Vælg de eksperimentelle funktioner, som du ønsker at prøve

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 32010R1080

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1080/2010 af 24. november 2010 om ændring af vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Fællesskaberne

    EUT L 311 af 26.11.2010, s. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentets juridiske status I kraft

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/1080/oj

    26.11.2010   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 311/1


    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU, EURATOM) Nr. 1080/2010

    af 24. november 2010

    om ændring af vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Fællesskaberne

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 336,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen forelagt efter høring af Vedtægtsudvalget,

    efter fremsendelse af udkast til retsakt til de nationale parlamenter,

    under henvisning til udtalelse fra Domstolen (1),

    under henvisning til udtalelse fra Revisionsretten (2),

    efter den almindelige lovgivningsprocedure (3), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ifølge artikel 27 i traktaten om Den Europæiske Union bistås Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (den højtstående repræsentant) af en tjeneste for EU's optræden udadtil (EU-Udenrigstjenesten). Denne tjeneste arbejder sammen med medlemsstaternes diplomatiske tjenester og omfatter tjenestemænd fra relevante tjenestegrene i Generalsekretariatet for Rådet og Kommissionen samt udstationeret personale fra medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester. Den kommer til at indgå som en del af EU’s åbne, effektive og uafhængige europæiske forvaltning, jf. artikel 298 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

    (2)

    EU-Udenrigstjenesten bør med henvisning til dens særlige opgaver tildeles selvstændighed i forhold til tjenestemandsvedtægten. I forbindelse med vedtægten for tjenestemænd og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte (4) (i det følgende benævnt henholdsvis »tjenestemandsvedtægten« og »ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte«) bør EU-Udenrigstjenesten derfor behandles som en EU-institution.

    (3)

    Den højtstående repræsentant bør fungere som ansættelsesmyndighed og myndighed for indgåelse af kontrakter for EU-Udenrigstjenestens personale med mulighed for i sin egenskab heraf at delegere beføjelser til EU-Udenrigstjenesten. Eftersom delegationslederne, som led i deres normale arbejde skal varetage opgaver for Kommissionen, bør det fastsættes, hvordan Kommissionen deltager i visse beslutninger vedrørende dette personale.

    (4)

    Tjenestemænd i Unionen og midlertidigt ansatte fra medlemsstaternes diplomatiske tjenester bør have samme rettigheder og forpligtelser og bør behandles på samme måde, især med hensyn til deres adgang til alle stillinger på lige vilkår. Der bør ikke skelnes mellem midlertidigt ansatte fra nationale diplomatiske tjenester og tjenestemænd i Unionen med hensyn til tildeling af de opgaver, som skal udføres på alle EU-Udenrigstjenestens aktivitets- og politikområder.

    (5)

    Det bør gøres klart, at ansatte i EU-Udenrigstjenesten, der som led i deres arbejde udfører opgaver for Kommissionen, bør følge ordrer udstedt af Kommissionen, jf. artikel 221, stk. 2, i TEUF. Tilsvarende bør Kommissionens tjenestemænd, som arbejder i EU-delegationerne, tage imod ordrer fra delegationslederen.

    (6)

    For at undgå tvivl bør det bekræftes, at tjenestemænd og midlertidigt ansatte, som er ansat i en stilling i en organisatorisk enhed, som overføres fra Generalsekretariatet for Rådet eller Kommissionen til EU-Udenrigstjenesten i henhold til Rådets afgørelse 2010/427/EU af 26. juli 2010 om, hvordan Tjenesten for EU's Optræden Udadtil skal tilrettelægges og fungere (5), anses for at blive overført med deres stillinger. Dette bør gælde tilsvarende for kontraktansatte og lokalt ansatte, som er ansat i en sådan organisatorisk enhed. De ansatte, der berøres af en sådan overførsel, vil blive underrettet på forhånd.

    (7)

    Tjenestemænd fra andre institutioner end EU-Udenrigstjenesten, som er tiltrådt en stilling i EU-Udenrigstjenesten bør have mulighed for at søge ledige stillinger i deres oprindelige institution på lige fod med interne ansøgere fra denne institution.

    (8)

    Indtil den 30. juni 2013 bør det, for at sikre en fleksibel håndtering af særlige situationer (f.eks. som følge af et behov for fremtidige overførsler af tekniske støttefunktioner fra Generalsekretariatet for Rådet eller fra Kommissionen til EU-Udenrigstjenesten) i behørigt begrundede tilfælde undtagelsesvist og uden forudgående stillingsopslag være muligt at overføre tjenestemænd i tjenestens interesse og med deres stillinger fra Rådet eller Kommissionen til EU-Udenrigstjenesten.

    (9)

    De tjenestemænd fra EU-Udenrigstjenesten, der som tjenestemænd fra Generalsekretariatet for Rådet eller fra Kommissionen i opstartsfasen blev overført til EU-Udenrigstjenesten, bør indtil den 30. juni 2014 i tjenestens interesse kunne overføres uden deres stilling fra EU-Udenrigstjenesten til Rådet eller til Kommissionen.

    (10)

    Med henblik på gennemførelsen af artikel 27, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union, hvoraf det fremgår, at EU-Udenrigstjenestens ansatte kommer fra tre forskellige steder, bør det bestemmes, at EU-Udenrigstjenesten indtil den 30. juni 2013 udelukkende vil ansætte tjenestemænd fra Generalsekretariatet for Rådet og Kommissionen samt personale fra medlemsstaternes diplomatiske tjenester. I denne periode er det nødvendigt at sikre, at såvel personale fra de nationale diplomatiske tjenester som ansøgere fra Generalsekretariatet for Rådet og Kommissionen og interne ansøgere kan søge stillinger i EU-Udenrigstjenesten på lige fod. I samme periode bør det imidlertid, undtagelsesvist og efter at mulighederne for at ansætte fra en af de tre anførte steder er udtømt, være muligt at ansætte personale på administratorniveau (AD-niveau) fra andre steder, som kan yde den tekniske støtte, der er nødvendig, for at EU-Udenrigstjenesten kan fungere tilfredsstillende, såsom specialister inden for områder som krisestyring, sikkerhed og IT. Senest den 1. juli 2013 bør tjenestemænd fra de øvrige institutioner også kunne få adgang til stillinger i EU-Udenrigstjenesten.

    (11)

    Med henblik på at nå målet om, at ansatte fra de nationale diplomatiske tjenester bør udgøre mindst en tredjedel af samtlige ansatte på AD-niveau i EU-Udenrigstjenesten, er det nødvendigt at fastsætte en midlertidig undtagelse fra tjenestemandsvedtægtens artikel 98, stk. 1, gældende indtil den 30. juni 2013, hvorefter den højtstående repræsentant, ved besættelsen af visse stillinger i ansættelsesgruppe AD, kan prioritere kandidater fra de nationale diplomatiske tjenester, hvis de har tilsvarende kvalifikationer.

    (12)

    For at sikre, at sammensætningen af EU-Udenrigstjenestens personale er afbalanceret og i overensstemmelse med afgørelse 2010/427/EU, bør, når EU-Udenrigstjenesten er nået op på fuld kapacitet, midlertidigt ansatte fra nationale diplomatiske tjenester udgøre mindst en tredjedel af EU-Udenrigstjenestens samlede personale på AD-niveau og EU-tjenestemænd udgøre mindst 60 % af alt personale i EU-Udenrigstjenesten på AD-niveau. Dette bør omfatte personale fra medlemsstaternes diplomatiske tjenester, der er blevet fastansatte EU-tjenestemænd i overensstemmelse med bestemmelserne i tjenestemandsvedtægten.

    (13)

    Udvalgte ansøgere, som udstationeres af medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester, bør ansættes som midlertidigt ansatte og således ligestilles med tjenestemænd. De bør ansættes på grundlag af en objektiv og gennemsigtig procedure, og gennemførelsesbestemmelserne, som skal vedtages af EU-Udenrigstjenesten, bør sikre samme karrieremuligheder for midlertidigt ansatte og tjenestemænd i EU-Udenrigstjenesten.

    (14)

    I overensstemmelse med tjenestemandsvedtægtens artikel 27 og artikel 12, stk. 1, første afsnit, og artikel 82 i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte skal det ved ansættelsen tilstræbes, at EU-Udenrigstjenesten får tjenestemænd og midlertidigt ansatte af højeste standard med hensyn til kvalifikationer, effektivitet og integritet, samt at de er udvalgt på så bredt et geografisk grundlag som muligt blandt statsborgere i EU-medlemsstaterne. Dette gælder for EU-Udenrigstjenesten som helhed og for de forskellige dele af dens personale, herunder midlertidigt ansatte, der er omhandlet i artikel 2, litra e), i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte. EU-Udenrigstjenestens personale bør endvidere være sammensat af et passende og fornuftigt antal statsborgere fra alle medlemsstater.

    (15)

    Den højtstående repræsentant fastlægger i henhold til tjenestemandsvedtægtens artikel 1d, stk. 2 og 3, relevante foranstaltninger til fremme af lige muligheder for det underrepræsenterede køn inden for visse ansættelsesgrupper og navnlig inden for ansættelsesgruppe AD.

    (16)

    For at undgå unødvendige begrænsninger for ansættelsen af personale fra de nationale diplomatiske tjenester i EU-Udenrigstjenesten, bør der vedtages særlige regler om kontrakternes længde samt en garanti for genansættelse efter tjenesteperioden i overensstemmelse med de relevante bestemmelser. For denne særlige kategori af midlertidigt ansatte bør bestemmelserne om seneste pensionsalder tilpasses til bestemmelserne for tjenestemænd.

    (17)

    Disse særlige bestemmelser bør efter aftale med den højtstående repræsentant og den berørte nationale diplomatiske tjeneste også udvides til at gælde for midlertidigt ansatte fra medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester, som før EU-Udenrigstjenestens oprettelse, men efter Lissabontraktatens ikrafttrædelse enten blev ansat i de relevante afdelinger i Generalsekretariatet for Rådet eller Kommissionen, eller hvis kontrakter blev ændret.

    (18)

    EU-Udenrigstjenesten kan i særlige tilfælde anvende et begrænset antal højt specialiserede nationale eksperter, der udstationeres med henblik på under den højtstående repræsentants myndighed at udføre særlige opgaver, navnlig opgaver i forbindelse med krisestyring og militære opgaver. Disse udstationerede personer bør ikke medregnes i den tredjedel af EU-Udenrigstjenestens samlede personale på AD-niveau, som personale fra medlemsstaterne bør udgøre, når EU-Udenrigstjenesten kommer op på fuld kapacitet.

    (19)

    For at lette den administrative byrde for EU-Udenrigstjenesten bør det disciplinærudvalg, der er oprettet i Kommissionen, også fungere som disciplinærudvalg for EU-Udenrigstjenesten indtil den højtstående repræsentant beslutter at oprette et disciplinærudvalg for EU-Udenrigstjenesten. Den højtstående repræsentants beslutning bør træffes senest den 31. december 2011.

    (20)

    Indtil der er oprettet et personaleudvalg i EU-Udenrigstjenesten i henhold til tjenestemandsvedtægtens artikel 9, stk. 1, litra a), første led, hvilket senest bør ske den 31. december 2011, bør det fastsættes, at Kommissionens personaleudvalg også repræsenterer EU-Udenrigstjenestens personale, som således vil være stemme- og opstillingsberettiget ved valg hertil.

    (21)

    Eftersom de særlige bestemmelser, der er fastsat i bilag X til tjenestemandsvedtægten, for tjenestemænd, der gør tjeneste i tredjelande, ikke gælder under forældre- eller familieorlov, er det i praksis vanskeligt for tjenestemænd, der arbejder i en delegation, at tage denne form for orlov. Det strider mod det generelle mål om at gøre det lettere at forene privat- og arbejdsliv, og det er især en hindring for kvinder, som ellers ville være interesseret i at arbejde i en EU-delegation. Bestemmelserne i bilaget bør derfor i begrænset omfang fortsat også gælde under forældre- og familieorlov.

    (22)

    På baggrund af de erfaringer, der er gjort siden 2004, synes det ikke at være berettiget at opretholde de begrænsninger, der for øjeblikket gælder for anvendelsen af bilag X til vedtægten på kontraktansatte. Det betyder navnlig, at kontraktansatte fuldt ud bør deltage i mobilitetsproceduren i henhold til artikel 2 og 3 i bilaget. Med henblik herpå er det nødvendigt at fastslå, at kontraktansatte, som er ansat i en delegation, og som er omfattet af artikel 3a i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte, midlertidigt kan overføres til institutionens hovedsæde.

    (23)

    Med hensyn til social sikring for lokalt ansatte henvises der i artikel 121 i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte til socialsikringsbidragene i henhold til de gældende bestemmelser på det sted, hvor den ansatte gør tjeneste. Eftersom der i visse lande ikke findes socialsikringsordninger, eller de er utilstrækkelige, bør der etableres et retsgrundlag for at indføre en selvstændig eller supplerende socialsikringsordning.

    (24)

    For at gøre det lettere for personale, der som led i deres arbejde foretager rejser uden for Den Europæiske Union, bør det være muligt at udstede passersedler, såfremt det er i tjenestens interesse, og særlige rådgivere bør være omfattet af denne mulighed.

    (25)

    Terminologien i tjenestemandsvedtægten og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte bør tilpasses traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, som ændret ved Lissabontraktaten.

    (26)

    Denne forordning bør træde i kraft så hurtigt som muligt, eftersom ændringerne af tjenestemandsvedtægten og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte er en forudsætning for, at EU-Udenrigstjenesten kan fungere efter hensigten —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber ændres således:

    1)

    Titlen ændres til »Vedtægten for tjenestemænd i Den Europæiske Union«.

    2)

    Ordlyden »De Europæiske Fællesskaber« ændres til »Den Europæiske Union«, dog ikke i artikel 66a.

    Med undtagelse af henvisningerne til Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab i artikel 68 og henvisningerne til Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Det Europæiske Atomenergifællesskab i artikel 83 ændres ordene »Fællesskab« og »Fællesskaber« til »Union« og orddelen »fællesskabs-« erstattes af »EU-« og de nødvendige grammatiske ændringer foretages,

    Ordlyden »de tre Europæiske Fællesskaber« og »et af de tre Europæiske Fællesskaber« ændres til »Den Europæiske Union«.

    3)

    I artikel 64, stk. 2, og artikel 65, stk. 3, ændres ordlyden »i henhold til artikel 148, stk. 2, andet afsnit, første led, i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og til artikel 118 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab« til »i henhold til artikel 16, stk. 4 og 5, i traktaten om Den Europæiske Union«. I artikel 13, stk. 1, andet punktum, i bilag X ændres ordlyden »i henhold til artikel 148, stk. 2, andet afsnit, i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og til artikel 118 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab« til »i henhold til artikel 16, stk. 4 og 5, i traktaten om Den Europæiske Union«.

    I artikel 83a, stk. 5, bilag XII, artikel 14, stk. 2, og bilag XIII artikel 22, stk. 3, ændres ordlyden »jf. EF-traktatens artikel 205, stk. 2, første led« til »jf. artikel 16, stk. 4 og 5, i traktaten om Den Europæiske Union«. I artikel 13, stk. 3, i bilag VII ændres ordlyden »jf. EF-traktatens artikel 205, stk. 2, andet afsnit, første led« til »jf. artikel 16, stk. 4 og 5, i traktaten om Den Europæiske Union«.

    I artikel 45, stk. 2, ændres ordlyden »EF-traktatens artikel 314« til »artikel 55 i traktaten om Den Europæiske Union«.

    4)

    I artikel 7, stk. 1, i bilag III ændres ordlyden »De Europæiske Fællesskabers Personaleudvælgelseskontor« til »Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor«.

    I artikel 7, stk. 3, i bilag VII ændres ordlyden »i bilag IV i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab« til »i bilag II til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde«.

    I artikel 40 i bilag VIII ændres ordlyden »Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber« til »Europa-Kommissionen«.

    5)

    Artikel 6, stk. 4, andet afsnit, affattes således:

    »Europa-Parlamentet og Rådet træffer afgørelse i overensstemmelse med artikel 336 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.«

    I artikel 9, stk. 2, i bilag VIII og i artikel 15, stk. 2, i bilag XI, ændres »EF-traktatens artikel 283« til »artikel 336 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde«.

    I artikel 10 i bilag XI ændres »Rådet, der træffer afgørelse efter proceduren i EF-traktatens artikel 283« til »Europa-Parlamentet og Rådet, der træffer afgørelse i overensstemmelse med artikel 336 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde«.

    6)

    Artikel 1b ændres således:

    a)

    Følgende litra indsættes:

    »a)

    Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (i det følgende benævnt EU-Udenrigstjenesten)«

    b)

    Litra a) - d) ændres til litra b) - e).

    7)

    Artikel 23, stk. 3, affattes således:

    »De i protokollen vedrørende privilegier og immuniteter nævnte passersedler udstedes til kontorchefer, tjenestemænd i lønklasserne AD 12 til AD 16, tjenestemænd med tjenestested uden for Den Europæiske Unions område og andre tjenestemænd, for hvem det er nødvendigt i tjenestens interesse.«

    8)

    Artikel 77, stk. 3, affattes således:

    »For tjenestemænd, der har gjort tjeneste hos en person, der udfører et hverv i henhold til traktaten om Den Europæiske Union eller traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, hos en valgt formand for en af Unionens institutioner eller organer eller hos en valgt formand for en af Det Europæiske Parlaments politiske grupper, beregnes de krav på pension for de ved udøvelse af de nævnte funktioner erhvervede pensionsgivende tjenesteår dog efter den grundløn, der sidst er oppebåret i udøvelsen af disse funktioner, såfremt denne grundløn er højere end den, der kommer i betragtning i henhold til bestemmelserne i stk. 2 i denne artikel.«

    9)

    Afsnit VIIIa ændres til Afsnit VIIIb. Efter Afsnit VIII indsættes følgende afsnit:

    »AFSNIT VIIIa

    SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR EU-UDENRIGSTJENESTEN

    Artikel 95

    1.   De beføjelser, som denne vedtægt tillægger ansættelsesmyndigheden, udøves for EU-Udenrigstjenestens personale af Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (i det følgende benævnt den højtstående repræsentant). Den højtstående repræsentant kan afgøre, hvem der i EU-Udenrigstjenesten skal varetage disse beføjelser. Artikel 2, stk. 2, finder anvendelse.

    2.   Beføjelsen til at udnævne delegationschefer udøves, under anvendelse af en grundig udvælgelsesprocedure baseret på fortjeneste og under hensyntagen til den geografiske balance og balancen mellem kønnene, på grundlag af en kandidatliste, som Kommissionen har godkendt i henhold til de beføjelser, som den er tillagt i traktaterne. Dette gælder tilsvarende ved en overførsel i tjenestens interesse til en stilling som delegationschef, som undtagelsesvis kan finde sted for en begrænset periode.

    3.   Hvis Kommissionen anmoder om det, indleder ansættelsesmyndigheden administrative undersøgelser og disciplinærsager mod delegationschefer i de tilfælde, hvor de som en del af deres arbejde udfører opgaver for Kommissionen, jf. artikel 22 og 86 og bilag IX.

    Med henblik på anvendelse af artikel 43 høres Kommissionen.

    Artikel 96

    Uanset artikel 11 tager Kommissionens tjenestemænd, som arbejder i en EU-delegation, imod ordrer fra delegationschefen i overensstemmelse med sidstnævntes rolle i henhold til artikel 5 i Rådets afgørelse 2010/427/EU af 26. juli 2010 om, hvordan Tjenesten for EU's Optræden Udadtil skal tilrettelægges og fungere (6).

    EU-Udenrigstjenestens tjenestemænd, der som led i deres arbejde udfører opgaver for Kommissionen, tager imod ordrer fra Kommissionen, for så vidt disse opgaver angår, jf. artikel 221, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    De nærmere bestemmelser for denne artikels gennemførelse aftales mellem Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten.

    Artikel 97

    Indtil den 30. juni 2014 kan ansættelsesmyndigheden i de berørte institutioner, for så vidt angår de tjenestemænd, der er blevet overført til EU-Udenrigstjenesten i henhold til afgørelse 2010/427/EU, uanset vedtægtens artikel 4 og 29 og på de betingelser, der er fastsat i dennes artikel 7, stk. 1, undtagelsesvist og efter fælles aftale og udelukkende i tjenestens interesse, overføre en sådan tjenestemand, efter først at have hørt den pågældende, fra EU-Udenrigstjenesten til en ledig stilling i samme lønklasse i Generalsekretariatet for Rådet eller i Kommissionen uden at slå den ledige stilling op.

    Artikel 98

    1.   Med henblik på anvendelse af artikel 29, stk. 1, litra a), tager ansættelsesmyndigheden ved besættelse af en ledig stilling i EU-Udenrigstjenesten hensyn til ansøgninger fra tjenestemænd i Generalsekretariatet for Rådet, Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten, fra midlertidigt ansatte omfattet af artikel 2, litra e), i ansættelsesvilkårene for øvrige ansatte og ansatte fra medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester uden at give forrang til nogen af disse kategorier. Indtil den 30. juni 2013 ansætter EU-Udenrigstjenesten, for så vidt angår ansættelse af personale der ikke er fra institutionen, uanset artikel 29, udelukkende tjenestemænd fra Generalsekretariatet for Rådet og fra Kommissionen samt personale fra medlemsstaternes diplomatiske tjenester.

    Ansættelsesmyndigheden kan dog undtagelsesvis, og efter at have udtømt mulighederne for ansættelse i henhold til disse bestemmelser, beslutte at ansætte personale på AD-niveau fra andre steder end de i første punktum i første afsnit nævnte, som kan yde den tekniske støtte, der er nødvendig, for at EU-Udenrigstjenesten kan fungere tilfredsstillende, såsom specialister inden for områder som krisestyring, sikkerhed og IT.

    Fra den 1. juli 2013 tager ansættelsesmyndigheden hensyn til ansøgninger fra tjenestemænd fra andre institutioner end de i første afsnit nævnte uden dog at give forrang til nogen af disse kategorier.

    2.   Med henblik på anvendelse af artikel 29, stk. 1, litra a), og uanset artikel 97 tager ansættelsesmyndigheden i andre institutioner end EU-Udenrigstjenesten ved besættelse af en ledig stilling hensyn til ansøgninger fra interne ansøgere og tjenestemænd i EU-Udenrigstjenesten, som var tjenestemænd i den berørte institution, indtil de blev tjenestemænd i EU-Udenrigstjenesten, uden at der gives forrang til nogen af disse kategorier.

    Artikel 99

    1.   Indtil den højtstående repræsentant beslutter at oprette et disciplinærråd for EU-Udenrigstjenesten, fungerer Kommissionens disciplinærråd også som disciplinærråd for EU-Udenrigstjenesten Den høje repræsentant træffer en afgørelse senest den 31. december 2011.

    Indtil disciplinærrådet for EU-Udenrigstjenesten er oprettet, udnævnes de to supplerende medlemmer, der nævnes i artikel 5, stk. 2, i bilag IX, blandt EU-Udenrigstjenestens tjenestemænd. Ansættelsesmyndigheden og personaleudvalget, som nævnes i artikel 5, stk. 5, og 6, stk. 4, i bilag IX er EU-Udenrigstjenestens ansættelsesmyndighed og personaleudvalg.

    2.   Indtil der er oprettet et personaleudvalg i EU-Udenrigstjenesten i henhold til artikel 9, stk. 1, litra a), første led, hvilket senest skal ske den 31. december 2011, repræsenterer Kommissionens personaleudvalg, uanset bestemmelsen i nævnte led, også EU-Udenrigstjenestens tjenestemænd og øvrige ansatte.«

    10)

    I kapitel 3 i bilag X tilføjes følgende som artikel 9a:

    »Artikel 9a

    Under forældre- og familieorlov, jf. artikel 42a og 42b i vedtægten, anvendes artikel 5, 23 og 24 i dette bilag fortsat i en periode på sammenlagt højst seks måneder inden for hver toårs periode under tjeneste i et tredjeland, og artikel 15 i dette bilag anvendes fortsat i en periode på sammenlagt højst ni måneder inden for hver toårs periode under tjeneste i et tredjeland.«.

    Artikel 2

    Ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Fællesskaberne ændres således:

    1)

    Titlen ændres til »Ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i Den Europæiske Union«.

    2)

    Ordlyden »De Europæiske Fællesskaber« ændres til »Den Europæiske Union«. Bortset fra i artikel 28a, stk. 8, ændres ordene »Fællesskab« og »Fællesskaber« til »Union«, og orddelen »fællesskabs-« erstattes af »EU-« og de nødvendige grammatiske ændringer foretages.

    3)

    I artikel 12, stk. 3, og artikel 82, stk. 5, ændres ordlyden »De Europæiske Fællesskabers Personaleudvælgelseskontor« til »Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor«.

    4)

    I artikel 39, stk. 1, ændres »EF-traktatens artikel 283« til »artikel 336 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde«.

    5)

    I artikel 2 foretages følgende ændringer:

    a)

    i litra c) ændres ordene »traktaterne om oprettelse af Fællesskaberne eller traktaten om oprettelse af et fælles Råd og en fælles Kommission for De Europæiske Fællesskaber fastsat hverv, en valgt formand for en af Fællesskabernes institutioner eller organer« til »traktaten om Den Europæiske Union eller traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde fastsat hverv, en valgt formand for en af Unionens institutioner eller organer«.

    b)

    følgende tilføjes som litra e):

    »e)

    den, der udstationeres fra en national diplomatisk tjeneste i en af medlemsstaterne med det formål midlertidigt at udfylde en fast stilling i EU-Udenrigstjenesten.«

    6)

    I artikel 3a, stk. 1, tilføjes følgende afsnit:

    »Den, der ansættes for at arbejde på del- eller heltidsbasis i en EU-delegation, kan midlertidigt forflyttes til institutionens hovedsæde i henhold til den mobilitetsprocedure, der er fastsat i artikel 2 og 3 i bilag X til vedtægten.«

    7)

    Artikel 3b, stk. 2, affattes således:

    »Med undtagelse af de tilfælde, der henvises til i artikel 3a, stk. 1, andet afsnit, er brug af kontraktansatte til varetagelse af hjælpefunktioner udelukket, hvis artikel 3a finder anvendelse.«

    8)

    I artikel 10 foretages følgende ændringer:

    a)

    de fire eksisterende stykker nummereres

    b)

    sidste punktum i stk. 4 udgår

    c)

    følgende stykke tilføjes:

    »5.   Artikel 95, 96 og 99 i vedtægten finder tilsvarende anvendelse på midlertidigt ansatte. Afsnit VIIIb i vedtægten finder tilsvarende anvendelse på midlertidigt ansatte, der gør tjeneste i et tredjeland.«.

    9)

    Artikel 47, litra a), affattes således:

    »a)

    ved udgangen af den måned, i hvilken den ansatte fylder 65 år, eller i givet fald på et tidspunkt fastsat i henhold til artikel 50c, stk. 2, eller«

    10)

    Følgende kapitel tilføjes i afsnit II:

    »KAPITEL 10

    Særlige bestemmelser for midlertidigt ansatte i henhold til artikel 2, litra e)

    Artikel 50b

    1.   Ansatte fra medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester, som udvælges ved den i vedtægtens artikel 98, stk. 1, fastsatte procedure, og som udstationeres af deres nationale diplomatiske tjenester, ansættes som midlertidigt ansatte i henhold til artikel 2, litra e).

    2.   De kan højst ansættes for en periode på fire år. Kontrakten kan forlænges for en periode på højst fire år. Den samlede varighed af ansættelsen bør ikke overstige otte år. Under ekstraordinære omstændigheder og i tjenestens interesse kan kontrakten dog ved udgangen af den otteårige periode forlænges for en periode på højst to år. Hver medlemsstat giver sine embedsmænd, som er blevet midlertidigt ansatte i EU-Udenrigstjenesten, en garanti for øjeblikkelig genansættelse efter deres tjenesteperiode i EU-Udenrigstjenesten i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i national ret.

    3.   Medlemsstaterne bistår Unionen ved håndhævelsen af enhver forpligtelse, der ifølge vedtægtens artikel 22 måtte påhvile den midlertidigt ansatte i EU-Udenrigstjenesten, som omhandlet i artikel 2, litra e), i ansættelsesvilkårene.

    Artikel 50c

    1.   Vedtægtens artikel 37, 38 og 39 finder tilsvarende anvendelse. Udstationeringen må ikke overskride kontraktperioden.

    2.   Vedtægtens artikel 52, litra b), andet afsnit, finder tilsvarende anvendelse.«.

    11)

    I artikel 80 tilføjes følgende stykke:

    »5.   Vedtægtens artikel 95, 96 og 99 finder tilsvarende anvendelse.«

    12)

    Artikel 118 affattes således:

    »Artikel 118

    Bilag X til vedtægten finder tilsvarende anvendelse på midlertidigt ansatte, der gør tjeneste i et tredjeland. Artikel 21 i samme bilag finder dog kun anvendelse, såfremt kontraktens varighed ikke er på under et år.«.

    13)

    Artikel 121 affattes således:

    »Artikel 121

    Institutionen bærer de udgifter til social sikring, der påhviler arbejdsgiveren i henhold til de gældende ordninger på tjenestestedet, medmindre andet er bestemt i aftalen om sæde. Institutionen indfører en selvstændig eller supplerende socialsikringsordning for lande, hvor den lokale ordning ikke giver nogen dækning eller er utilstrækkelig.«

    14)

    I artikel 124 ændres ordene »artikel 23, stk. 1 og 2« til »artikel 23«.

    Artikel 3

    1.   Tjenestemænd og midlertidigt ansatte, som er ansat i en stilling i en organisatorisk enhed, som overføres fra Generalsekretariatet for Rådet eller Kommissionen til Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) i henhold til afgørelse 2010/427/EU, anses for overført til EU-Udenrigstjenesten fra den berørte institution på den i afgørelsens artikel 7 fastsatte dato. Dette gælder tilsvarende for kontraktansatte og lokalt ansatte i en sådan organisatorisk enhed, uden at det medfører ændringer i deres kontraktbetingelser. Den relevante ansættelsesmyndighed i enten Rådet eller Kommissionen informerer på forhånd den ansatte, der berøres af en sådan overførsel.

    2.   Efter aftale med den højtstående repræsentant og den berørte nationale diplomatiske tjeneste ændres kontrakterne for midlertidigt ansatte fra medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester, som er ansat, eller hvis kontrakt er ændret, efter den 30. november 2009, og som beklæder en stilling i en organisatorisk enhed, der overføres fra Generalsekretariatet for Rådet eller Kommissionen til EU-Udenrigstjenesten i overensstemmelse med afgørelse 2010/427/EU, uden en ny udvælgelsesprocedure til en kontrakt i henhold til artikel 2, litra e), i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte. De øvrige kontraktbetingelser forbliver uændrede.

    3.   Indtil den 30. juni 2013 kan tjenestemænd og øvrige ansatte i Generalsekretariatet for Rådet eller i Kommissionen, der udøver tekniske støtteopgaver for EU-Udenrigstjenesten, uanset tjenestemandsvedtægtens artikel 7 og efter at være blevet hørt, overføres til EU-Udenrigstjenesten efter fælles aftale mellem de berørte institutioner og under iagttagelse af budgetmyndighedens beføjelser. Overførslen får virkning fra den dato, der er fastsat i den relevante afgørelse vedrørende budgettet, som opretter et tilsvarende antal stillinger EU-Udenrigstjenesten og afsætter bevillingerne hertil.

    4.   I overensstemmelse med tjenestemandsvedtægtens artikel 27 og artikel 12, stk. 1, første afsnit, og artikel 82 i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte skal det ved ansættelsen tilstræbes, at EU-Udenrigstjenesten får tjenestemænd og midlertidigt ansatte af højeste standard med hensyn til kvalifikationer, effektivitet og integritet, som er udvalgt på så bredt et geografisk grundlag som muligt blandt statsborgere i Unionens medlemsstater. Dette gælder for EU-Udenrigstjenesten som helhed og for de forskellige dele af dens personale, herunder midlertidigt ansatte, der er omhandlet i artikel 2, litra e), i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte. EU-Udenrigstjenestens personale skal endvidere være sammensat af et passende og fornuftigt antal statsborgere fra alle medlemsstater.

    5.   I overensstemmelse med tjenestemandsvedtægtens artikel 1d, stk. 2 og 3, fastlægger den højtstående repræsentant relevante foranstaltninger til fremme af lige muligheder for det underrepræsenterede køn inden for visse ansættelsesgrupper og navnlig inden for AD-ansættelsesgruppen.

    6.   For at sikre personalet fra de nationale diplomatiske tjenester passende repræsentation i EU-Udenrigstjenesten skal den højtstående repræsentant, uanset tjenestemandsvedtægtens artikel 29 og 98, stk. 1, første afsnit, beslutte, at der indtil den 30. juni 2013 i forbindelse med visse stillinger i AD-ansættelsesgruppen i EU-Udenrigstjenesten gives forrang til kandidater fra medlemsstaternes nationale diplomatiske tjenester, hvis de har tilsvarende kvalifikationer.

    Artikel 4

    I midten af 2013 forelægger den højtstående repræsentant Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen en rapport om forordningens gennemførelse med særlig vægt på den geografiske balance og balancen mellem kønnene i EU-Udenrigstjenesten.

    Artikel 5

    Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Strasbourg, den 24. november 2010.

    På Europa-Parlamentets vegne

    J. BUZEK

    Formand

    På Rådets vegne

    O. CHASTEL

    Formand


    (1)  Udtalelse af 7.7.2010 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

    (2)  Udtalelse nr. 5/2010 af 28.9.2010 (EUT C 291 af 27.10.2010, s. 1).

    (3)  Europa-Parlamentets holdning af 20.10.2010 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 17.11.2010.

    (4)  Vedtægten for tjenestemænd i De europæiske Fællesskaber og om ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i disse Fællesskaber, fastsat ved Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 259/68 (EFT L 56 af 4.3.1968, s. 1).

    (5)  EUT L 201 af 3.8.2010, s. 30.

    (6)  EUT L 201 af 3.8.2010, s. 30


    Op