Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D1029(01)

    Afgørelse truffet af Den Europæiske Anklagemyndigheds Kollegium den 11. August 2021 om ændring af og supplement til forretningsordenen for Den Europæiske Anklagemyndighed og afgørelsen om de permanente afdelinger 2021/C 439/05

    EUT C 439 af 29.10.2021, p. 5–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    29.10.2021   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 439/5


    AFGØRELSE TRUFFET AF DEN EUROPÆISKE ANKLAGEMYNDIGHEDS KOLLEGIUM

    den 11. August 2021

    om ændring af og supplement til forretningsordenen for Den Europæiske Anklagemyndighed og afgørelsen om de permanente afdelinger

    (2021/C 439/05)

    Den Europæiske Anklagemyndigheds (EPPO) kollegium har —

    under henvisning til Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed (»EPPO«) (i det følgende benævnt »EPPO-forordningen«), og navnlig artikel 21,

    under hensyntagen til det forslag, der er udarbejdet af den europæiske chefanklager, og

    ud fra følgende betragtninger:

    1.

    På sit ekstraordinære møde den 9. juni 2021 fandt kollegiet det nødvendigt at fastsætte specifikke bestemmelser for de særlige tilfælde anført i artikel 28, stk. 4, i forordningen.

    2.

    Efter anmodning fra den europæiske chefanklager udarbejdede en arbejdsgruppe i kollegiet nye bestemmelser til gennemførelse af forordningens artikel 28, stk. 4, og forelagde dem for den europæiske chefanklager med henblik på et forslag til en kollegial afgørelse om ændring af og supplement til forretningsordenen.

    3.

    Ændringerne af forretningsordenen indebærer mindre ændringer af afgørelse 015/2020 fra EPPO’s kollegium af 25. november 2020 om de permanente afdelinger.

    4.

    I overensstemmelse med artikel 70 i forretningsordenen meddelte den europæiske chefanklager kollegiet et begrundet forslag til ændring den 12. juli 2021.

    5.

    Kollegiet gennemgik på sit møde den 11. august 2021 forslaget udarbejdet af den europæiske chefanklager —

    VEDTAGET FØLGENDE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Ændringer af og supplementer til forretningsordenen

    Beslutning 003/2020 fra EPPO’s kollegium af 12. oktober 2020 om forretningsorden for Den Europæiske Anklagemyndighed ændres og suppleres som følger:

    I.

    I artikel 19 ændres og suppleres stk. 1 som følger:

    »1.   I afgørelsen om de permanente afdelinger fastlægges en ordning for tildeling af sager til de permanente afdelinger. Ordningen skal være baseret på tilfældig, automatisk og vekslende fordeling af sager til de permanente afdelinger, hvis permanente medlemmer ikke omfatter den tilsynsførende europæiske anklager, i takt med registreringen af hver ny sag og skal sikre en ligelig fordeling af arbejdsbyrden mellem de permanente afdelinger. Sagen tildeles tilfældigt umiddelbart efter, at den er blevet registreret, til en permanent afdeling, hvis permanente medlemmer ikke omfatter den tilsynsførende europæiske anklager. Med henblik på iværksættelse tildeles sagen tilfældigt til en permanent afdeling, der har et møde planlagt mellem tredje og femte dag efter registreringen af sagen.«

    II.

    I artikel 39 får stk. 1 og 2 følgende ordlyd:

    »1.   Alle oplysninger, der registreres i henhold til artikel 38, stk. 1, i nærværende bestemmelser, skal kontrolleres af en europæisk delegeret anklager eller af den pågældende europæiske anklager med henblik på at vurdere, om der er begrundelse for at udøve EPPO’s kompetence.

    2.   Efter meddelelsen fra sagsstyringssystemet i overensstemmelse med artikel 38, stk. 5, overdrager den europæiske anklager kontrollen til en europæisk delegeret anklager. Den europæiske anklager kan foretage kontrollen personligt i de situationer, der er omhandlet i forordningens artikel 28, stk. 4. Processen for overdragelse til verifikation fastsættes af den europæiske anklager, og den kan omfatte en regelbaseret henvisning, herunder for de tilfælde, hvor oplysningerne blev indhentet på eget initiativ af en europæisk delegeret anklager.«

    III.

    I artikel 40 får stk. 3-7 følgende ordlyd:

    »3.   Verifikationen gennemføres ved hjælp af alle de informationskilder, der er til rådighed for EPPO, samt alle kilder, der er til rådighed for den pågældende europæiske anklager eller den pågældende europæiske delegerede anklager, i overensstemmelse med gældende national lovgivning, herunder de kilder, som ellers ville være til rådighed for den pågældende, hvis der blev handlet på nationalt plan. Den europæiske anklager eller den europæiske delegerede anklager kan gøre brug af EPPO’s personale med henblik på verifikationen. EPPO kan, hvis det er relevant, konsultere og udveksle oplysninger med EU-institutioner, -organer, -kontorer eller -agenturer samt nationale myndigheder, med forbehold for beskyttelsen af integriteten af en mulig fremtidig strafferetlig efterforskning.

    4.   Den europæiske delegerede anklager eller i givet fald den europæiske anklager afslutter verifikationen vedrørende iværksættelse af en efterforskning mindst 2 dage før udløbet af den frist, der er fastsat i forordningens artikel 27, stk. 1. Verifikationen i forbindelse med iværksættelse af en efterforskning afsluttes senest 20 dage efter overdragelsen.

    5.   I tilfælde hvor verifikationsopgaven er overdraget til en europæisk delegeret anklager, skal den europæiske delegerede anklager, hvis denne ikke afslutter verifikationen af, hvorvidt der skal indledes en efterforskning inden for den fastsatte frist, eller han/hun oplyser, at vedkommende ikke er i stand til at gøre det inden for den fastsatte frist, underrette den europæiske anklager, og hvis det anses for passende, skal denne forlænge den tilgængelige tid eller udstede en passende instruks til den europæiske delegerede anklager.

    6.   Hvis det vedrører en afgørelse om iværksættelse, kan den europæiske delegerede anklager eller i givet fald den europæiske anklager anmode den europæiske chefanklager om at forlænge den frist, der er nødvendig for at vedtage en afgørelse om iværksættelse, med op til 5 dage.

    7.   Hvis den pågældende europæiske anklager eller europæiske delegerede anklager ikke træffer en afgørelse inden for tidsfristen, anses dette som en beslutning om ikke at iværksætte en sag, og artikel 42 finder anvendelse i overensstemmelse hermed.«

    IV.

    I artikel 40 indsættes efter stk. 7 et nyt stykke 7a med følgende indhold:

    »7a.   Når verifikationen udføres af en europæisk anklager, overdrager den europæiske anklager, efter en foreløbig vurdering af oplysningerne med henblik på forordningens artikel 26, 27 og 28, stk. 4, som regel sagen inden for 24 timer til en europæisk delegeret anklager, der fortsætter i overensstemmelse med artikel 41 eller 42 i nærværende bestemmelser.

    I de situationer, hvor den europæiske anklager mener, at betingelserne i forordningens artikel 28, stk. 4, er opfyldt, fortsætter vedkommende uden unødig forsinkelse i henhold til artikel 52, stk. 1 og 2, i nærværende bestemmelser. I sådanne situationer skal vedkommende, hvis den europæiske anklager har fået godkendelse fra den kompetente permanente afdeling til selv at foretage efterforskningen, træffe en begrundet afgørelse om at iværksætte efterforskningen eller iværksætte sagen personligt og åbne en sag i henhold til artikel 41, stk. 1, i nærværende bestemmelser. Hvis godkendelsen ikke gives, tildeler den tilsynsførende europæiske anklager uden unødig forsinkelse sagen til en europæisk delegeret anklager. «

    V.

    I artikel 41 får stk. 1 følgende ordlyd:

    »1.   Hvis EPPO efter verifikationen beslutter at udøve sin kompetence ved at iværksætte en efterforskning eller en sag, oprettes der en sagsakt, og den tildeles et identifikationsnummer i fortegnelsen over sagsakterne (i det følgende benævnt »indekset«). Et permanent link til den tilknyttede registrering i henhold til artikel 38, stk. 1, oprettes automatisk af sagsstyringssystemet.«

    VI.

    I artikel 41 får stk. 2, sidste underafsnit, følgende ordlyd:

    »De kategorier af personoplysninger, der er omhandlet ovenfor i litra a), nr. x) til xv), skal kun anføres i indekset i det omfang, det er praktisk muligt, under hensyntagen til den operationelle interesse og de tilgængelige ressourcer. Henvisningen i indekset ajourføres under efterforskningen af en sag. Sagsstyringssystemet underretter regelmæssigt den pågældende europæiske anklager og europæiske delegerede anklager, hvis visse kategorier af oplysninger ikke er anført i indekset.«

    VII.

    I artikel 41 får stk. 3 følgende ordlyd:

    »3.   Sagsstyringssystemet underretter den tilsynsførende europæiske anklager, den permanente afdeling og den europæiske chefanklager«.

    VIII.

    I artikel 41 får stk. 4 følgende ordlyd:

    »4.   Hvis den europæiske delegerede anklager, der behandler sagen, eller den europæiske anklager, der udfører efterforskningen, i medfør af artikel 28, stk. 4, i forordningen er af den opfattelse, at det for at sikre efterforskningens integritet er nødvendigt midlertidigt at udsætte forpligtelsen til at underrette de myndigheder, der er omhandlet i forordningens artikel 25, stk. 5, artikel 26, stk. 2, og artikel 26, stk. 7, skal han/hun straks underrette den overvågende permanente afdeling. Sidstnævnte kan gøre indsigelse mod denne afgørelse og pålægge den europæiske delegerede anklager eller, hvor det er relevant, den europæiske anklager, der handler i medfør af artikel 28, stk. 4, i forordningen, straks at foretage den relevante underretning.«

    IX.

    I artikel 42 får stk. 1 følgende ordlyd:

    »1.   Hvis den europæiske delegerede anklager efter verifikationen overvejer ikke at iværksætte en efterforskning eller en sag, skal den pågældende registrere årsagerne hertil i registret. Overvejelserne meddeles til den europæiske anklager, der har overdraget sagen, og gennemgangen af sagen overdrages til den kompetente permanente afdeling.«

    X.

    I artikel 43 får stk. 1 og 2 følgende ordlyd:

    »1.   Uanset muligheden for omplacering i henhold til artikel 49 og med forbehold for artikel 28, stk. 4, i forordningen skal den europæiske delegerede anklager, der besluttede at iværksætte efterforskningen, også behandle den.

    2.   Hvis det er tilladt i henhold til national lovgivning, kan den europæiske anklager tildele en eller flere europæiske delegerede anklagere fra samme medlemsstat til at foretage efterforskningen sammen med den europæiske delegerede anklager, der behandler sagen. Den pågældende europæiske anklager kan selv foretage efterforskningen, hvis betingelserne i artikel 28, stk. 4, i forordningen er opfyldt.«

    XI.

    Artikel 52 ændres og suppleres som følger:

    »Artikel 52

    Efterforskninger foretaget af en europæisk anklager

    1.   Hvis den pågældende europæiske anklager, efter at EPPO har registreret oplysninger i overensstemmelse med artikel 24 i forordningen, mener, at han/hun bør foretage efterforskningen personligt, skal han/hun anmode om godkendelse fra den permanente afdeling via sagsstyringssystemet, før der tages en begrundet afgørelse i overensstemmelse med forordningens artikel 28, stk. 4, første underafsnit, litra a), b) eller c).

    2.   Anmodningen, der henvises til i stk. 1, skal indeholde grundene til, at efterforskningen skal foretages af den tilsynsførende europæiske anklager, så den permanente afdeling kan vurdere, om betingelserne i artikel 28, stk. 4, i forordningen er opfyldt.

    3.   Den permanente afdeling kan anmode om yderligere oplysninger fra den pågældende europæiske anklager og, hvis der er blevet tildelt en europæisk delegeret anklager, fra den pågældende europæiske delegerede anklager, der behandler sagen.

    4.   Hvis godkendelsen gives af den permanente afdeling, registrerer den tilsynsførende europæiske anklager afgørelsen i sagsstyringssystemet, som underretter den eller de pågældende europæiske delegerede anklagere, hvis de tidligere er blevet tildelt. Afgørelsen meddeles ligeledes til de nationale myndigheder.

    5.   Hvis en europæisk anklager har truffet en afgørelse i henhold til forordningens artikel 28, stk. 4, litra a) eller b), inden en europæisk delegeret anklager blev tildelt, skal han/hun varetage alle den europæiske delegerede anklagers opgaver.

    6.   Når en europæisk anklager foretager en efterforskning personligt, finder artikel 44 tilsvarende anvendelse.«

    Artikel 2

    Ændring af afgørelse 015/2020 fra EPPO’s kollegium om de permanente afdelinger

    I artikel 4 får litra a) følgende ordlyd:

    »a

    når en sag registreres, tildeler EPPO’s sagsstyringssystem vilkårligt sagen til en permanent afdeling, hvis permanente medlemmer ikke omfatter den tilsynsførende europæiske anklager. Med henblik på iværksættelse tildeles sagen straks en permanent afdeling, der har et møde planlagt mellem tredje og femte dag efter sagens registrering, og hvis permanente medlemmer ikke omfatter den tilsynsførende europæiske anklager.«

    Artikel 3

    Ikrafttræden og overgangsregler

    1.   Nærværende afgørelse træder i kraft på den tredivte dag efter Den Europæiske Anklagemyndigheds kollegiums (EPPO) vedtagelse af den.

    2.   Indtil den dato, hvor ændringerne, der er indført ved denne afgørelse, vil være fuldt integreret i sagsstyringssystemets tekniske funktioner, men senest tre måneder efter denne afgørelses ikrafttræden, kan tilfældig fordeling af sager til permanente afdelinger foretages manuelt ved lodtrækning.

    Udfærdiget i Luxembourg, den 11. august 2021.

    På kollegiets vegne

    Danilo CECCARELLI

    Europæisk vicechefanklager


    Top