Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005TA1228(11)

    Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2004, med Erhvervsuddannelsesinstituttets svar

    EUT C 332 af 28.12.2005, p. 75–81 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    28.12.2005   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 332/75


    BERETNING

    om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2004, med Erhvervsuddannelsesinstituttets svar

    (2005/C 332/11)

    INDHOLD

    1-2

    INDLEDNING

    3-6

    REVISIONSERKLÆRING

    7-10

    BEMÆRKNINGER

    Tabel 1-4

    Erhvervsuddannelsesinstituttets svar

    INDLEDNING

    1.

    Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut (herefter: Erhvervsuddannelsesinstituttet) blev oprettet ved Rådets forordning (EØF) nr. 1360/90 af 7. maj 1990 (1). Erhvervsuddannelsesinstituttets opgave er at støtte erhvervsuddannelsesreformen i Den Europæiske Unions partnerlande. Det bistår i den forbindelse Kommissionen ved implementeringen af forskellige programmer (Phare, Tacis, Cards og Meda). Tabel 1 viser i oversigtsform Erhvervsuddannelsesinstituttets kompetenceområde og aktiviteter ifølge Erhvervsuddannelsesinstituttet selv.

    2.

    Til orientering vises årsregnskabet, som Erhvervsuddannelsesinstituttet har udarbejdet for regnskabsåret 2004, i oversigtsform i tabel 2, 3 og 4.

    REVISIONSERKLÆRING

    3.

    Retten afgiver denne revisionserklæring til Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (2). Den er udarbejdet på grundlag af en gennemgang af Erhvervsuddannelsesinstituttets regnskab i overensstemmelse med artikel 248 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.

    4.

    Erhvervsuddannelsesinstituttets årsregnskab for regnskabsåret, der afsluttedes den 31. december 2004 (3), er opstillet af Erhvervsuddannelsesinstituttets direktør i overensstemmelse med artikel 11 i forordning (EØF) nr. 1360/90 og sendt til Retten, der skal afgive en revisionserklæring om regnskabets rigtighed og om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

    5.

    Revisionen blev gennemført i overensstemmelse med Rettens retningslinjer og standarder, der er udarbejdet på grundlag af de almindeligt anerkendte internationale revisionsstandarder og tilpasset, så der tages højde for de særlige forhold, der gør sig gældende i Fællesskabet. Sigtet med revisionsarbejdet var at give Retten rimelig sikkerhed for, at årsregnskabet er rigtigt, og at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

    6.

    Revisionen gav Retten et rimeligt grundlag for nedenstående erklæring.

    Regnskabets rigtighedNår der ses bort fra de forhold, der beskrives i punkt 8, er Erhvervsuddannelsesinstituttets regnskab for det regnskabsår, der afsluttedes pr. 31. december 2004, på alle væsentlige punkter rigtigt.De underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighedTaget under et er de transaktioner, der ligger til grund for Erhvervsuddannelsesinstituttets årsregnskab, lovlige og formelt rigtige.

    BEMÆRKNINGER

    7.

    De Tempus-programmer, som Erhvervsuddannelsesinstituttet forvalter i henhold til mandat fra Kommissionen, figurerer ikke i Erhvervsuddannelsesinstituttets budget. Det er i strid med budgetprincipperne om enhed og et realistisk budget (4), hvilket Retten flere gange har gjort opmærksom på (5).

    8.

    Erhvervsuddannelsesinstituttet har fremlagt de finansielle oplysninger om disse programmer (6) i et bilag til årsregnskabet. Forvaltningen af disse programmer er imidlertid en integrerende del af Erhvervsuddannelsesinstituttets aktiviteter og kræver en væsentlig del af dets personaleressourcer og materielle ressourcer. Erhvervsuddannelsesinstituttets regnskab skal bl.a. give et retvisende billede af dets udgifter og indtægter, og derfor kan man ikke bare udelukke de udgifter, der afholdes inden for rammerne af disse programmer.

    9.

    I Erhvervsuddannelsesinstituttets budget, der offentliggøres i EU-Tidende, er indtægterne og udgifterne kun fordelt på afsnit og kapitler. Kapitlerne er ikke underinddelt i artikler og konti, som det kræves i overensstemmelse med budgetprincippet om specificering (7). Endvidere indeholder budgettet ikke en stillingsfortegnelse (8).

    10.

    Forvaltningsregnskabet for 2003 viste et underskud på 1,3 millioner euro. Denne saldo burde have været opført i et ændringsbudget for regnskabsåret 2004 (9).

    Vedtaget af Revisionsretten i Luxembourg på mødet den 5. oktober 2005.

    På Revisionsrettens vegne

    Hubert WEBER

    Formand


    (1)  EFT L 131 af 23.5.1990.

    (2)  EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

    (3)  Regnskabet er dateret den 18. august 2005, og Retten modtog det den 22. september 2005.

    (4)  Artikel 6, stk. 1 og 2, i Erhvervsuddannelsesinstituttets finansforordning.

    (5)  Punkt 9 i beretningen for regnskabsåret 2002 (EUT C 319 af 30.12.2003, s. 48), punkt 8 i beretningen for regnskabsåret 2001 (EFT C 326 af 27.12.2002, s. 51) og punkt 11 i beretningen for regnskabsåret 1999 (EFT C 373 af 27.12.2000, s. 34).

    (6)  I 2004 blev der i alt afholdt betalinger for 9,3 millioner euro til gennemførelse af Tempus-programmer.

    (7)  Artikel 22 i Erhvervsuddannelsesinstituttets finansforordning.

    (8)  Artikel 27, stk. 3, i Erhvervsuddannelsesinstituttets finansforordning.

    (9)  Artikel 16 i Erhvervsuddannelsesinstituttets finansforordning.


    Tabel 1

    Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut (Torino)

    Fællesskabets kompetenceområde i henhold til traktaten

    Erhvervsuddannelsesinstituttets kompetenceområde som

    fastlagt i Rådets forordning (EØF) nr. 1360/90 af 7. maj 1990

    Ledelse

    Erhvervsuddannelsesinstituttets disponible ressourcer i 2004

    (data vedrørende 2003)

    Produkter og tjenesteydelser i 2004

    »Fællesskabet [iværksætter] inden for sine kompetenceområder samarbejdsaktioner med tredjelande på det økonomiske, finansielle og tekniske område. Disse aktioner supplerer de aktioner, som iværksættes af medlemsstaterne, og er i overensstemmelse med Fællesskabets udviklingspolitik«.

    (Artikel 181 A)

    Mål

    At bidrage til at yde erhvervsuddannelsesbistand til landene i Central- og Østeuropa og Mongoliet, nogle lande i Balkanområdet og til de lande og territorier, der er berettigede til Meda-programmer.

    At bidrage til koordineringen af bistanden til de bistandsberettigede lande.

    Opgaver

    At bistå ved fastlæggelsen af erhvervsuddannelsesbehov og -prioriteter.

    At give information om foranstaltninger og fremtidige behov.

    At finansiere pilotprojekter.

    At gennemføre programmer på Kommissionens vegne i de bistandsberettigede lande.

    Bestyrelsen

    1 repræsentant for hver medlemsstat

    2 repræsentanter for Kommissionen.

    Direktøren

    udnævnt af bestyrelsen på forslag af Kommissionen.

    Gruppen af rådgivere

    udnævnt af bestyrelsen

    2 sagkyndige fra hver medlemsstat

    2 sagkyndige fra hvert af de bistandsberettigede lande

    2 sagkyndige fra arbejdsmarkedets parter på europæisk plan.

    Ekstern revision

    Revisionsretten.

    Decharge

    Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

    Budget

    18,4 millioner euro (17,2 millioner euro) udelukkende finansieret af Kommissionen.

    Ansatte pr. 31. december 2004

    104 (104) stillinger i henhold til stillingsfortegnelsen, antal besatte stillinger: 99 (99)

    31 (31) andre stillinger (hjælpeansatte, udstationerede nationale eksperter, vikarer).

    Ansatte i alt: 130 (130), der varetager følgende opgaver:

    operationelle: 82 (80)

    administrative: 35 (35)

    blandede: 13 (15).

    Aktiviteter

    Erhvervsuddannelsesinstituttet dækker en bred vifte af områder, herunder grundlæggende erhvervsuddannelse, livslang uddannelse, efter- og videreuddannelse af voksne, personaleudvikling i virksomheder, beskæftigelsespolitik, uddannelse af arbejdsløse, fattigdomsbekæmpelse og social integration samt uddannelse som tilskyndelse til lokal udvikling. I 2004 modtog Erhvervsuddannelsesinstituttet 169 ansøgninger mod 143 i 2003. De fleste kom fra delegationerne (35 %), opfølgning AIDCO (21 %), GD EAC (16 %), GD ELARG (9 %) og GD RELEX (7 %). Ansøgningerne vedrørte hyppigst programmering (42 anmodninger), opfølgning af politikrådgivning og bidrag til forberedelsen af de europæiske naboskabinstrumenter (28), projektidentifikation (19) og opfølgning (18).

    Observationscentre i de bistandsberettigede lande: nationale sektorundersøgelser, uddannelsesstatistikker, politikrådgivning til lande.

    Udviklingsprojekter:

    Som ekspertisecenter bistår Erhvervsuddannelsesinstituttet ved placeringen af udviklingsprojekter, der skal teste innovative metoder, der gør det muligt for partnerlandene at gennemføre en reform af deres uddannelses- og efteruddannelses- og videreuddannelsessystemer.

    Aftaler om teknisk bistand med Cards, Meda og Tacis om dækning af Tempus-ordningen.

    Denne bistand dækker hele projektcyklussen. Den omfatter udvælgelse, forvaltning og kontrol af kontrakter, oplysning og kommunikation, herunder generel administrativ støtte. Kommunikationsredskaber som f.eks. online-ansøgningsskemaer og online-formularer til rapporter har lettet den administrative forvaltning af de forskellige projektcyklusser betydeligt.

    Kilde: Erhvervsuddannelsesinstituttet.


    Tabel 2

    Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut — Budgetgennemførelsen i regnskabsåret 2004

    (1000 euro)

    Indtægter

    Udgifter

    Indtægternes art

    Indtægter opført på regnskabsårets endelige budget

    Oppebårne indtægter

    Udgifternes fordeling

    Bevillingerne på det endelige budget

    Bevillinger fremført fra det foregående regnskabsår

    Disponible bevillinger

    bevillinger

    forpligtelser

    betalinger

    fremførte bevillinger

    bortfaldne bevillinger

    uindfriede forpligtelser

    betalinger

    fremførte bevillinger

    bortfaldne bevillinger

    bevillinger

    forpligtelser

    betalinger

    fremførte bevillinger

    bortfaldne bevillinger

    Tilskud fra Det Europæiske Fællesskab

    17 600

    17 600

    Afsnit I

    Personale

    11 494

    11 245

    11 122

    123

    249

    329

    307

    0

    22

    11 823

    11 574

    11 429

    123

    271

    Øremærkede indtægter

    800

    800

    Afsnit II

    Driftsudgifter

    1 470

    1 460

    1 213

    247

    10

    310

    301

    0

    9

    1 780

    1 770

    1 514

    247

    19

    Andre indtægter

    0

    80

    Afsnit III

    Aktionsudgifter

    4 636

    4 617

    3 449

    1 168

    19

    1 087

    914

    0

    173

    5 723

    5 704

    4 363

    1 168

    192

     

     

     

    Øremærkede indtægter

    800

    800

    260

    540

    0

    286

    174

    112

    0

    1 086

    1 086

    434

    652

    0

    I alt

    18 400

    18 480

    I alt

    18 400

    18 122

    16 044

    2 078

    278

    2 012

    1 696

    112

    204

    20 412

    20 134

    17 740

    2 190

    482

    NB: Tallene er afrundet, og summen af tallene i tabellen kan derfor afvige fra totalen.

    Kilde: Erhvervsuddannelsesinstituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af Erhvervsuddannelsesinstituttets eget årsregnskab.


    Tabel 3

    Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut — Forvaltningsregnskab for regnskabsårene 2004 og 2003 (1)

    (1000 euro)

     

    2004

    2003

    Indtægter

    Tilskud fra Kommissionen

    17 600

    18 100

    Andre donorer

    800

    523

    Diverse indtægter

    80

    17

    Indtægter i alt (a)

    18 480

    18 640

    Udgifter

    Personale — Budgetafsnit I

    Betalinger

    11 122

    10 771

    Fremførte bevillinger

    123

    329

    Driftsudgifter — Budgetafsnit II

    Betalinger

    1 213

    1 076

    Fremførte bevillinger

    247

    310

    Aktionsudgifter — Budgetafsnit III

    Betalinger

    3 449

    3 396

    Fremførte bevillinger

    1 168

    1 087

    Øremærkede indtægter

    Betalinger

    260

    237

    Fremførte bevillinger

    540

    286

    Udgifter i alt (b)

    18 122

    17 492

    Regnskabsårets resultat (a – b)

    358

    1 148

    Saldo fremført fra det foregående regnskabsår

    –1 318

    –2 155

    Bevillinger, der er fremført og bortfaldet

    204

    375

    Tilbagebetalinger til Kommissionen

    0

    – 703

    Kursdifferencer

    –3

    17

    Regnskabsårets saldo

    – 759

    –1 318

    Kilde: Erhvervsuddannelsesinstituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af Erhvervsuddannelsesinstituttets eget årsregnskab.


    Tabel 4

    Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut — Balance pr. 31. december 2004 og pr. 31. december 2003 (2)

    (1000 euro)

    Aktiver

    2004

    2003

    Passiver

    2004

    2003

    Immaterielle anlægsaktiver

     

     

    Anlægskapital

     

     

    Rettigheder vedrørende bygning

    5 000

    5 000

    Egenkapital

    3 516

    3 852

    Edb-licenser

    174

    146

    Regnskabsårets saldo

    – 759

    –1 318

    Afskrivninger

    –1 809

    –1 611

    Subtotal

    2 757

    2 534

    Subtotal

    3 365

    3 535

    Kortfristet gæld

     

     

    Materielle anlægsaktiver

     

     

    Automatisk fremførte bevillinger

    1 538

    1 726

    Anlæg og inventar

    287

    273

    Automatisk fremførsel af øremærkede indtægter

    652

    286

    Edb-udstyr

    1 189

    1 438

    Andre bidragydere

    134

    30

    Afskrivninger

    –1 325

    –1 444

    Diverse kreditorer

    1

    1

    Subtotal

    151

    267

    Udskudte indtægter

    43

    83

    Lagre

     

     

    Subtotal

    2 368

    2 126

    Kontorudstyr

    0

    50

     

     

     

    Subtotal

    0

    50

     

     

     

    Kortfristede tilgodehavender

     

     

     

     

     

    Andre forskud

    2

    4

     

     

     

    Indtægtsordrer

    24

    43

     

     

     

    Diverse debitorer

    0

    39

     

     

     

    Subtotal

    26

    86

     

     

     

    Likvid beholdning

     

     

     

     

     

    Banker

    1 580

    719

     

     

     

    Forskudsforvaltning

    3

    3

     

     

     

    Subtotal

    1 583

    722

     

     

     

    I alt

    5 125

    4 660

    I alt

    5 125

    4 660

    Kilde: Erhvervsuddannelsesinstituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af Erhvervsuddannelsesinstituttets eget årsregnskab.


    (1)  Forvaltningsregnskabet og balancen omfatter kun Erhvervsuddannelsesinstituttets specifikke aktiviteter og ikke programmer, der forvaltes på Kommissionens vegne.

    Kilde: Erhvervsuddannelsesinstituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af Erhvervsuddannelsesinstituttets eget årsregnskab.

    (2)  Forvaltningsregnskabet og balancen omfatter kun Erhvervsuddannelsesinstituttets specifikke aktiviteter og ikke programmer, der forvaltes på Kommissionens vegne.

    Kilde: Erhvervsuddannelsesinstituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af Erhvervsuddannelsesinstituttets eget årsregnskab.


    ERHVERVSUDDANNELSESINSTITUTTETS SVAR

    7-8.

    Det problem, som Retten påpeger, er løst ved, at Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut fra 2005 indførte det moderniserede EU-regnskabssystem. Lige siden Retten påpegede problemet, har instituttet analyseret alternativer til, hvordan Tempus-midlerne kunne optages som en integreret del af budgettet. På grund af de særlige egenskaber ved instituttets mandat og de gældende finansielle bestemmelser har der ikke kunnet findes en tilfredsstillende løsning for, hvordan midlerne kunne optages som en integreret del af instituttets budget. Som følge heraf fremlagde instituttet regnskabet for 2004 på samme måde som de foregående år. Instituttet har dog ikke desto mindre forvaltet disse midler med samme strenghed som dets egne budgetmidler, og oplysningerne om anvendelsen heraf er blevet fremlagt i et bilag til instituttets regnskab samt i Kommissionens regnskab.

    9.

    Instituttet er af den opfattelse, at der er et misforhold mellem omkostningerne ved at offentliggøre et detaljeret budget i EU-Tidende og instituttets årlige budget på under 20 mio. EUR. Instituttet har sørget for at give læserne alle de oplysninger, der er nødvendige for at få adgang til en fyldestgørende elektronisk udgave af instituttets budget.

    10.

    Instituttet har truffet de fornødne foranstaltninger for at undgå lignende situationer fremover.


    Top