Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42014X0930(01)

    Regulativ nr. 7 fra FN's Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af positionslygter fortil, baglygter, stoplygter og endemarkeringslygter på motorkøretøjer (bortset fra motorcykler) og påhængskøretøjer hertil

    EUT L 285 af 30.9.2014, p. 1–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/7(2)/oj

    30.9.2014   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 285/1


    Kun de originale FN/ECE-tekster har retlig virkning i henhold til folkeretten. Dette regulativs nuværende status og ikrafttrædelsesdato bør kontrolleres i den seneste version af FN/ECE's statusdokument TRANS/WP.29/343, der findes på adressen:

    http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html.

    Regulativ nr. 7 fra FN's Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE) — Ensartede forskrifter for godkendelse af positionslygter fortil, baglygter, stoplygter og endemarkeringslygter på motorkøretøjer (bortset fra motorcykler) og påhængskøretøjer hertil

    Omfattende al gældende tekst frem til:

    Supplement 23 til ændringsserien 02 med ikrafttrædelsesdato: 9. oktober 2014

    INDHOLDSFORTEGNELSE

    REGULATIV

    Anvendelsesområde

    1.

    Definitioner

    2.

    Ansøgning om godkendelse

    3.

    Mærkning

    4.

    Godkendelse

    5.

    Almindelige forskrifter

    6.

    Lysstyrke

    7.

    Prøvningsprocedure

    8.

    Lysets farve

    9.

    Produktionens overensstemmelse

    10.

    Sanktioner i tilfælde af produktionens manglende overensstemmelse

    11.

    Endeligt ophør af produktionen

    12.

    Bemærkninger vedrørende farver og særlige anordninger

    13.

    Navn og adresse på de tekniske tjenester, som er ansvarlige for udførelse af godkendelsesprøvningen, og på de typegodkendende myndigheder

    14.

    Overgangsbestemmelser

    BILAG:

    1.

    Positionslygter fortil, baglygter, endemarkeringslygter og stoplygter: minimumsvinkler for disse lygters rumfordeling af lyset

    2.

    Meddelelsesformular

    3.

    Eksempler på udformning af godkendelsesmærker

    4.

    Fotometriske målinger

    5.

    Mindstekrav for metoder til kontrol af produktionens overensstemmelse

    6.

    Mindstekrav til prøveudtagning ved en inspektør

    ANVENDELSESOMRÅDE

    Dette regulativ finder anvendelse på:

     

    positionslygter fortil, baglygter og stoplygter til køretøjer i klasse L, M, N, O og T (1) og

     

    endemarkeringslygter til køretøjer i klasse M, N, O og T.

    1.   DEFINITIONER

    I dette regulativ forstås ved:

    1.1.   »positionslygte fortil«: en lygte, der skal angive køretøjets tilstedeværelse og dets bredde set forfra

    1.2.   »baglygte«: en lygte, der skal angive køretøjets tilstedeværelse og dets bredde set bagfra

    1.3.   »stoplygte«: en lygte, der har til formål at advare andre trafikanter bag køretøjet om, at dets fører betjener driftsbremsen. Stoplygterne kan også aktiveres ved, at retarder eller lignende anordning benyttes

    1.4.   »endemarkeringslygte«: en lygte, som er anbragt ved køretøjets yderkant så nær dets overkant som muligt for tydeligt at angive køretøjets totalbredde. Den skal for visse motorkøretøjers og påhængskøretøjers vedkommende supplere positions- og baglygterne og særlig henlede opmærksomheden på køretøjets omfang.

    1.5.   Definitioner af udtryk: De definitioner i regulativ nr. 48 med ændringer, der gælder, når der indgives ansøgning om typegodkendelse, anvendes også for dette regulativ.

    1.6.   »Positionslygter fortil, baglygter, stoplygter og endemarkeringslygter af forskellig type«: lygter, som i hver af de nævnte kategorier afviger indbyrdes med hensyn til væsentlige aspekter såsom:

    a)

    handelsnavn eller -mærke

    b)

    karakteristika ved det optiske system (lysstyrkeniveauer, lysfordelingsvinkler, type lyskilde, lyskildemodul osv.)

    c)

    system til neddæmpning af lyset om natten, for stoplygter med to lysstyrkeniveauer.

    En ændring af en lyskildes farve eller af et filters farve udgør ikke en ændring af typen.

    1.7.   Henvisninger i dette regulativ til standardglødelamper (étalon) og til regulativ nr. 37 læses som henvisninger til regulativ nr. 37 og de ændringsserier hertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen.

    Henvisninger i dette regulativ til standard LED-lyskilder (étalon) og til regulativ nr. 128 læses som henvisninger til regulativ nr. 128 og de ændringsserier hertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen.

    2.   ANSØGNING OM GODKENDELSE

    2.1.   Ansøgning om godkendelse skal indgives af indehaveren af fabriks- eller varemærket eller af dennes behørigt bemyndigede repræsentant. I ansøgningen skal følgende oplyses:

    2.1.1.

    det eller de formål, som den anordning, der er indgivet til godkendelse, er beregnet til, og om den også kan anvendes i en enhed bestående af to lygter af samme art/type

    2.1.2.

    i tilfælde af en endemarkeringslygte, om den er beregnet til at udsende hvidt eller rødt lys

    2.1.3.

    i tilfælde af en stoplygte i kategori S3 eller S4, om den er beregnet til montering på køretøjets yderside eller inderside (bag bagruden)

    2.1.4.

    om anordningen frembringer en konstant lysstyrke (kategori R, R1, RM1, S1 eller S3) eller en variabel lysstyrke (kategori R2, RM2, S2 eller S4)

    2.1.5.

    efter ansøgerens valg kan det angives, om anordningen kan monteres på køretøjet med forskellige hældninger for referenceaksen i forhold til køretøjets referenceplaner og jorden, eller om den kan roteres om sin egen referenceakse; disse forskellige monteringsbetingelser angives i meddelelsesformularen.

    2.2.   For hver type af anordning skal ansøgningen ledsages af:

    2.2.1.

    tegninger i tre eksemplarer, som er tilstrækkeligt detaljerede til, at anordningens type kan identificeres, og som viser:

    a)

    den/de geometrisk(e) position(er), anordningen (og i givet fald for lygter i kategori S3 eller S4 bagruden) kan monteres i på køretøjet, den observationsakse, der ved prøvning skal tages som referenceakse (horisontalvinkel H = 0°, vertikalvinkel V = 0°), og det punkt, der ved disse prøvninger skal anvendes som referencecentrum

    b)

    de geometriske installationsbetingelser for anordningen/anordningerne, der opfylder kravene i punkt 6

    c)

    hvis der er tale om et samvirkende lygtesystem, den samvirkende lygte eller kombinationen af samvirkende lygter, der opfylder kravene i punkt 5.10 og 6.1 og i bilag 4 til dette regulativ

    d)

    den tiltænkte placering af godkendelsesnummer og tillægssymboler i forhold til godkendelsesmærkets cirkel

    2.2.2.

    en kort teknisk beskrivelse, som, medmindre der er tale om lygter med ikke-udskiftelig lyskilde, indeholder en angivelse af:

    a)

    den foreskrevne kategori af glødelampe(r); denne glødelampekategori skal være en af dem, som er angivet i regulativ 37 og ændringsserierne hertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen; hvis der er tale om en stoplygte i kategori S3 eller S4, som er beregnet til montering inde i køretøjet, skal den tekniske beskrivelse omfatte specifikationerne for bagrudens/-rudernes optiske egenskaber (transmission, farve, hældning osv.), og/eller

    b)

    den foreskrevne kategori af LED-lyskilde(r); denne LED-lyskildekategori skal være en af dem, som er angivet i regulativ nr. 128 og ændringsserierne hertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen, og/eller

    c)

    den særlige identifikationskode for lyskildemodulet.

    Hvis der er tale om en stoplygte i kategori S3 eller S4, som er beregnet til montering inde i køretøjet, skal den tekniske beskrivelse omfatte specifikationerne for bagrudens/-rudernes optiske egenskaber (transmission, farve, hældning osv.)

    2.2.3.

    hvis der er tale om en lygte med variabel lysstyrke, en kort beskrivelse af lysstyrkereguleringen, et oversigtsdiagram og specifikationer for det system, som leverer de to lysstyrkeniveauer.

    2.2.4.

    to prøveeksemplarer; er anordningerne ikke identiske, men symmetriske og egnede til montering således, at den ene placeres i køretøjets venstre, den anden i køretøjets højre side, kan de to indleverede prøver være identiske og egnede til montering alene i højre eller alene i venstre side af køretøjet.

    Hvis der er tale om lygter med variabel lysstyrke, skal ansøgningen også ledsages af den variable lysstyrkeregulering eller af en generator, der giver de(t) samme signal(er).

    2.2.5.

    Hvis der er tale om stoplygter i kategori S3 eller S4 beregnet til montering inde i køretøjet, en prøveplade eller flere prøveplader (hvis der er forskellige muligheder) med optiske egenskaber svarende til den eller de faktiske bagruders egenskaber.

    3.   MÆRKNING

    Anordninger, som søges godkendt:

    3.1.   skal være påført ansøgerens fabriks- eller varemærke. Denne mærkning skal være tydelig og må ikke kunne slettes

    3.2.   skal, med undtagelse af lygter med ikke-udskiftelige lyskilder, være forsynet med let læselig mærkning, som ikke kan slettes, og som angiver:

    a)

    den foreskrevne kategori af lyskilde(r) og/eller

    b)

    den særlige identifikationskode for lyskildemodulet

    3.3.   skal omfatte en flade af tilstrækkelig størrelse til godkendelsesmærket og de i punkt 4.2 nedenfor beskrevne tillægssymboler; dette areal skal være angivet på de i punkt 2.2.1 ovenfor omhandlede tegninger

    3.4.   hvis der er tale om lygter med en elektronisk lyskilderegulering eller variabel lysstyrkeregulering og/eller ikke-udskiftelige lyskilder og/eller lyskildemodul(er), skal de være mærket med nominel spænding eller nominelt spændingsområde og nominelt maksimalt wattforbrug

    3.5.   lygter, der fungerer med andre driftsspændinger end de nominelle mærkespændinger på henholdsvis 6 V, 12 V eller 24 V, ved anvendelse af elektronisk lyskilderegulering eller en variabel lysstyrkeregulering, der ikke er en del af lygten, eller som har en sekundær driftsmodus, skal også være mærket med den sekundære nominelle konstruktionsspænding

    3.6.   ved lygter med lyskildemodul(er) skal lyskildemodulet/-modulerne være forsynet med:

    3.6.1.

    ansøgerens handels- eller varemærke; dette skal være let læseligt og ikke sletbart

    3.6.2.

    modulets særlige identifikationskode; denne skal være let læselig og må ikke kunne slettes. Den særlige identifikationskode skal omfatte begyndelsesbogstaverne »MD« for »MODUL« efterfulgt af godkendelsesmærket uden den i punkt 4.2.1.1 nedenfor foreskrevne cirkel og, hvis der er tale om flere ikke identiske lyskildemoduler, efterfulgt af tillægssymboler eller tegn. Denne særlige identifikationskode skal være angivet i de i punkt 2.2.1 ovenfor omhandlede tegninger.

    Godkendelsesmærket behøver ikke være det samme som på den lygte, hvor modulet anvendes, men begge mærker skal være fra samme ansøger

    3.6.3.

    mærkning med nominel spænding eller nominelt spændingsområde og nominelt maksimalt wattforbrug.

    3.7.   En elektronisk lyskilderegulering eller en variabel lysstyrkeregulering, der er en del af lygten, men ikke indbygget i lygtehuset, skal være mærket med fabrikantens navn og dens identifikationsnummer.

    4.   GODKENDELSE

    4.1.   Generelt

    4.1.1.   Hvis de to anordninger, som er indleveret i henhold til punkt 2.2.4 ovenfor, opfylder dette regulativs forskrifter, meddeles godkendelse. Alle anordninger i et samvirkende lygtesystem skal indsendes til typegodkendelse af den samme ansøger.

    4.1.2.   Hvis to eller flere sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter indgår i samme enhed, kan der kun meddeles godkendelse, hvis hver af disse lygter opfylder forskrifterne i dette regulativ eller et andet regulativ. Lygter, der ikke opfylder forskrifterne i nogen af disse regulativer, må ikke indgå i en sådan anordning af sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter. Denne bestemmelse finder ikke anvendelse på forlygter, som er monteret med dobbelttrådspærer, når de er godkendt alene til enten nærlys eller fjernlys.

    4.1.3.   Der tildeles et godkendelsesnummer til hver godkendt type. De første to cifre (i øjeblikket 02) angiver den serie ændringer, som omfatter de seneste vigtige tekniske ændringer af regulativet på godkendelsens udstedelsestidspunkt. En kontraherende part må ikke tildele samme nummer til en anden type anordning omfattet af dette regulativ, undtagen hvis godkendelsen udvides til at omfatte en anordning, som kun adskiller sig fra den allerede godkendte anordning med hensyn til farven af det lys, der afgives.

    4.1.4.   Underretning om godkendelse, udvidelse, nægtelse eller inddragelse af en godkendelse, eller endeligt ophør af produktionen af en type anordning i henhold til dette regulativ, skal gives de kontraherende parter i 1958-overenskomsten, der anvender dette regulativ, ved brug af en anmeldelsesformular svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

    4.1.5.   Hver anordning, som er i overensstemmelse med en type, som er godkendt i henhold til dette regulativ, skal på det i punkt 3.3 ovenfor omhandlede areal ud over de i punkt 3.1 hhv. 3.2 eller 3.4 foreskrevne mærker være påført et godkendelsesmærke svarende til beskrivelsen i punkt 4.2 og 4.3 nedenfor.

    4.2.   Godkendelsesmærkets opbygning

    Godkendelsesmærket består af:

    4.2.1.   et internationalt godkendelsesmærke, bestående af:

    4.2.1.1.

    en cirkel, som omslutter bogstavet »E« efterfulgt af kendingsnummeret på den stat, som har meddelt godkendelse (2)

    4.2.1.2.

    det i punkt 4.1.3 ovenfor foreskrevne godkendelsesnummer

    4.2.2.   følgende tillægssymbol eller tillægssymboler:

    4.2.2.1.

    for så vidt angår anordninger, der opfylder regulativets forskrifter for positionslygter fortil, bogstavet »A«

    4.2.2.2.

    for så vidt angår anordninger, der opfylder regulativets forskrifter for baglygter, bogstavet »R« efterfulgt eller ikke efterfulgt af tallet »1«, hvis anordningen frembringer en konstant lysstyrke, og af tallet »2«, hvis anordningen frembringer en variabel lysstyrke

    4.2.2.3.

    for så vidt angår anordninger, der opfylder regulativets forskrifter for endemarkeringslygter fortil, bogstaverne »AM«

    4.2.2.4.

    for så vidt angår anordninger, der opfylder regulativets forskrifter for endemarkeringslygter bagtil, bogstaverne »RM« efterfulgt af tallet »1«, hvis anordningen frembringer en konstant lysstyrke, og af tallet »2«, hvis anordningen frembringer en variabel lysstyrke

    4.2.2.5.

    for så vidt angår anordninger, der opfylder regulativets forskrifter for stoplygter, bogstavet »S« efterfulgt af tallet:

    »1«

    for anordninger, der frembringer en konstant lysstyrke

    »2«

    for anordninger, der frembringer en variabel lysstyrke

    »3«

    for anordninger, der opfylder de særlige forskrifter for stoplygter i kategori S3 og frembringer en konstant lysstyrke

    »4«

    for anordninger, der opfylder de særlige forskrifter for stoplygter i kategori S4 og frembringer en variabel lysstyrke

    4.2.2.6.

    for så vidt angår anordninger, der indbefatter både en baglygte og en stoplygte og opfylder regulativets forskrifter for sådanne lygter, bogstaverne »R« eller »R1« eller »R2« efterfulgt af en bindestreg og enten symbolet »S1« eller »S2«

    4.2.2.7.

    for så vidt angår positionslygter fortil og baglygter, hvis synlighedsvinkler er asymmetriske omkring den vandrette referenceakse, samt endemarkeringslygter fortil og bagtil, en vandret pil, der peger til den side, hvor de fotometriske specifikationer er opfyldt i en vinkel på op til 80° H

    4.2.2.8.

    for så vidt angår anordninger, der kan anvendes som del af en enhed bestående af to lygter, desuden bogstavet »D« til højre for det i punkt 4.2.2.1 og 4.2.2.6 omhandlede symbol

    4.2.2.9.

    for så vidt angår anordninger med reduceret lysfordeling, jf. punkt 2.3 i bilag 4 til dette regulativ, påføres en lodret pil, der udgår fra den vandrette del og peger nedad

    4.2.2.10.

    for så vidt angår samvirkende lygter, der kan anvendes som en del af et samvirkende lygtesystem, skal hver anordning desuden være mærket med bogstavet »Y« til højre for det symbol, der er omhandlet i punkt 4.2.2.1 til 4.2.2.6.

    4.2.3.   De to cifre i godkendelsesnummeret (i øjeblikket 02, svarende til ændringsserie 02, som trådte i kraft den 5. maj 1991), som angiver den ændringsserie, som indeholder de seneste større tekniske ændringer af regulativet på tidspunktet for udstedelsen af godkendelsen, og om nødvendigt den påkrævede pil kan være angivet nær ovenstående tillægssymboler.

    4.2.4.   De i punkt 4.2.1 og 4.2.2 ovenfor omhandlede mærker og symboler skal være let læselige og må ikke kunne slettes, også når anordningen er monteret på køretøjet.

    4.3.   Godkendelsesmærkets opbygning

    4.3.1.   Uafhængige lygter

    Eksempler på godkendelsesmærkets udformning med ovennævnte tillægssymboler findes i bilag 3, punkt 1-6.

    Hvis forskellige typer lygter, der er i overensstemmelse med forskrifterne i flere forskellige regulativer, har samme ydre lygteglas med samme eller forskellig farve, kan der påføres ét enkelt internationalt godkendelsesmærke, bestående af en cirkel, som omslutter bogstavet »E« efterfulgt af kendingsnummeret på den stat, som har meddelt godkendelsen, samt et godkendelsesnummer. Dette godkendelsesmærke kan placeres hvor som helst på lygten, forudsat at:

    4.3.1.1.

    Det er synligt, efter at lygterne er monteret.

    4.3.1.2.

    Identifikationssymbolet for hver lygte svarende til hvert regulativ, i henhold til hvilket der er meddelt godkendelse, sammen med den tilsvarende ændringsserie, som indeholder de seneste større tekniske ændringer af det pågældende regulativ på tidspunktet for udstedelsen af godkendelsen og, om nødvendigt, den foreskrevne pil, skal være påført.

    4.3.1.3.

    Komponenterne i et enkelt godkendelsesmærke må ikke være mindre end den mindstestørrelse, som for det mindste af de enkelte mærker foreskrives i det regulativ, i henhold til hvilket godkendelsen er udstedt.

    4.3.1.4.

    Lygtens hoveddel skal omfatte den flade, der er omhandlet i punkt 3.3 ovenfor, og skal være forsynet med godkendelsesmærket for den eller de faktiske funktioner.

    4.3.1.5.

    Et eksempel på godkendelsesmærkets udformning med ovennævnte tillægssymboler findes i bilag 3, punkt 7, til dette regulativ.

    4.3.2.   Sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter

    4.3.2.1.   Når sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter er fundet i overensstemmelse med forskrifterne i flere forskellige regulativer, kan der påføres ét enkelt internationalt godkendelsesmærke, bestående af en cirkel, som omslutter bogstavet »E« efterfulgt af kendingsnummeret på den stat, som har meddelt typegodkendelsen, samt et godkendelsesnummer. Dette godkendelsesmærke kan være placeret et vilkårligt sted på de sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter, forudsat at:

    4.3.2.1.1.

    det er synligt, efter at lygterne er monteret

    4.3.2.1.2.

    ingen lysoverførende del af de sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter kan fjernes, uden at godkendelsesmærket samtidig fjernes.

    4.3.2.2.   Identifikationssymbolet for hver lygte svarende til hvert regulativ, i henhold til hvilket der er meddelt godkendelse, skal, sammen med den tilsvarende ændringsserie, som indeholder de seneste større tekniske ændringer af regulativet på tidspunktet for udstedelsen af godkendelsen og, om nødvendigt, den foreskrevne pil, være påført:

    4.3.2.2.1.

    enten den pågældende lysemitterende overflade

    4.3.2.2.2.

    eller samlet, på en sådan måde, at hver af de pågældende sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter tydeligt kan identificeres.

    4.3.2.3.   Komponenterne i et enkelt godkendelsesmærke må ikke være mindre end den mindstestørrelse, som foreskrives for det mindste af de enkelte mærker i det regulativ, i henhold til hvilket godkendelsen er meddelt.

    4.3.2.4.   Der tildeles et godkendelsesnummer til hver godkendt type. Samme aftalepart kan ikke tildele samme nummer til en anden type sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter, som er omfattet af dette regulativ.

    4.3.2.5.   I punkt 8 i bilag 3 til dette regulativ findes eksempler på godkendelsesmærker for sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter med alle ovennævnte tillægssymboler.

    4.3.3.   Lygter, som er gensidigt indbygget med en type forlygte, hvis lygteglas kan anvendes til andre typer forlygter

    Bestemmelserne i punkt 4.3.2 ovenfor finder anvendelse.

    4.3.3.1.   Når forskellige typer forlygter eller lygteenheder, hvori indgår en forlygte, omfatter samme lygteglas, kan dette endvidere være påført de forskellige godkendelsesmærker vedrørende disse forskellige typer forlygter eller lygteenheder, forudsat at forlygtens hus, uanset at det ikke kan adskilles fra lygteglasset, desuden omfatter den i punkt 3.3 ovenfor beskrevne flade og er påført godkendelsesmærker for de faktiske funktioner. Anvendes samme lygtehus til forskellige forlygtetyper, kan de forskellige godkendelsesmærker være påført på dette.

    4.3.3.2.   Punkt 9 i bilag 3 til dette regulativ indeholder eksempler på godkendelsesmærker til lygter, som er gensidigt indbygget i en forlygte.

    4.3.4.   Godkendelsesmærket skal være letlæseligt og ikke sletbart. Det kan være anbragt på en indvendig eller udvendig del (gennemsigtig eller ej) af anordningen, som ikke må kunne fjernes fra den gennemsigtige del af anordningen, som udsender lyset. Under alle omstændigheder skal mærkningen være synlig, når anordningen er monteret på køretøjet, eller når en bevægelig del som f.eks. kølerhjelmen, bagagerumsklappen eller en dør åbnes.

    5.   ALMINDELIGE FORSKRIFTER

    5.1.   Hvert af de indleverede prøveeksemplarer skal være i overensstemmelse med forskrifterne i punkt 6 og 8 nedenfor.

    5.2.   Anordningerne skal være konstrueret og fremstillet således, at de ved normal brug og til trods for de rystelser, de derved kan blive udsat for, forbliver funktionssikre og bevarer de i dette regulativ påbudte egenskaber.

    5.3.   Lygter, der er blevet typegodkendt som positionslygter fortil eller baglygter, anses også som værende godkendt som endemarkeringslygter.

    5.4.   Positionslygter fortil og baglygter, som er sammenbyggede eller kombinerede eller indbygget i hinanden, kan også anvendes som endemarkeringslygter.

    5.5.   Positionslygter, som er gensidigt indbygget med en anden funktion og bruger en fælles lyskilde, og som er konstrueret til konstant drift med et tillægssystem til regulering af lysstyrken, er tilladt.

    5.5.1.   Hvis der er tale om en baglygte, der er gensidigt indbygget med en stoplygte, skal anordningen imidlertid enten:

    a)

    være en del af et arrangement med flere lyskilder, eller

    b)

    være beregnet til brug i et køretøj udstyret med fejlovervågningssystem for denne funktion.

    I begge tilfælde skal der være en anmærkning herom i meddelelsen.

    5.6.   Ved lyskildemoduler kontrolleres følgende:

    5.6.1.   Lyskildemodulet skal være konstrueret således, at:

    a)

    hvert lyskildemodul kun kan monteres i den angivne, korrekte position og kun kan fjernes ved brug af værktøj

    b)

    hvis der anvendes mere end et lyskildemodul i lygtehuset for anordningen, må der i det samme lygtehus ikke kunne byttes om på lyskildemoduler med forskellige egenskaber.

    5.6.2.   Der må ikke kunne manipuleres med lyskildemodulet/-modulerne.

    5.6.3.   Et lyskildemodul skal være konstrueret således, at det, uanset om der anvendes værktøj, ikke er mekanisk udskifteligt med nogen udskiftelig godkendt lyskilde.

    5.7.   Hvis der i positionslygten fortil er monteret en eller flere generatorer for infrarød stråling, skal forskrifterne for denne positionslygte fortil med hensyn til fotometri og farve opfyldes både, når generatorerne er i funktion, og når de ikke er det.

    5.8.   Ved svigt i den variable lysstyrkeregulering af:

    a)

    en baglygte i kategori R2, der afgiver en lysstyrke, der er større end den højeste værdi for kategori R eller R1

    b)

    en endemarkeringslygte bagtil i kategori RM2, der afgiver en lysstyrke, der er større end den højeste værdi for kategori RM1

    c)

    en stoplygte i kategori S2, der afgiver en lysstyrke, der er større end den højeste værdi for kategori S1

    d)

    en stoplygte i kategori S4, der afgiver en lysstyrke, der er større end den højeste værdi for kategori S3

    skal forskrifterne for konstant lysstyrke for den pågældende kategori opfyldes automatisk.

    5.9.   For så vidt angår udskiftelige lyskilder:

    5.9.1.   Enhver kategori lyskilde, der er godkendt i henhold til regulativ nr. 37 og/eller regulativ nr. 128, kan anvendes, såfremt der ikke er fastsat restriktioner for dens anvendelse i regulativ nr. 37 og de ændringsserier hertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen, eller i regulativ nr. 128 og de ændringsserier hertil, som er i kraft på tidspunktet for typegodkendelsesansøgningen.

    5.9.2.   Anordningen skal være konstrueret således, at lyskilden kun kan placeres i den korrekte position.

    5.9.3.   Lyskildens fatning skal opfylde forskrifterne i IEC-publikation 60061. Databladet vedrørende fatningen for den anvendte lyskildekategori finder anvendelse.

    5.10.   Et samvirkende lygtesystem skal opfylde kravene, når alle de samvirkende lygter i systemet fungerer sammen. Hvis det samvirkende lygtesystem, der leverer baglygtefunktionen, er delvis monteret på den faste komponent og delvis monteret på en bevægelig komponent, skal de(n) samvirkende lygte(r), som er angivet af ansøgeren, opfylde kravene vedrørende udvendig geometrisk synlighed og de kolorimetriske og fotometriske krav for alle faste positioner for de bevægelige komponenter. I dette tilfælde anses kravene til geometrisk synlighed indadtil for at være opfyldt, hvis denne/disse samvirkende lygte(r) stadig er i overensstemmelse med de foreskrevne fotometriske værdier i lysfordelingsfeltet for godkendelsen af anordningen i alle de bevægelige komponenters faste stillinger.

    6.   LYSSTYRKE

    6.1.   Det lys, der udsendes af hver af de to indleverede anordninger, må i referenceaksen ikke være mindre end minimumlysstyrken og ikke højere end maksimumlysstyrken som angivet nedenfor:

     

    Min. lysstyrke i cd

    Maks. lysstyrke i cd ved anvendelse som

    Enkeltlygte

    Lygte (enkelt) mærket »D« (se punkt 4.2.2.6)

    6.1.1.

    Positionslygter fortil, forreste endemarkeringslygter A eller AM

    4

    140

    70

    6.1.2.

    Positionslygter fortil indbygget i en forlygte eller tågeforlygte

    4

    140

    6.1.3.

    Baglygter, endemarkeringslygter bagtil

     

     

     

    6.1.3.1.

    R, R1 eller RM1 (konstant)

    4

    17

    8,5

    6.1.3.2.

    R 2 eller RM 2 (variabel)

    4

    42

    21

    6.1.4.

    Stoplygter

     

     

     

    6.1.4.1.

    S1 (konstant)

    60

    260

    130

    6.1.4.2.

    S2 (variabel)

    60

    730

    365

    6.1.4.3.

    S3 (konstant)

    25

    110

    55

    6.1.4.4.

    S4 (variabel)

    25

    160

    80

    6.1.5.   For en enhed med to eller flere lygter må den samlede lysstyrke ikke overskride den maksimale værdi foreskrevet for en enkeltlampe.

    6.1.6.   Hvis en enhed med to uafhængige lygter, der skal godkendes som lygter i kategori D, og som har samme funktion, anses for at være en enkeltlygte, skal den opfylde forskrifterne for:

    a)

    maksimal lysstyrke, hvis alle lygterne er tændt samtidigt

    b)

    minimal lysstyrke, hvis en af lygterne svigter.

    6.1.7.   Ved svigt af en enkeltlygte med mere end én lyskilde finder følgende bestemmelser anvendelse:

    6.1.7.1.

    En gruppe lyskilder, der er forbundet således, at en enkelt lyskildes svigt forårsager, at de alle ophører med at afgive lys, betragtes som én lyskilde.

    6.1.7.2.

    Lygten skal opfylde kravene med hensyn til minimumslysstyrke i den tabel over den rumlige standardfordeling af lys, som er vist i bilag 4, når en lyskilde svigter. For lygter, der kun er konstrueret til to lyskilder, anses 50 % af minimumlysstyrken i lygtens referenceakse dog for tilstrækkeligt, hvis der i meddelelsesformularen er en anmærkning, der angiver, at lygten kun er beregnet til brug i et køretøj med en funktionskontrol, der indikerer, hvis en af disse to lyskilder svigter.

    6.2.   Uden for referenceaksen og inden for de vinkelfelter, som er fastlagt i figurerne i bilag 1 til dette regulativ, skal hver af de to indleverede anordningers lysstyrke:

    6.2.1.

    i hver retning svarende til punkterne i den lysfordelingstabel, som er indeholdt i bilag 4, mindst være lig med produktet af det minimum, som er anført i tabellen i punkt 6.1 ovenfor, og den procent, som tabellen angiver for den pågældende retning

    6.2.2.

    i ingen retning, hvorfra lyssignalanordningen kan iagttages, overskride det maksimum, som er anført i tabellen i punkt 6.1 ovenfor.

    6.2.3.

    Dog er en lysstyrke på 60 cd tilladt for baglygter, som er gensidigt indbygget med stoplygter (se punkt 6.1.3 ovenfor) under et plan, der med det vandrette plan danner en vinkel på 5° nedefter.

    6.2.4.

    Endvidere gælder følgende:

    6.2.4.1.

    Ingen steder i de i diagrammerne i bilag 1 fastlagte felter må lysstyrken af det emitterede lys være mindre end 0,05 cd for positionslygter fortil, baglygter og endemarkeringslygter og mindre end 0,3 cd for anordninger i kategori S1 og S3 og for kategorierne S2 og S4 ved dag; for anordninger i kategori S2 og S4 må den ikke være under 0,07 cd ved nat.

    6.2.4.2.

    Hvis en baglygte og/eller en endemarkeringslygte bagtil er gensidigt indbygget med en stoplygte med enten konstant eller variabel lysstyrke, skal forholdet mellem de lysstyrker, der faktisk måles for de to lygter, når de er tændt samtidigt, og baglygtens eller endemarkeringslygtens lysstyrke, når denne er tændt alene, være mindst 5:1 i det felt, der er afgrænset af de lige horisontale linjer, der går gennem ± 5° V, og de lige vertikale linjer, der går gennem ± 10° H i lysfordelingstabellen.

    Hvis en eller begge de to gensidigt indbyggede lygter indeholder mere end én lyskilde og anses for at være en enkeltlygte, anvendes de værdier, der opnås med alle lyskilderne i funktion.

    6.2.4.3.

    Forskrifterne i punkt 2.2 i bilag 4 til dette regulativ vedrørende lokale lysstyrkevariationer skal være overholdt.

    6.3.   Lysstyrkerne måles med lyskilden/-kilderne tændt konstant, og når det drejer sig om anordninger, som udsender rødt lys, med farvet lys.

    6.4.   Hvis der er tale om anordninger i kategori R2, RM2, S2 og S4 skal den tid, der går fra, at lyskilden/lyskilderne sættes under strøm og indtil det lys, der måles på referenceaksen, når op på 90 % af den værdi, der er målt i henhold til punkt 6.3 ovenfor, måles for de ekstreme lysstyrkeniveauer, som frembringes af anordningen. Den tid, der måles for at opnå den laveste lysstyrke, må ikke overskride den tid, der måles for at opnå den højeste lysstyrke.

    6.5.   Den variable lysstyrkeregulering må ikke frembringe signaler, der resulterer i lysstyrker, der:

    6.5.1.

    ligger uden for det område, der er fastsat i punkt 6.1 ovenfor, og

    6.5.2.

    overskrider den maksimale værdi for konstant lysstyrke fastsat i punkt 6.1 for den specifikke anordning:

    a)

    for systemer, der kun styres af, om der er dagslysbetingelser eller natbetingelser: under natbetingelser

    b)

    for andre systemer: under standardbetingelser (3).

    6.6.   I bilag 4, hvortil der henvises i punkt 6.2.1 ovenfor, gives der nærmere oplysninger om de målemetoder, der skal anvendes.

    7.   PRØVNINGSPROCEDURE

    7.1.   Alle målinger, både fotometriske og kolorimetriske, foretages:

    7.1.1.

    hvis der er tale om en lygte med udskiftelig lyskilde, hvis denne ikke forsynes med strøm fra en elektronisk lyskilderegulering eller en variabel lysstyrkeregulering, med en ufarvet eller farvet standardglødelampe i den kategori, der er foreskrevet for anordninger tilført spændingen:

    a)

    i tilfælde af glødelamper, som er nødvendig for at frembringe den påkrævede referencelysstrøm for den pågældende glødelampekategori

    b)

    i tilfælde af LED-lyskilder på 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V, skal værdien for lysstrømmen rettes. Korrektionsfaktoren er forholdet mellem referencelysstrømmen og den lysstrøm, der er målt ved den anvendte spænding

    7.1.2.

    hvis der er tale om en lygte med ikke-udskiftelige lyskilder (glødelamper og andre) ved henholdsvis 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V

    7.1.3.

    hvis der er tale om et system, der anvender elektronisk lyskilderegulering eller variabel lysstyrkeregulering, der er en del af lygten (4), ved ved lygtens indgangsklemme at tilføre den spænding, der er angivet af fabrikanten, eller hvis sådan spænding ikke er angivet, henholdsvis 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V.

    7.1.4.

    Hvis der er tale om et system, der anvender elektronisk lyskilderegulering eller en variabel lysstyrkeregulering, der ikke er en del af lygten, tilføres den spænding, der er angivet af fabrikanten, ved lygtens indgangsklemmer.

    7.2.   Hvis der er tale om en lyskilde, der drives af en variabel lysstyrkeregulering for at opnå variabel lysstyrke, udføres fotometriske målinger imidlertid efter ansøgerens beskrivelse.

    7.3.   Fabrikanten skal til prøvelaboratoriet levere den elektroniske lyskilderegulering eller variable lysstyrkeregulering, der er nødvendig for forsyning af lyskilden og de relevante funktioner.

    7.4.   Den spænding, lygten skal tilføres, noteres i meddelelsesformularen i bilag 2 til dette regulativ.

    7.5.   Afgrænsningen af den synlige overflade bestemmes i referenceaksens retning for en lyssignalanordning.

    7.6.   Hvis der er tale om stoplygter i kategori S3 eller S4, som er beregnet til montering inde i køretøjet, skal den eller de indleverede prøveplader (hvis der er forskellige muligheder) anbringes (se punkt 2.2.5) foran den lygte, der skal prøves, i den eller de geometriske positioner, som er beskrevet i ansøgningstegningen(erne) (se punkt 2.2.1).

    8.   LYSETS FARVE

    Farven af det afgivne lys skal inden for det lysfordelingsfelt, der er defineret i punkt 2 i bilag 4, være rød eller hvid. Uden for dette område må der ikke kunne observeres nogen skarp farvevariation. Til kontrol af disse kolorimetriske specifikationer anvendes den prøvningsmetode, der er beskrevet i punkt 7 i dette regulativ.

    For lygter udstyret med ikke-udskiftelig lyskilde (glødelamper og andre) skal de kolorimetriske egenskaber dog kontrolleres med de lyskilder, der forefindes i lygten, i overensstemmelse med det relevante underpunkt i punkt 7.1 i dette regulativ.

    Hvis der er tale om stoplygter i kategori S3 eller S4, der er beregnet til montering inde i køretøjet, skal de kolorimetriske egenskaber kontrolleres i forhold til den værst tænkelige (worst case) kombination af lygter, bagrude(r) og prøveplade(r).

    Disse forskrifter finder også anvendelse inden for det område af variabel lysstyrke, der frembringes af:

    a)

    baglygter i kategori R2

    b)

    endemarkeringslygter bagtil i kategori RM2

    c)

    stoplygter i kategori S2 og S4.

    9.   PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

    Procedurerne til sikring af produktionens overensstemmelse skal opfylde bestemmelserne i overenskomstens tillæg 2 (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2), idet følgende forskrifter finder anvendelse:

    9.1.

    Parkeringslygter, som er godkendt efter dette regulativ, skal være produceret således, at de er i overensstemmelse med den godkendte type, idet de opfylder forskrifterne i punkt 6 og 8 ovenfor.

    9.2.

    De i bilag 5 til dette regulativ fastlagte mindstekrav til metoder til kontrol af produktionens overensstemmelse skal være overholdt.

    9.3.

    De mindstekrav til prøveudtagning ved en inspektør, som er fastlagt i bilag 6 til dette regulativ, skal overholdes.

    9.4.

    Den kompetente myndighed, som har meddelt godkendelse, kan til hver en tid efterprøve de metoder til overensstemmelsesprøvning, som anvendes på de enkelte produktionsanlæg. Der foretages normalt en inspektion hvert andet år.

    10.   SANKTIONER I TILFÆLDE AF PRODUKTIONENS MANGLENDE OVERENSSTEMMELSE

    10.1.   Den godkendelse, som er meddelt for en anordning, kan inddrages, hvis ovenstående betingelser ikke er opfyldt.

    10.2.   Såfremt en af de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, inddrager en godkendelse, som den tidligere har udstedt, skal den straks underrette de øvrige parter i overenskomsten, der anvender dette regulativ, herom ved hjælp af en meddelelsesformular svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

    11.   ENDELIGT OPHØR AF PRODUKTIONEN

    Hvis indehaveren af godkendelsen endeligt indstiller produktionen af en anordning, som er godkendt i henhold til dette regulativ, skal han underrette den myndighed, som har udstedt godkendelsen, herom. Efter modtagelse af den pågældende meddelelse underretter myndigheden de andre parter i 1958-overenskomsten, der anvender dette regulativ, herom ved hjælp af en meddelelsesformular svarende til modellen i bilag 2 til dette regulativ.

    12.   BEMÆRKNINGER VEDRØRENDE FARVER OG SÆRLIGE ANORDNINGER

    Artikel 3 i den overenskomst, som dette regulativ er et tillæg til, forhindrer ikke de kontraherende parter i, for anordninger monteret på de køretøjer, de indregistrerer, at forbyde visse farver, som er omfattet af bestemmelser i dette regulativ, eller i, for alle klasser eller visse klasser af køretøjer de indregistrerer, at forbyde stoplygter udelukkende med konstant lysstyrke.

    13.   NAVN OG ADRESSE PÅ DE TEKNISKE TJENESTER, SOM ER ANSVARLIGE FOR UDFØRELSE AF GODKENDELSESPRØVNINGEN, OG PÅ DE TYPEGODKENDENDE MYNDIGHEDER

    De kontraherende parter i 1958-overenskomsten, der anvender dette regulativ, meddeler FN's sekretariat navne og adresser på de tekniske tjenester, som er ansvarlige for udførelse af godkendelsesprøvningerne og på de typegodkendende myndigheder, som meddeler godkendelse, og til hvem formularer med attestering af godkendelse, udvidelse, nægtelse eller inddragelse af godkendelser, som er udstedt i andre stater, skal fremsendes.

    14.   OVERGANGSBESTEMMELSER

    14.1.   Lyssignallygter uden glødelamper og stoplygter i kategori S3 beregnet til montering inde i køretøjet

    14.1.1.   Efter den officielle ikrafttrædelsesdato for supplement 6 til ændringsserie 02 kan ingen af de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, nægte at meddele godkendelser i henhold til dette regulativ som ændret ved supplement 6 til ændringsserie 02.

    14.1.2.   Fra 36 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 6 til ændringsserie 02 må kontraherende parter, der anvender dette regulativ, kun udstede godkendelse for de typer lygter, som beskrevet i punkt 14.1 ovenfor, som opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved supplement 6 til ændringsserie 02.

    14.1.3.   Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, må ikke nægte at meddele udvidelse af godkendelser til den forudgående ændringsserie til dette regulativ.

    14.1.4.   Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, skal fortsat meddele godkendelse for de typer lygter, som er beskrevet i punkt 14.1 ovenfor, som opfylder forskrifterne i dette regulativ som ændret ved den forudgående ændringsserie, i en periode på 36 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 6 til ændringsserie 02.

    14.2.   Montering af lygter beskrevet i punkt 14.1 ovenfor på et køretøj

    14.2.1.   Fra og med den officielle ikrafttrædelsesdato for supplement 6 til ændringsserie 02 må ingen kontraherende part, der anvender dette regulativ, forbyde montering på et køretøj af lygter beskrevet i punkt 14.1 ovenfor, der er godkendt i henhold til dette regulativ som ændret ved supplement 6 til ændringsserie 02.

    14.2.2.   Kontraherende parter, der anvender dette regulativ, skal fortsat tillade montering på et køretøj af de lygter, som beskrevet i punkt 14.1 ovenfor, som er godkendt i henhold til dette regulativ som ændret ved den forudgående ændringsserie i en periode på 48 måneder efter ikrafttrædelsen af supplement 6 til ændringsserie 02.

    14.2.3.   Ved udløbet af en periode på 48 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 6 til ændringsserie 02 kan de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, forbyde monteringen af de lygter, der er beskrevet i punkt 14.1 ovenfor, som ikke opfylder kravene i dette regulativ som ændret ved supplement 6 til ændringsserie 02 på et nyt køretøj, for hvilket der er meddelt typegodkendelse eller individuel godkendelse mere end 24 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 6 til ændringsserie 02 til dette regulativ.

    14.2.4.   Ved udløbet af en periode på 60 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 6 til ændringsserie 02 kan de kontraherende parter, der anvender dette regulativ, forbyde monteringen af de lygter, der er beskrevet i punkt 14.1 ovenfor, som ikke opfylder kravene i dette regulativ som ændret ved supplement 6 til ændringsserie 02 på et nyt køretøj, som indregistreres første gang mere end 60 måneder efter ikrafttrædelsesdatoen for supplement 6 til ændringsserie 02 til dette regulativ.


    (1)  Som defineret i den konsoliderede resolution om køretøjers konstruktion (R.E.3), dokument ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2, punkt 2.

    (2)  Kendingsnumrene for de kontraherende parter i 1958-overenskomsten er angivet i bilag 3 til den konsoliderede resolution om køretøjers konstruktion (R.E.3), dokument ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2/Amend.1.

    (3)  God sigt (meteorologisk optisk rækkevidde MOR > 2 000 m som defineret i WMO, Guide to Meteorological Instruments and Methods of Observation, sjette udgave, ISBN: 92-63-16008-2, s. 1.9.1/1.9.11, Genève 1996) og rene lygteglas.

    (4)  For så vidt angår dette regulativ forstås ved »der er en del af lygten«, at den rent fysisk er indbygget i lygtehuset eller, at den er ekstern, uanset om den er adskilt fra lygtehuset, men leveres af lygtefabrikanten som en del af lygtesystemet.


    BILAG 1

    POSITIONSLYGTER FORTIL, BAGLYGTER, ENDEMARKERINGSLYGTER OG STOPLYGTER: MINIMUMSVINKLER FOR DISSE LYGTERS RUMFORDELING AF LYSET (1)

    I alle tilfælde er minimumvinklerne i det lodrette plan for den rumlige fordeling af lyset 15° over og 15° under vandret for alle kategorier af anordninger i dette regulativ, undtagen:

    a)

    for lygter, der er beregnet til montering i H-planet med en monteringshøjde på mindre end 750 mm over jordhøjde, hvor vinklerne er 15° over og 5° under vandret

    b)

    for valgfrie lygter, der er beregnet til montering i H-planet med en monteringshøjde på over 2 100 mm over jordhøjde, hvor vinklerne er 5° over og 15° under vandret

    c)

    for stoplygter i kategori S3 eller S4, hvor vinklerne er 10° over og 5° under vandret.

    Mindsteværdier for rumlysfordelingens horisontalvinkler

    Positionslygter fortil

    Image

    Image

    Image

    Baglygter

    Image

    Image

    Stoplygter (S1 og S2)

    Image

    Stoplygter (S 3 og S 4)

    Image

    Image


    (1)  Vinklerne i disse figurer gælder for anordninger, som skal monteres på køretøjets højre side. Pilene peger mod køretøjets forende.


    BILAG 2

    Image

    Image


    BILAG 3

    EKSEMPLER PÅ UDFORMNING AF GODKENDELSESMÆRKER

    1.   POSITIONSLYGTE FORTIL

    Image

    En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en positionslygte fortil, som er godkendt i Nederlandene (E4) i henhold til regulativ nr. 7 med godkendelsesnummer 221.

    Det tal, der er anført tæt på bogstavet »A«, angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ 7 som ændret ved ændringsserie 02. Den vandrette pil angiver, til hvilken side de fotometriske specifikationer er opfyldt i en vinkel på op til 80° H. Den lodrette pil, der udgår fra en vandret streg og peger nedad, angiver en tilladt monteringshøjde for anordningen på 750 mm eller derunder over jordhøjde.

    2.   BAGLYGTE

    Image

    En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en baglygte, som er godkendt i Nederlandene (E4) i henhold til regulativ nr. 7 med godkendelsesnummer 221, og som også kan anvendes i en enhed med to baglygter.

    Det tal, der er anført under »R1D«, angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ 7 som ændret ved ændringsserie 02.

    Hvis der ikke findes en pil, betyder det, at de fotometriske specifikationer er opfyldt i en vinkel på op til 80° H både til højre og venstre.

    3.   ENDEMARKERINGSLYGTE FORTIL

    Image

    En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en endemarkeringslygte fortil, som er godkendt i Frankrig (E2) i henhold til regulativ nr. 7 med godkendelsesnummer 125.

    Det tal, der er anført under »AM«, angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ 7 som ændret ved ændringsserie 02. Den vandrette pil angiver, til hvilken side de fotometriske specifikationer er opfyldt i en vinkel på op til 80° H.

    4.   ENDEMARKERINGSLYGTE BAGTIL

    Image

    En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en endemarkeringslygte bagtil med variabel lysstyrke, som er godkendt i Italien (E3) i henhold til regulativ nr. 7 med godkendelsesnummer 122.

    Det tal, der er anført under »RM«, angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ 7 som ændret ved ændringsserie 02. Den vandrette pil angiver, til hvilken side de fotometriske specifikationer er opfyldt i en vinkel på op til 80° H.

    5.   STOPLYGTE

    Image

    En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en stoplygte med én lysstyrke, som er godkendt i Nederlandene (E4) i henhold til regulativ nr. 7 med godkendelsesnummer 221.

    Det tal, der er anført under »S1«, angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ 7 som ændret ved ændringsserie 02.

    6.   ANORDNING OMFATTENDE BÅDE EN BAGLYGTE OG EN STOPLYGTE

    Image

    En anordning forsynet med ovenstående godkendelsesmærke er en anordning omfattende både en baglygte og en stoplygte med variabel lysstyrke, som er godkendt i Nederlandene (E4) i henhold til regulativ nr. 7 med godkendelsesnummer 221.

    Det tal, der er anført under »R2D-S2D«, angiver, at godkendelsen er meddelt efter forskrifterne i regulativ 7 som ændret ved ændringsserie 02. Baglygten er indbygget i en stoplygte, begge med variabel lysstyrke, som også kan anvendes i en enhed bestående af to lygter.

    Hvis der ikke findes en pil, betyder det, at de fotometriske specifikationer er opfyldt i en vinkel på op til 80° H både til højre og venstre.

    Bemærk: Godkendelsesnummeret og tillægssymboler hertil skal være placeret tæt ved cirklen og enten over eller under bogstavet »E« eller til højre eller til venstre for dette. Godkendelsesnummerets cifre skal være på samme side af bogstavet »E« og vende samme vej. Godkendelsesnummeret og tillægssymbolet, herunder nummeret på ændringsserien til det pågældende regulativ, hvis dette er relevant, skal placeres diametralt modsat hinanden.

    Brug af romertal som godkendelsesnummer bør undgås for at undgå forveksling med andre symboler.

    7.   MÆRKNING AF UAFHÆNGIGE LYGTER

    Image

    Ovenstående eksempel svarer til mærkning af et lygteglas, der er bestemt til brug i forskellige typer lygter. De viste godkendelsesmærker angiver, at anordningen er godkendt i Spanien (E9) under godkendelsesnummer 1432 og omfatter:

     

    en tågebaglygte (F), godkendt i henhold til regulativ nr. 38 i dettes oprindelige version

     

    en bageste retningsviserblinklygte af kategori 2a, godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 6

     

    en baklygte (AR) godkendt i henhold til regulativ nr. 23 i dettes oprindelige version

     

    en rød baglygte (R), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7

     

    en stoplygte med én lysstyrke (S1), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7.

    8.   FORENKLET MÆRKNING AF SAMMENBYGGEDE, KOMBINEREDE ELLER I HINANDEN INDBYGGEDE LYGTER, NÅR TO ELLER FLERE LYGTER INDGÅR I SAMME ENHED

    (De lodrette og vandrette linjer angiver lyssignalanordningens form skematisk. De hører ikke med til godkendelsesmærket).

    Model A

    Image

    Model B

    Image

    Model C

    Image

    Bemærk: Disse tre eksempler på godkendelsesmærker (model A, B og C) viser tre muligheder for mærkning af en belysningsanordning, når to eller flere lygter indgår i samme helhed i forbindelse med sammenbyggede, kombinerede eller i hinanden indbyggede lygter.

    De angiver, at anordningen er godkendt i Nederlandene (E4) under godkendelsesnummer 3333 og omfatter:

     

    en retroreflektor af klasse IA, godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 3

     

    en bageste retningsviserblinklygte med variabel lysstyrke (kategori 2b), godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 6

     

    en rød baglygte med variabel lysstyrke (R2), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7

     

    en tågebaglygte med variabel lysstyrke (F2), godkendt i henhold til regulativ nr. 38 i dettes oprindelige version

     

    en baklygte (AR), godkendt i henhold til regulativ nr. 23 i dettes oprindelige version

     

    en stoplygte med variabel lysstyrke (S2) godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7.

    Bemærk: De tre eksempler på godkendelsesmærker (model D, E og F) nedenfor svarer til en lygteanordning med et godkendelsesmærke omfattende:

     

    en forreste positionslyslygte, godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7

     

    en forlygte med nærlys bestemt til begge færdselsretninger og fjernlys med maksimal lysstyrke mellem 86 250 og 111 250 candela (angivet ved tallet »30«), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 20

     

    en tågeforlygte, godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 19,

     

    en forreste retningsviserblinklygte af kategori 1a, godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 6.

    Model D

    Image

    Model E

    Image

    Model F

    Image

    9.   LYGTE OG FORLYGTE INDBYGGET I HINANDEN

    Image

    Ovenstående eksempel svarer til mærkning af et lygteglas, der er bestemt til brug i en af følgende typer forlygter:

    Enten

    en forlygte, som har nærlys bestemt til begge færdselsretninger og fjernlys med maksimal lysstyrke mellem 86 250 og 111 250 candela (angivet ved tallet »30«), som er godkendt i Tyskland (E1) efter forskrifterne i regulativ nr. 8 som ændret ved ændringsserie 04, og som er gensidigt indbygget med

    en forreste positionslyslygte, godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7

    Eller

    en forlygte, som har nærlys bestemt til begge færdselsretninger og er godkendt i Tyskland (E1) efter forskrifterne i regulativ nr. 1 som ændret ved ændringsserie 01, og er gensidigt indbygget i samme forreste positionslyslygte som ovenfor

    Eller

    en af ovennævnte forlygter, godkendt som enkeltlygte.

    Forlygtehuset skal være påført det eneste gyldige godkendelsesnummer, f.eks.:

     

    eller

    eller

    eller

    Image

    10.   LYSKILDEMODULER

    Image

    Lyskildemodulet, forsynet med den ovenfor viste identifikationskode er godkendt sammen med en lygte, som er godkendt i Italien (E3) med godkendelsesnummeret 17325.

    11.   SAMVIRKENDE LYGTER

    Image

    Image

    Mærkning af en samvirkende lygte, der udgør en del af et samvirkende lygtesystem, der udgør:

     

    en bageste retningsviserblinklygte af kategori 2a, godkendt i henhold til ændringsserie 01 til regulativ nr. 6

     

    en rød (side)baglygte (R1), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7. Denne er også mærket Y, idet der er tale om en samvirkende lygte, der udgør en del af et samvirkende lygtesystem

     

    en stoplygte med variabel lysstyrke (S2), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7.

    Mærkning af en samvirkende lygte, der udgør en del af et samvirkende lygtesystem, der udgør:

     

    en rød (side)baglygte (R1), godkendt i henhold til ændringsserie 02 til regulativ nr. 7. Denne er også mærket Y, idet der er tale om en samvirkende lygte, der udgør en del af et samvirkende lygtesystem

     

    en baklygte (AR), godkendt i henhold til regulativ nr. 23 i dettes oprindelige version


    BILAG 4

    FOTOMETRISKE MÅLINGER

    1.   MÅLEMETODER

    1.1.   Ved fotometriske målinger skal forstyrrende tilbagekastninger undgås ved en passende blænding.

    1.2.   Såfremt måleresultaterne anfægtes, udføres der målinger, som opfylder følgende forskrifter:

    1.2.1.

    måleafstanden er således, at loven om omvendt proportionalitet med kvadratet på afstanden kan anvendes

    1.2.2.

    måleudstyret skal være således, at modtagerens vinkelåbning set fra signallysets referencecentrum ligger mellem 10′ og 1°

    1.2.3.

    kravet om styrke anses for opfyldt for en given observationsretning, når dette krav er opfyldt i en retning, der højst afviger en fjerdedel grad fra observationsretningen.

    1.3.   Hvis anordningen kan monteres på køretøjet i mere end én position eller inden for et område af forskellige positioner, skal de fotometriske målinger gentages for hver position eller for yderpositionerne i referenceaksens område som nærmere angivet af fabrikanten.

    2.   

    Standardlysfordelingstabel

    Image

    Lysfordelingstabel for stoplygter i kategori S3

    10°

    32

    64

    32

    64

    100

    100

    100

    64

    64

    100

    100

    100

    64

    64

    100

    100

    100

    64

     

    10°

    10°

    2.1.   Retningen H = 0° og V = 0° svarer til referenceaksen. (På køretøjet er denne vandret og parallel med køretøjets vandrette midterplan og orienteret i det påbudte synsfelts retning). Den går igennem referencecentret. De anførte værdier på oversigten giver for de forskellige måleretninger minimallysstyrkerne i procent af det krævede minimum for hver lygte i aksen (i retningen H = 0° og V = 0°).

    2.2.   Inden for det i punkt 2 omhandlede lysfordelingsområde, der er vist skematisk som et gitter, skal lyset i det væsentlige være ensartet, dvs. at lysstyrken i hver retning i en del af det område, der dannes af gitterlinjerne, modsvarer i det mindste den laveste minimumværdi, som er angivet på gitterlinjerne omkring den pågældende retning som procentdel.

    2.3.   Hvis anordningen imidlertid er beregnet til montering i en højde på eller under 750 mm over jorden, kontrolleres den fotometriske styrke kun op til en nedadgående vinkel på 5°.

    3.   FOTOMETRISKE MÅLINGER PÅ LYGTER

    De fotometriske specifikationer afprøves:

    3.1.   For ikke-udskiftelige lyskilder (glødelamper og andet): med de lyskilder, som forefindes i lygten, i overensstemmelse med det relevante underpunkt i punkt 7.1 i dette regulativ.

    3.2.   For udskiftelig(e) lyskilde(r):

    med lyskilder på 6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V korrigeres de frembragte lysstyrkeværdier. For glødelamper er korrektionsfaktoren forholdet mellem referencelysstrømmen og den gennemsnitlige lysstrøm målt ved den anvendte spænding (6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V).

    For LED-lyskilder er korrektionsfaktoren forholdet mellem referencelysstrømmen og den gennemsnitlige lysstrøm målt ved den anvendte spænding (6,75 V, 13,5 V eller 28,0 V).

    Den faktiske lysstrøm fra hver glødelampe må ikke afvige mere end 5 % fra gennemsnitsværdien.

    I stedet — og kun i forbindelse med glødelamper — kan der i hver enkelt position efter tur anvendes en standardglødelampe, der arbejder ved sin referencelysstrøm, idet de enkelte målinger i hver position sammenlægges.

    3.3.   For enhver signallygte, bortset fra anordninger med glødelampe(r), gælder, at lysstyrken, målt efter et minuts og efter 30 minutters drift, skal opfylde minimum- og maksimumkravene. Lysstyrkefordelingen efter ét minuts drifts kan beregnes ud fra lysstyrkefordelingen efter 30 minutters drift ved ved hvert prøvningspunkt at anvende lysstyrkeforholdet målt ved HV efter ét minuts og 30 minutters drift.


    BILAG 5

    MINDSTEKRAV FOR METODER TIL KONTROL AF PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

    1.   GENERELT

    1.1.   Overensstemmelseskriterierne anses for at være opfyldt i både mekanisk og geometrisk henseende, hvis der ikke forekommer afvigelser ud over uundgåelige variationer, som ligger inden for rammerne af kravene i dette regulativ.

    1.2.   Hvad angår fotometriske præstationer anses masseproducerede lygter ikke for uoverensstemmende, såfremt ved prøvning af de fotometriske præstationer af enhver lygte, der på tilfældig måde er blevet udtaget i overensstemmelse med punkt 7 i dette regulativ:

    1.2.1.

    ingen målt værdi afviger i ugunstig retning med mere end 20 % fra de værdier, som foreskrives i dette regulativ.

    1.2.2.

    Såfremt, for lygter udstyret med udskiftelig lyskilde, resultaterne af de ovenfor beskrevne prøver ikke opfylder forskrifterne, gentages prøvningen af lygterne med en anden standardglødelampe.

    1.3.   Kromaticitetskoordinaterne skal være overholdt ved prøvning under betingelserne i punkt 7 i dette regulativ.

    2.   MINIMUMSKRAV TIL FABRIKANTENS OVERENSSTEMMELSESKONTROL

    For hver type lygte skal indehaveren af godkendelsesmærket gennemføre mindst følgende prøvninger med passende intervaller. Prøvningerne udføres i overensstemmelse med dette regulativs bestemmelser.

    Konstateres der ved nogen prøveudtagning manglende overensstemmelse hvad angår den pågældende type prøvning, udtages yderligere prøveeksemplarer, som afprøves. Fabrikanten træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at produktionen bringes i overensstemmelse.

    2.1.   Prøvningernes art

    Overensstemmelsesprøvningen i dette regulativ skal omfatte fotometriske og kolorimetriske egenskaber.

    2.2.   Prøvningsmetoder

    2.2.1.   Prøvningerne udføres generelt i overensstemmelse med metoderne i dette regulativ.

    2.2.2.   Ved alle overensstemmelsesprøvninger, som foretages af fabrikanten, kan der efter tilladelse fra den kompetente myndighed, der er ansvarlig for godkendelsesprøvningerne, benyttes ækvivalente metoder. Fabrikanten skal godtgøre, at de anvendte metoder giver de samme resultater som de metoder, der er foreskrevet i dette regulativ.

    2.2.3.   Anvendelsen af punkt 2.2.1 og 2.2.2 kræver regelmæssig kalibrering af prøvningsapparaturet, og målingerne skal sammenholdes med de målinger, der udføres af en kompetent myndighed.

    2.2.4.   I alle tilfælde anvendes de referencemetoder, som er foreskrevet i dette regulativ, navnlig ved administrativ kontrol og prøveudtagning.

    2.3.   Prøveudtagningens art

    Der udtages på tilfældig måde prøver af lygter fra en ensartet produktionsbatch. Ved en ensartet batch forstås et sæt lygter af samme type, defineret i henhold til fabrikantens produktionsmetoder.

    Bedømmelsen skal sædvanligvis dække serieproduktion fra de enkelte fabrikker. En fabrikant kan dog samle resultaterne for samme type hidrørende fra flere fabrikker, som drives med samme kvalitetssystem og samme kvalitetsstyring.

    2.4.   Målte og registrerede fotometriske egenskaber

    Den udtagne lygte underkastes fotometrisk efterprøvning af minimumværdierne i de i bilag 4 angivne punkter og af de foreskrevne kromaticitetskoordinater.

    2.5.   Godkendelseskriterier

    Det påhviler fabrikanten at foretage en statistisk analyse af prøvningsresultaterne og i enighed med de kompetente myndigheder fastlægge acceptkriterier for produkterne med henblik på opfyldelse af forskrifterne for prøvning af produktionens overensstemmelse i punkt 9.1 i dette regulativ.

    Godkendelseskriterierne skal være fastlagt således, at der med en konfidensgrænse på 95 % er en sandsynlighed på mindst 0,95 for at bestå kontrollen i overensstemmelse med bilag 6 (første prøveudtagning).


    BILAG 6

    MINDSTEKRAV TIL PRØVEUDTAGNING VED EN INSPEKTØR

    1.   GENERELT

    1.1.   Overensstemmelseskriterierne anses for at være opfyldt i både mekanisk og geometrisk henseende, hvis der ikke forekommer afvigelser ud over uundgåelige variationer, som ligger inden for rammerne af kravene i dette regulativ.

    1.2.   Hvad angår fotometriske præstationer anses masseproducerede lygter ikke for uoverensstemmende, såfremt ved prøvning af de fotometriske præstationer af enhver lygte, der på tilfældig måde er blevet udtaget i overensstemmelse med punkt 7 i dette regulativ:

    1.2.1.

    ingen målt værdi afviger i ugunstig retning med mere end 20 % fra de værdier, som foreskrives i dette regulativ.

    1.2.2.

    Såfremt, for lygter udstyret med udskiftelig lyskilde, resultaterne af de ovenfor beskrevne prøver ikke opfylder forskrifterne, gentages prøvningen af lygterne med en anden standardglødelampe.

    1.2.3.

    Der ses bort fra lygter med åbenbare fejl.

    1.3.   Kromaticitetskoordinaterne skal være overholdt ved prøvning under betingelserne i punkt 7 i dette regulativ.

    2.   FØRSTE PRØVEUDTAGNING

    Ved første prøveudtagning udtages fire lygter på tilfældig måde. Det første sæt på to prøveeksemplarer mærkes A og det andet sæt B.

    2.1.   Overensstemmelseskriterierne anses for at være opfyldt

    2.1.1.   Efter udtagning af prøver ved den i figur 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede lygter ikke for uoverensstemmende, såfremt afvigelserne af de målte værdier for lygterne i de ugunstige retninger er:

    2.1.1.1.

    Prøve A

    A1:

    én lygte

    0 procent

    én lygte: ikke over

    20 procent

    A2:

    begge lygter: over

    0 procent

    men ikke over

    20 procent

    Gå til prøve B

    2.1.1.2.

    Prøve B

    B1:

    begge lygter

    0 procent

    2.1.2.   eller såfremt betingelserne i punkt 1.2.2 for prøve A er opfyldt.

    2.2.   Produktionen anses for uoverensstemmende

    2.2.1.   Efter udtagning af prøver ved den i fig. 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede lygter for uoverensstemmende, og fabrikanten anmodes om at bringe sin produktion i overensstemmelse med forskrifterne (justering), såfremt afvigelserne af de målte værdier for lygterne er:

    2.2.1.1.

    Prøve A

    A3:

    én lygte: ikke over

    20 procent

    én lygte: over

    20 procent

    men ikke over

    30 procent

    2.2.1.2.

    Prøve B

    B2:

    i tilfælde af A2

    én lygte: over

    0 procent

    men ikke over

    20 procent

    én lygte: ikke over

    20 procent

    B3:

    i tilfælde af A2

    én lygte

    0 procent

    én lygte: over

    20 procent

    men ikke over

    30 procent

    2.2.2.   eller såfremt betingelserne i punkt 1.2.2 for prøve A ikke er opfyldt.

    2.3.   Inddragelse af godkendelse

    Efter udtagning af prøver ved den i fig. 1 i dette bilag viste procedure anses prøverne for uoverensstemmende, og punkt 10 vil blive bragt i anvendelse, hvis afvigelserne af de målte værdier for lygterne er:

    2.3.1.

    Prøve A

    A4:

    én lygte: ikke over

    20 procent

    én lygte: over

    30 procent

    A5:

    begge lygter: over

    20 procent

    2.3.2.

    Prøve B

    B4:

    i tilfælde af A2

    én lygte: over

    0 procent

    men ikke over

    20 procent

    én lygte: over

    20 procent

    B5:

    i tilfælde af A2

    begge lygter: over

    20 procent

    B6:

    i tilfælde af A2

    én lygte

    0 procent

    én lygte: over

    30 procent

    2.3.3.

    eller såfremt betingelserne i punkt 1.2.2 for prøve A og B ikke er opfyldt.

    3.   GENTAGELSE AF PRØVEUDTAGNINGEN

    I tilfælde A3, B2 og B3 skal der senest to måneder efter anmeldelsen udtages en tredje prøve C bestående af to lygter og en fjerde prøve D bestående af to lygter, fra beholdningen af enheder, som er produceret efter justering.

    3.1.   Overensstemmelseskriterierne anses for at være opfyldt

    3.1.1.   Efter udtagning af prøver ved den i fig. 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede lygter ikke for uoverensstemmende, såfremt afvigelserne af de målte værdier for lygterne er:

    3.1.1.1.

    Prøve C

    C1:

    én lygte

    0 procent

    én lygte: ikke over

    20 procent

    C2:

    begge lygter: over

    0 procent

    men ikke over

    20 procent

    Gå til prøve D

    3.1.1.2.

    Prøve D

    D1:

    i tilfælde C2

    begge lygter

    0 procent

    3.1.2.   eller hvis betingelserne i punkt 1.2.2 for prøve C er opfyldt.

    3.2.   Produktionen anses for uoverensstemmende

    3.2.1.   Efter udtagning af prøver ved den i fig. 1 i dette bilag viste procedure anses masseproducerede lygter for uoverensstemmende, og fabrikanten anmodes om at bringe sin produktion i overensstemmelse med forskrifterne (justering), såfremt afvigelserne af de målte værdier for lygterne er:

    3.2.1.1.

    Prøve D

    D2:

    i tilfælde C2

    én lygte: over

    0 procent

    men ikke over

    20 procent

    én lygte: ikke over

    20 procent

    3.2.1.2.

    eller såfremt betingelserne i punkt 1.2.2 for prøve C ikke er opfyldt.

    3.3.   Inddragelse af godkendelse

    Efter udtagning af prøver ved den i fig. 1 i dette bilag viste procedure anses prøverne for uoverensstemmende, og punkt 10 vil blive bragt i anvendelse, hvis afvigelserne af de målte værdier for lygterne er:

    3.3.1.

    Prøve C

    C3:

    én lygte: ikke over

    20 procent

    én lygte: over

    20 procent

    C4:

    begge lygter: over

    20 procent

    3.3.2.

    Prøve D

    D3:

    i tilfælde C2

    én lygte 0 eller over

    0 procent

    én lygte: over

    20 procent

    3.3.3.

    eller hvis betingelserne i punkt 1.2.2 for prøve C og D ikke er opfyldt.

    Figur 1

    Image


    Top