Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0324(06)

    Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

    EUT C 74 af 24.3.2010, p. 17–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.3.2010   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 74/17


    Offentliggørelse af en ansøgning om ændring i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

    2010/C 74/10

    Denne offentliggørelse giver ret til indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 7 i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 (1). Eventuelle indsigelser skal være Kommissionen i hænde senest seks måneder efter datoen for offentliggørelsen.

    ENHEDSDOKUMENT

    RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

    »KALIX LÖJROM«

    EF-Nr: SE-PDO-0005-0650-03.10.2007

    BGB ( ) BOB ( X )

    1.   Betegnelse:

    »Kalix Löjrom«

    2.   Medlemsstat eller tredjeland:

    Sverige

    3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren:

    3.1.   Produkttype (jf. bilag II):

    Kategori 1.7:

    Fisk, bløddyr, skaldyr, ferske, og produkter på basis heraf

    3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1:

    De vigtigste egenskaber ved Kalix Löjrom er følgende:

    Kalix Löjrom sælges mest frosset eller optøet, men også frisk i mindre mængder i fangstsæsonen. Löjrom har de samme egenskaber, hvad enten den er frossen, optøet eller frisk.

    Rognkornenes størrelse varierer i fiskeperioden, som varer fem uger, fra 0,8 mm i første uge til 1,3 mm i femte uge.

    Kalix Löjrom har en rund og blid smag af mild fiskeolie og salt.

    Rognkornenes farve er orange i henhold til farveskala S2070-70R (National colour scheme)

    Det totale saltindhold (NaCl) i Kalix Löjrom er 4,3 %.

    Det totale vandindhold i Kalix Löjrom er 37,7 % efter frysetørring.

    3.3.   Råvarer (kun for forarbejdede produkter):

    Kalix Löjrom fremstilles af rogn fra heltling (coregonus albula) fanget i havet mellem Åby älvs udløb i syd og Torneå älvs udløb i nord og ud til 40 km fra kysten. Kalix Löjrom skal udtages af fisken samme dag, den fanges. Rognen tilsættes 4 % salt (NaCl).

    3.4.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse):

    Heltlingens føde består af planktoniske krebsdyr samt insektlarver og de mineraler, der følger med elvvandet ud i havområdet. Al den føde, heltlingen indtager, kommer fra det geografiske område.

    3.5.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område:

    Tilberedning såsom grovskylning, omrøring, sining, tørring, saltning og finrensning af Kalix Löjrom skal foregå i det geografiske område.

    3.6.   Særlige regler vedrørende udskæring, rivning eller emballering osv.:

    3.7.   Specifikke mærkningsregler:

    4.   Præcis afgrænsning af det geografiske område:

    Det geografiske område består på land af kommunerne Piteå, Luleå, Kalix og Haparanda og til søs af et område med Åby älvs udløb som grænse i syd, Torneå älvs udløb som den nordlige grænse og en linje 40 km fra kysten som ydergrænse.

    5.   Tilknytning til det geografiske område:

    5.1.   Det geografiske områdes egenart:

    Heltlingen lever i det område, der beskrives i punkt 4. I fangstperioden holder heltlingen sig inden for dette område, fordi det med sine 1 500 øer udgør en naturlig gydeplads for denne fisk. Øst for Torneå älvs udløb findes der ingen kendte gydepladser. Syd for Åby älvs udløb er vandet for salt, fordi der tilføres for lidt ferskvand til denne del af Den Botniske Bugt. Det faktiske fangstområdes størrelse varierer efter, hvor meget ferskvand vårflommen bringer. Efter en snerig vinter trænger vårflommens ferskvand saltvandet længere ud i Den Botniske Bugt, og ydergrænsen for heltlingfangst skydes ud til 40 km fra kysten. Når heltlingen kan finde føde i et større område, øges også bestanden. Sammenhængen mellem en regn- og snerig vinter og en stor heltlingbestand er velkendt. Otte større elve og mange mindre åer og vandløb fører ferskvand til denne del af Den Botniske Bugt. Disse vandløbs afvandingsområde udgør 25 % af Sveriges areal. Vandet har drikkevandskvalitet.

    Produktionen af Kalix Löjrom foregår håndværksmæssigt og kræver stor viden og lang erfaring. Navnlig klemningen af rognen kræver lang erfaring og har stor betydning for kvaliteten. Kundskaberne om, hvordan rognen skal håndteres findes i dette geografiske område, fordi der er lang tradition for tilberedning af Kalix Löjrom.

    5.2.   Produktets særlige kendetegn:

    Det, der adskiller heltlingen i dette geografiske område fra andre ferskvandslevende sorter, er dens føde. Området savner alle former for ferskvandslevende insekter. Føden består af planktoniske krebsdyr og insektlarver. Farven på Kalix Löjrom er orange i skalaen S2070-450R (National colour scheme), mens rogn fra ferskvandslevende heltling er gul. Farveforskellen skyldes føden. Kalix Löjrom har en rund og blid smag af mild fiskeolie og salt.

    5.3.   Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber (for BOB) eller produktets særlige egenskaber, omdømme eller andre kendetegn (for BGB):

    Kalix Löjrom står for høj kvalitet og eksklusivitet ude på markedet. Det er der mange årsager til, bl.a. det kolde vand og den specielle føde. Vandet har drikkevandskvalitet. Desuden bidrager den særlige produktionsmetode i dette geografiske område til produktets særegenhed. Den særlige føde for heltling, der lever i dette geografiske område, gør, at Kalix Löjrom får en speciel smag og farve.

    Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen:

    http://www.slv.se/upload/dokument/remisser/remisser_2006/Ansokan_Skyddad_Ursprungsbeteckning_Kalix_Lojrom.pdf


    (1)  EUT L 93 af 31.3.2006, s. 12.


    Top