Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE3054

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af regler om tilgængeliggørelse på markedet af CE-mærkede gødningsprodukter og om ændring af forordning (EF) nr. 1069/2009 og (EF) nr. 1107/2009 (COM(2016) 157 final — 2016/0084 (COD))

    EUT C 389 af 21.10.2016, p. 80–85 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.10.2016   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 389/80


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af regler om tilgængeliggørelse på markedet af CE-mærkede gødningsprodukter og om ændring af forordning (EF) nr. 1069/2009 og (EF) nr. 1107/2009

    (COM(2016) 157 final — 2016/0084 (COD))

    (2016/C 389/11)

    Ordfører:

    Cillian LOHAN

    Rådet og Europa-Parlamentet besluttede henholdsvis den 8. og den 11. april 2016 under henvisning til artikel 114 og artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

    »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af regler om tilgængeliggørelse på markedet af CE-mærkede gødningsprodukter og om ændring af forordning (EF) nr. 1069/2009 og (EF) nr. 1107/2009«

    (COM(2016) 157 final — 2016/0084 (COD))

    Det forberedende arbejde henvistes til Sektionen for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, der vedtog sin udtalelse den 30. juni 2016.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 518. plenarforsamling den 13-14. juli 2016, mødet den 14. juli 2016, enstemmigt følgende udtalelse med 184 stemmer for:

    1.   Konklusioner og anbefalinger

    1.1.

    EØSU bifalder Kommissionens forslag, der i overensstemmelse med handlingsplanen for cirkulær økonomi tager sigte på at forbedre det indre markeds funktion i sektoren for gødning. EØSU mener, at denne fremgangsmåde, hvis den udvides bredt til også at omfatte andre sektorer, kan bidrage til miljømæssig bæredygtighed generelt, herunder økonomisk udvikling, jobskabelse og miljøbeskyttelse.

    1.2.

    EØSU støtter forslaget om at udvide anvendelsesområdet for den nuværende forordning med henblik på at skabe ens vilkår for organiske og affaldsbaserede gødninger og fjerne innovationsbegrænsningerne. Udvalget anbefaler imidlertid at opretholde og anvende alle centrale principper om miljøbeskyttelse, herunder forsigtighedsprincippet.

    1.3.

    EØSU støtter oprettelsen af en effektiv ordning for kontrol, mærkning og sporbarhed, der inddrager alle berørte parter, for at sikre produkternes kvalitet og sikkerhed. Udvalget foreslår, at man anvender den mærkningsordning, der allerede bruges i forbindelse med plantebeskyttelsesmidler, for tydeligt at oplyse om anvendelse og opbevaring af gødning. EØSU anbefaler desuden at fastlægge en officiel analysemetode til at afprøve alle mærkningsordninger og sikre, at integriteten af alle anvendte mærkninger er tilstrækkelig solid.

    1.4.

    Udvalget noterer sig, at jordens frugtbarhed og beskyttelse er et vigtigt element i Kommissionens forslag, men bemærker, at dette mål vil være vanskeligt at opfylde uden et jordrammedirektiv. Det understreger desuden behovet for at tage hensyn til de forskelle, der er på jordbunde i medlemsstaterne, hvilket bør medføre, at der vedtages målrettede standarder.

    1.5.

    Udvalget støtter forslaget om at fastlægge grænseværdier for at reducere cadmium og andre tungmetaller i gødninger. EØSU er bevidst om, at denne beslutning vil øge produktionsomkostningerne for gødninger, hvis fosfatkilde er udvundet fast klippeundergrund. Udvalget understreger, at dette er en vigtig lejlighed til at lade organiske økologiske gødninger opnå en betydelig markedsandel. Dette vil skabe yderligere muligheder og bidrage til at fremme innovation, vækst og jobskabelse.

    1.6.

    EØSU anerkender, at producenterne kan vælge at opfylde den europæiske eller den nationale lovgivning vedrørende mærkning, men på grund af de potentielle virkninger af divergerende nationale regler og standarder for markedsforvridninger og -fragmentering fremhæver det betydningen af en tilgang, der forhindrer illoyal konkurrence og manglende opfyldelse, og som sikrer højeste sporbarhed, højeste kvalitet og højeste sikkerhedsstandarder.

    1.7.

    Udvalget bemærker, at visse definitioner på og standarder for gødninger hidrørende fra sekundære råmaterialer er uklare. Der er især behov for en definition af »sekundære råmaterialer«, når der foreslås direktiver og forordninger vedrørende principperne for cirkulær økonomi. Med henblik på at lette gennemførelsen af den nye forordning anbefaler EØSU en mere dybtgående integration og en harmonisering med det eksisterende direktiv om affald.

    1.8.

    Udvalget mener, at overgangen til cirkulær økonomi er en væsentlig udfordring for Europa og de kommende generationer. For at følge denne tilgang anbefales det, at der gives incitamenter til at støtte virksomheder, der er interesseret i at ændre deres produktion, og at der gennemføres initiativer med sigte på at støtte ændringer med hensyn til oplysning, bevidstgørelse, uddannelse og erhvervsuddannelse.

    1.9.

    Medlemsstaternes strategier for behandling af spildevand, infrastruktur og forvaltning bør anerkende værdien af spildevand og slam som kilder til råmaterialer for industrien for organisk gødning.

    1.10.

    Regional indsamling og produktion, der støttes af distributionsnettene på tværs af medlemsstaterne, bør udgøre en integreret del af strukturen i markedet for organisk gødning.

    2.   Indledning

    2.1.

    Kommissionens forslag er udarbejdet med henblik på at foreslå konkrete løsninger på de problemer, der er opstået i den efterfølgende evaluering (1) af den nuværende gødningsforordning (2), inden for de bredere rammer af handlingsplanen for cirkulær økonomi (3).

    2.2.

    Forslaget sigter navnlig mod at løse to indlysende problemer, som påvirker det indre marked i gødningssektoren:

    konkurrencevilkårene for henholdsvis gødninger fremstillet af organiske eller sekundære råmaterialer fra EU i overensstemmelse med modellen for cirkulær økonomi og gødninger fremstillet i overensstemmelse med en lineær økonomimodel, er skæve til fordel for sidstnævnte (4). Denne konkurrenceforvridning (5) hæmmer investeringer i mere bæredygtige produkter og overgangen til cirkulær økonomi (6)

    i den nuværende forordning tages der ikke fat på de særlige problemer og begrænsninger i forbindelse med EF-gødningers indvirkning på jord, indre vandveje og havvand samt på fødevarer. I mangel af retningslinjer på EU-plan har medlemsstaterne fastlagt unilaterale grænseværdier specifikt for koncentrationen af cadmium i uorganiske fosfatgødninger, hvilket forværrer markedsopsplitningen.

    2.3.

    Hovedpunkterne i Kommissionens forslag:

    mærkningen »EF-gødning (7)« bør gøres mere tilgængelig, og der bør skabes harmoniserede lige vilkår for de mest innovative og bæredygtige gødninger, herunder gødninger fremstillet af organiske materialer (bl.a. bioaffald og animalske biprodukter) og sekundære råmaterialer. Produkter, der skal forbedre effektiviteten af planters næringsstofprocesser, f.eks. agronomiske additiver og biostimulanser til planter (8), vil også blive medtaget blandt CE-mærkede gødningsprodukter

    man bør sørge for, at markedsførte produkter er sikre og af høj kvalitet ved hjælp af en passende ordning for kontrol, mærkning og sporbarhed, som inddrager fabrikanter, importører, distributører og økonomiske aktører (9), og som moderniserer overensstemmelsesvurderinger og markedsovervågning i tråd med den nye lovgivningsmæssige ramme for produktlovgivning. Fabrikanterne vil stadig have mulighed for at vælge, om de vil opfylde de nye harmoniserede krav eller de nationale regler (10)

    der bør fastlægges grænseværdier for tungmetaller (specielt cadmium (11)) og forurenende stoffer i gødningsprodukter med henblik på at fremme investeringer i mere bæredygtige gødninger.

    2.4.

    Ifølge Kommissionen vil forslaget medføre en række fordele, blandt andet:

    skabelse af ca. 120 000 arbejdspladser takket være genanvendelse af bioaffald i organisk gødning

    mindre afhængighed af råmaterialer fra lande uden for EU (f.eks. fosfat): genanvendt bioaffald vil kunne erstatte op til 30 % af den uorganiske gødning

    reduktion af drivhusgasemissioner og energiforbrug som følge af fremstillingen af uorganisk gødning

    nedbringelse af forurening forårsaget af overskydende næringsstoffer, især eutrofiering af økosystemer

    øget ressourceeffektivitet

    en samlet reduktion af efterlevelsesomkostningerne for de økonomiske aktører

    en reduktion på 65 % af industriens omkostninger ved at bringe nye produkter på markedet.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1.

    EØSU glæder sig over Kommissionens forslag, som både løser visse centrale problemstillinger på gødningsmarkedet og bidrager til overgangen til cirkulær økonomi.

    3.2.

    Udvalget gentager sin støtte til ethvert initiativ, der sigter mod at lukke kredsløbet i forbindelse med handlingsplanen for cirkulær økonomi (12). EØSU mener, at harmoniserede lige vilkår for gødning af økologisk oprindelse er et vigtigt miljømæssigt mål og også en vigtig drivkraft for økonomisk udvikling og jobskabelse.

    3.3.

    EØSU fremhæver behovet for at fjerne de hindringer, der begrænser den frie bevægelighed for sekundære råmaterialer (herunder økologiske sekundære råmaterialer) og innovation og for samtidig at opretholde og anvende alle centrale principper om miljøbeskyttelse, herunder forsigtighedsprincippet.

    3.4.

    EØSU støtter forslaget om at etablere en effektiv ordning for kontrol, mærkning og sporbarhed for at sikre sikkerheden og kvaliteten af disse produkter. Her gælder specielt følgende:

    anvendelse af samme mærkningsordning som den, der allerede bruges i forbindelse med plantebeskyttelsesmidler (13), for at give landbrugerne klare oplysninger om anvendelse og opbevaring af gødning

    fastsættelse af en fælles standard for præsentation og fremsendelse af de ønskede oplysninger, jf. bilag III

    fastlæggelse af en officiel analysemetode til at afprøve alle mærkningsordninger og sikre, at integriteten af alle anvendte mærkninger er tilstrækkelig solid.

    3.5.

    EØSU anerkender, at producenterne kan vælge at opfylde den europæiske eller den nationale mærkningslovgivning, men påpeger, at divergerende nationale regler og standarder er en af de vigtigste årsager til den nuværende markedsforvridning og -fragmentering. Derfor anbefaler udvalget en målrettet tilgang med henblik på at undgå nye risici for illoyal konkurrence og manglende opfyldelse af de højeste standarder for sporbarhed, kvalitet og sikkerhed.

    3.6.

    Udvalget konstaterer, at jordens frugtbarhed og beskyttelse er et vigtigt element i Kommissionens forslag, men bemærker, at dette mål vil være vanskeligt at opfylde uden et jordrammedirektiv, som kan fastlægge og håndhæve fælles standarder for bæredygtig brug af jord og jordbeskyttelse (14). Det understreger desuden behovet for at tage hensyn til de forskelle, der er på jordbunde i medlemsstaterne, hvilket bør give anledning til at vedtage målrettede standarder.

    3.7.

    Udvalget er enigt i, at der bør fastlægges grænseværdier for gradvist at reducere cadmium og andre tungmetaller i gødninger. Det er imidlertid klar over, at en umiddelbar og drastisk reduktion af cadmiumindholdet i gødninger vil øge produktionsomkostningerne og dermed omkostningerne for landbrugere og forbrugere. I tråd med de gennemgribende processer, der indgår i en overgang til en cirkulær økonomisk model, kan en sådan ændring af omkostningerne og dermed også en ændring af priserne danne økonomisk grundlag for at skabe forandringer på forbruger- eller landbrugerniveau. Landbrugerne bør beskyttes mod drastiske prisstigninger og derfor have adgang til gødning, så de kan få deres behov opfyldt.

    3.8.

    EØSU understreger, at SMV'ernes konkurrenceevne kan blive berørt af de ekstra efterlevelsesomkostninger (15). På grund af denne forordnings strategiske værdi anbefaler udvalget incitamenter, der skal tilskynde til SMV'ernes overgang til en mere bæredygtig produktion (16). Kommissionens generaldirektorater for forskning og landbrug vil begge have vigtige roller i denne proces.

    3.9.

    EØSU mener, at overgangen til mere bæredygtig gødning samt til cirkulær økonomi forudsætter et stærkt engagement fra alle involverede parter (fabrikanter, landmænd, arbejdstagere og forbrugere). Tekniske råd og bedste praksis videreudvikles hele tiden, men formidles ikke altid særligt godt. Som på andre områder er oplysning, bevidstgørelseskampagner, erhvervsuddannelse og livslang læring af afgørende betydning (17). Det foreslåede forum vedrørende cirkulær økonomi, som vil blive afholdt i EØSU's bygning som anført i udtalelsen NAT/676 — Pakken om cirkulær økonomi, kan bidrage til realiseringen af ovenstående.

    4.   Særlige bemærkninger

    4.1.

    EØSU er enigt i, at biostimulanser til planter bør henhøre under CE-mærkede gødningsprodukter frem for under plantebeskyttelsesmidler (ændring af artikel 46 i forordning (EF) nr. 1107/2009). Udvalget opfordrer imidlertid Kommissionen til at overvåge processen nøje for at sikre, at den ikke anvendes til at omgå lovgivningen om plantebeskyttelsesmidler, hvilket indebærer potentielle sundheds- og miljørisici.

    4.2.

    Udvalget mener, at gødning, der hidrører fra sekundære råmaterialer, i fremtiden kan udgøre et væsentligt element i en integreret cirkulær økonomi (18). Med henblik på at forbedre harmoniseringen med det eksisterende affaldsrammedirektiv (19) foreslår EØSU følgende:

    der bør sondres tydeligere mellem »landbrugsmaterialer, som anvendes inden for landbruget« (udelukket fra affaldsrammedirektivets anvendelsesområde) og definitionerne af affald, biprodukt og affaldsfasens ophør. Disse definitioner er ikke altid klart formuleret og kan føre til forspildte innovationsmuligheder

    der bør fastlægges en bedre definition af et biprodukt, når det anvendes som gødning

    der bør desuden skelnes mellem, om produktionsaffald/-biprodukter anvendes direkte i landbruget som gødning (dvs. fækalier og fermentat), eller om produkterne anvendes som komponenter.

    4.3.

    Affaldsfasens ophør (20) vedrører som beskrevet i Kommissionens forslag gødning og ikke dens komponenter. EØSU mener, at begrebet bør finde anvendelse på komponenter, idet enhver nyttiggørelsesoperation skal foretages på baggrund af de oprindelige komponenter og ikke på gødning som en færdigvare.

    4.4.

    Udvalget er overbevist om, at »nudge thinking« kan være et nyttigt redskab til at opfylde den generelle målsætning om et mere effektivt indre marked i forbindelse med overgangen til cirkulær økonomi, der omfatter og imødegår fabrikanter, landbrugere og forbrugere samt tilskynder til mere bæredygtige valg og en mere bæredygtig adfærd.

    4.5.

    Kommunalt spildevand har potentiale som sekundært råmateriale for denne nye industri. Der bør opfordres til at foretage analyser af spildevandsinfrastrukturen på medlemsstatsniveau med henblik på at fremlægge en nøjagtig cost-benefit-analyse vedrørende investeringer i udvikling af infrastruktur, der prioriterer forsyningen af korrekt adskilt og næringsrigt spildevand af høj kvalitet. Urin kan udgøre en pålidelig kilde til fosfor og kvælstof uden de tilhørende tungmetalkoncentrationer, der er fundet i aflejringer fra fast klippeundergrund, som i særdeleshed indeholder fosfat.

    4.6.

    Regional indsamling og produktion, der støttes af distributionsnettene på tværs af medlemsstaterne, bør udgøre en integreret del af strukturen i markedet for organisk gødning. Denne model kan suppleres af en lang række indsamlings- og, hvor det er muligt, produktionsenheder på fællesskabsplan.

    4.7.

    Udvalget bemærker, at der lettere kan gennemføres større reduktioner af cadmium, hvis der fokuseres kraftigt på gødninger med fosfat fra andre kilder end cadmiumforurenet udvundet sten.

    4.8.

    Undtagelser fra den juridiske ramme REACH (registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier) bør strække sig ud over kompost for at fremme nye markedsmuligheder og innovation på områder som struvit og tilknyttede produkter.

    4.9.

    EØSU opfordrer Kommissionen til at medtage yderligere komponentmaterialekategorier i bilagene for at holde trit med den teknologiske udvikling, hvilket vil muliggøre produktion af sikre og effektive gødninger af nyttiggjorte sekundære råvarer som f.eks. biokul og aske.

    4.10.

    EØSU tilskynder Kommissionen til at skabe incitamenter til at fremme genanvendelse af husdyrgødning i overensstemmelse med den cirkulære økonomis principper. Samtidig er det vigtigt, at vi ikke skaber systemer, som støtter overskudsproduktion af gødning. I andre udtalelser om reformen af den fælles landsbrugspolitik (21) og nødvendigheden af at omstrukturere vores landbrugssystemer understreges behovet for en reduktion af produktionen af gødning i de regioner, hvor den er koncentreret, som en del af en samlet omstrukturering af vores landbrugsfødevaresystemer til en bæredygtig model.

    Bruxelles, den 14. juli 2016.

    Georges DASSIS

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  Centre for Strategy and Evaluation Services (CSES), evaluering af forordning (EF) nr. 2003/2003 om gødning — endelig rapport, 2010.

    (2)  EF nr. 2003/2003.

    (3)  COM(2015) 614/2.

    (4)  Kommissionen skønner, at uorganiske gødninger tegner sig for 80 % af markedsværdien, mens organiske og organisk-mineralske gødninger tilsammen tegner sig for 6,5 % og vækstmedier, jordforbedringsmidler og kalkningsmidler udgør omkring 10,5 % af markedsværdien. Biostimulanser til planter og agronomiske additiver betragtes som havende et stort markedsudviklingspotentiale, selv om de kun tegner sig for 3 % af markedsværdien.

    (5)  Den nuværende forordning sikrer kun fri bevægelighed for gødninger, der er opført i bilag I. Betegnelsen »EF-gødning« kræver i princippet en ændring af bilag I, men det er så kompliceret, at 50 % af de gødninger, der er på markedet i øjeblikket, ikke er omfattet af forordningens anvendelsesområde, hvoraf langt den største del fremstilles af organiske materialer eller genanvendt bioaffald fra fødevarekæden.

    (6)  Kommissionen understreger en trestrenget udfordring i forbindelse med anvendelse af gødning: 1) tab af næringsstoffer i miljøet med høje omkostninger for sundheden og begrænsningen af skader; 2) fosfor er et kritisk råmateriale, som stammer fra lande uden for Europa — 90 % af fosfatgødningerne importeres fra tredjelande; 3) cadmium er en kritisk komponent i fosfatgødninger og har en særlig farlig indvirkning på miljøet.

    (7)  Med gødningsforordningen fra 2003 blev der skabt to forskellige kategorier: »EF-gødninger« og »ikke-EF-gødninger« (også kendt som »nationale gødninger«). Sidstnævnte kan placeres på de nationale markeder, fordi de opfylder de nationale krav, og kan også handles på EU-markedet under forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse.

    (8)  COM(2016) 157 final. Indledning — punkt 14 og 15.

    (9)  COM(2016) 157 final. Indledning — punkt 23-27.

    (10)  Hvis fabrikanterne ønsker at sælge deres produkter i andre EU-lande, men ikke ønsker at CE-mærke deres produkter, vil de måske være i stand til at gøre det, men det vil afhænge af gensidig anerkendelse mellem medlemsstaterne.

    (11)  Grænseværdierne for cadmium i gødninger skærpes fra 60 mg/kg til 40 mg/kg efter 3 år og til 20 mg/kg efter 12 år.

    (12)  EØSU's udtalelse om pakken om cirkulær økonomi (EUT C 264 af 20.7.2016, s. 98).

    (13)  Forordning (EU) nr. 547/2011.

    (14)  EØSU's udtalelse om en tematisk strategi for jordbundsbeskyttelse (EUT C 168 af 20.7.2007, s. 29).

    (15)  Kommissionen, »Competitiveness proofing — fertilising materials«, 2013. Denne undersøgelse viser, at for nogle virksomheder, f.eks. SMV'er, der producerer kompost, kan nye efterlevelsesomkostninger beløbe sig til 10 % af produktionsomkostningerne, med en direkte indvirkning på SMV'ers konkurrenceevne.

    (16)  EØSU's udtalelse om bæredygtig brug af fosfor, punkt 3.4.4 (EUT C 177 af 11.6.2014, s. 78).

    EØSU's udtalelse om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, punkt 1.1 (EUT C 12 af 15.1.2015, s. 75).

    (17)  Se fodnote 12.

    (18)  EØSU's udtalelse om cirkulær økonomi: Jobskabelse og grøn handlingsplan for SMV'er, punkt 2.8 (EUT C 230 af 14.7.2015, s. 99).

    (19)  2008/98/EF. Artikel 2, stk. 1, litra f).

    (20)  COM(2016) 157 final. Artikel 18.

    (21)  EUT C 354 af 28.12 2010, s. 35.


    Top