EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008A0222(03)

Rådets udtalelse af 12. februar 2008 om Nederlandenes opdaterede stabilitetsprogram, 2007-2010

EUT C 49 af 22.2.2008, p. 8–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.2.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 49/8


RÅDETS UDTALELSE

af 12. februar 2008

om Nederlandenes opdaterede stabilitetsprogram, 2007-2010

(2008/C 49/03)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 af 7. juli 1997 om styrkelse af overvågningen af budgetstillinger samt overvågning og samordning af økonomiske politikker (1), særlig artikel 5, stk. 3,

under henvisning til henstilling fra Kommissionen,

efter høring af Det Økonomiske og Finansielle Udvalg —

AFGIVET FØLGENDE UDTALELSE:

(1)

Den 12. februar 2008 gennemgik Rådet Nederlandenes opdaterede stabilitetsprogram, der dækker perioden 2007-2010.

(2)

Siden 2006 har væksten i det nederlandske BNP igen ligget betydeligt over den potentielle vækst. Det nuværende opsving betegnes som helhed som et regulært konjunkturopsving og forveksles ikke i stor udstrækning med en højere potentiel vækst, således som det var tilfældet under den forholdsvis lange højkonjunktur i slutningen af 1990'erne. Endvidere er det mere bredt baseret på såvel indenlandske som udenlandske kilder til vækst. Som følge af den gode udgangsposition kan det stramme arbejdsmarked imidlertid forholdsvis hurtigt udøve et opadgående pres på lønninger og priser.

(3)

I henhold til det makroøkonomiske scenario, der ligger til grund for programmet, forventes den reale BNP-vækst at falde fra 2,75 % i 2007 til 2,5 % i 2008 og til 1,75 % i resten af programperioden. Vurderet på baggrund af de aktuelle oplysninger (2) forekommer dette scenario at være baseret på plausible vækstantagelser indtil 2008 og forsigtige vækstantagelser derefter. Eftersom der allerede er tegn på overophedning på det nederlandske arbejdsmarked, hvilket forventes at udøve et opadgående pres på lønningerne, forekommer programmets inflationsfremskrivninger på 2 % fra 2009 og fremefter at være i den lave ende.

(4)

For 2007 anslås det offentlige underskud til 0,4 % af BNP i Kommissionens prognose fra efteråret 2007 og i programmet (om end sidstnævnte også nævner det seneste officielle skøn på 0,2 % af BNP, og resultatet muligvis bliver endnu bedre ifølge de seneste oplysninger). Målet i den forrige opdatering af stabilitetsprogrammet var et overskud på 0,2 %. De vigtigste faktorer, der bidrager til denne forværring, er udgiftsoverskridelser (særlig i sundhedssektoren) og lavere gasindtægter, mens skatteindtægterne har været bedre end budgetteret. Selv om budgetpolitikken fortsat opfyldte den mellemfristede målsætning i 2007, var den ikke i overensstemmelse med opfordringen i Rådets udtalelse af 27. februar 2007 om den forrige opdatering af stabilitetsprogrammet (3), hvor Nederlandene blev opfordret til at fastholde en stærk strukturel stilling i 2007 (og årene derefter) for derved at undgå en procyklisk finanspolitik i økonomiske opgangstider. Rådet bemærker, at den heller ikke var i overensstemmelse med Eurogruppens budgetpolitiske retningslinjer fra april 2007 for så vidt angår 2007, idet udgiftsoverskridelser således ikke blev undgået, og uventede ekstraindtægter kun blev anvendt delvis til at nedbringe det offentlige underskud og den offentlige gæld.

(5)

Det vigtigste mål for programmets budgetstrategi er at nå et strukturelt overskud, dvs. et konjunkturkorrigeret overskud uden engangsforanstaltninger og andre midlertidige foranstaltninger, på 1 % af BNP ved udgangen af den planlagte regeringsperiode i 2011. Nederlandene planlægger derfor i hele programperioden at overholde sin mellemfristede målsætning for budgetstillingen fuldt ud, nemlig et strukturelt underskud på fra 0,5 til 1 % af BNP. Efter den betydelige forværring i 2007 forventes der i programmet en tilbagevenden til mindre, stort set stabile nominelle overskud. Den primære saldo følger en tilsvarende udvikling, idet den stabiliseres på 2,75 % af BNP i 2008-2010. Den forrige opdatering af stabilitetsprogrammet forventede en opbremsning i væksten i 2008 snarere end i 2009 og et offentligt budget, der stort set var i balance indtil 2008, samt et overskud på næsten 1 % af BNP i 2009. I den nuværende opdatering er den nominelle tilpasning igennem programperioden fuldt indtægtsbaseret og placeret tidligere, nemlig i 2008. Den er hovedsagelig baseret på stigninger i gasindtægter, en diskretionær stigning i socialbidragene og positive udsigter for den økonomiske vækst. De offentlige udgifter vil efter planen blive styret af udgiftslofter i reelle termer, som i budgetforslaget for 2008 er fastlagt for hele regeringsperioden.

(6)

Risiciene i forbindelse med programmets budgetfremskrivninger synes i det store og hele at være afbalanceret indtil 2008, mens resultaterne kunne være bedre end forventet fra 2009 og fremefter, idet den økonomiske vækst kan blive stærkere end forventet i programmet. På den anden side mangler der stadig fulde detaljerede oplysninger om de planlagte foranstaltninger. Hvis den økonomiske vækst viser sig at være bedre end forventet i programmet, bør dette afspejles i et bedre budgetresultat fra 2009 og fremefter for at forhindre en procyklisk finanspolitisk stilling.

(7)

I lyset af denne risikovurdering forekommer budgetstillingen i programmet tilstrækkelig til at sikre, at den mellemfristede budgetmålsætning opfyldes med en betydelig margen igennem programperioden, således som det er planlagt i programmet. Den finanspolitik, programmet indebærer, er i overensstemmelse med stabilitets- og vækstpagten igennem hele perioden. Rådet bemærker også, at 2008-budgettet er i overensstemmelse med Eurogruppens budgetpolitiske retningslinjer fra april 2007.

(8)

Nederlandene ser ud til at stå over for en mellemhøj risiko for så vidt angår de offentlige finansers holdbarhed. De langsigtede budgetmæssige konsekvenser af befolkningens aldring er større end gennemsnittet i EU, hvilket navnlig skyldes den relativt store stigning i pensionsudgifterne opgjort som en andel af BNP i de kommende årtier. Den forventede fremtidige stigning i skatteindtægterne som en andel af BNP, som primært skyldes udskudt beskatning af private pensioner, vil delvis opveje stigningen i de offentlige udgifter på lang sigt. Budgetstillingen i 2007 som anslået i programmet, som er værre end udgangsstillingen i det forrige program, bidrager til at opveje de forventede langsigtede budgetmæssige virkninger af en aldrende befolkning, men er ikke tilstrækkelig til at dække den betydelige stigning i aldersrelaterede udgifter, navnlig i betragtning af forværringen af den strukturelle primære saldo i 2007 i forhold til 2006. Tilvejebringelse af større overskud på den primære saldo på mellemlang sigt, som allerede forudset i programmet, og/eller gennemførelse af reformforanstaltninger, som begrænser den forventede stigning i de aldersrelaterede udgifter, vil medvirke til at mindske risiciene i relation til de offentlige finansers holdbarhed.

(9)

Stabilitetsprogrammet ser i stor udstrækning ud til at være i overensstemmelse med rapporten fra oktober 2007 om gennemførelsen af det nationale reformprogram. Selv om programmet ikke indeholder en kvalitativ vurdering af den samlede virkning af det nationale reformprogram, drøfter begge dokumenter bl.a. relevante dele af de foranstaltninger, der er indeholdt i regeringens »seks-søjle-strategi«, som er den overordnede betegnelse for de offentlige politikker i den nuværende regeringsperiode. Idet der fokuseres på foranstaltninger med en direkte budgetmæssig virkning, nævner begge dokumenter udfasningen af muligheden for at overføre den generelle skattegodtgørelse i en periode på 15 år fra 2009. Stabilitetsprogrammet henviser desuden til planer om en reduktion af arbejdstagernes og arbejdsgivernes arbejdsløshedsbidrag i 2009, som skal finansieres gennem en stigning i momssatsen i samme år.

(10)

Budgetstrategien i programmet er i store træk i overensstemmelse med de overordnede retningslinjer for den økonomiske politik for euroområdets medlemsstater med hensyn til budgetpolitikker, som er udarbejdet i forbindelse med Lissabonstrategien.

(11)

Hvad angår de datakrav, der er anført i adfærdskodeksen for stabilitets- og konvergensprogrammerne, indeholder programmet alle obligatoriske data og de fleste fakultative data.

Den generelle konklusion er, at programmet tager sigte på at opnå og fastholde et stort set stabilt overskud og derved sikre en sund budgetstilling igennem hele perioden. Mens finanspolitikken var procyklisk i økonomiske opgangstider i 2007, er budgetstillingen i programmet fra 2008 og fremefter i overensstemmelse med pagten. Risiciene for budgetmålene ser stort set ud til at være afbalanceret i 2008. Hvis den økonomiske vækst viser sig at være bedre end det forsigtige økonomiske scenario, der forudses i programmet, burde dette fra 2009 og fremefter afspejles i et bedre budgetresultat end planlagt. Hvad angår de offentlige finansers holdbarhed på lang sigt, ser Nederlandene ud til at stå over for en mellemhøj risiko.

På baggrund af ovenstående vurdering og i betragtning af den forventede stigning i de aldersrelaterede udgifter og den seneste forværring af den strukturelle saldo opfordres Nederlandene til at forbedre de offentlige finansers holdbarhed på lang sigt ved at sikre den budgetkonsolidering, der er planlagt i programmet.

Sammenligning af centrale makroøkonomiske og budgetmæssige fremskrivninger

 

2006

2007

2008

2009

2010

Realt BNP

(%-ændring)

SP nov. 2007

3,0

2,75

2,5

1,75

1,75

KOM nov. 2007

3,0

2,7

2,6

2,5

n.a.

SP nov. 2006

3,25

3

1,75

1,75

n.a.

HICP-inflation

(%)

SP nov. 2007

1,7

1,5

2,25

2

2

KOM nov. 2007

1,7

1,6

2,3

2,7

n.a.

SP nov. 2006

1,5

1,75

1,75

1,75

n.a.

Outputgab (4)

(% af potentielt BNP)

SP nov. 2007

– 0,6

0,0

0,4

0,1

– 0,4

KOM nov. 2007 (5)

– 1,0

– 0,4

0,0

0,3

n.a.

SP nov. 2006

– 0,5

0,6

0,6

0,3

n.a.

Nettolångivning/låntagning vis-a-vis resten af verden

(% af BNP)

SP nov. 2007

7,7

6,6

6,5

7,2

7,5

KOM nov. 2007

7,3

6,6

7,2

7,9

n.a.

SP nov. 2006

6,9

6,7

7,1

7,5

n.a.

Offentlig saldo

(% af BNP)

SP nov. 2007

0,6

– 0,4

0,5

0,6

0,7

KOM nov. 2007

0,6

– 0,4

0,5

1,3

n.a.

SP nov. 2006

0,1

0,2

0,3

0,9

n.a.

Primær saldo

(% af BNP)

SP nov. 2007

2,8

1,8

2,7

2,7

2,7

KOM nov. 2007

2,8

1,8

2,7

3,3

n.a.

SP nov. 2006

2,4

2,4

2,4

2,9

n.a.

Konjunkturkorrigeret saldo (4)

(% af BNP)

SP nov. 2007

1,0

– 0,4

0,3

0,5

0,9

KOM nov. 2007

1,1

– 0,2

0,5

1,1

n.a.

SP nov. 2006

0,4

– 0,1

0,0

0,7

n.a.

Strukturel saldo (6)

(% af BNP)

SP nov. 2007

1,0

– 0,4

0,3

0,2

0,9

KOM nov. 2007

1,1

– 0,2

0,5

0,7

n.a.

SP nov. 2006

0,4

– 0,1

0,0

0,4

n.a.

Offentlig bruttogæld

(% af BNP)

SP nov. 2007

47,9

46,8

45

43

41,2

KOM nov. 2007

47,9

46,8

44,8

41,7

n.a.

SP nov. 2006

50,2

47,9

46,3

44,2

n.a.

Stabilitetsprogram (SP); økonomiske prognoser fra efteråret 2007 fra Kommissionens tjenestegrene (KOM); beregninger foretaget af Kommissionens tjenestegrene.


(1)  EFT L 209 af 2.8.1997, s. 1. Forordning ændret ved forordning (EF) nr. 1055/2005 (EUT L 174 af 7.7.2005, s. 1). De dokumenter, der henvises til i denne tekst, findes på følgende websted:

http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(2)  Ved vurderingen tages der bl.a. hensyn til Kommissionens prognose fra efteråret og Kommissionens vurdering af rapporten fra oktober 2007 om gennemførelsen af det nationale reformprogram.

(3)  EUT C 70 af 27.3.2007, s. 21.

(4)  Outputgab og konjunkturkorrigerede saldi i henhold til programmerne som beregnet af Kommissionens tjenestegrene på grundlag af oplysningerne i programmerne.

(5)  Baseret på en skønnet potentiel vækst på henholdsvis 2,1 %, 2,2 %, 2,2 % og 2,2 % i perioden 2006-2009.

(6)  Konjunkturkorrigeret saldo uden engangsforanstaltninger og andre midlertidige foranstaltninger. Ifølge det seneste program og Kommissionens efterårsprognose udgør engangsforanstaltninger og andre midlertidige foranstaltninger 0,3 % af BNP i 2009; underskudsformindskende.

Kilde:

Stabilitetsprogram (SP); økonomiske prognoser fra efteråret 2007 fra Kommissionens tjenestegrene (KOM); beregninger foretaget af Kommissionens tjenestegrene.


Top