EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006Q1219(01)

Afgørelse nr. 1/2006 udstedt af Den Fælles Kontrolinstans for Europol af 26. juni 2006 om ændring af dens forretningsorden

EUT C 311 af 19.12.2006, p. 13–14 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; ophævet ved 32009D0371

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/1219/oj

19.12.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 311/13


AFGØRELSE Nr. 1/2006 UDSTEDT AF DEN FÆLLES KONTROLINSTANS FOR EUROPOL

af 26. juni 2006

om ændring af dens forretningsorden

(2006/C 311/04)

DEN FÆLLES KONTROLINSTANS HAR —

under henvisning til konventionen om oprettelse af en europæisk politienhed (Europol-konventionen) (1)

under henvisning til retsakt nr. 1/99 udstedt af den fælles kontrolinstans for Europol den 22. april 1999 om fastsættelse af dens forretningsorden (2), særlig artikel 22, og

ud fra følgende betragtning:

Der bør indføjes nærmere bestemmelser om aktindsigt i dokumenter fra den fælles kontrolinstans i dennes forretningsorden —

VEDTAGET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Forretningsordenen for den fælles kontrolinstans ændres i overensstemmelse med bestemmelserne i denne artikel.

1)

Artikel 6, stk. 4, affattes således:

»4.   Møderne i den fælles kontrolinstans er ikke offentlige. Instansens dokumenter skal dog være offentligt tilgængelige i overensstemmelse med artikel 6a.«

2)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 6a

Aktindsigt

1.   Enhver fysisk eller juridisk person har ret til aktindsigt i den fælles kontrolinstans' dokumenter med forbehold af de principper, betingelser og begrænsninger, der er fastsat i denne artikel.

2.   Dokumenter vedrørende klager, der indbringes for udvalget i overensstemmelse med artikel 24, stk. 7, i konventionen, er undtaget fra denne artikel.

3.   Under forbehold af stk. 4, og 5, gives der aktindsigt enten efter en skriftlig ansøgning eller direkte i elektronisk form.

4.   Den fælles kontrolinstans afslår at give aktindsigt i et dokument, hvis det er nødvendigt:

a)

for at beskytte medlemsstaternes sikkerhed og den offentlige orden eller for at bekæmpe strafbare handlinger

b)

for at beskytte tredjemands rettigheder og friheder

c)

for at Europol kan udføre sine opgaver behørigt

d)

for at den fælles kontrolinstans kan udføre sine opgaver behørigt,

idet den berørte persons interesse i udleveringen ikke kan begrunde en tilsidesættelse af disse hensyn.

5.   Hvis den fælles kontrolinstans er i besiddelse af et dokument fra tredjemand, eller et dokument, der indeholder oplysninger om tredjemand, rådfører den fælles kontrolinstans sig med tredjemanden for at vurdere, om en undtagelse i henhold til stk. 4 finder anvendelse, medmindre det er indlysende, at dokumentet skal eller ikke skal udleveres. Dokumenter, der forelægges af Europol, er imidlertid underkastet reglerne om sikkerhedsbeskyttelse af oplysninger som omhandlet i konventionens artikel 31, stk. 1.

6.   I de tilfælde, hvor undtagelserne kun finder anvendelse på dele af det ønskede dokument, gives der aktindsigt i resten af dokumentet.

7.   Begæring om aktindsigt skal indgives i skriftlig form, herunder elektronisk form, på et af de officielle sprog i Den Europæiske Unions institutioner og være affattet tilstrækkelig præcist til, at den fælles kontrolinstans kan identificere det ønskede dokument. Den, der fremsætter begæringen, er ikke forpligtet til at begrunde denne.

8.   Er en begæring ikke tilstrækkelig præcis, anmoder den fælles kontrolinstans den, der har fremsat begæringen, om at præcisere denne og bistår vedkommende hermed.

9.   Vedrører en begæring et meget langt dokument eller et meget stort antal dokumenter, kan den fælles kontrolinstans sammen med den, der har fremsat begæringen, uformelt søge at nå frem til en rimelig løsning.

10.   Den fælles kontrolinstans skal give borgerne oplysninger om og være dem behjælpelige med hensyn til, hvordan og hvor begæringer om aktindsigt kan indgives.

11.   Den fælles kontrolinstans skal straks registrere en begæring om aktindsigt i et dokument og fremsende en bekræftelse af modtagelsen til den, der har fremsat begæringen. Inden 20 arbejdsdage fra registreringen af begæringen skal den fælles kontrolinstans enten meddele den, der har fremsat begæringen, aktindsigt og inden for samme periode give adgang til det ønskede dokument i overensstemmelse med stk. 14 eller skriftligt begrunde, hvorfor der gives helt eller delvist afslag, og oplyse vedkommende om retten til at genfremsætte begæringen i henhold til stk. 13.

12.   I særlige tilfælde, f.eks. hvis begæringen vedrører et meget langt dokument, eller i tilfælde af, at en tredjepart skal høres, kan den i stk. 11 fastsatte tidsfrist forlænges med 20 arbejdsdage under forudsætning af, at den, der har fremsat begæringen, på forhånd underrettes herom, og at der gives en nøje begrundelse herfor.

13.   Giver den fælles kontrolinstans helt eller delvis afslag, kan den der har fremsat begæringen inden 20 arbejdsdage fra modtagelsen af den fælles kontrolinstans' svar genfremsætte begæringen over for den fælles kontrolinstans med henblik på at få denne til at tage begæringen op til fornyet behandling.

14.   Den, der har fremsat begæringen, vælger, om aktindsigten skal udøves ved læsning på stedet eller ved udlevering af en kopi, herunder eventuelt en elektronisk kopi. Den, der har fremsat begæringen, kan pålægges at betale omkostningerne ved kopiering og fremsendelse af kopier af over 20 sider i A4-format, men gebyret må ikke overstige de faktiske omkostninger ved kopieringen og fremsendelsen. Læsning af dokumenter på stedet, kopier af mindre end 20 sider i A4-format og direkte adgang til dokumenter i elektronisk form eller gennem registret er gratis.

15.   Har den fælles kontrolinstans allerede gjort et dokument offentligt tilgængeligt, og kan den, der har fremsat begæringen, let få adgang hertil, kan den fælles kontrol instans opfylde sin forpligtelse ved at oplyse vedkommende om, hvorledes denne kan få adgang til dokumentet.«.

3)

Artikel 10, stk. 2, erstattes af følgende stykker:

»2.   Den fælles kontrolinstans forelægger en beretning om sin virksomhed for det relevante udvalg i Europa-Parlamentet og fremsender den samtidig til Rådet.

3.   Den fælles kontrolinstans offentliggør en beretning om sin virksomhed.«

Artikel 2

Disse ændringer til forretningsordenen træder i kraft dagen efter, at Rådet har godkendt dem i overensstemmelse med konventionens artikel 24, stk. 7 (3).

Udfærdiget i Bruxelles, den 26. juni 2006

På den fælles kontrolinstans vegne

Emilio ACED FÉLEZ

Formand


(1)  EFT C 316 af 27.11.1995, s. 1.

(2)  EFT C 149 af 28.5.1999, s. 1.

(3)  Forretningsordenen blev vedtaget af Rådet den 4. december 2006.


Top