Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000Y1024(01)

    Kommissionens henstilling af 11. oktober 2000 om foranstaltninger for at lette de økonomiske beslutningstageres overgang til euroen

    EFT C 303 af 24.10.2000, p. 6–7 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    32000Y1024(01)

    Kommissionens henstilling af 11. oktober 2000 om foranstaltninger for at lette de økonomiske beslutningstageres overgang til euroen

    EF-Tidende nr. C 303 af 24/10/2000 s. 0006 - 0007


    Kommissionens henstilling

    af 11. oktober 2000

    om foranstaltninger for at lette de økonomiske beslutningstageres overgang til euroen

    (2000/C 303/05)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER -

    som henviser til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 211, og som tager følgdende i betragning:

    (1) Overgangsperioden mellem indførelsen af euroen og den faktiske indførelse af euromønter og -sedler skal bruges til at hjælpe de økonomiske beslutningstagere med at forberede sig til den nye valuta og give forbrugerne mulighed for at vænne sig til de nye priser og værdier.

    (2) I de fleste af de undersøgelser og analyser, der er udført i euroområdet, fremhæves det, at der er en vis forsinkelse med at forberede de økonomiske beslutningstagere og borgerne til den nye valuta.

    (3) Medlemsstaternes myndigheder og forvaltninger spiller en afgørende rolle, når det drejer sig om at oplyse forbrugerne om den nye valuta og således fremskynde forberedelsen til omstillingen.

    (4) År 2001 skal i fuldt omfang bruges til at styrke forberedelsen og fordele den tekniske omstilling over et længere tidsrum.

    (5) Det er nødvendigt at præcisere nogle af bestemmelserne i Kommissionens henstilling 98/286/EF af 23. april 1998 om bankgebyrer for omregning til euroen(1) -

    HENSTILLER:

    Artikel 1

    Information af de kommende brugere

    1. Medlemsstaterne bør sikre, at borgerne er godt informeret om overgangen til euroen, og oplysningen skal fortsætte et stykke ind i 2002. Der bør tages særlig hensyn til persongrupper, der ikke har umiddelbar adgang til oplysninger (personer i en økonomisk og social vanskelig situation, ældre, personer med fysiske, sensoriske eller mentale handicap).

    2. De offentlige forvaltninger bør give virksomhederne, navnlig små og mellemstore virksomheder, præcise oplysninger om tidsplanen og de relevante juridiske, skattemæssige og regnskabsmæssige regler for ombytningen.

    3. De offentlige forvaltninger, navnlig på social- og undervisningsområdet, bør deltage aktivt i oplysningen om den egentlige indførelse af euroen, og nødvendigheden af, at borgerne forbereder sig til overgangen.

    4. Erhvervsorganisationer, Euro Info Centre, handelskamre, revisorer og virksomhedsrådgivere bør sikre sig, at de virksomheder, de har kontakt med, træffer de foranstaltninger, der er nødvendige for at være godt forberedt og klar til at udføre alle transaktioner i euro fra den 1. januar 2002.

    5. Bankerne skal oplyse deres kunder om de praktiske følger af overgangsperiodens ophør. De bør navnlig gøre opmærksom på, at det efter den 31. december 2001 ikke er muligt at foretage betalinger med de gamle sedler og mønter eller føre regnskab i den gamle nationale valuta.

    6. Virksomhedere bør sikre oplysning af deres personale og gennemføre ad hoc-uddannelse af de ansatte, der har kontakt med offentligheden.

    Artikel 2

    Hjælp til borgerne med tilvænningen til euroen

    1. Senest i løbet af tredje kvartal af 2001 skal priserne på alle varer, der sælges ved fjernsalg eller i detailforretninger, hvor kontant betaling er dominerende, angives i euro med modværdien i national valuta. På kasseboner skal modværdien af det samlede beløb også angives i den nationale valuta.

    2. De offentlige forvaltninger og erhvervslivet skal så hurtigt som muligt i 2001 udbetale lønninger i euro med angivelse af modværdien af slutbeløbet i national valuta. På lønsedlerne skal beløbet som minimum være angivet i begge valutaer. Lønforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter skal føres i euro i 2001.

    3. Meddelelser om udbetaling af pensioner bør så hurtigt som muligt i 2001 angives i både euro og national valuta. Selve pensionerne udbetales i euro med angivelse af modværdien af slutbeløbet i den nationale valuta.

    4. Offentlige forvaltninger, forsikringsselskaber og store forsyningsværker (vand, gas, elektricitet ...) skal angive deres priser i euro i tredje kvartal 2001, således at kun slutbeløbet angives i national valuta.

    Artikel 3

    Ansporing af de økonomiske beslutningstagere til at bruge euroen i praksis

    1. Bankkonti og dertil knyttede pengerepræsentativer (som f.eks. checkhæfter, giroblanketter og kort) skal, medmindre kunden udtrykkeligt giver anden instruks, overgå til euro i begyndelsen af tredje kvartal 2001. Bankudtog skal indeholde en angivelse af modværdien i national valuta.

    2. Alle betalingsautomater skal kunne klare transaktioner i euro fra samme dato.

    3. De økonomiske beslutningstagere, navnlig i distributionssektoren og inden for turisme, opfordres til at arrangere punktuelle aktioner for at fremme anvendelsen af euroen.

    Artikel 4

    Fald i antallet af transaktioner, der skal omregnes til euro

    1. Alle kontrakter, der i 2001 indgås på ubestemt tid, skal udfærdiges i euro (f.eks. ansættelseskontrakter). Alle kontrakter, der i 2001 indgås for et bestemt tidsrum (f.eks. lejekontrakter, låneaftaler osv.), der udløber efter den 1. januar 2002, skal udfærdiges i euro.

    2. Medlemsstaternes og de lokale myndigheders indkøbsaftaler og kontrakter skal indgås i euro i 2001.

    3. Virksomheder, der oprettes i 2001, skal opfordres til at angive deres kapital i euro.

    4. For at nedbringe antallet af vekseltransaktioner skal forbrugerne opfordres til at sætte ubenyttede kontantbeholdninger ind på en konto inden udgangen af december måned 2001. Medlemsstaterne opfordres ligeledes til i tide at opbruge deres møntbeholdning.

    Artikel 5

    En let overgang til eurosedler og -mønter

    1. I perioden med to valutaer i omløb skal veksling af en deltagende medlemsstats sedler og mønter til eurosedler og -mønter være gratis uanset beløbsstørrelse for bankkunder i den pågældende stat, dog med forudgående varsel, hvis vekslingen overskrider et loft, som banken har fastsat som et sædvanligt beløb. Når en person, der ikke er kunde i banken, veksler sedler udstedt i national valuta til eurosedler, er dette gratis indtil et loft, der fastsættes af banken.

    2. Der skal træffes egnede foranstaltninger for at give borgerne mulighed for at veksle deres sedler og mønter udstedt i national valuta til euro i forretningsbanker og andre finansielle institutioner i en periode efter udløbet af perioden med to valutaer i omløb.

    3. Medlemsstaterne skal vedtage bestemmelser, der sikrer, at mønter kan veksles i de officielle institutioner længe nok, efter at de er ophørt med at være lovligt betalingsmiddel, til at møntindehavere med bopæl i udlandet har mulighed for at returnere dem.

    4. For at sikre, at der er byttepenge nok, skal der allerede i de første dage af 2002 stilles en tilstrækkelig mængde små pengesedler til rådighed i pengeautomater eler på anden egnet vis.

    5. Medlemsstater, erhvervsorganisationer og handelskamre bør opfordre handlende, hånværkere og liberale erhverv til udelukkende at anvende euro som byttepenge fra januar måned 2002.

    6. De offentlige forvaltninger skal sørge for, at der vedtages ad hoc-foranstaltninger for at lette overgangen til euro for personer, der har vanskelig adgang til oplysninger, navnlig personer uden bankkonti.

    Artikel 6

    Afsluttende bestemmelse

    Medlemsstaterne opfordres til at støtte gennemførelsen af denne henstilling.

    Artikel 7

    Adressater

    Denne henstilling er rettet til medlemsstaterne, banker, virksomheder, erhvervsorganisationer og forbrugerorganisationer i euroområdet.

    Udfærdighet i Bruxelles, den 11. oktober 2000.

    På Kommissionens vegne

    Pedro Solbes Mira

    Medlem af Kommissionen

    (1) EFT L 130 af 1.5.1998, s. 22.

    Top