Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0665

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelseom et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Fællesskabet« (KOM(2004) 96 endelig — 2004/0025 (COD))

    EUT C 117 af 30.4.2004, p. 49–51 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    30.4.2004   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 117/49


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelseom et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Fællesskabet«

    (KOM(2004) 96 endelig — 2004/0025 (COD))

    (2004/C 117/12)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 25. februar 2004 under henvisning til EF-traktatens artikel 157 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Fællesskabet« (KOM(2004) 96 endelig — 2004/0025 (COD)).

    EØSU's præsidium henviste den 24. februar 2004 det forberedende arbejde til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet.

    På grund af sagens hastende karakter udpegede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 408. plenarforsamling, mødet den 29. april 2004, Jorge Pegado Liz til hovedordfører og vedtog følgende udtalelse med 56 stemmer for, 1 imod og 4 hverken for eller imod:

    1.   Indledning

    1.1

    Dette forslag om et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Fællesskabet, forkortet til eContentplus (2005-2008) (1), tager højde for det strategiske mål i Europe 2005 (2), resultaterne af det løbende eContent-program (2001-2004) (3), midtvejsevalueringen af dette program (4), og den udvikling der i mellemtiden er konstateret på teknisk, lovgivningsmæssigt (5) og markedsmæssigt plan som nævnt i begrundelsen til det foreliggende forslag.

    2.   eContent-programmet (2001-2004)

    2.1

    Sigtet med eContent-programmet (2001-2004), som De Europæiske Fællesskabers Økonomiske og Sociale Udvalg (herefter benævnt EØSU) (6) udtalte sig positivt om, var følgende:

    a.

    at skabe gunstige betingelser for udviklingen af den europæiske industri for multimedieindhold

    b.

    at stimulere efterspørgslen og anvendelsen af multimedieindhold

    c.

    at bidrage til borgernes erhvervsmæssige, sociale og kulturelle udvikling

    d.

    at fremme udveksling af viden mellem brugere og leverandører.

    2.2

    eContent-programmet dækker en periode på fire år gående fra januar 2001 til januar 2005, og gennemføres via tre aktionslinjer:

    a.

    lette adgangen til den offentlige sektors informationer og udvide deres anvendelse

    b.

    udvikle produktionen af indhold i en flersproglig og multikulturel kontekst

    c.

    sætte skub i markedet for digitalt indhold.

    3.   Midtvejsevaluering af eContent-programmet

    3.1

    Ved midtvejsevalueringen af eContent-programmet (7) anerkendtes dets positive effekt og det anbefaledes at opretholde støtten til digitalt indhold via fællesskabspolitikker og –programmer.

    3.2

    Evalueringsrapporten indeholder også anbefalinger til Kommissionen og medlemsstaterne vedrørende gennemførelsen af det nuværende eContent-program, herunder navnlig at projekternes kommercielle dimension bør styrkes og at Kommissionen bør opmuntre til samarbejde og networking mellem de nationale kontaktpunkter, som spreder informationer om programmerne, således at man forbedrer serviceniveauet. Det konkluderes i rapporten, at der er behov for et opfølgningsprogram og Kommissionen anmodes om at maksimere programmets effekt ved at indsnævre den potentielle målgruppe.

    3.3

    Kommissionen er enig i, at effekten skal maksimeres og at det er nødvendigt med en vis rationalisering af aktiviteterne. Den deler også den opfattelse, at den flersproglige og multikulturelle dimension bør være omdrejningspunktet i samtlige finansierede projekter.

    4.   Forslaget til eContentplus-programmet (2005-2008)

    4.1

    Sigtet med det finansielle støtteprogram eContentplus er forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Europa og deraf følgende lettere produktion og udbredelse af informationer og viden — inden for områder af offentlig interesse — på EU-niveau. Programmet kan således bidrage til gennemførelsen af målsætningerne for eEurope 2005.

    4.2

    Hovedvægten i programmet, som der er foreslået en bevillingsramme på 163 mio. EUR for i en periode på fire år (2005-2008), ligger på kvalitetsindhold, som bidrager til informationsspredning og videnudbredelse, og ikke kun på mere indhold. Programmet ansporer til oprettelsen af pan-europæiske rammer (tjenester, informationsinfrastrukturer), som letter opdagelsen og anvendelsen af digitalt kvalitetsindhold, som er videreanvendelige og driftskompatible med henblik på at etablere nye indholdsbaserede tjenester. Målområder for indsatsen vil være den offentlige sektors oplysninger, rumlige data og undervisningsmæssigt og kulturelt indhold.

    4.3

    Kort fortalt har programmet tre operationelle mål:

    a.

    at lette adgangen til europæisk digitalt indhold

    b.

    at forbedre kvaliteten og fremme bedste praksis i forbindelse med digitalt indhold

    c.

    at styrke interessenternes samarbejde og bevidsthed om digitalt indhold (bl.a. videnskabsfolk, studerende, forskere, professionelle »videreanvendere«, offentlige tjenester osv.).

    5.   Retsgrundlag

    5.1

    EØSU tilslutter sig det af Kommissionen foreslåede retsgrundlag for dette initiativ (artikel 157, stk. 3 i Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab), som i øvrigt er det samme som for Rådets beslutning af 22. december 2000 vedrørende Fællesskabets eContent-program.

    5.2

    EØSU finder ligeledes det anvendte juridiske instrument – en afgørelse – passende.

    6.   Generelle bemærkninger

    6.1

    EØSU glæder sig over Kommissionens forslag om et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Fællesskabet, benævnt eContentPlus (2005-2008), som er en fortsættelse af eContent-programmet.

    6.2

    I tidligere udtalelser har EØSU markeret sin støtte og opmuntring til alle initiativer til fremme at informationssamfundet, navnlig eEurope-handlingsplanen, det flerårige MODINIS-program (2003-2005) (8), netværks- og informationssikkerhedspolitik (9), indsats mod computerrelateret kriminalitet (10), behovet for at udvikle et ikke-diskriminrerende (11) videnbaseret samfund, retten til sikker internetadgang i relation til beskyttelse af personlige oplysninger, kommercielle transaktioner og informationstjenester (12), og til at gøre brugen af Internettet sikrere ved at bekæmpe ulovligt og skadeligt indhold samt fremme videreanvendelse af den offentlige sektors oplysninger (13)

    6.3

    EØSU er fuldt ud enigt i Kommissionens mål gående ud på, at Europas kulturelle og sproglige mangfoldighed må sikres og som sådan være en integrerende faktor i udviklingen af informationssamfundet (14), og har for nyligt vedtaget en sonderende udtalelse om kulturindustrien i Europa (15), hvori det udtrykkeligt anfører, at de offentlige myndigheder i EU, medlemsstaterne og regionerne skal bidrage til at styrke mangfoldigheden.

    6.4

    Derfor kan EØSU kun glæde sig over dette forslag til EU-intervention, som sigter på at skabe betingelser for at overvinde de tekniske og økonomiske barrierer, som mangfoldigheden i sig selv foranlediger på alt for små markeder. Tilgangen i programmet er fornuftig, idet den fokuserer på metoder, værktøjer, processer og tjenester i tilknytning til udformning, udvikling, adgang og distribution af digitalt indhold af høj kvalitet, medens mængden af produceret digitalt indhold overlades til markedskræfterne og andre specifikke fællesskabsinitiativer.

    6.5

    EØSU tager højde for, at en af konklusionerne i midtvejsevalueringsrapporten om eContent-programmet peger på behovet for at klarlægge programmets fokus, således at man undgår, at brugergrupperne er for forskelligartede og målmarkederne for fragmenterede til, at initiativet kan nå den kritiske masse, der er nødvendig for dets succes.

    6.5.1

    Derfor forstår og accepterer EØSU, at hovedprincippet i eContentPlus er maksimering af effekten på en gruppe af deltagere, og det er derfor nødvendigt mere snævert at definere kredsen af deltagere og rammerne for målene.

    6.5.2

    Dog opfordrer EØSU — for at undgå en skærpelse af eventuelle regionale assymetrier mellem deltagerne i eContent-programmet — Kommissionen til at uddybe anvendelsesområdet for foranstaltningen »Styrket samarbejde og oplysning« og i den forbindelse især »ledsageforanstaltningerne«.

    7.   Særlige bemærkninger

    7.1

    Angående programmets finansielle effekt så EØSU gerne en klarere begrundelse for nedskæringen af den forudsete bevilling til aktionen »Forbedret adgang til, anvendelse og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold« i 2006 ((se punkt 6.1.1 Finansieringsstøtte (forpligtelsesbevillinger)), eftersom det drejer sig om en exceptionel situation i forhold til initiativets samlede programperiode.

    7.2

    Stadigvæk i relation til den finansielle virkning og i forlængelse af bemærkningerne ovenfor mener EØSU, at den samlede bevilling til foranstaltningen »Styrket samarbejde og oplysning« (mellem 6 % og 10 %), herunder navnlig budgettet for programevalueringsaktioner, er utilstrækkelig.

    7.2.1

    Derfor opfordrer EØSU Kommissionen til at styrke den omtalte bevilling og derved give midtvejsevalueringen af programmet styrket betydning.

    7.3

    I betragtning af midtvejsevalueringsrapportens anbefalinger vedrørende eContent-opfølgningsprogrammets profil, navnlig at de to overordnede krav til alle projekter, der støttes, er at de ska kunne udnyttes kommercielt (16) — dvs. man favoriserer projekter, der har et højt markedspotentiale og som har en påviselig interesse for fremtidige brugergrupper — samt projekter, der kan »europæiseres« — dvs. at projekterne skal være af interesse for en bred gruppe af europæiske virksomheder og private brugere og samtidig styrke en europæiske kulturelle mangfoldighed — mener EØSU endvidere, at de planlagte evalueringsaktioner, samt evalueringsrapporten omtalt i artikel 5, stk. 3, i forslaget til afgørelse også — så vidt muligt — bør måle brugernes tilfredshed med de støttede projekter.

    7.4

    Man bør ligeledes støtte og fremme udformningen af gratis, frit tilgængelige undervisningsmæssige indhold samt videnskabelige og tekniske databaser, som skal være udarbejdet af institutioner, universiteter eller foreninger, hvilket vil udgøre et betydeligt bidrag til Lissabon-strategien og den fri bevægelighed af viden i Europa.

    8.   Sammenfatning og konklusion

    8.1

    EØSU anerkender den rolle, digitalt indhold spiller for forbedringen af borgernes adgang til oplysninger og for de europæiske virksomheders økonomiske og sociale udvikling, og støtter eContentPlus-programmet som redskab til fremme af videreanvendelse af den offentlige sektors oplysninger og til etablering af flersproget og multikulturelt europæisk indhold.

    8.2

    EØSU tilslutter sig eContentPlus-programmets mål om at sikre Europas kulturelle og sproglige mangfoldighed, som skal udgøre en integrerende del af informationssamfundets udvikling. Derfor hilser det programmets tilgang velkommen, i og med at den er centreret om udformning, udvikling, adgang og distribution af digitalt højkvalitetsindhold.

    8.3

    EØSU forstår og accepterer, at hovedprincippet i eContentPlus er at maksimere effekten på en mere begrænset gruppe af deltagere, men påpeger dog behovet for at udvide aktionsområdet for og den dertilhørende bevilling til foranstaltningen »Styrket samarbejde og oplysning« for at mindske den eventuelt skærpede regionale asymmetri mellem deltagerne i dette fællesskabsinitiativ.

    8.4

    EØSU henstiller derudover på baggrund af midtvejsevalueringsrapportens anbefalinger vedrørende eContent-opfølgningsprogrammets profil, at de planlagte evalueringsaktioner og -rapporter også — så vidt muligt — måler tilfredsheden hos brugerne af de tjenester, programmet støtter.

    Bruxelles, den 29. april 2004

    Roger BRIESCH

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på forbedret tilgængelighed, anvendelighed og kommerciel udnyttelse af digitalt indhold i Fællesskabet KOM(2004) 96 endelig — 2004/0025 (COD).

    (2)  Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — eEurope 2005: Et informationssamfund for alle KOM(2002) 263 endelig.

    (3)  Rådets direktiv 2001/48/EF af 22. december 2000.

    (4)  Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om midtvejsevalueringen af det flerårige fællesskabsprogram til fremme af udvikling og brug af europæisk digitalt indhold på de globale net og til fremme af sproglig mangfoldighed i informationssamfundet (eContent) KOM (2003) 591 endelig.

    (5)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/98/EF af 17. november 2003 om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer (Direktiv 2003/98/EF af 17. november 2003), direktiv om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet (Direktiv 2001/29/EF af 22. maj 2001), direktiv 96/9/EF af 11. marts 1996 om retlig beskyttelse af databaser og en hel række direktiver om fremme af handel og online-tjenester i det indre marked, f.eks. direktiverne om e-handel (22. maj 2001) og elektronisk fakturering (20. december 2001) og direktiv og forordning (7. maj 2002) om mons for digitalt leverede tjenesteydelser.

    (6)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Rådets beslutning om vedtagelse af et flerårigt fællesskabsprogram til fremme af udvikling og brug af europæisk digitalt indhold på de globale net og fremme af sproglig mangfoldighed i informationssamfundet« (KOM(2000) 323 endelig — 2000/0128 (CNS)).

    (7)  Se fodnoten ovenfor, KOM(2003) 591 endelig.

    (8)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Rådets beslutning om vedtagelse af et flerårigt program (2003-2005) for tilsyn med eEurope-handlingsplanen, formidling af god praksis og forbedring af net- og informationssikkerheden (MODINIS)« KOM(2002) 425 endelig — 2002/0187 (CNS) af 25. oktober 2002.

    (9)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om Net- og Informationssikkerhed: Forslag til en europæisk strategi« — EFT C 48 af 21.2.2002.

    (10)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om Et sikrere informationssamfund: Højnelse af sikkerheden i informationsinfrastrukturerne og bekæmpelse af computerrelateret kriminalitet« — EFT C 311 af 21.2.2002.

    (11)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Information i den offentlige sektor: en vigtig ressource for Europa — Kommissionens grønbog om information i den offentlige sektor i informationssamfundet« — EFT 169 af 16.6.1999.

    (12)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om behandling af personoplysninger og beskyttelse af privatlivets fred i den elektroniske kommunikationssektor — EFT C 123 af 25.4.2001.

    (13)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om anvendelse og kommerciel udnyttelse af den offentlige sektors dokumenter KOM (2002) 207 endelig — 2002/0123 (COD), af 11. december 2002

    (14)  Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om Principper og retningslinjer for Fællesskabets audiovisuelle politik i den digitale tidsalder« (KOM(1999) 657 endelig), af 19. oktober 2000.

    (15)  Sonderende udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om Kulturindustrien i Europa af 28. januar 2004.

    (16)  Punkt 3.2.3 En mulig profil for »eContent II« KOM(2003) 591 endelig.


    Top