EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61981CJ0026

Domstolens Dom af 29. september 1982.
SA Oleifici Mediterranei mod Det Europæiske Økonomiske Fælleskab.
Ansvar uden for kontraktsforhold.
Sag 26/81.

Samling af Afgørelser 1982 -03057

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1982:318

61981J0026

DOMSTOLENS DOM AF 29 SEPTEMBER 1982. - SA OLEIFICI MEDITERRANEI MOD DET EUROPAEISKE OEKONOMISKE FAELLESSKAB. - ANSVAR UDEN FOR KONTRAKTSFORHOLD. - SAG 26/81.

Samling af Afgørelser 1982 side 03057


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


ANSVAR UDEN FOR KONTRAKTSFORHOLD _ BETINGELSER _ DEN ANFAEGTEDE ADFAERD ULOVLIG _ TAB _ AARSSAGSSAMMENHAENG

( EOEF-TRAKTATEN , ART . 215 , STK . 2 )

Sammendrag


DET FREMGAAR AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 215 , AT DET ER EN FORUDSAETNING FOR FAELLESSKABETS ANSVAR UDEN FOR KONTRAKTSFORHOLD OG GENNEMFOERELSEN AF KRAVET OM ERSTATNING FOR DET LIDTE TAB , AT EN RAEKKE BETINGELSER SKAL VAERE OPFYLDT MED HENSYN TIL DEN RETSSTRIDIGE ADFAERD , DER FOREHOLDES INSTITUTIONERNE , DET EVENTUELLE TAB SAMT AARSSAGSSAMMENHAENGEN MELLEM DENNE ADFAERD OG DET PAABERAABTE TAB .

HEREFTER VIL FAELLESSKABET IKKE KUNNE PAALAEGGES ANSVAR , UDEN AT ALLE DE BETINGELSER FOR ERSTATNINGSPLIGTEN , DER ER FASTLAGT I ARTIKEL 215 , STK . 2 , ER OPFYLDT .

Dommens præmisser


1 VED STAEVNING , INDGIVET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 13 . FEBRUAR 1981 , HAR SA OLEIFICI MEDITERRANEI , DER DRIVER IMPORT- OG EKSPORTVIRKSOMHED MED OLIVENOLIE , OG SOM HAR HJEMSTED I QUILIANO ( ITALIEN ), I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 178 OG 215 , STK . 2 , ANLAGT SAG MED PAASTAND OM EN ERSTATNING PAA 50 629 REGNINGSENHEDER MED RENTE 8 % FRA DEN 4 . MAJ 1979 INDTIL DOMMENS AFSIGELSE , FOR DET TAB , DET EUROPAEISKE OEKONOMISKE FAELLESSKAB HAR FORVOLDT VIRKSOMHEDEN SOM FOELGE AF , AT RAADET OG KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER VEDTOG BESTEMMELSER FOR AT IVAERKSAETTE EN REFORM AF ORDNINGEN FOR OLIVENOLIE UNDER DEN FAELLES MARKEDSORDNING FOR FEDTSTOFFER .

2 DA FAELLESSKABET SOEGES KENDT ERSTATNINGSPLIGTIGT , IDET EF-FORORDNINGER ANFAEGTES , SKAL DER INDLEDNINGSVIS GIVES EN FREMSTILLING AF DE RELEVANTE BESTEMMELSER VEDROERENDE ORDNINGEN FOR OLIVENOLIE .

3 RAADETS FORORDNING NR . 136/66 AF 22 . SEPTEMBER 1966 OM OPRETTELSE AF DEN FAELLES MARKEDSORDNING FOR FEDTSTOFFER ( EFT 1965-1966 , S . 193 ) FASTSATTE DE VIGTIGSTE REGLER OM HANDELEN MED OLIVENOLIE , HERUNDER ENHEDSPRISER KOMBINERET MED EN PRODUCENTSTOETTEORDNING PAA GRUND AF DE RELATIVT LAVE PRISER PAA SUBSTITUTIONSPRODUKTERNE . MED HENSYN TIL SAMHANDELEN MED TREDJELANDE BESTEMTE FORORDNINGEN , AT DER SKULLE OPKRAEVES EN AFGIFT VED INDFOERSEL OG YDES EN RESTITUTION VED UDFOERSEL ; DERFOR KRAEVEDES DER FOR BEGGE TYPER TRANSAKTIONER FREMLAGT LICENSER , HVIS UDSTEDELSE VAR BETINGET AF EN SIKKERHEDSTILLELSE ; DENNE FORTABTES HELT ELLER DELVIS , SAAFREMT TRANSAKTIONEN IKKE ELLER KUN DELVIS BLEV GENNEMFOERT INDEN FOR LICENSENS GYLDIGHEDSPERIODE , JFR . ARTIKEL 17 I FORORDNING NR . 136/66 SOM AENDRET VED RAADETS FORORDNING NR . 2554/70 AF 15 . DECEMBER 1970 OM IMPORT- OG EKSPORTLICENSER FOR FEDTSTOFFER ( EFT 1970 III , S . 767 ).

4 ORDNINGEN VEDROERENDE SAMHANDELEN MED TREDJELANDE BLEV SUPPLERET MED RAADETS FORORDNING NR . 171/67 AF 27 . JUNI 1967 OM DE FOR UDFOERSLEN AF OLIVENOLIE GAELDENDE RESTITUTIONER OG AFGIFTER ( EFT 1967 , S . 125 ); DENNE FORORDNING INDFOERTE EN SAERLIG SAMHANDELSORDNING , DEN SAAKALDTE "EXIM"-PROCEDURE , DER UDTRYKKELIGT ER FASTSAT I ARTIKEL 9 , STK . 1 , HVORI DET HEDDER :

"PAA BEGAERING YDES RESTITUTIONEN VED UDFOERSEL AF OLIVENOLIE I FORM AF EN TILLADELSE TIL AT INDFOERE EN OLIVENOLIEMAENGDE , DER SVARER TIL DEN UDFOERTE MAENGDE OLIVENOLIE , UDEN AT DER ERLAEGGES AFGIFT , PAA BETINGELSE AF , AT DET GODTGOERES , AT UDFOERSLEN HAR FUNDET STED FOER INDFOERSLEN , OG PAA DEN BETINGELSE , AT INDFOERSLEN GENNEMFOERES INDEN FOR EN NAERMERE FASTSAT FRIST."

5 OVENNAEVNTE ORDNING BLEV AENDRET I 1978 . MED HENBLIK PAA AT OPRETHOLDE FAELLESSKABETS FORBRUG AF OLIVENOLIE UNDER HENSYN TIL KONKURRENCEN MED ANDRE VEGETABILSKE OLIER OG SAMTIDIG SIKRE PRODUCENTERNE EN RIMELIG INDKOMST , SUPPLEREDE RAADET VED FORORDNING NR . 1562/78 AF 29 . JUNI 1978 ( EFT L 185 , S . 1 ) DEN I FORORDNING NR . 136/66 FASTSATTE PRODUCENTSTOETTEORDNING MED EN FORBRUGSSTOETTEORDNING ( ARTIKEL 11 ), FOR AT OLIVENOLIE KAN SAELGES TIL PRISER , DER KAN KONKURRERE MED PRISERNE PAA OLIE FRA FROE . EN SAADAN TILNAERMELSE AF EF-PRISERNE TIL VERDENSMARKEDSPRISERNE SKULLE DEREFTER FOERE TIL ET FALD I TAERSKELPRISEN OG DERMED OGSAA TIL EN NEDSAETTELSE AF IMPORTAFGIFTEN FOR OLIVENOLIE MED OPRINDELSE I TREDJELANDE .

6 DESUDEN BLEV AFGIFTSSYSTEMET AENDRET PAA AFGOERENDE PUNKTER . I MEDFOER AF FORORDNINGENS ARTIKEL 16 ER KOMMISSIONEN BEMYNDIGET TIL PAA VISSE BETINGELSER AT INDFOERE ET SYSTEM MED IMPORTAFGIFTER , DER FASTLAEGGES VED HJAELP AF LICITATION . KOMMISSIONEN FASTSAETTER I SAA FALD REGELMAESSIGT EN MINIMUMSAFGIFTSSATS ; TILBUDGIVERE , SOM HAR ANFOERT EN AFGIFT , DER ER LIG MED ELLER STOERRE END MINIMUMSSATSEN , ERKLAERES SOM TILSLAGSMODTAGERE OG ER FORPLIGTET TIL AT INDFOERE DEN MAENGDE AF PRODUKTET , DER ER ANFOERT I ANSOEGNINGEN , MED DEN AFGIFT , DE SELV HAR ANGIVET , UANSET INDFOERSELSTIDSPUNKTET .

7 IKRAFTTRAEDELSEN AF FORBRUGSSTOETTEORDNINGEN VAR FASTSAT TIL DEN 1 . NOVEMBER 1978 , ALTSAA VED STARTEN AF PRODUKTIONSAARET 1978/1979 , MEN MAATTE IFOELGE RAADET I FOERSTE OMGANG UDSAETTES TIL DEN 1 . MARTS 1979 PAA GRUND AF TEKNISKE VANSKELIGHEDER MED IVAERKSAETTELSEN . FOELGELIG FASTSATTE RAADETS FORORDNING NR . 3088/78 AF 19 . DECEMBER 1978 ( EFT L 369 , S . 11 ) FOR DEN RESTERENDE DEL AF PRODUKTIONSAARET 1978/1979 TO FORSKELLIGE TAERSKELPRISER : 145,43 ECU/100 KG FOR PERIODEN INDTIL DEN 28 . FEBRUAR 1979 OG 119,44 ECU/100 KG FOR TIDEN EFTER DEN 1 . MARTS 1979 , ALTSAA EN NEDSAETTELSE MED 25,99 ECU/100 KG .

8 EFTER I FEBRUAR 1979 AT HAVE KONSTATERET , AT DER FORTSAT VAR VANSKELIGHEDER , UDSATTE RAADET IKRAFTTRAEDELSEN AF DE NYE PRISER TIL DEN 1 . APRIL , JFR . FORORDNING NR . 360/79 AF 20 . FEBRUAR 1979 OM AENDRING AF FORORDNING NR . 3088/79 FOR SAA VIDT ANGAAR ANVENDELSESPERIODERNE FOR DE REPRAESENTATIVE MARKEDSPRISER OG TAERSKELPRISERNE FOR OLIVENOLIE FOR PRODUKTIONSAARET 1978/1979 ( EFT L 46 , S . 1 ).

9 PAA GRUND AF , AT TAERSKELPRISEN FOR OLIVENOLIE I MAERKBAR GRAD BLEV AENDRET FRA DEN 1 . APRIL 1979 , FANDT KOMMISSIONEN , SOM I MEDFOER AF ARTIKEL 16 , STK . 6 , I GRUNDFORORDNINGEN NR . 136/66 ( SOM AENDRET VED FORORDNING NR . 1562/78 ) VAR BEMYNDIGET TIL AT UDSTEDE GENNEMFOERELSESBESTEMMELSERNE TIL IMPORTAFGIFTSORDNINGEN , AT DE AFGIFTER , FOR HVILKE DER VAR GIVET LICITATIONSTILSLAG INDEN DENNE DATO , OG SOM VAR ANFOERT I IMPORTLICENSERNE , SKULLE NEDSAETTES MED 24,18 ECU/100 KG FOR INDFOERSLER AF OLIVENOLIE FORETAGET I HENHOLD TIL LICENSER , SOM DER VAR ANSOEGT OM INDEN DEN 1 . APRIL , MEN SOM FOERST FANDT STED EFTER DENNE DATO ( FORORDNING NR . 884/79 AF 3 . MAJ 1979 _ EFT L 111 , S . 18 ). DERIMOD TRAF KOMMISSIONEN INGEN TILSVARENDE OVERGANGSFORANSTALTNING MED HENSYN TIL "EXIM"-ORDNINGEN FOR SAA VIDT ANGAAR OLIVENOLIE INDFOERT EFTER DEN 1 . APRIL 1979 , HVOR DE TILSVARENDE UDFOERSLER VAR BLEVET GENNEMFOERT FORUD FOR DENNE DATO .

10 FOER DEN 1 . APRIL 1979 UDFOERTE SAGSOEGEREN TIL _ OG INDFOERTE EFTER DETTE TIDSPUNKT FRA _ TREDJELANDE OLIVENOLIE I HENHOLD TIL "EXIM"-ORDNINGEN , SOM SAGSOEGEREN HAVDE ANSOEGT OM , SAALEDES AT UDFOERSLEN FANDT STED UDEN RESTITUTION OG INDFOERSLEN UDEN ERLAEGGELSE AF AFGIFT . TIL STOETTE FOR SIT SOEGSMAAL HAR SAGSOEGEREN I DET VAESENTLIGE GJORT GAELDENDE , AT KOMMISSIONEN OGSAA BURDE HAVE FASTSAT OVERGANGSFORANSTALTNINGER FOR "EXIM"-TRANSAKTIONERNE , OG AT KOMMISSIONEN VED AT UNDLADE DETTE HAR UDVIST EN ANSVARSPAADRAGENDE RETSSTRIDIG ADFAERD , HVORFOR KOMMISSIONEN MAA ERSTATTE SAGSOEGEREN TABET ELLER DEN FORMINDSKEDE FORTJENESTE PAA SAGSOEGERENS "EXIM"-TRANSAKTIONER I DET PAAGAELDENDE TIDSRUM .

11 SAGSOEGEREN HAR ERKENDT , AT ALLE ERHVERVSDRIVENDE KUNNE FORUDSE , AT FORBRUGSSTOETTEORDNINGENS IKRAFTTRAEDEN _ DER OPRINDELIGT VAR FASTSAT TIL DEN 1 . NOVEMBER 1978 _ VILLE MEDFOERE ET PRISFALD PAA OLIVENOLIE INDEN FOR FAELLESMARKEDET , SAAVEL FOR INDFOERT OLIVENOLIE SOM FOR INDENLANDSK OLIVENOLIE . SAGSOEGEREN HAR IMIDLERTID FASTHOLDT , AT EFTER AT STOETTEORDNINGENS IKRAFTTRAEDEN FOERST EN GANG OG DERNAEST EN GANG TIL VAR BLEVET UDSAT , MAATTE SAGSOEGEREN MED RIMELIGHED KUNNE REGNE MED , AT DEN GAMLE ORDNING VILLE BLIVE FORLAENGET ENDNU ENGANG UD OVER DEN 1 . APRIL 1979 . SAGSOEGEREN FORETOG FOELGELIG "EXIM"-TRANSAKTIONER , NAVNLIG MED HENSYN TIL DE PRISER , SAGSOEGEREN BETALTE VED INDFOERSLEN AF OLIVENOLIE TIL FAELLESSKABET , UD FRA EN FORVENTNING OM , AT PRISEN PAA OLIVENOLIE INDEN FOR FAELLESMARKEDET OGSAA EFTER DEN 1 . APRIL 1979 VILLE BLIVE FASTHOLDT PAA DET NIVEAU , DEN HAVDE PAA GRUND AF TAERSKELPRISEN , SAALEDES SOM DENNE VAR FASTSAT FORUD FOR DEN 1 . APRIL 1979 .

12 SAGSOEGEREN HAR DERFOR PRINCIPALT GJORT GAELDENDE , AT DEN OMSTAENDIGHED , AT KOMMISSIONEN IKKE I FORORDNING NR . 884/79 HAVDE FASTSAT OVERGANGSFORANSTALTNINGER MED HENBLIK PAA AT HOLDE "EXIM"-IMPORTOERERNE SKADESLOESE FOR PRISFALDET INDEN FOR FAELLESMARKEDET PAA SAMME MAADE , SOM DEN HAVDE FASTSAT OVERGANGSFORANSTALTNINGER TIL FORDEL FOR DE IMPROTOERER , SOM HAVDE FORPLIGTET SIG TIL AT BETALE EN HOEJERE AFGIFT , ER UDTRYK FOR EN SAADAN RETSSTRIDIG ADFAERD , SOM FAELLESSKABET MAA IFALDE ANSVAR FOR , OG HVIS SKADELIGE FOELGER FAELLESSKABET SKAL ERSTATTE . SUBSIDIAERT HAR SAGSOEGEREN PAASTAAET FAELLESSKABET KENDT ANSVARLIGT PAA GRUND AF RAADETS ADFAERD OG HAR HERVED PAABERAABT SIG PRINCIPPET OM OBJEKTIVT ANSVAR FOR RETSSTRIDIGE GENERELLE RETSAKTER .

SOEGSMAALET MOD KOMMISSIONEN

13 SAGSOEGEREN HAR PRINCIPIELT GJORT GAELDENDE , AT KOMMISSIONEN IKKE I DET FORELIGGENDE TILFAELDE HAR EN REEL BEFOEJELSE TIL AT FORETAGE ET OEKONOMISK VALG , IDET KOMMISSIONENS KOMPETENCE ER BEGRAENSET TIL _ INDEN FOR DE GRAENSER , DER VAR FASTLAGT I DE RAADSFORORDNINGER , SOM KOMMISSIONEN SKULLE GENNEMFOERE _ AT VEDTAGE EN OVERGANGSFORANSTALTNING I FORBINDELSE MED DEN NEDSAETTELSE AF AFGIFTERNE , DER VAR RESULTATET AF DEN VURDERING , RAADET SELV HAVDE FORETAGET . SAGSOEGEREN HAR AF DENNE RETSTILSTAND UDLEDT , AT DET KUN SKAL BEVISES , AT FORORDNINGEN VAR RETSSTRIDIG , OG IKKE , AT DER FORELIGGER EN ALVORLIG OG KVALIFICERET KRAENKELSE AF EN HOEJERE RETSREGEL TIL BESKYTTELSE AF PRIVATE . SUBSIDIAERT HAR SAGSOEGEREN IMIDLERTID ANFOERT , AT SAAFREMT DOMSTOLEN SKULLE LAEGGE TIL GRUND , AT KOMMISSIONEN HAR EN VID SKOENSBEFOEJELSE , ER KLAGEPUNKTERNE MOD KOMMISSIONEN ALLIGEVEL UDTRYK FOR EN ALVORLIG FEJL I DEN FORSTAND , AT KOMMISSIONEN UNDLOD AT TRAEFFE OVERGANGSFORANSTALTNINGER TIL FORDEL FOR "EXIM"-VIRKSOMHEDERNE . KOMMISSIONEN HAR HERVED TILSIDESAT DELS PRINCIPPET OM LIGEBEHANDLING VED AT ANSE OBJEKTIVT SAMMENLIGNELIGE SITUATIONER FOR FORSKELLIGE , DELS PRINCIPPET OM BESKYTTELSE AF DEN BERETTIGEDE FORVENTNING , IDET "EXIM"-VIRKSOMHEDERNE MED RIMELIGHED MAATTE REGNE MED , AT DER VILLE BLIVE TRUFFET OVERGANGSFORANSTALTNINGER , DA DE IKKE HAVDE MULIGHED FOR AT FORUDSE IKRAFTTRAEDELSESDATOEN FOR AENDRINGEN . AARSAGEN TIL DET LIDTE TAB SKAL SAALEDES SOEGES I , AT DER IKKE BLEV TRUFFET SAADANNE OVERGANGSFORANSTALTNINGER TIL FORDEL FOR "EXIM"-VIRKSOMHEDERNE .

14 KOMMISSIONEN HAR AFVIST DENNE ARGUMENTATION I SIN HELHED . MED HENSYN TIL SIN SKOENSBEFOEJELSE HAR KOMMISSIONEN FASTHOLDT , AT ARTIKEL 16 , STK . 6 , I FORORDNING NR . 1562/78 SKAL GIVE KOMMISSIONEN MULIGHED FOR AT TRAEFFE FORANSTALTNINGER VEDROERENDE FASTSAETTELSEN AF AFGIFTEN I HENHOLD TIL FREMGANGSMAADEN I ARTIKEL 38 OG UNDER MEDVIRKEN AF FORVALTNINGSKOMITEEN FOR FEDTSTOFFER . IFOELGE KOMMISSIONEN ER SITUATIONEN FOR DE TO KATEGORIER AF ERHVERVSDRIVENDE I OEVRIGT IKKE SAMMENLIGNELIGE , EFTERSOM "KONTANT"-VIRKSOMHEDERNE PAA GRUND AF FORUDFASTSAETTELSEN AF AFGIFTEN OENSKER AT SIKRE SIG MOD EN OEKONOMISK RISIKO , MENS "EXIM"-VIRKSOMHEDERNE TVAERTIMOD ACCEPTERER AT LOEBE EN SAADAN RISIKO VED AT SPEKULERE I AT GIVE AFKALD PAA EN FORDEL MOD EVENTUELT AT OPNAA EN ANDEN , SOM FORVENTES AT BLIVE STOERRE . DENNE FORSKEL BEGRUNDER , AT DER IKKE BLEV TRUFFET OVERGANGSFORANSTALTNINGER TIL FORDEL FOR "EXIM"-VIRKSOMHEDERNE .

15 KOMMISSIONEN HAR DESUDEN _ PAA LINJE MED RAADET _ LAGT VAEGT PAA ET ANDET ANBRINGENDE TIL STOETTE FOR FRIFINDELSE . IFOELGE INSTITUTIONERNE SKAL AARSAGEN TIL TABET IKKE SOEGES I ORDNINGEN , MEN I SAGSOEGERENS EGEN ADFAERD .

16 IFOELGE DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS FREMGAAR DET AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 215 , AT DET ER EN FORUDSAETNING FOR KOMMISSIONENS ANSVAR UDEN FOR KONTRAKTSFORHOLD OG GENNEMFOERELSEN AF KRAVET OM ERSTATNING FOR DET LIDTE TAB , AT EN RAEKKE BETINGELSER SKAL VAERE OPFYLDT MED HENSYN TIL DEN RETSSTRIDIGE ADFAERD , DER FOREHOLDES INSTITUTIONERNE , DET EVENTUELLE TAB SAMT AARSAGSSAMMENHAENGEN MELLEM DENNE ADFAERD OG DET PAABERAABTE TAB .

17 HEREFTER VIL FAELLESSKABET IKKE KUNNE PAALAEGGES ANSVAR , UDEN AT ALLE DE BETINGELSER FOR ERSTATNINGSPLIGTEN , DER ER FASTLAGT I ARTIKEL 215 , STK . 2 , ER OPFYLDT .

18 I NAERVAERENDE SAG BOER DER FOERST OG FREMMEST TAGES STILLING TIL ANBRINGENDET VEDROERENDE DEN MANGLENDE AARSAGSSAMMENHAENG MELLEM DEN ANFAEGTEDE ADFAERD FRA KOMMISSIONENS SIDE OG DET PAASTAAEDE TAB .

19 IFOELGE DE SAGSOEGTE SKAL AARSAGEN TIL SAGSOEGERENS MANGLENDE FORTJENESTE SOEGES I SAGSOEGERENS EGEN ADFAERD , IDET DENNE VALGTE AT BENYTTE "EXIM"-ORDNINGEN PAA ET TIDSPUNKT , DA SAGSOEGEREN MED SIKKERHED VIDSTE , AT DER VILLE BLIVE GENNEMFOERT AENDRINGER , DER I DET VAESENTLIGE VILLE BESTAA I INDFOERELSEN AF EN FORBRUGSSTOETTEORDNING , SOM UVAEGERLIGT VILLE MEDFOERE ET FALD I PRISERNE INDEN FOR FAELLESSKABET . SAMTIDIG REGNEDE SAGSOEGEREN IMIDLERTID MED , AT DEN NYE ORDNING FOERST VILLE TRAEDE I KRAFT PAA ET SAA SENT TIDSPUNKT , AT SAGSOEGEREN VILLE KUNNE GENNEMFOERE SIN "EXIM"-TRANSAKTION FULDT UD INDEN DA ; RAADET HAR NAVNLIG BEMAERKET , AT EN SAADAN ADFAERD FRA SAGSOEGERENS SIDE ER EN FRIVILLIG ACCEPT AF RISIKOEN FOR , AT PRISERNE PAA OLIVENOLIE INDEN FOR FAELLESSKABET KUNNE BLIVE PAAVIRKET VED GENNEMFOERELSEN AF FORBRUGSSTOETTEORDNINGEN .

20 SAGSOEGEREN HAR GJORT GAELDENDE , AT NAAR IKRAFTTRAEDELSESDATOEN FOR DEN BESLUTTEDE AENDRING VAR UVIS I FOR LANG TID , KUNNE "EXIM"-VIRKSOMHEDERNE MED FOEJE PAAREGNE , AT EFTERSOM MULIGHEDEN FOR AT BENYTTE "EXIM"-ORDNINGEN FORTSAT STOD AABEN , KUNNE DEN BENYTTES , OG AT FAELLESSKABSLOVGIVEREN EVENTUELT VILLE TRAEFFE DE FORNOEDNE OVERGANGSFORANSTALTNINGER FOR AT UNDGAA , AT ORDNINGEN FIK NEGATIVE VIRKNINGER FOR SAGSOEGEREN . DEN OMSTAENDIGHED , AT SAADANNE FORANSTALTNINGER IKKE BLEV TRUFFET , MAA VAERE AARSAGEN TIL SKADEN .

21 DET LIGGER FAST , AT SAGSOEGEREN IKKE VAR UVIDENDE OM , AT DER VED RAADETS FORORDNING NR . 1562/78 AF 29 . JUNI 1978 VAR INDFOERT EN NY ORDNING VEDROERENDE OLIVENOLIE , SOM SKULLE FOERE TIL ET FALD I TAERSKELPRISERNE , OG AT DET VED RAADETS FORORDNING NR . 3088/78 AF 19 . DECEMBER 1978 VAR BESTEMT , AT DEN NYE ORDNING SKULLE TRAEDE I KRAFT DEN 1 . MARTS 1979 .

22 SOM EN FORNUFTIG EKSPORTOER MED FULDT KENDSKAB TIL MARKEDSREGULERINGEN KUNNE SAGSOEGEREN HEREFTER IKKE DEN 27 . JANUAR 1979 , DA UDFOERSLEN TIL LIBYEN , DER VAR FOERSTE DEL AF "EXIM"-TRANSAKTIONEN , FANDT STED , VAERE UVIDENDE OM , AT DER PR . DEN 1 . MARTS 1979 SKULLE SKE EN NEDSAETTELSE AF TAERSKELPRISERNE , SOM VILLE BETYDE , AT AFGIFTSFRI INDFOERSLER VILLE BLIVE MINDRE FORDELAGTIGE .

23 DEN OMSTAENDIGHED , AT DEN FAKTISKE DATO FOR FORBRUGSSTOETTEORDNINGENS IKRAFTTRAEDEN BLEV UDSKUDT ENDNU EN GANG DEN 20 . FEBRUAR 1979 , VAR IKKE AF EN SAADAN KARAKTER , AT DEN KUNNE AENDRE DEN RISIKO , SOM SAGSOEGEREN FRIVILLIGT HAVDE VALGT AT LOEBE .

24 DET TAB , SAGSOEGEREN HAR PAASTAAET AT HAVE LIDT , ER FOELGELIG IKKE FREMKALDT AF FAELLESSKABSINSTITUTIONERNES ADFAERD , MEN SKYLDES UDELUKKENDE SAGSOEGERENS EGET VALG , IDET SAGSOEGEREN MAATTE VAERE VIDENDE OM DEN ORDNING , DER VAR GAELDENDE FOR HANS TRANSAKTIONER , OG DE FOELGER , HANS ADFAERD KUNNE FREMKALDE .

25 KOMMISSIONEN VIL SAALEDES VAERE AT FRIFINDE , UDEN AT DER ER GRUND TIL AT TAGE STILLING TIL SPOERGSMAALET OM LOVLIGHEDEN AF FORORDNING NR . 884/79 OG SELVE EKSISTENSEN AF ET TAB .

SOEGSMAALET MOD RAADET

26 SAGSOEGEREN HAR OVER FOR RAADET GJORT GAELDENDE , AT SELV OM FORORDNINGERNE NR . 1562/78 , 3088/78 OG 360/79 IKKE ER RETSSTRIDIGE , MAA RAADET ALLIGEVEL VAERE ANSVARLIG , IDET ANSVARET FOELGER AF DET I FAELLESSKABSRETTEN ANERKENDTE PRINCIP OM DEN LOVGIVENDE MYNDIGHEDS OBJEKTIVE ANSVAR .

27 DET FOELGER IMIDLERTID AF DET OVENFOR ANFOERTE , AT DET PAASTAAEDE TAB _ SELV OM DET BEVISES _ UDELUKKENDE SKYLDES SAGSOEGERENS EGEN ADFAERD , OG AT OGSAA RAADET DERFOR VIL VAERE AT FRIFINDE FOR SASGOEGERENS ERSTATNINGSKRAV .

Afgørelse om sagsomkostninger


SAGENS OMKOSTNINGER

28 IFOELGE PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69 , STK . 2 , DOEMMES DEN PART , DER TABER SAGEN , TIL AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER .

29 SAGSOEGEREN HAR TABT SAGEN OG TILPLIGTES DERFOR AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER .

Afgørelse


PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

UDTALER OG BESTEMMER

DOMSTOLEN

1 . DE SAGSOEGTE FRIFINDES .

2 . SAGSOEGEREN TILPLIGTES AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER .

Top