Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA0110(04)

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler for regnskabsåret 2011 med fællesforetagendets svar

EUT C 6 af 10.1.2013, p. 27–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.1.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 6/27


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler for regnskabsåret 2011 med fællesforetagendets svar

2013/C 6/04

INDLEDNING

1.

Det europæiske fællesforetagende med henblik på gennemførelsen af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (herefter fællesforetagendet for IMI), som ligger i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode af 10 år.

2.

Formålet med fællesforetagendet for IMI er i betydelig grad at forbedre produktiviteten og effektiviteten af lægemiddeludviklingsprocessen, idet det langsigtede mål er, at lægemiddelsektoren kan producere mere effektive og sikre innovative lægemidler (2).

3.

Fællesforetagendets stiftende medlemmer er Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen og Den Europæiske Sammenslutning af Farmaceutindustriforeninger (EFPIA). Juridiske enheder, som direkte eller indirekte støtter forskning og udvikling i en medlemsstat eller i et land, der er associeret med syvende rammeprogram, kan ansøge om medlemskab af fællesforetagendet for IMI (3).

4.

EU's maksimale bidrag til fællesforetagendet for IMI til dækning af løbende omkostninger og forskningsaktiviteter udgør en milliard euro, som skal afholdes over bevillingen til syvende rammeprogram. EU og EFPIA skal, i deres egenskab af stiftende medlemmer, dække de løbende omkostninger ligeligt, hver med et beløb, som ikke overstiger 4 % af EU's samlede bidrag. Andre medlemmer skal bidrage til de løbende omkostninger i forhold til deres bidrag til forskningsaktiviteterne. De forskningsvirksomheder, som er medlemmer af EFPIA, skal bidrage til finansieringen af forskningsaktiviteterne med bidrag i naturalier (4) mindst svarende til EU's finansielle bidrag (5).

5.

Fællesforetagendet for IMI begyndte at arbejde selvstændigt den 16. november 2009.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

6.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller i overvågnings- og kontrolsystemerne suppleret med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis det er relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

7.

I overensstemmelse med artikel 287, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde har Retten revideret årsregnskabet for fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler (6), som omfatter »årsregnskabet« (7) og »beretningen om budgetgennemførelsen« (8) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2011, samt efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

8.

Retten afgiver denne revisionserklæring til Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (9).

Ledelsens ansvar

9.

Direktøren udøver funktionen som anvisningsberettiget. På eget ansvar og inden for rammerne af de givne bevillinger gennemfører han budgettet, både med hensyn til indtægter og udgifter, i overensstemmelse med de finansielle bestemmelser for fællesforetagendet (10). Direktøren er ansvarlig for at etablere (11) en organisatorisk struktur samt interne forvaltnings- og kontrolsystemer og -procedurer, som sikrer, at der udarbejdes et endeligt årsregnskab (12) uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, og at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

Revisors ansvar

10.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring om rigtigheden af fællesforetagendets regnskab og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

11.

Revisionen blev gennemført i overensstemmelse med IFAC's og ISSAI's (13) internationale revisionsstandarder og etiske kodekser. I henhold til disse standarder skal Retten opfylde etiske og faglige krav og planlægge og udføre revisionen med henblik på at få høj sikkerhed for, at regnskabet er uden væsentlig fejlinformation, og at de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

12.

Det indgår i Rettens revision, at der udføres revisionshandlinger for at tilvejebringe revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Valget af revisionshandlinger foretages på grundlag af Rettens vurdering, herunder dens vurdering af risikoen for, at der er væsentlig fejlinformation i regnskabet, eller at transaktioner som følge af besvigelser eller fejl ikke er lovlige og formelt rigtige. Når Retten vurderer disse risici, tager den hensyn til den interne kontrol, der vedrører udarbejdelsen og præsentationen af regnskabet, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Rettens revision omfatter også en vurdering af, om de anvendte regnskabspraksis er hensigtsmæssige, og om de foretagne regnskabsmæssige skøn er rimelige samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

13.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for nedenstående erklæringer.

Erklæring om regnskabets rigtighed

14.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende bilede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2011 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser.

Grundlag for en erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

15.

Fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision blev vedtaget ved bestyrelsens afgørelse den 14. december 2010 og er en central kontrol i forbindelse med vurderingen af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed (14). De efterfølgende revisioner, som var afsluttet pr. september 2012, omfattede 2,2 millioner euro (18,8 % af det godkendte bidrag fra fællesforetagendet for IMI til den første indkaldelse af forslag, som fællesforetagendet for IMI validerede pr. juni 2011). Ifølge disse efterfølgende revisioner var der en fejlforekomst på 6,84 % (15).

Erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

16.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for fællesforetagendets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2011, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige, når der ses bort fra effekten af de forhold, der beskrives i punkt 15.

17.

Bemærkningerne i punkt 18-32 drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER TIL DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

18.

Bestyrelsen vedtog det årlige budget og gennemførelsesplanen for 2011 den 4. april 2011 (16). Det sene tidspunkt skyldtes den tid, det tog at opstille og blive enige om de videnskabelige prioriteter, der skulle medtages i den årlige gennemførelsesplan. Dette forsinkede indkaldelsen af forslag. I løbet af året iværksatte fællesforetagendet den fjerde indkaldelse af forslag, underskrev fem aftaler om tilskud vedrørende den tredje indkaldelse af forslag og otte aftaler om tilskud vedrørende den anden indkaldelse af forslag.

19.

Udnyttelsesgraden for de 159 millioner euro i forpligtelsesbevillinger, der var til rådighed til forskningsaktiviteter, var 66 %, og der blev indgået én samlet forpligtelse til dækning af den fjerde indkaldelse af forslag. De mange uudnyttede bevillinger på administrationsbudgettet (44 %) viser, at det ikke var baseret på realistiske skøn.

20.

117 millioner euro og 65 millioner euro i henholdsvis forpligtelses- og betalingsbevillinger, som ikke var blevet udnyttet i regnskabsåret 2010, blev fremført til 2011, og forpligtelses- og betalingsbevillinger på henholdsvis 62 millioner euro og 11 millioner euro, som ikke var blevet udnyttet i regnskabsåret 2011, blev fremført til 2012.

Indkaldelser af forslag

21.

Resultatet af de indkaldelser af forslag, der blev organiseret i 2008, 2009 og 2010, var, at der ved udgangen af 2011 var underskrevet støtteaftaler om 269 millioner euro. Den fjerde indkaldelse af forslag blev iværksat i 2011 med et vejledende budget for EU’s bidrag på 105 millioner euro. I 2012 blev den femte indkaldelse af forslag iværksat med et vejledende budget på 80 millioner euro. Hvis indkaldelserne af forslag holder sig på det nuværende niveau, vil der derfor være stor sandsynlighed for, at det disponible EU-bidrag ikke vil blive udnyttet fuldt ud.

Uoverensstemmelser mellem bestyrelsens afgørelser og beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

22.

I beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning er det samlede beløb under kapitel 30-C2 »Forskningsdagsorden« (117 millioner euro) lavere end beløbet på budgetpost B03000-C2 (141 millioner euro), som er en del af dette kapitel. Endvidere giver bestyrelsens afgørelse af 28. januar 2011 kun mulighed for at fremføre 115 millioner euro i forpligtelsesbevillinger, mens beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning viser en fremførsel på 117 millioner euro.

BEMÆRKNINGER OM CENTRALE KONTROLLER I FÆLLESFORETAGENDETS OVERVÅGNINGS- OG KONTROLSYSTEMER

23.

Der blev konstateret væsentlige fremskridt i 2011. Der skal imidlertid gøres en yderligere indsats med hensyn til at fastlægge og dokumentere budgettet og regnskabsprocedurerne og den dertil knyttede kontrol. Hertil kommer, at der ikke blev foretaget nogen formel vurdering af det interne kontrolsystem i 2011.

24.

Regnskabsføreren aflagde rapport om valideringen af regnskabssystemet den 27. september 2012 og fremhævede en række væsentlige svagheder, som skal afhjælpes (17).

Metode til evaluering af bidrag i naturalier

25.

Bestyrelsen godkendte metoden til vurdering af bidrag i naturalier (18) den 11. november 2011. Bidragene i naturalier valideres ved hjælp af forudgående attestering og efterfølgende revision. I 2011 blev der ikke foretaget nogen forudgående attestering og ingen efterfølgende revision.

ANDRE FORHOLD

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens interne revisionstjeneste

26.

I 2011 udførte Kommissionens Interne Revisionstjeneste og fællesforetagendets interne revisionsfunktion en risikovurdering, og den strategiske revisionsplan for 2012-2014 blev godkendt af bestyrelsen den 3. november 2011.

27.

Bestyrelsen vedtog beskrivelsen af Kommissionens Interne Revisionstjenestes opgaver den 8. marts 2011. Fællesforetagendets finansielle bestemmelser er imidlertid endnu ikke blevet ændret for at medtage den pågældende bestemmelse i rammeforordningen (19).

28.

Fællesforetagendet blev selvstændigt i november 2009, men indtil marts 2012 udførte hverken Kommissionens Interne Revisionstjeneste eller fællesforetagendets chef for intern revision nogen form for intern revision med henblik på at opnå sikkerhed. Chefen for intern revision har været direkte involveret i operationelle aktiviteter (gennemførelsen af strategien for efterfølgende revision, KPI-strukturen, gennemgang af den forudgående certificering af bidrag i naturalier) og anden rådgivningsvirksomhed.

Den Europæiske Revisionsrets revisionsbeføjelser

29.

Bestemmelserne i aftalen om tilskud anerkender ikke Revisionsrettens ret til at revidere EFPIA-virksomhedernes bidrag i naturalier, selvom disse er opført i IMI’s årsregnskab. Det vurderes, at disse bidrag vil beløbe sig til omkring en milliard euro i IMI’s levetid.

Opfølgning af tidligere bemærkninger

30.

Den 2. februar 2012 blev der indgået en værtslandsaftale mellem fællesforetagendet og Belgien vedrørende kontorlokaler, privilegier og immuniteter samt anden støtte, som Belgien skal yde.

31.

I 2011 gjorde fællesforetagendet fremskridt med hensyn til formaliseringen af it-sikkerhedspolitikken. Men kontinuitetsplanen og katastrofeberedskabsplanen blev ikke færdiggjort.

Den årlige aktivitetsrapport

32.

Ifølge artikel 6, stk. 4, i fællesforetagendets vedtægter og artikel 41 i de finansielle bestemmelser for fællesforetagendet for IMI udarbejder den administrerende direktør en årlig aktivitetsrapport indeholdende en revisionserklæring, hvori det anføres, at oplysningerne i beretningen giver et retvisende billede, medmindre andet er præciseret i eventuelle forbehold. Revisionserklæringen blev udstedt i februar 2012 uden forbehold, selvom der manglede oplysninger om effektiviteten af strategien for efterfølgende revision, som er den centrale kontrol i forbindelse med aktionsudgifter.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Louis GALEA, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 13. november 2012.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 73/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af et fællesforetagende med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 38).

(2)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, virksomhed og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(3)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Rammeprogrammet er også et nøgleelement i det europæiske forskningsrum.

(4)  I henhold til artikel 11, stk. 4, i bilaget til forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet er bidragene i naturalier »ikke-monetære bidrag […] fra de forskningsbaserede medicinalfirmaer, der er medlemmer af EFPIA, med ressourcer (personale, udstyr, hjælpematerialer osv.)«. Bidraget fra forskningsvirksomhederne skal være mindst lige så stort som Unionens finansielle bidrag.

(5)  I henhold til artikel 11, stk. 5, i bilaget til forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet kan »[de] deltagende forskningsbaserede medicinalfirmaer, der er medlemmer af EFPIA, […] ikke opnå støtte til deres aktiviteter fra fællesforetagendet for IMI.«

(6)  Retten modtog årsregnskabet den 1. juli 2012 og en berigtigelse til dette regnskab den 12. oktober 2012. Regnskabet ledsages af en beretning om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning i regnskabsåret. Beretningen redegør bl.a. for udnyttelsesgraden for bevillingerne og indeholder kortfattede oplysninger om bevillingsoverførsler mellem de forskellige budgetposter.

(7)  Årsregnskabet omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver og bilaget til årsregnskabet, som indeholder en beskrivelse af de relevante regnskabspraksis og andre forklarende oplysninger.

(8)  Beretningen om budgetgennemførelsen omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til dette regnskab.

(9)  EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

(10)  Artikel 33 i Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 (EFT L 357 af 31.12.2002, s. 72).

(11)  Artikel 38 i forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002.

(12)  Bestemmelserne om EU-organernes regnskabsaflæggelse og regnskabsføring er fastlagt i kapitel 1 i afsnit VII i forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002, senest ændret ved forordning (EF, Euratom) nr. 652/2008 (EUT L 181 af 10.7.2008, s. 23), og er som sådan integreret i fællesforetagendets finansielle bestemmelser.

(13)  International Federation of Accountants (IFAC) og International Standards of Supreme Audit Institutions (ISSAI).

(14)  I artikel 12, stk. 4, i forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet hedder det, at »Fællesforetagendet for IMI foretager kontrol på stedet og finansiel audit blandt deltagerne i de forskningsaktiviteter, der finansieres af fællesforetagendet for IMI«. En efterfølgende revision kan påvise ikke-støtteberettigede udgifter, som modtagerne har anmeldt, og som derefter skal inddrives.

(15)  Fejlprocenten beregnes ved at tage gennemsnittet af de overanmeldelser, der er påvist i de forskellige omkostningsanmeldelser, vægtet med de respektive beløb.

(16)  På grundlag af artikel 14 i de finansielle bestemmelser for IMI blev budgetreglen om tolvtedele anvendt, så der kunne foretages betalinger, indtil budgettet var vedtaget.

(17)  De væsentligste bemærkninger fra regnskabsførerens rapport: a) der var ikke anvendt en nøjagtig og fastlagt metode til beregning af skyldige omkostninger pr. regnskabsårets udgang, b) der er behov for bedre likviditetsstyring og arkiveringspraksis, c) den ajourførte håndbog om finansielle procedurer bør godkendes formelt, d) der bør sørges for, at dokumentationen i betalingsfilerne er fuldstændig, e) der bør indføres et it-redskab, der kan anvendes til bedre registrering og styring af kontrakter og aftaler.

(18)  Bidrag i naturalier er støtteberettigede omkostninger, som de juridiske personer, der deltager i aktiviteterne, har afholdt, og som de ikke får godtgjort af fællesforetagendet.

(19)  Forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002.


BILAG

Fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Uddrag fra artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Artikel 187: Unionen kan oprette fællesforetagender eller enhver anden struktur, der er nødvendig for korrekt gennemførelse af programmerne for forskning, teknologisk udvikling og demonstration i Unionen.

Artikel 188: Rådet vedtager på forslag af Kommissionen og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg de i artikel 187 omhandlede bestemmelser.

Europa-Parlamentet og Rådet vedtager efter den almindelige lovgivningsprocedure og efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg de i artikel 183, 184 og 185 omhandlede bestemmelser. Vedtagelsen af de supplerende programmer kræver endvidere de pågældende medlemsstaters samtykke.

Fællesforetagendets beføjelser

Mål (artikel 2 i forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet)

Fællesforetagendet for IMI bidrager til gennemførelsen af det syvende rammeprogram og navnlig temaet »Sundhed« under særprogrammet Samarbejde til gennemførelse af det syvende rammeprogram. Formålet skal være i betydelig grad at forbedre produktiviteten og effektiviteten af lægemiddeludviklingsprocessen, idet det langsigtede mål skal være, at lægemiddelsektoren kan producere mere effektive og sikre innovative lægemidler. Det skal blandt andet:

a)

støtte »prækompetitiv forskning i og udvikling af lægemidler« i medlemsstaterne og de lande, der er associeret med det syvende rammeprogram, med en koordineret fremgangsmåde for at eliminere de påpegede flaskehalse inden for lægemiddeludviklingsprocessen

b)

støtte gennemførelsen af forskningsprioriteterne som fastlagt i forskningsdagsordenen under det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (i det følgende benævnt »forskningsaktiviteter«), især ved at yde tilskud på grundlag af indkaldelser af konkurrerende forslag

c)

sikre komplementaritet med andre aktiviteter under syvende rammeprogram

d)

fungere som et offentlig-privat partnerskab, der tilsigter at styrke forskningsinvesteringerne i biofarmakasektoren i medlemsstaterne og de lande, der er associeret med det syvende rammeprogram, ved at sammenlægge ressourcer og fremme samarbejdet mellem den offentlige og private sektor

e)

fremme små og mellemstore virksomheders (SMV) involvering i sine aktiviteter på linje med målene i syvende rammeprogram.

Opgaver (artikel 1 i bilaget - Vedtægter for fællesforetagendet med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler)

Fællesforetagendet med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ for innovative lægemidler (i det følgende benævnt »fællesforetagendet for IMI«) har følgende hovedopgaver og aktiviteter:

a)

at sikre, at det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler oprettes og forvaltes på en bæredygtig måde

b)

at udarbejde og gennemføre den årlige gennemførelsesplan, jf. artikel 18, i kraft af indkaldelser af forslag

c)

regelmæssigt at revidere og foretage de nødvendige tilpasninger af forskningsdagsordenen for det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler i lyset af den videnskabelige udvikling i løbet af gennemførelsen

d)

at tilvejebringe de nødvendige offentlige og private ressourcer

e)

at oprette og udvikle et nært og langsigtet samarbejde mellem Unionen, erhvervslivet og de øvrige interessenter, som f.eks. tilsynsmyndigheder, patientorganisationer, akademiske kredse og kliniske centre, og et samarbejde mellem erhvervslivet og akademiske kredse

f)

at lette koordineringen med nationale og internationale aktiviteter på dette område

g)

at foranstalte kommunikations- og formidlingsaktiviteter

h)

at kommunikere og fungere i samspil med medlemsstaterne og de lande, der er associeret med det syvende rammeprogram, via en gruppe, som nedsættes til dette formål, i det følgende benævnt »gruppen af repræsentanter for IMI-staterne«

i)

at tilrettelægge mindst et årligt møde, i det følgende benævnt »interessentforum«, med interessegrupper for at sikre åbenhed og gennemskuelighed omkring fællesforetagendet for IMI’s forskningsaktiviteter i forholdet til interessenterne

j)

at underrette juridiske enheder, der har indgået en aftale om tilskud, i det følgende benævnt »aftale om tilskud«, med fællesforetagendet for IMI, om lånemulighederne i Den Europæiske Investeringsbank, navnlig finansieringsfaciliteten for risikodeling, som er oprettet i forbindelse med det syvende rammeprogram

k)

at offentliggøre oplysninger om projekterne, herunder deltagernes navne, og om størrelsen af fællesforetagendet for IMI’s finansielle bidrag pr. deltager

l)

at sikre, at det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler er effektivt

m)

at gennemføre andre aktiviteter, der måtte være behov for for at nå de i denne forordnings artikel 2 omhandlede mål.

Ledelse

(Artikel 4 i bilaget til forordning (EF) nr. 73/2008 - Vedtægter for fællesforetagendet med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler)

1 -   Bestyrelsen

2 -   Den administrerende direktør

3 -   Det videnskabelige udvalg

4 -   To rådgivende organer

gruppen af repræsentanter for IMI-staterne og interessentforummet.

5 -   Intern revision

Kommissionens interne revisor

(Artikel 10 i bilaget til forordning (EF) nr. 73/2008 - Vedtægter for fællesforetagendet med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler)

fællesforetagendet for IMI’s interne revisionskapacitet

(Artikel 6 i forordning (EF) nr. 73/2008)

6 -   Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret

(Artikel 17, stk. 5, i vedtægten, som er bilag til forordning (EF) nr. 73/2008), og artikel 126 i de finansielle bestemmelser for fællesforetagendet for IMI)

7 -   Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

(Artikel 11, stk. 4, i forordning (EF) nr. 73/2008), og artikel 129 i de finansielle bestemmelser for fællesforetagendet for IMI)

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2011

Budget Det endelige budget bestod af 285 379 570 euro i forpligtelsesbevillinger og 88 898 250 euro i betalingsbevillinger. I disse beløb indgik fremførte bevillinger fra 2010: 116 862 090 euro i forpligtelsesbevillinger og 64 506 677 euro i betalingsbevillinger.

Ansatte pr. 31. december 2011

31 stillinger i stillingsfortegnelsen (26 midlertidigt ansatte + 5 kontraktansatte medarbejdere), heraf var 31 stillinger besat

Ansatte:

Midlertidigt ansatte: 26

Kontraktansatte: 6 (heraf en kontraktansat, som blev ansat med henblik på en midlertidigt ansat medarbejders barselsorlov)

Udstationerede nationale eksperter: 0

Lokalt ansatte: 0

Fordelt på:

Operationelle aktiviteter: 6

Administrative opgaver: 8 (1)

Tværgående opgaver: 17

Resultater og tjenesteydelser leveret i 2011

Iværksættelse og forberedelse af nye indkaldelser af forslag, evaluering, forhandling, forvaltning af tilskud, løbende kontakt, støtte og vejledning til modtagere og andre deltagere, kommunikation og tilrettelæggelse af møder og begivenheder med centrale interessenter samt høringer og støtte til de stiftende medlemmer vedrørende strategien for forskning i innovativ medicin og dertil knyttede aktiviteter.

Kilde: Fællesforetagendet for IMI.


(1)  Assistenter med administrative opgaver.

Kilde: Fællesforetagendet for IMI.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

Punkt 15

Fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler (herefter »fællesforetagendet for IMI«) udtrykker tilfredshed med Rettens konklusion med hensyn til lovligheden og rigtigheden af alle transaktioner, der ligger til grund for fællesforetagendets for IMI’s årsregnskab, dog med én undtagelse, nemlig de substantielle fejl, fællesforetagendet for IMI konstaterede i forbindelse med mellemliggende betalinger i forbindelse med de første udgiftsanmeldelser. De mellemliggende betalinger i 2011 udgjorde 20 % (15,2 mio. EUR) af fællesforetagendet for IMI’s samlede betalinger i 2011 (74,3 mio. EUR) og 22 % af dets samlede betalinger til modtagere (69,0 mio. EUR).

Uden at anfægte Rettens egen beregning af fejlprocenten, som var baseret på de første revisioner af fællesforetagendet for IMI’s regnskab, udgjorde den konstaterede og tilbageværende fejlprocent, som blev beregnet ud fra de afsluttede efterfølgende revisioner ved hjælp af metoden i fællesforetagendet for IMI’s strategi for efterfølgende revision, henholdsvis 4,58 % og 3,72 % pr. september 2012. Dette resultat er baseret på et relativt begrænset antal afsluttede revisioner og tager i stedet udgangspunkt i nye eller ikke-reviderede modtagere fra de første IMI-projekter, hvor der kan forventes en højere fejlprocent.

2011 var det første hele år, hvor både forudgående og efterfølgende kontrol af revisioner blev indledt, så snart de første udgiftsanmeldelser i forbindelse med projekterne i den første indkaldelse blev godkendt og betalt. Fejlene, som Retten angav som grundlaget for en kvalificeret udtalelse, blev konstateret af fællesforetagendet for IMI’s eget interne kontrolsystem, hvilket i sig selv viser, hvor effektiv denne proces er. Desuden betyder flerårigheden af fællesforetagendet for IMI’s strategi og operationer også, at der skal gå lidt længere tid, inden der kan foretages en samlet vurdering af sådanne kontrollers virkning.

Fællesforetagendet for IMI erkender dog den risiko, der er forbundet med forvaltningen af tilskud, og træffer de nødvendige foranstaltninger, både på forudgående og efterfølgende niveau, til at følge op på og rette de fejl, som blev konstateret i de afsluttede efterfølgende revisioner. Der iværksættes desuden nye tiltag for at undgå sådanne fejl for de nuværende og kommende deltagere i fællesforetagendet for IMI’s projekter. Tiltagene omfatter bl.a. en yderligere styrkelse af forudgående kontroller for bedre at kunne finde og rette fejl, inden udgiftsanmeldelserne godkendes. De omfatter også workshopper og vejledning, der skal øge deltagernes viden om og forståelse af centrale spørgsmål såsom støtteberettigede omkostninger og vigtigheden af at vedlægge de indsendte udgiftsanmeldelser passende støttedokumentation. Dette er især vigtigt, fordi en stor del af deltagerne er små og mellemstore virksomheder og andre enheder, som ikke har kendskab til EU’s forskningsprogrammer.

Punkt 19

Budgettet var baseret på den vedtagne finansieringsoversigt, og dets gennemførelse skete i overensstemmelse med principperne for forsvarlig økonomisk forvaltning. Desuden gik ingen af de midler, som var afsat til driftsudgifter, tabt, og de uudnyttede midler fra Europa-Kommissionen blev overført til forskningsaktiviteter. Det er ligeledes vigtigt at holde sig for øje, at 50 % af budgettet til driftsudgifter finansieres via EFPIA.

Punkt 21

Der blev truffet effektive foranstaltninger i 2012 til at øge og accelerere indgåelsen af forpligtelser for EU-midler og de tilsvarende bidrag i naturalier fra EFPIA-medlemmer ved at iværksætte en række indkaldelser af forslag. I 2012 er der indtil dato iværksat tre indkaldelser af forslag, og en fjerde følger i slutningen af 2012. Der er dermed gjort betydelige fremskridt med gennemførelsen af IMI-programmet.

Punkt 22

Det samlede beløb i kapitel 30-C2 »Forskningsdagsorden« (117 mio. EUR) er det korrekte beløb. Forskellen skyldtes et teknisk problem i ABAC-systemet, som nu er ved at blive løst. Hvad angår den godkendte fremførsel, er dette beskrevet behørigt i præamblen i bestyrelsens afgørelse, hvoraf det fremgår, at fællesforetagendet for IMI havde driftsbevillinger og betalingsbevillinger, som ikke var blevet udnyttet ved udgangen af regnskabsåret 2010, og at det blev anset for nødvendigt at anvende den bortfaldne bevilling i 2011. Fællesforetagendet for IMI vil præcisere teksten i afgørelsen med henblik på kommende fremførsler.

Punkt 23

Arbejdet med den formelle vurdering af det interne kontrolsystem blev foretaget af koordinatoren for den interne kontrol i sidste kvartal af 2011. Det blev afsluttet med en rapport, som blev forelagt den administrerende direktør og godkendt den 13. februar 2012. Dette er i tråd med normerne i standard for intern kontrol nr. 15 og med hensyn til udarbejdelsen af årsberetningen for 2011. I 2011 blev der desuden regelmæssigt foretaget en formel vurdering af implementeringen af det interne kontrolsystem ved at udarbejde og godkende 2011-handlingsplanen i februar 2011 og opdatere den i maj og oktober 2011.

Punkt 24

Der er ved at blive udarbejdet en handlingsplan som opfølgning på regnskabsførerens henstillinger af 27. september 2012.

Punkt 25

EFPIA-medlemmerne, som deltager i fællesforetagendet for IMI’s projekter, indgav deres første erklæringer om bidrag i naturalier i februar 2012, efter at bestyrelsen havde godkendt metoden den 11. november 2011. Ud over de forudgående kontroller af disse erklæringer og de respektive certificerede metoder vil den første efterfølgende revision af bidrag i naturalier blive foretaget i 2012.

Punkt 26 til 28

Den 3. november 2011 godkendte bestyrelsen den koordinerede strategiske revisionsplan for 2012-2014, der var baseret på en omfattende risikovurdering, som Kommissionens interne revisionstjeneste (IAS) og fællesforetagendet for IMI’s interne revisionskapacitet (IAC) havde foretaget i fællesskab og afsluttet i september 2011. I 2011 indgik den interne revisionskapacitet endvidere en række rådgivningsaftaler inden for intern revision med henblik på at udvikle og styrke fællesforetagendet for IMI’s systemer og processer inden for ledelse, intern kontrol og risikostyring.

Den første interne revision blev foretaget af Europa-Kommissionens interne revisionstjeneste i andet kvartal af 2012. Den endelige rapport blev forelagt den administrerende direktør og bestyrelsen i juli. Denne omfattende interne revision tog sigte på fællesforetagendet for IMI’s forhandlinger, udarbejdelse af tilskudsaftaler og forfinansiering af underprocesser.

Den interne revisions rolle i fællesforetagendet for IMI’s finansielle bestemmelser vil også blive behørigt ændret, så den afspejler kravene i modellen for finansielle bestemmelser for offentlig-private partnerskaber, som Europa-Kommissionen forventes at introducere i 2013.

Punkt 29

Bestemmelserne i den reviderede standardaftale om tilskud, som bestyrelsen godkendte den 11. november 2011 med henblik på revisionen af EFPIA-virksomhedernes bidrag i naturalier, er i tråd med bestemmelserne i artikel 12, stk. 4 og 5, i Rådets forordning (EF) nr. 73/2008 om oprettelse af fællesforetagendet for IMI.

Da dette grundlæggende er et principspørgsmål, søges der imidlertid nu rådgivning hos Europa-Kommissionen med hensyn til Den Europæiske Revisionsrets ret til at revidere bidrag i naturalier fra EFPIA-virksomheder, som ikke modtager midler fra fællesforetagendet for IMI.

Punkt 31

Der blev gjort betydelige fremskridt i 2011 med hensyn til forberedelsen af kontinuitetsplanen og katastrofeberedskabsplanen. Begge er siden da gjort færdige og blev implementeret i første kvartal af 2012.

Punkt 32

Der blev indledt efterfølgende revisioner i november 2011, og pr. februar 2012 var der intet i den igangværende revision, som med rimelighed kunne begrunde et forbehold.


Top