Kies de experimentele functies die u wilt uitproberen

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Document 92000E001961

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1961/00 af Laura González Álvarez (GUE/NGL) til Kommissionen. Et uforholdsvist stort antal sigøjnerkvinder i spanske fængsler.

    EFT C 89E af 20.3.2001, blz. 120–121 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    website van het Europees Parlement

    92000E1961

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1961/00 af Laura González Álvarez (GUE/NGL) til Kommissionen. Et uforholdsvist stort antal sigøjnerkvinder i spanske fængsler.

    EF-Tidende nr. 089 E af 20/03/2001 s. 0120 - 0121


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1961/00

    af Laura González Álvarez (GUE/NGL) til Kommissionen

    (21. juni 2000)

    Om: Et uforholdsvist stort antal sigøjnerkvinder i spanske fængsler

    I marts i år offentliggjordes Barani-rapporten om sigøjnerkvindernes situation i spanske fængsler.

    Rapporten, som til dels blev finansieret over Kommissionens Daphne-program, indeholdt følgende konklusioner:

    - 25 % af de kvindelige indsatte i spanske fængsler var sigøjnere (sigøjnerne udgør mellem 1,5 og 2 % af den samlede befolkning).

    Dette uforholdsvist store antal skyldes en række faktorer:

    - Den alvorlige diskrimination og sociale udstødelse af disse kvinder, fordi de er fattige, sigøjnere og kvinder,

    - Tegn på diskrimination inden for retssystemet, som bevirker, at der er større sandsynlighed for, at sigøjnerkvinder overvåges, arresteres, bringes for retten, dømmes og sættes i fængsel, end det er tilfældet for andre etniske grupper,

    - Lange fængselsdomme på gennemsnitligt 6,7 år.

    Forskellige undersøgelser har vist, at diskrimination inden for retssystemet er ansvarlig for det uforholdsmæssigt store antal indsatte fra etniske mindretal i fængslerne i forskellige EU-medlemsstater (se Ethnicity and Immigration, M. Tonry, University of Chicago Press).

    I Europa-Parlamentets beslutning om bekæmpelse af racisme og fremmedhad i Den Europæiske Union (A5-0049/2000) opfordredes medlemsstaterne til at indvilge i at lade artikel 13-direktivet om racelighed finde anvendelse på politiet, anklagemyndigheden, retsvæsenet som helhed og immigrationsmyndighederne, herunder bekæmpelsen af indirekte eller institutionaliseret racisme.

    Kommissionen bedes oplyse, hvad den agter at foretage for at konstatere og forhindre et uforholdsvist stort antal indsatte fra etniske mindretal (særlig sigøjnere) i medlemsstaternes fængsler?

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af António Vitorino

    (26. september 2000)

    Kommissionen deler det ærede medlems bekymring over situationen omkring fængslede personer, der tilhører etniske mindretal.

    Behandlingen af de indsatte i fængslerne er et anliggende, der henhører under de nationale myndigheders beføjelser.

    Kommissionen er glad for at have kunnet udvælge og finansielt støtte undersøgelser og rapporter inden for beslægtede områder, takket være Daphne-programmet, herunder: Undersøgelse af vold mod fængslede kvinder i Europa og bevidstgørelse af de pågældende kvinder om deres rettigheder, ved Observatoire International des Prisons (Frankrig); Udvikling af alternative løsninger til fordel for fængslede sigøjnerkvinder, der er ofre for social udstødelse, ved Asociacion cultural La Kalle (Spanien); Udvikling af et operationelt netværk og en sammenlignende undersøgelse på området for vold mod etniske mindretal, ved Türkisch-Deutscher Frauenverein e.v. (Tyskland); Forskning i risikosituationer for unge med muslimsk baggrund ved Institut de recherche, formation et action sur les migrations (Belgien).

    Kommissionen kan stille dokumentation om disse undersøgelser til rådighed for det ærede medlem.

    Endvidere nåede Rådet den 6. juni 2000 til enighed om, og vedtog formelt den 29. juni 2000, et direktiv (2000/43/EF)(1) om gennemførelse af princippet om ligebehandling af alle uanset race eller etnisk oprindelse. Med henblik på at supplere Fællesskabets lovgivning om forbud mod forskelsbehandling af de grund, der er omhandlet i EF-traktatens artikel 13, fremlagde Kommissionen i november 1999 et forslag til etablering af et EF-handlingsprogram(2). Hovedformålet hermed er at øge kendskabet til fænomenet forskelsbehandling, fremme bevidstgørelsen herom og øge opbygningen af kapacitet til bekæmpelse af forskelsbehandling.

    (1) EFT L 180 af 19.7.2000.

    (2) Endnu ikke offentliggjort.

    Naar boven