EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0938

Rådets afgørelse (FUSP) 2019/938 af 6. juni 2019 til støtte for en tillidsskabende proces, der fører til oprettelse i Mellemøsten af en zone, som er fri for kernevåben og alle andre masseødelæggelsesvåben

ST/9136/2019/INIT

EUT L 149 af 7.6.2019, p. 63–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/07/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 16/05/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/938/oj

7.6.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 149/63


RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2019/938

af 6. juni 2019

til støtte for en tillidsskabende proces, der fører til oprettelse i Mellemøsten af en zone, som er fri for kernevåben og alle andre masseødelæggelsesvåben

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1, og artikel 31, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den Europæiske Unions globale strategi for Unionens udenrigs- og sikkerhedspolitik fra 2016 og Den Europæiske Unions strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben (WMD) fra 2003 bygger på en overbevisning om, at en multilateral tilgang til sikkerhed, herunder nedrustning og ikkespredning, er den bedste måde at opretholde den internationale orden på.

(2)

Det er derfor Unionens politik at opretholde, gennemføre og styrke gennemførelsen og universaliseringen af eksisterende nedrustnings- og ikkespredningstraktater, -aftaler og -normer og samarbejde med og bistå tredjelande med at opfylde deres forpligtelser i henhold til multilaterale konventioner og ordninger.

(3)

Fælleserklæringen fra middelhavstopmødet i Paris den 13. juli 2008 bekræftede det fælles ønske om at opnå fred og regional sikkerhed i overensstemmelse med Barcelonaerklæringen vedtaget på Euro-Middelhavs-konferencen den 27.-28. november 1995, der bl.a. fremmer den regionale sikkerhed gennem bl.a. ikkespredning af nukleare, kemiske og biologiske våben, tilslutning til og overholdelse af internationale og regionale ikkespredningsordninger og aftaler om våbenkontrol og nedrustning, såsom traktaten om ikkespredning af kernevåben (NPT), konventionen om kemiske våben, konventionen om forbud mod biologiske våben og toksinvåben, traktaten om et Altomfattende Forbud mod Atomprøvesprængninger og/eller regionale arrangementer som f.eks. atomvåbenfrie zoner og de tilhørende verifikationsordninger, og ved i god tro at opfylde forpligtelserne for dem, der har undertegnet Barcelona-erklæringen, i henhold til konventionerne om våbenkontrol, nedrustning og ikkespredning.

(4)

Parterne i Middelhavsunionen vil arbejde for, at Mellemøsten bliver fri for WMD (nukleare, kemiske og biologiske våben) og deres fremføringsmidler, og for, at dette kan kontrolleres gensidigt og effektivt. Parterne vil endvidere overveje praktiske skridt til bl.a. at forhindre spredning af nukleare, kemiske og biologiske våben samt for stor akkumulering af konventionelle våben.

(5)

I 2008 holdt Unionen et seminar i Paris om mellemøstlig sikkerhed, ikkespredning af WMD og nedrustning med deltagelse af repræsentanter for staterne i regionen og EU's medlemsstater samt akademikere og nationale atomenergiagenturer.

(6)

Gennemgangskonferencen i 2010 om NPT understregede betydningen af en proces, der sikrer fuld gennemførelse af konferencens resolution fra 1995 om Mellemøsten (»resolutionen fra 1995«). Med henblik herpå godkendte konferencen en række praktiske skridt, bl.a. hensyntagen til alle tilbud om støtte til gennemførelsen af resolutionen fra 1995, herunder Unionens tilbud om at være vært for et seminar til opfølgning af det, der fandt sted i juni 2008.

(7)

NPT-gennemgangskonferencen i 2010 anerkendte endvidere den vigtige rolle, civilsamfundet spiller ved at bidrage til gennemførelsen af resolutionen fra 1995, og tilskyndede til enhver bestræbelse i den henseende.

(8)

I 2011 holdt Unionen et seminar i Bruxelles for at fremme opbygningen af gensidig tillid og til støtte for en proces med henblik på at oprette en zone i Mellemøsten, som er fri for WMD og fremføringsmidler; på seminaret deltog højtstående repræsentanter for staterne i regionen, de tre stater, som er depositarer for NPT, EU's medlemsstater, andre interesserede stater samt akademikere og officielle repræsentanter for de vigtigste regionale og internationale organisationer.

(9)

I 2012 besluttede Unionen at yde yderligere støtte til en tillidsskabende proces, der fører til oprettelse af en zone, der er fri for kernevåben og alle andre masseødelæggelsesvåben i Mellemøsten, bl.a. ved at støtte det arbejde, der udføres af den FN-udpegede facilitator for konferencen i 2012 om oprettelsen af en sådan zone og ved at tilrettelægge en kapacitetsopbyggende workshop og et arrangement til opfølgning af EU-seminarerne i 2008 og 2011.

(10)

Unionen har løbende givet udtryk for sin vilje til fortsat at bistå i den proces, der fører til oprettelse af en masseødelæggelsesvåbenfri zone (WMD-fri zone) i Mellemøsten, og ønsker fortsat at støtte tillidsskabende processer svarende til dem, som Unionens seminarer og workshopper i 2008, 2011 og 2012 gav anledning til.

(11)

I sin nedrustningsdagsorden »Securing our Common Future«, der blev fremlagt den 24. maj 2018, gav FN's generalsekretær tilsagn om at samarbejde med FN's medlemsstater om at styrke og konsolidere kernevåbenfrie zoner, bl.a. ved at støtte den videre oprettelse af sådanne zoner, herunder i Mellemøsten —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   For at fremme Unionens tilsagn om at oprette en WMD-fri zone i Mellemøsten, følge op på tidligere EU-aktiviteter i 2008, 2011 og 2012, og fremme tillidsskabelse til støtte for en proces, der tager sigte på at oprette en sådan zone, støtter Unionen aktiviteter med henblik på at fremme en inklusiv dialog mellem eksperter og politiske beslutningstagere i forbindelse med en WMD-fri zone i Mellemøsten, bl.a. gennem:

a)

identifikation af erfaringer fra indsatsen for at fremme den WMD-frie zone i perioden 1996-2015

b)

opbygning af analysekapacitet til støtte for nytænkning om regionale sikkerhedsspørgsmål og WMD-fri zonen, herunder om erfaringerne fra oprettelsen af andre regionale atomvåbenfrie zoner

c)

sammenligning af idéer og udvikling af nye forslag til, hvordan man kan komme videre med spørgsmålet.

2.   Det projekt, Unionen skal støtte, omfatter i den forbindelse følgende specifikke aktiviteter:

a)

Fase I

Projektets første fase skal fokusere på etablering af netværk af eksperter, outreachaktiviteter og kommunikation samt opstilling af rammer for de spørgsmål og emner, der skal undersøges. De centrale aktiviteter omfatter:

i)

etablering af et første regionalt netværk af relevante eksperter og institutioner

ii)

outreachaktiviteter, interviews og litteraturgennemgang samt relevant dokumentindsamling

iii)

et første møde i projektreferencegruppen

iv)

et arrangement i tilknytning til mødet i Generalforsamlingens 1. Komité i oktober 2019

v)

en workshop med 15-20 medlemmer af projektets regionale netværk og medlemmer af projektreferencegruppen.

b)

Fase II

Projektets anden fase skal fokusere på samarbejde med relevante personer, eksperter, akademiske og politiske forskere og institutter i regionen med henblik på at indhente oplysninger om og perspektiver på de spørgsmål og temaer, der er identificeret i fase I, samt validere narrativet om indsatsen med hensyn til WMD-frie zoner i perioden 1995-2015. De centrale aktiviteter omfatter:

i)

op til 50 en-til-en-samtaler med personer i og uden for regionen

ii)

indtil seks små møder mellem relevante eksperter i regionen med hjælp fra forskningsinstitutter

iii)

et fuldstændigt udkast til FN's Institut for Nedrustningsforsknings (UNIDIR's) rapport om initiativet vedrørende en WMD-fri zone i Mellemøsten, som skal stilles til rådighed for FN's medlemsstater og FN's Kontor for Nedrustningsanliggender

iv)

et »særligt arrangement« i tilknytning til NPT-gennemgangskonferencen i 2020

v)

et møde i FN's hovedkvarter i New York i 2020 for at fremlægge relevante opdateringer og resultater af projektet for FN's medlemsstater og andre relevante interessenter.

c)

Fase III

i)

to multiinteressentworkshopper for at drøfte en sammenfatning af muligheder og henstillinger vedrørende vejen frem

ii)

offentliggørelse af de resterende briefingdokumenter med de muligheder og perspektiver, der er blevet identificeret som potentielt lovende for udsigten til øget regionalt sikkerhedssamarbejde, bl.a. via en WMD-fri zone i Mellemøsten

iii)

workshopper, som samler eksperter og embedsmænd, der medvirker som privatpersoner.

Bilaget indeholder en detaljeret beskrivelse af projekterne.

Artikel 2

1.   Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (HR) er ansvarlig for gennemførelsen af denne afgørelse.

2.   Den tekniske gennemførelse af de projekter, der er omhandlet i artikel 1, stk. 2, varetages af UNIDIR, der udfører denne opgave under HR's ansvar. Med henblik herpå indgår HR de nødvendige arrangementer med UNIDIR.

Artikel 3

1.   Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af de i artikel 1, stk. 2, omhandlede projekter er på 2 856 278 EUR.

2.   De udgifter, der finansieres med det beløb, som er anført i stk. 1, forvaltes i overensstemmelse med de procedurer og regler, der gælder for Unionens budget.

3.   Kommissionen fører tilsyn med, at de udgifter, der er omhandlet i stk. 1, forvaltes korrekt. Med henblik herpå indgår den en finansieringsaftale med UNIDIR. I aftalen fastsættes det, at gennemførelsespartneren skal sørge for, at Unionens bidrag bliver synligt i en grad, der svarer til dets størrelse.

4.   Kommissionen bestræber sig på at indgå den finansieringsaftale, der er omhandlet i stk. 3, snarest muligt efter denne afgørelses ikrafttræden. Den underretter Rådet om eventuelle vanskeligheder i denne proces og om datoen for indgåelse af aftalen.

Artikel 4

1.   HR aflægger rapport til Rådet om gennemførelsen af denne afgørelse på grundlag af halvårlige beskrivende rapporter udarbejdet af UNIDIR. Disse rapporter danner grundlag for evalueringen, som gennemføres af Rådet, ved afslutningen af projektet.

2.   Kommissionen oplyser om de finansielle aspekter af de i artikel 1, stk. 2, omhandlede projekter.

Artikel 5

1.   Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

2.   Denne afgørelse udløber 36 måneder efter indgåelsen af finansieringsaftalen i artikel 3, stk. 3. Den udløber dog seks måneder efter ikrafttrædelsen, hvis der ikke er indgået nogen finansieringsaftale senest på dette tidspunkt.

Udfærdiget i Luxembourg, den 6. juni 2019.

På Rådets vegne

A. BIRCHALL

Formand


BILAG

Projekt til støtte for en tillidsskabende proces, der fører til oprettelse i Mellemøsten af en zone, som er fri for kernevåben og alle andre masseødelæggelsesvåben (WMD-frie zone i Mellemøsten)

I.   Projektmål

Det foreslåede projekt har fire overordnede mål:

1)

at udfylde en betydelig forskningskløft vedrørende udviklingen i spørgsmålet om en WMD-fri zone i Mellemøsten fra 1995 til 2015, herunder erfaringer til brug for nuværende og fremtidige perspektiver

2)

at opbygge analysekapacitet til støtte for nytænkning om regionale sikkerhedsspørgsmål og zonen, herunder udnyttelse af erfaringer fra oprettelsen af andre regionale atomvåbenfrie zoner

3)

at sammenligne idéer og udarbejde nye forslag til, hvordan man kan komme videre med spørgsmålet og

4)

at fremme en inklusiv dialog mellem eksperter og politiske beslutningstagere om spørgsmål vedrørende regional sikkerhed, bl.a. ved hjælp af den WMD-frie zone i Mellemøsten, som igen kan bidrage til igangværende multilaterale processer, herunder NPT, og til bestræbelserne på FN's årlige konference på at etablere en WMD-fri zone i Mellemøsten.

Med hensyn til det første mål har kompleksiteten af spørgsmålet om en WMD-fri zone i Mellemøsten, manglende fremskridt hidtil og begrænset politisk vilje i og uden for regionen i de seneste år resulteret i en formindsket politisk og forskningsmæssig opmærksomhed om spørgsmålet. Der foreligger omfattende forskning om initiativets oprindelse og om bestræbelserne på at fremme det op til og under gennemgangskonferencen i 1995. Den ubegrænsede forlængelse af NPT samme år og resolutionen om Mellemøsten, som gjorde det muligt at nå til enighed om en forlængelse, er blevet grundigt behandlet, bl.a. gennem et aktuelt mundtligt historieprogram om NPT-konferencen i 1995.

Der er imidlertid betydelig mindre dokumentation og forskning om perioden 2010-2015. I denne periode var der imidlertid en række vigtige diplomatiske initiativer vedrørende zonen. Mens nogle forskere og eksperter har fokuseret på at undersøge bestemte elementer i sagen, og nogle fortalere har forsøgt at udarbejde modeller med henblik på en mulig aftale, er der ikke nogen autoritativ empirisk redegørelse for bestræbelserne på at fremme konceptet om den WMD-frie zone i Mellemøsten i perioden 1996-2015. I mangel af en sådan dokumentation er der en risiko for at miste vigtige detaljer og fakta samt synspunkter fra de involverede aktører og erfaringer med henblik på den fremtidige indsats. Dette vil hæmme fremtidige forsknings- eller politiktiltag på området. Det foreslåede UNIDIR-projekt skal udfylde dette hul.

Med hensyn til det andet mål skal projektet støtte fortsat forskning og eksperternes opmærksomhed omkring WMD-trusler i Mellemøsten, regionalt sikkerhedssamarbejde og specifikt en WMD-fri zone. Dette vil ske på et tidspunkt, hvor der er et desperat behov for nye og langsigtede tanker og ideer om disse spørgsmål. Ved at undersøge konsekvente, nye eller glemte emner og idéer vedrørende den WMD-fri zone over to årtier skal projektet bidrage til viden om og forståelse af dette spørgsmål. Ved at trække på nyere litteratur om andre atomvåben- eller WMD-frie zoner kan det vurdere fællestræk og/eller særtræk i forbindelse med Mellemøstregionen. Resultatet bliver en omfattende samling af temaer og idéer, der kan bidrage til en fornyet indsats og et udvidet netværk af analytikere og eksperter med adgang til denne samling.

Med hensyn til det tredje mål skal dette projekt bidrage til de fremtidige overvejelser om en WMD-fri zone i Mellemøsten i en bredere regional WMD- og sikkerhedskontekst ved at dokumentere de spørgsmål og tilgange, der er blevet behandlet i forbindelse med forskellige initiativer i løbet af en 20-årsperiode. Gennem en inklusiv inddragelse af eksperter i regionen skal projektet identificere de emner og idéer, som forskere, deltagere og ekspertobservatører anser for at have potentiale til yderligere efterforskning, og ligeledes de spørgsmål, der har vist sig at være de vanskeligste at løse. En sådan foranstaltning kan give de politiske beslutningstagere et omfattende grundlag for at overveje og vurdere udsigterne til fremskridt med hensyn til regionalt sikkerhedssamarbejde om WMD-trusler i det nuværende dynamiske strategiske miljø. Det kan også støtte kapacitetsudviklingen med henblik på fremtidige forhandlinger om regionale sikkerhedsspørgsmål, herunder den WMD-fri zone i Mellemøsten.

Endelig og vigtigst, med hensyn til det fjerde mål skal dette projekt fremme en inklusiv uformel ekspertdialog om specifikke idéer og initiativer med henblik på at øge den regionale sikkerhed og styringen af WMD-trusler i Mellemøsten, blandt landene i regionen og deres eksterne partnere. Herved vil dette projekt fremme det materielle grundlag for en kommende halvofficiel og officiel dialog om aspekter af WMD og deres fremføringsmidler. Det skal specifikt tilbyde en diskret ramme til at undersøge en bred vifte af relevante spørgsmål og udforske og udvikle nye perspektiver, der kan give muligheder for fremtidige fremskridt, og støtte og bidrage til et miljø, der er gunstigt for potentiel fremtidig dialog. I den forbindelse skal det også komme med vigtige input og ideer til FN-konferencen om den WMD-fri zone i Mellemøsten samt bidrage til at opbygge tillid blandt en bred vifte af eksperter, som kan inddrages i såvel dette som andre passende fora.

II.   Projektbeskrivelse

1)   Mål og målgruppe

Som nævnt ovenfor har dette projekt følgende fire mål:

at udarbejde et faktuelt narrativ om bestræbelserne på at oprette en WMD-fri zone i Mellemøsten mellem 1995 og 2015, der udfylder et vigtigt hul i forskningslitteraturen og identificerer erfaringer med henblik på fremtidige bestræbelser

at identificere centrale spørgsmål, muligheder, hindringer og idéer af aktuel relevans for overvejelserne om en WMD-fri zone i Mellemøsten og bestræbelser på at forbedre det regionale sikkerhedssamarbejde og derved bidrage til indsigt i væsentlige såvel som procesmæssige aspekter af zonen og mulige veje fremad i et foranderligt strategisk miljø

at engagere sig og indhente synspunkter og indsigt i forbindelse med disse spørgsmål fra et bredt fællesskab af forskere, politiske beslutningstagere og akademikere i regionen og dermed udvide antallet og mangfoldigheden af deltagere, der undersøger mulighederne for dialog og fremskridt med hensyn til det mangeårige spørgsmål om en WMD-fri zone i Mellemøsten som led i bredere regionale WMD- og sikkerhedsspørgsmål samt andre erfaringer fra regionale kernevåbenfrie zoner

at fremme dialogen mellem disse eksperter med henblik på at fremme netværk, kommunikation og engagement, som siden kan bidrage til fremtidige bestræbelser på at styrke fremskridt med regional sikkerhed, våbenkontrol, ikkespredning og nedrustning i regionen.

Tre overlappende målgrupper overvejes:

Forskere inden for international sikkerhed og våbenkontrol, navnlig dem med fokus på nuklear, kemisk og biologisk ikkespredning og nedrustning og fremføringsmidler, regionale sikkerhedsspørgsmål eller spørgsmål vedrørende sikkerhed i Mellemøsten. Der vil især blive fokuseret på den nye generation af akademikere, som i højere grad er opmærksomme på internationale og regionale WMD-spørgsmål i lyset af konflikten i Syrien, uenighed om Irans atomprogram og andre nukleare kapaciteter i regionen, teknologiske fremskridt og nye våbenkapaciteter, anstrengte politiske forhold mellem vigtige kernevåbenstater og kontroverser mellem visse kernevåbenstater og ikkekernevåbenstater om vejen frem med hensyn til atomnedrustning. En autoritativ engelsksproget redegørelse for udviklingen med hensyn til den WMD-fri zone i Mellemøsten i perioden 1996-2015 vil være en vigtig ressource og samling med henblik på overvejelse af en lang række WMD-spørgsmål, bl.a. vedrørende kernevåbenfrie zoner og forhold, der specifikt vedrører Mellemøsten.

Politiske beslutningstagere, der beskæftiger sig med våbenkontrol, ikkespredning og nedrustning. Dette omfatter personer med både regionale og internationale perspektiver og i flere fora, herunder NPT-gennemgangskonferencen i 2020. Uanset deres holdninger til atomnedrustning anser mange stater det for afgørende, at dette møde fører til en aftale, efter at NPT-konferencen i 2015 var ude af stand til at nå til enighed om et slutdokument og i betragtning af det mangeartede pres på NPT. Spørgsmålet om fremskridt hen imod en WMD-fri zone i Mellemøsten er en kritisk variabel i udsigterne til et resultat af gennemgangskonferencen.

Mellemøstlige akademikere og praktikere, der søger at spore og forstå den hastigt skiftende dynamik i regionen, dens stater og befolkninger, konsekvenserne af ændrede alliancer og kapaciteter inden for regional sikkerhed og udsigterne til at forebygge og afbøde nuværende og fremtidige spændinger og konflikter.

2)   Tidsramme

Dette projekt forventes indledt i anden halvdel af 2019 og fortsætte i 36 måneder. Det forventes afsluttet med alle publikationer udsendt i foråret 2022. Det afsluttende projektnarrativ og de endelige regnskaber skal udarbejdes senest i slutningen af 2022.

3)   Aktiviteter, output og metoder

Dette projekt er opdelt i tre faser. Specifikke arrangementer og tidsplaner vil blive tilpasset, hvor det er relevant, og i overensstemmelse med de vigtigste udviklingstendenser. Projektdokumenter, resultater og idéer vil blive delt med FN's sekretariat og deltagerne fra FN med henblik på at støtte forberedelserne af disse årlige konferencer arrangeret af FN's generalsekretær. De tre faser er følgende:

Fase I:

Projektets første fase skal fokusere på etablering af projektet og netværk af eksperter, outreachaktiviteter og kommunikation samt opstilling af rammer for de spørgsmål og emner, der skal undersøges. De centrale aktiviteter omfatter:

etablering af et første regionalt netværk af relevante eksperter og institutioner med henblik på projektet

indledning af outreachaktiviteter mod og interviews med relevante personer, der er involveret i forskellige initiativer vedrørende en WMD-fri zone i Mellemøsten

litteraturgennemgang og relevant dokumentationsindsamling vedrørende en WMD-fri zone i Mellemøsten i perioden fra NPT-gennemgangskonferencen i 1995 til afslutningen af NPT-konferencen i 2015. Relevant bredere politisk forskning i andre atomvåbenfrie zoner og/eller initiativer og i erfaringer fra sikkerhedssamarbejdet i Mellemøsten vil også blive gennemgået.

De centrale resultater omfatter:

et første møde i projektreferencegruppen

et arrangement i tilknytning til mødet i Generalforsamlingens 1. Komité i oktober 2019 med deltagelse af relevante regionale eksperter og institutioner for at beskrive projektet, præsentere de første temaer og drøfte centrale prioriterede områder, der skal undersøges

en kronologisk oversigt over vigtige begivenheder og en oversigt over de temaer, spørgsmål og debatter, som omfatter et narrativ om drøftelserne af spørgsmålet om en WMD-fri zone i denne region. Af hensyn til overskueligheden vil denne gennemgang indeholde en indholdsfortegnelse og være opdelt i afsnit, der fremhæver de vigtigste resultater. Dette materiale kunne deles med deltagere og observatører i forbindelse med den konference om en WMD-fri zone i Mellemøsten, der skal indkaldes af FN's generalsekretær i 2019

en workshop, der skal afholdes i Valletta, Malta, i december 2019 med 15-20 medlemmer af projektets regionale netværk og medlemmer af projektreferencegruppen med henblik på at udveksle opdateringer om FN-konferencen, mulige næste skridt og eventuelle nye spørgsmål, som projektet ønsker at tage hensyn til og/eller revidere som følge af konferencen.

Fase II:

Projektets anden fase skal fokusere på samarbejde med relevante personer, eksperter, akademiske og politiske forskere og institutter i regionen med henblik på at indhente oplysninger om og perspektiver på de spørgsmål og temaer, der er identificeret i fase I, samt validere narrativet om indsatsen med hensyn til WMD-frie zoner i perioden 1995-2015. De centrale aktiviteter omfatter:

op til 50 en-til-en-samtaler med personer i og uden for regionen, der siden 1995 har været involveret i drøftelser og/eller forskning vedrørende en WMD-fri zone i Mellemøsten (via møder i regionen, i tilknytning til relevante internationale møder eller konferencer, via Skype og/eller telefon)

indtil seks små møder mellem relevante eksperter (indtil 25) i regionen med hjælp fra forskningsinstitutter med henblik på a) at validere og finpudse udkastene til narrativ, herunder centrale fakta og datoer b) at perspektivere prioriterede spørgsmål, hindringer, udfordringer og muligheder for fremskridt med hensyn til zonen og c) undersøge, hvordan konstaterede hindringer og udfordringer kan overvindes, så der kan gøres visse fremskridt med hensyn til en WDM-fri zone i Mellemøsten og regionale sikkerhedsspørgsmål i Mellemøsten. Det forventes, at møderne finder sted i Egypten (Kairo), Jordan (Amman), Iran (Teheran), Libanon (Beirut) og Kuwait.

De centrale resultater omfatter:

et fuldstændigt udkast til UNIDIR's rapport om initiativet vedrørende en WMD-fri zone i Mellemøsten

et samlet overblik fra UNIDIR over centrale spørgsmål og hindringer, der omfatter idéer vedrørende aktuelle og/eller fremtidige initiativer og perspektiver vedrørende mulige veje frem, der er blevet identificeret i forbindelse med forskning og ekspertdiskussioner

et andet møde i projektreferencegruppen for at gøre status og vurdere fremskridtene med projektet og validere UNIDIR's oversigt over centrale spørgsmål

et »særligt arrangement«, der afholdes i tilknytning til NPT-gennemgangskonferencen i 2020

et møde afholdt i FN's hovedkvarter i New York i 2020 for at fremlægge relevante opdateringer og resultater af projektet for FN's medlemsstater og andre relevante interessenter

en workshop i Aqaba, Jordan, for at indhente de seneste oplysninger om de hidtidige fremskridt med hensyn til FN's generalsekretærs konferenceproces og se på prioriterede områder, der kan blive drøftet på senere møder.

Fase III:

Projektets afsluttende fase vil indebære den endelige udformning af narrativet, som skal offentliggøres af UNIDIR. I denne periode og på grundlag af den omfattende status og de analyser, der er foretaget i fase II, vil projektet indkalde til to afsluttende multiinteressentworkshopper for at behandle sammenfatningen af muligheder og anbefalinger vedrørende vejen frem.

De centrale aktiviteter omfatter:

offentliggørelse af de resterende briefingdokumenter, der omfatter de muligheder og perspektiver, der er blevet identificeret som potentielt lovende for udsigten til øget regionalt sikkerhedssamarbejde, bl.a. via en WMD-fri zone i Mellemøsten, og relevante overvejelser til brug for de politiske beslutningstagere

lancering af arrangementer (panelpræsentation og drøftelser) i Genève, Bruxelles og Washington for at udbrede kendskabet til UNIDIR's narrativ og resultater

to workshopper med eksperter og embedsmænd, der medvirker som privatpersoner, der udarbejdes i lyset af resultaterne af gennemgangskonferencen i 2020 og relevante drøftelser på FN-konferencer om den WMD-frie zone i Mellemøsten. Mulige placeringer er Kairo, Egypten, og Rom, Italien.

De centrale resultater omfatter:

et narrativ om den WMD-frie zone i Mellemøsten, der er frit tilgængeligt via UNIDIR's websted med nøglekronologier, bilag og data

indtil fem briefingdokumenter om specifikke aspekter, muligheder og perspektiver i forbindelse med den WMD-frie zone i Mellemøsten

to resuméer af workshoppen, som skal deles med relevante embedsmænd, myndigheder og multilaterale processer, og som skitserer perspektiver, synspunkter og veje frem for den WMD-frie zone i Mellemøsten.

Der vil blive anvendt en kombination af metoder i løbet af dette projekt, herunder sammenlignende litteraturgennemgang og -analyse, indsamling og analyse af open source-dokumenter og mundtlige interviews. Sidstnævnte skal følge almindelige forskningsprocedurer, herunder anmodning om interviewpersonens tilladelse til optagelse, gennemgang af eventuelle skriftlige beretninger eller resuméer sammen med interviewpersonen med henblik på faktuel nøjagtighed og undladelse af at videregive optagelser af mundtlige interviews eller beretninger uden interviewpersonens udtrykkelige samtykke i henhold til en standardinterviewprotokol. Open source-konti og mundtlige beretninger og nærmere oplysninger vil blive trianguleret med henblik på faktuel nøjagtighed.

Alle møder, der afholdes i løbet af projektet, vil finde sted i henhold til Chatham House-reglerne.

Alt projektmateriale, herunder open source-materiale og mundtligt materiale, vil blive arkiveret digitalt og vedligeholdt af UNIDIR i en fastlagt periode. UNIDIR's stilretningslinjer og kvalitetssikringsprocesser vil blive anvendt på alle publikationer, herunder eksterne peerevalueringer af udkast til manuskripter.

4)   Projektsammensætning

Projektet vil blive ledet af en projektleder med det nødvendige kendskab til og erfaring med regionen og dens WMD-forhold. Projektlederen skal have et bredt netværk og nyde høj status i regionen. Projektlederen rapporterer til UNIDIR's direktør, koordinerer projektgruppen, leder udarbejdelsen af narrativet om processerne i forbindelse med den WMD-frie zone siden 1995 og styrer og leder processen med at inddrage eksperter og tidligere embedsmænd og opstille perspektiver for den hidtidige indsats og udsigterne for zonen.

En fuldtids projektmanager og forsker vil blive ansat til at lede og foretage relevant litteraturgennemgang, dokumentationsindsamling og mundtlige interviewprocesser. Den pågældende projektmanager og forsker skal a) have en videregående uddannelse inden for et relevant emne (spørgsmål vedrørende Mellemøsten, international sikkerhed og/eller WMD), indgående kendskab til Mellemøsten, relevante sprogfærdigheder og en solid publikationshistorik; b) have veldokumenteret upartisk og pålidelig forskning af høj kvalitet og fremragende samarbejdsevner; og c) spille en ledende rolle i udarbejdelsen af sammenfattende rapporter om perspektiverne for de emner og veje frem, der fremlægges i rapporten.

En halvtidsansat seniorstipendiat vil bidrage med vejledning, viden og rådgivning til projektlederen og den pågældende projektmanager og forsker og bidrage til udformningen og udarbejdelsen af narrativet. Seniorstipendiaten skal have et indgående kendskab til og erfaring med Mellemøsten og bestræbelserne på at oprette en WDM-fri zone i Mellemøsten.

Der vil blive nedsat en referencegruppe på 4-5 personer til dette projekt med henblik på at yde rådgivning og vejledning til projektet, gennemgå udkast til publikationer, hjælpe med at etablere kontakter til relevante eksperter og institutter og deltage i møder og ekspertdialoger i regionen. Disse personer vil blive udvalgt på grundlag af deres ekspertise og viden om initiativer i forbindelse med den WMD-frie zone i Mellemøsten og deltager som privatpersoner. De vil få dækket rejseudgifter og modtage dagpenge, når de deltager i projektrelaterede aktiviteter, samt et lille honorar.

I betragtning af den betydelige rejseaktivitet og de kontakter med et bredt og mangfoldigt netværk af eksperter, der er lagt op til i forbindelse med dette projekt, vil der blive ansat en teamassistent til støtte for administration og logistik, herunder rejser til og i regionen, tilrettelæggelse af møder og finansielle og administrative procedurer i forbindelse med FN's virksomhedsressourceprogram (Umoja). Ideelt set skal teamassistenten være arabiskkyndig.

En projektpraktikant på deltid (50 %) skal hjælpe til på projektet med indsamling og gennemgang af dokumentation, faktatjek, udvikling af relevante datatabeller/-lister og arkivering.

III.   Projektstyring og tilsyn

Projektet vil blive gennemført i regi af UNIDIR. UNIDIR er en selvstændig institution inden for rammerne af FN, som blev oprettet i 1980 med det formål at gennemføre uafhængig forskning i nedrustning og dermed forbundne problemer, navnlig internationale sikkerhedsspørgsmål. Den har hjemsted i Genève, har et globalt omdømme og mangeårig ekspertise i forbindelse med WMD-spørgsmål, herunder en omfattende institutionel hukommelse og et arkiv over nedrustningsprocesser, herunder NPT og atomvåbenfri zoner rundt om i verden, og mange offentligt tilgængelige publikationer, som kan hentes gratis online.

En vigtig del af UNIDIR's funktioner er at indkalde til og fremme uformel dialog mellem forskellige eksperter i nedrustningsspørgsmål, lige fra WMD-spørgsmål til nye og fremspirende våbenteknologier. UNIDIR har derfor et bredt netværk, som det kan trække på, og erfaring med at afholde møder i Genève og andre steder og udarbejde sammenfattende rapporter og følge op på dem.

UNIDIR ledes af en bestyrelse, der også fungerer som rådgivende organ i nedrustningsspørgsmål, og som direktøren for UNIDIR refererer til. Bestyrelsen samler en varieret gruppe af eksperter fra hele verden, som alle arbejder som privatpersoner, og som mødes to gange om året for at gennemgå UNIDIR's materielle og finansielle aktiviteter. Bestyrelsen aflægger årligt rapport om sit arbejde til FN's generalsekretær. UNIDIR's direktør er ansvarlig for UNIDIR's organisation, ledelse og administration, herunder dets materielle forskningsresultater og dets finansielle og administrative processer.

UNIDIR er en selvstændig organisation, den følger FN's finansielle bestemmelser og regulativer, og dens finanser revideres af FN's revisionsudvalg. Alle projektets finanser administreres og forvaltes gennem Umoja og revideres hvert kvartal. UNIDIR aflægger mindst en gang om året og indtil hvert kvartal rapport til de relevante donorer om fremskridt og finanser i forbindelse med det enkelte projekt, afhængigt af den enkelte donors krav.


Top