Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1993

    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1993 af 11. december 2018 om EU's integrerede ordninger for politisk kriserespons

    ST/13422/2018/INIT

    EUT L 320 af 17.12.2018, p. 28–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/1993/oj

    17.12.2018   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 320/28


    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/1993

    af 11. december 2018

    om EU's integrerede ordninger for politisk kriserespons

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets afgørelse 2014/415/EU af 24. juni 2014 om ordninger til Unionens gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen (1), særlig artikel 9, stk. 3, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Denne afgørelse vedrører tilpasning af EU's integrerede ordninger for politisk kriserespons (»IPCR«), der blev godkendt af Rådet den 25. juni 2013 og er omtalt i artikel 1, stk. 2, i afgørelse 2014/415/EU. IPCR bør muliggøre rettidig koordination og respons på Unionens politiske niveau i forbindelse med kriser, der har vidtrækkende konsekvenser eller politisk betydning, uanset om de opstår i eller uden for Unionen.

    (2)

    IPCR bør understøtte ordningerne til gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen. Som anerkendt i afgørelse 2014/415/EU kan IPCR anvendes inden påberåbelse af solidaritetsbestemmelsen og efter udfasningen af responsen. Derfor bør IPCR udformes således, at de er relevante i forbindelse med både påberåbelsen og uafhængigt af påberåbelsen af solidaritetsbestemmelsen.

    (3)

    Responsordninger på EU-plan bør forbedre effektiviteten gennem en styrket koordinering, der bygger på eksisterende instrumenter og respekterer institutionernes beføjelser samt medlemsstaternes kompetencer og ansvar.

    (4)

    Som institution med politikformulerende og koordinerende funktioner i henhold til artikel 16 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) bør Rådet få overdraget ansvaret for IPCR, idet IPCR vedrører samordning og respons på Unionens politiske niveau. I overensstemmelse med artikel 222, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) er Rådet den institution, hvor samordning finder sted med henblik på Unionens og medlemsstaternes gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen i henhold til artikel 1, stk. 2, i afgørelse 2014/415/EU.

    (5)

    Komitéen af faste repræsentanter for medlemsstaternes regeringer i Den Europæiske Union (Coreper), der er nedsat ved artikel 240 i TEUF, er i henhold til TEU og TEUF samt Rådets forretningsorden ansvarlig for at forberede arbejdet i forbindelse med alle Rådets samlinger og for at sikre sammenhæng i Unionens politikker og tiltag.

    Corepers ansvar på tværs af områderne for Unionens politikker og kombinationen af hurtighed og stort politisk engagement sætter Coreper i centrum for de IPCR-aktiviteter, der udføres i Rådet. I lyset af formandskabets overordnede politiske ansvar i hver periode bør formandskabet lede IPCR-processen i Coreper.

    (6)

    Den Stående Komité for det Operationelle Samarbejde om den Indre Sikkerhed, der er nedsat ved artikel 71 i TEUF, sikrer, at det operationelle samarbejde om indre sikkerhed fremmes og styrkes i Unionen. Uanset artikel 240 letter komitéen samordningen af medlemsstaternes kompetente myndigheders indsats.

    (7)

    Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC), der er nedsat ved artikel 38 i TEU, overvåger den internationale situation på de områder, der er omfattet af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP), og bidrager til udformningen af politikker ved at afgive udtalelser til Rådet, uden at det berører Corepers rolle. I tilfælde af en krise, hvor der sker en udvikling på områder, der er omfattet af FUSP, er en tæt samordning mellem formanden for Coreper og formanden for PSC nødvendig.

    (8)

    Kommissionen har som den institution, der fremmer Unionens almene interesser og tager passende initiativer med henblik herpå og drager omsorg for gennemførelsen af traktaterne og af de foranstaltninger, der vedtages af institutionerne i henhold til artikel 17 i TEU, en nøglerolle, når den deltager i IPCR.

    (9)

    Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (HR) og Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) råder over strukturer med efterretningsmæssig og militær ekspertise samt et netværk af delegationer, der kan bidrage til respons på kriser med en ydre dimension. Afhængigt af krisen bør andre strukturer og EU-agenturer inden for FUSP eller fælles sikkerheds- og forsvarspolitik i givet fald yde bidrag i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i EU-retten.

    (10)

    Hver krise kan have forskellige særpræg, der kræver korrekt håndtering i Rådet. IPCR er udformet til at være fleksible og justerbare og dermed give mulighed for at afpasse inddragelsen af det politiske niveau og den nødvendige støtte til behovene under krisen. Fleksibiliteten opnås gennem to aktiveringsfunktioner, nemlig informationsudveksling eller fuld aktivering, og mulighederne for at inddrage relevante aktører. Justerbarhed sigter til niveauet for politisk beslutningstagning.

    (11)

    Kommissionen og HR bidrog aktivt til udformningen og oprettelsen af IPCR i 2013. Siden oprettelsen af IPCR er Kommissionen og HR konsekvent gået ind for at støtte IPCR og har til stadighed været opsat på at bidrage til dens gennemførelse. Kommissionens og HR's bidrag til IPCR bør desuden indarbejdes i denne afgørelse under fuld hensyntagen til Kommissionens og HR's beføjelser.

    (12)

    IPCR har i vid udstrækning været anvendt til at støtte informationsudvekslingen om komplekse kriser (overvågningssider om Syrien/Irak, Yemen, ebola, Ukraine, Nepal osv.), om krisekommunikation (bedste praksis og kommunikationsstrategier), om humanitær bistand og om terrorbekæmpelse. IPCR blev aktiveret første gang i oktober 2015 med henblik på flygtninge- og migrationskrisen. Siden IPCR blev aktiveret, har de fundet anvendelse i forbindelse med overvågning og støtte til responsen på krisen og rapporteret til Coreper, Rådet og Det Europæiske Råd. IPCR er også blevet anvendt til at øve Unionens respons på større kriser forårsaget af cyberangreb, naturkatastrofer eller hybride trusler.

    (13)

    Operative IPCR-standardprocedurer (»IPCR SOP'er«), der allerede findes under de nuværende IPCR-ordninger, og som er beskrevet i et særskilt dokument, bør videreudvikles og ajourføres efter behov for klart at fastlægge procedurerne samt den indsats, som forventes af hver aktør i IPCR-processen.

    (14)

    Operative standardprocedurer for integreret situationsbevidsthed og analyse (»ISAA«), der i overensstemmelse med IPCR SOP'erne udarbejdes af Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten inden for rammerne af deres respektive roller og ansvarsområder, bør navnlig beskrive funktionen tilvejebringelse af ISAA og metoden til at integrere oplysninger fra medlemsstaterne. Ved tilvejebringelse af ISAA er det afgørende at udnytte de potentielle synergivirkninger mellem interessenter og eksisterende midler, strukturer og kapaciteter på EU-plan fuldt ud, så overlapning med eksisterende strukturer og skabelse af nye permanente strukturer undgås.

    (15)

    Et uformelt IPCR-krisekommunikationsnetværk, der består af kommunikationseksperter fra medlemsstaterne og relevante EU-organer, er oprettet for at bidrage til beredskabet, navnlig gennem udveksling af bedste praksis og erfaringer.

    (16)

    I henhold til artikel 346, stk. 1, litra a), i TEUF er ingen medlemsstat forpligtet til at meddele oplysninger, hvis udbredelse efter dens opfattelse ville stride mod dens væsentlige sikkerhedsinteresser. Klassificerede informationer skal håndteres i overensstemmelse med Rådets afgørelse 2013/488/EU (2)

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Genstand og anvendelsesområde

    1.   Denne afgørelse fastlægger EU's integrerede ordninger for politisk kriserespons (»IPCR«). IPCR muliggør rettidig koordination og respons på Unionens politiske niveau i forbindelse med kriser, der har vidtrækkende konsekvenser eller politisk betydning, uanset om de opstår i eller uden for Unionen.

    2.   IPCR udruster Rådet med de nødvendige redskaber og den fornødne fleksibilitet til at afgøre, hvordan Unionens respons skal håndteres, blandt andet gennem hastekonsultationer og eventuelle forslag om aktioner. Den politiske og strategiske styring i alle faser af IPCR-processen sker under rådsformandskabets lederskab under fuld hensyntagen til Kommissionens og HR's beføjelser.

    3.   IPCR er et enkelt sæt ordninger til på Unionens politiske niveau at kunne reagere på kriser på en sammenhængende, effektiv og rettidig måde. IPCR anvendes af Rådet for på politisk niveau at koordinere påberåbelsen af solidaritetsbestemmelsen, jf. artikel 1, stk. 2, i Rådets afgørelse 2014/415/EU, i henhold til artikel 222, stk. 3, i TEUF.

    4.   Disse ordninger træder ikke i stedet for og overlapper ikke eksisterende EU-mekanismer eller -ordninger.

    Artikel 2

    IPCR's struktur

    1.   IPCR har to aktiveringsfunktioner, som afgøres af formandskabet afhængigt af krisens alvor og behovene i forbindelse med responsen:

    a)

    en informationsudvekslingsfunktion, som tjener til at skabe et klart billede af situationen og forberede en mulig fuld aktivering

    b)

    en fuld aktiveringsfunktion, hvilket indebærer forberedelse af responsforanstaltninger.

    2.   IPCR består af støtteelementer, der er en vigtig forudsætning for at sikre en oplyst beslutningstagning i Rådet og en effektiv politisk koordination på EU-plan. Disse støtteelementer er følgende:

    a)

    uformelle rundbordsmøder, der indkaldes af formandskabet med støtte og rådgivning fra Generalsekretariatet for Rådet (»GSR«) som omhandlet i artikel 7

    b)

    kapacitet til integreret situationsbevidsthed og analyse (»ISAA«) udviklet af Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten inden for rammerne af deres respektive roller og ansvarsområder som omhandlet i artikel 8

    c)

    en særlig beskyttet webplatform, der ejes af Rådet, og som letter rettidig informationsudveksling, som omhandlet i artikel 9, og

    d)

    et centralt 24/7-kontaktpunkt på EU-plan for medlemsstaternes kompetente myndigheder og andre interessenter, som Europa-Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter sørger for, som omhandlet i artikel 10.

    3.   For at styrke beslutningstagningen på Unionens politiske niveau skal støtteelementerne i stk. 2, litra a), b) og c), have følgende karakteristika:

    a)

    være skræddersyet til behovene på niveauet for politisk beslutningstagning under vejledning fra formandskabet efter aktivering af IPCR og i samråd med Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten

    b)

    dække alle centrale områder, der er påvirket af krisen

    c)

    være integrerede og forene de forskellige dimensioner af en krise på en sammenhængende måde

    d)

    have et hensigtsmæssigt detaljeringsniveau, og

    e)

    leveres i god tid inden de formelle drøftelser.

    Artikel 3

    Definitioner

    I denne afgørelse forstås ved:

    a)   »krise«: en situation med så vidtrækkende konsekvenser eller politisk betydning, at den kræver rettidig politikkoordinering og respons på Unionens politiske niveau

    b)   »respons«: enhver aktion, der iværksættes i tilfælde af en krise for at imødegå dens skadelige konsekvenser.

    Artikel 4

    Aktivering

    1.   I tilfælde af krise træffer formandskabet afgørelse om aktivering af IPCR. Enhver medlemsstat kan opfordre formandskabet hertil.

    2.   Når solidaritetsbestemmelsen er påberåbt, aktiverer formandskabet straks IPCR i fuld funktion i overensstemmelse med artikel 5, stk. 1, i afgørelse 2014/415/EU, hvis IPCR ikke allerede er i brug.

    3.   Hvis solidaritetsbestemmelsen ikke er påberåbt, inden der træffes afgørelse om aktivering, hører formandskabet efter omstændighederne de berørte medlemsstater samt Kommissionen og HR.

    4.   Formandskabet underrettes og støttes af GSR. Formandskabet kan også søge ekspertise fra Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten inden for rammerne af deres respektive roller og ansvarsområder samt relevante EU-agenturer, medlemsstater og relevante interessenter og organisationer.

    5.   GSR, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten kan i samråd med formandskabet også i enighed træffe afgørelse om at aktivere IPCR i informationsudvekslingsfunktion.

    6.   Afhængigt af krisens udvikling og de politiske behov kan formandskabet til enhver tid beslutte at optrappe eller nedtrappe operationen fra den ene aktiveringsfunktion til den anden. Så længe påberåbelsen af solidaritetsbestemmelsen er aktiv, holdes IPCR i fuld funktion.

    7.   Formandskabet underretter generalsekretæren for Rådet om afgørelsen om at aktivere IPCR. GSR orienterer straks Kommissionen og HR samt formanden for Det Europæiske Råds kabinet.

    Artikel 5

    Deaktivering

    Afgørelse om at deaktivere IPCR træffes af formandskabet efter høring af de berørte medlemsstater, hvis det er relevant, samt efter høring af Kommissionen og HR. IPCR deaktiveres ikke, så længe påberåbelsen af solidaritetsbestemmelsen er aktiv.

    Artikel 6

    Coreperniveau

    1.   For at sikre sammenhæng i Unionens politikker og tiltag er Coreper standardniveauet, hvor tilsynet med gennemførelsen af IPCR-ordninger foregår. Formandskabet orienterer straks Coreper om krisens vigtigste aspekter og om den påtænkte procedure.

    2.   Formandskabet afgør i lyset af krisens karakteristika og de politiske behov i forbindelse med responsen, om spørgsmålene skal drøftes i Rådets relevante forberedende organer i overensstemmelse med Rådets forretningsorden. Efter omstændighederne koordinerer det halvårlige formandskab med repræsentanterne for HR, der er formænd for de relevante forberedende organer i Rådet, samt efter behov med formanden for Militærkomitéen, som er ansvarlige for at indkalde til møder i de pågældende organer.

    Artikel 7

    Rundbordsmøder

    1.   Rundbordsmøderne har til formål at identificere og undersøge krisesituationen, således at den politiske beslutningstagning finder sted på et velinformeret grundlag.

    2.   Rundbordsmøderne indkaldes på formandskabets initiativ med støtte og rådgivning fra GSR.

    3.   Formandskabet afgør sammensætningen af rundbordsmøderne. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten indbydes til at deltage og til at give input inden for deres respektive kompetenceområder. Formanden for Det Europæiske Råds kabinet indbydes også til at deltage. Berørte medlemsstater og andre relevante interessenter og eksperter vedrørende visse spørgsmål, herunder repræsentanter fra tredjelande og internationale organisationer, og EU-antiterrorkoordinatoren indbydes til at deltage efter behov.

    4.   Hvis formandskabet indkalder til et rundbordsmøde i informationsudvekslingsfunktion, har rundbordsmødet primært til formål at overvåge situationen, evaluere oplysningskrav og vurdere, om fuld aktivering er påkrævet. I tilfælde af fuld aktivering forbereder, udarbejder og ajourfører deltagerne i rundbordsmødet under formandskabets ledelse forslagsudkast til aktioner, hvor det er nødvendigt, der forelægges Rådet til drøftelse og afgørelse, afhængigt af hvad der kræves.

    Artikel 8

    Integreret situationsbevidsthed og analyse

    1.   En støttekapacitet til ISAA udarbejder rapporter, der bidrager til at danne grundlag for drøftelserne på rundbordsmøderne, på samlinger i Rådet og på møder i Rådets rådgivende organer og i Det Europæiske Råd.

    2.   ISAA-rapporter skræddersys til behovene på Unionens politiske niveau som fastlagt af formandskabet for Rådet. Med henblik herpå udsteder formandskabet politisk og strategisk vejledning efter høring af Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten og ajourfører den efter behov.

    3.   ISAA-støttekapaciteten skal give mulighed for at:

    a)

    indsamle og dele oplysninger om den aktuelle situation, analyser foretaget af Unionen og medlemsstaterne, beslutninger og foranstaltninger, som relevante interessenter har truffet eller vil træffe, og det behov for politisk koordination på EU-plan, som relevante interessenter har givet udtryk for

    b)

    behandle den i litra a) omhandlede information og udarbejde et integreret overblik over situationen, og

    c)

    udarbejde integrerede analyser, herunder om situationens mulige udvikling og konsekvenser.

    Med henblik herpå bestræber medlemsstaterne og relevante EU-agenturer og -organer sig på at støtte dette arbejde og bidrage med relevante oplysninger i rette tid.

    4.   ISAA fungerer som et informationsudvekslingsinstrument, der giver input til medlemsstaterne og støtter Kommissionen og HR i deres aktiviteter.

    5.   ISAA udvikles af Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten inden for rammerne af deres respektive roller og ansvarsområder samt eksisterende midler og kapaciteter. ISAA baseres også på relevante oplysninger og analyser fra medlemsstaterne (eksempelvis fra relevante nationale krisecentre), navnlig gennem webplatformen, og fra EU-agenturer.

    6.   Efter aktivering af IPCR og indtil deres deaktivering er denne støtte hele tiden tilgængelig. Den gives under hele krisen til formandskabet og Rådet i rette tid, så en proaktiv krisestyring er mulig. Alt efter hvordan krisen udvikler sig, kan formandskabet beslutte at anmode om en optrapning eller nedtrapning af støtten under ISAA. Den regelmæssige overvågning fra de sektorielle EU-kilder fortsætter.

    7.   Afhængigt af krisens karakter kan Coreper bemyndige tredjelande og internationale partnere som f.eks. associerede Schengenlande til at få adgang til ISAA-rapporter vedrørende en bestemt krise.

    Artikel 9

    Webplatform

    1.   En særlig webplatform udviklet og forvaltet af GSR fungerer som centralt redskab for IPCR som elektronisk knudepunkt mellem relevante interessenter.

    2.   Adgang til denne platform begrænses til personer, der er udpeget af de relevante interessenter, dvs. Generalsekretariatet for Rådet (for Rådet og Det Europæiske Råd), medlemsstaterne, Kommissionen, EU-Udenrigstjenesten (for HR) og de relevante EU-agenturer.

    3.   For at tilskynde til udveksling af oplysninger på webplatformen, navnlig oplysninger af følsom karakter, må disse ikke videregives til parter, som ikke er relevante interessenter, jf. stk. 2, medmindre de er udtrykkeligt godkendt af Coreper. GSR deltager i samarbejde med formandskabet i besvarelsen af forespørgsler om oplysninger fra sådanne parter.

    4.   For at undgå overlapning må webplatformen ikke erstatte eller blive erstattet af andre af Unionens sektorielle webredskaber. Oplysninger, der er klassificeret højere end RESTREINT UE/EU RESTRICTED, skal udveksles gennem de relevante akkrediterede kanaler.

    5.   Webplatformen skal også være tilgængelig uden IRCR-aktivering, navnlig med henblik på relevante baggrundsoplysninger, øvelser, indhøstede erfaringer og undervisning og som IPCR-kontaktpunkter. Der oprettes en kriseside for hver IPCR-aktivering.

    6.   I tilfælde af en krise uden IPCR-aktivering kan Rådet — efter aftale med formandskabet — oprette en »overvågningsside«, eventuelt på anmodning af en berørt medlemsstat, Kommissionens tjenestegrene eller EU-Udenrigstjenesten. Denne side skal lette udveksling af oplysninger og fungere som register over lettilgængelige rapporter og situationsoplysninger. Oprettelse af en overvågningsside indebærer ikke udarbejdelse af ISAA-rapporter.

    7.   IPCR-webplatformen skal også indeholde særlige tematiske fora eller »knudepunkter«, der navnlig uden for krisesituationer kan anvendes til netværkssamarbejde, informationsudveksling og samarbejdsformål med henblik på at bidrage til krisestyringsberedskab.

    8.   GSR hører formandskabet og Rådets delegationer i forbindelse med planlægning af strukturelle ændringer af platformen.

    Artikel 10

    Centralt 24/7-kontaktpunkt

    Efter aktivering af IPCR skal det centrale 24/7-kontaktpunkt være operativt, uden at dette berører fordelingen af ansvarsområder i Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten eller eksisterende informationsnetværk.

    Artikel 11

    Operative standardprocedurer

    1.   Formandskabet videreudvikler og ajourfører med støtte fra GSR efter behov allerede eksisterende operative IPCR-standardprocedurer (»IPCR SOP'er«) med henblik på klart at fastlægge procedurerne samt den indsats, der forventes af hver aktør i IPCR-processen. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten opfordres til at bidrage. Hver ny udgave af IPCR SOP'er forelægges Coreper til godkendelse.

    2.   Europa-Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten udvikler inden for rammerne af deres respektive roller og ansvarsområder operative standardprocedurer for ISAA i tråd med IPCR SOP'erne, som nærmere beskriver funktionen tilvejebringelse af ISAA og metoden til at integrere oplysninger fra medlemsstaterne.

    Artikel 12

    Beredskab

    1.   For yderligere at styrke evnen til hurtig krisereaktion på Unionens politiske niveau skal der udarbejdes beredskabsforanstaltninger og rammer for en kommunikationsstrategi. Disse foranstaltninger tager hensyn til de fleste relevante områder, der giver anledning til bekymring med hensyn til potentiel IPCR-aktivering, og understøttes af en IPCR-beredskabspolitik og tilhørende program, der sigter på at forbedre alle elementer i IPCR-kapaciteten.

    2.   Beredskabspolitikken forelægges Rådet til godkendelse. Beredskabsprogrammet forelægges Coreper.

    3.   For at øge alle relevante interessenters kendskab og beredskab tilrettelægges skræddersyet undervisning i procedurer og redskaber, der anvendes i en krisesituation, som kræver koordination på Unionens politiske niveau.

    4.   IPCR-beredskabspolitikken skal indeholde tværsektorielle øvelser og fastlægge procedurer og vilkår for planlægning af øvelser, der inddrager IPCR. IPCR-øvelser tilrettelægges af formandskabet med støtte fra GSR og inddrager medlemsstaterne på frivillig basis. Kommissionen og HR knyttes tæt til dette arbejde og opfordres om nødvendigt til at bidrage. Enhver øvelse, der inddrager IPCR, skal overholde IPCR-beredskabspolitikken.

    5.   IPCR-beredskabspolitikken skal også bidrage til at forbedre kommunikationen med offentligheden og sammenhængen i budskabet i krisesituationer. Det uformelle krisekommunikationsnetværk kan støtte dette arbejde.

    6.   Erfaringer fra både øvelser og aktivering af IPCR-ordningerne i virkeligheden vil blive identificeret. En struktureret proces for indhøstede erfaringer vil blive indført.

    Artikel 13

    Det Europæiske Råd

    Afhængigt af den pågældende krise kan der være behov for rettidige konsultationer eller beslutninger i Det Europæiske Råd. Med henblik herpå opfordres formanden for Det Europæiske Råds kabinet også til at deltage fuldt ud i IPCR, så snart de aktiveres, og i beredskabsaktiviteter.

    Artikel 14

    Oplysning og kommunikation

    1.   Formandskabet orienterer straks Europa-Parlamentet om aktivering af IPCR.

    2.   De responsforanstaltninger, der påtænkes i tilfælde af IPCR-aktivering, omfatter en sammenhængende kommunikationsstrategi, herunder fælles meddelelser.

    Artikel 15

    Revision

    1.   Ordningerne i denne afgørelse tages op til revision i overensstemmelse med identificerede behov og under alle omstændigheder inden for 12 måneder efter deaktiveringen af dem for at sikre, at relevante erfaringer identificeres og behandles. Denne revision foretages i Rådet på grundlag af input fra medlemsstaterne, Kommissionen og HR.

    2.   Hvis det er hensigtsmæssigt, kan denne afgørelse revideres i henhold til artikel 9, stk. 3, i afgørelse 2014/415/EU, navnlig med henblik på at imødekomme de behov, som Rådet har identificeret i forbindelse med revisionen.

    Artikel 16

    Ikrafttræden

    Denne afgørelse træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 11. december 2018.

    På Rådets vegne

    G. BLÜMEL

    Formand


    (1)  EUT L 192 af 1.7.2014, s. 53.

    (2)  Rådets afgørelse 2013/488/EU af 23. september 2013 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 274 af 15.10.2013, s. 1).


    Top