendelse på modermælkserstatninger og tilskudsblandinger.

(7)

For at give Kommissionen mulighed for at fastsætte specifikke lovgivningsforanstaltninger for så vidt angår forekomsten af SEM i gelatine, kollagen, hydrolysat, hydrolyserede bruskprodukter, spraytørrede blodprodukter, valle- og mælkeproteinkoncentrater, kaseinater og mælkepulver, bør fødevarevirksomhedsledere og andre interesserede parter, inden for en fastsat frist, fremlægge de nødvendige data og oplysninger om undersøgelserne af parametrene og faktorerne i de forarbejdningstrin, der resulterer i dannelsen af SEM under forarbejdningen af disse forarbejdede produkter. Fødevarevirksomhedslederne bør også træffe foranstaltninger til at reducere forekomsten af SEM i disse produkter til et niveau, der er så lavt, som det med rimelighed er opnåeligt. Hvis disse data og oplysninger mangler, kan undtagelsen ikke længere opretholdes.

(8)

Forordning (EU) 2019/1871 bør ændres i overensstemmelse hermed.

(9)

Referencegrundlaget for tiltag på niveau 0,5 μg/kg for nitrofuraner og deres metabolitter finder anvendelse fra den 28. november 2022. For at undgå, at de pågældende forarbejdede produkter med et SEM-indhold, der ligger over RPA, unødigt trækkes tilbage fra markedet på grund af en fejlagtig antagelse om ulovlig anvendelse af nitrofuraner, skal undtagelsen anvendes med tilbagevirkende kraft fra samme dato.

(10)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Bilaget til forordning (EU) 2019/1871 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 28. november 2022.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. februar 2023.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)   EUT L 152 af 16.6.2009, s. 11.

(2)  Kommissionens forordning (EU) nr. 37/2010 af 22. december 2009 om farmakologisk virksomme stoffer og disses klassifikation med hensyn til maksimalgrænseværdier for restkoncentrationer i animalske fødevarer (EUT L 15 af 20.1.2010, s. 1).

(3)  Kommissionens forordning (EU) 2019/1871 af 7. november 2019 om referencegrundlag for tiltag for så vidt angår ikketilladte farmakologisk virksomme stoffer, som forekommer i animalske fødevarer, og om ophævelse af beslutning 2005/34/EF (EUT L 289 af 8.11.2019, s. 41).

(4)  EFSA (European Food Safety Authority), O'Keeffe M, Christodoulidou A and Nebbia C, 2021. Scientific report on the presence of nitrofurans and their metabolites in gelatine. EFSA Journal 2021;19(10):6881, 22 s., https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6881.

(5)  Richard H. Stadler et al. 2015. Why semicarbazide (SEM) is not an appropriate marker for the usage of nitrofurazone on agricultural animals. Food Additives & Contaminants: Part A, Vol. 32, No. 11, p.1842–1850, http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2015.1086028.


BILAG

Bilaget til forordning (EU) 2019/1871 affattes således:

»BILAG

Referencegrundlag for tiltag (RPA)

Stof

RPA

(μg/kg)

Andre bestemmelser

Chlorampheniol

0,15

 

Malakitgrønt

0,5

0,5 μg/kg for summen af malakitgrønt og leucomalakitgrønt

Nitrofuraner og deres metabolitter

0,5  (1)  (2)

0,5 μg/kg for hver af metabolitterne af furazolidon (AOZ eller 3-amino-2-oxazolidinon), furaltadon (AMOZ eller 3-amino-5-methylmorpholino-2-oxazolidinon), nitrofurantoin (AHD eller 1-aminohydantoin), nitrofurazon (SEM eller semicarbazid) og nifursol (DNSN eller 3,5-dinitrosalicylsyrehydrazid)


(1)  På grund af den naturlige forekomst af SEM i krebs på et niveau, der ligger over referencegrundlaget for tiltag, er kun niveauer af AOZ, AMOZ, AHD og DNSH over referencegrundlaget for tiltag en klar indikation på ulovlig anvendelse af nitrofuraner og deres metabolitter. Referencegrundlaget for tiltag på 0,5 μg/kg for SEM i krebs finder kun anvendelse, når der er konstateret ulovlig anvendelse af nitrofurazon i krebs, f.eks. hvis mindst en af de andre nitrofuranmetaboliter er blevet påvist.

(2)  På grund af forekomsten af SEM på niveauer, der ligger over referencegrundlaget for tiltag, som konsekvens af forarbejdning i gelatine, kollagen, hydrolysat, hydrolyserede bruskprodukter, spraytørret blodprodukter valle- og mælkeproteinkoncentrater, kaseinater og mælkepulver (med undtagelse af modermælkserstatninger og tilskudsblandinger), er det kun niveauer af AOZ, AMOZ, AHD og DNSH, der ligger over RPA, som er en klar angivelse af den ulovlige anvendelse af nitrofuraner og deres metabolitter. RPA på 0,5 μg/kg for SEM i gelatine, kollagen, hydrolysat, hydrolyserede bruskprodukter, spraytørrede blodprodukter, valle- og mælkeproteinkoncentrater, kaseinater og mælkepulver (med undtagelse af modermælkserstatninger og tilskudsblandinger) finder kun anvendelse, hvis den ulovlige anvendelse af nitrofurazon eller SEM er fastslået, f.eks. hvis mindst en af de andre nitrofuranmetaboliter er blevet påvist.

Fødevarevirksomhedslederne og andre interesserede parter skal inden den 1. marts 2024 meddele Kommissionen resultaterne af undersøgelserne af parametrene og faktorerne i de forarbejdningstrin, der resulterer i dannelsen af SEM i gelatine, kollagen, hydrolysat, hydrolyserede bruskprodukter, spraytørrede blodprodukter, valle- og mælkeproteinkoncentrater, kaseinater og mælkepulver (med undtagelse af modermælkserstatninger og tilskudsblandinger) under forarbejdningen. De skal også meddele de foranstaltninger, der er truffet for at sikre, at niveauet af SEM i disse produkter holdes så lavt, som det med rimelighed er opnåeligt. Hvis der ikke er tilfredsstillende data og oplysninger, træffes der foranstaltninger, der ophæver denne undtagelse.«


Top