Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AC0472

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets direktiv om registrering af de ombordværende på passagerskibe«

    EFT C 206 af 7.7.1997, p. 111–113 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51997AC0472

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets direktiv om registrering af de ombordværende på passagerskibe«

    EF-Tidende nr. C 206 af 07/07/1997 s. 0111


    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets direktiv om registrering af de ombordværende på passagerskibe« (97/C 206/19)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 27. januar 1997 under henvisning til EF-traktatens artikel 84 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Transport og Kommunikation, som udpegede Francis John Whitworth til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 9. april 1997.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 345. plenarforsamling af 23. og 24. april 1997, mødet den 23. april 1997, med 119 stemmer for, 2 imod og 7 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

    1. Indledning og baggrund

    1.1. Det foreslåede direktiv har sin baggrund i Rådets resolution af 22. december 1994 om sikkerhed ved sejlads med ro-ro-passagerfærger. Under henvisning til blandt andet Estonia-katastrofen i september samme år henstillede Rådet her til medlemsstaterne og Kommissionen at støtte en række særlige aktiviteter inden for Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) og anmodede Kommissionen om at fremlægge forslag til visse obligatoriske krav, herunder registrering af passagerer på færger der besejler havne i EU.

    1.2. Siden har IMO udarbejdet og vedtaget visse ændringer af den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen, 1974 (SOLAS). I reglement III/27 vedrørende oplysninger om passagerer som blev vedtaget i juni 1996 og gælder alle passagerskibe i international sejlads, fastlægges krav vedrørende optælling af passagerer og registrering af visse personlige oplysninger. Dette reglement træder i kraft den 1. juli 1998.

    1.3. Det nye SOLAS-reglement indeholder forskellige fravigelsesmuligheder:

    - passagerskibe kan fritages hvis skibenes rutesejlads gør det umuligt for dem at foretage sådanne optegnelser,

    - skibe der under sejladsen ikke kommer mere end 20 sømil fra den nærmeste kyst, kan fritages hvis flagstatens regering mener at den pågældende sejlads er så risikofri at kravene er urimelige eller unødvendige.

    2. Kommissionens forslag

    2.1. Kommissionen har brugt det nye SOLAS-reglement som grundlag for sit direktivforslag. Kommissionen foreslår at reglementet skal gælde alle passagerskibe, uanset flag, der sejler fra en fællesskabshavn, hvad enten der er tale om indenrigssejlads eller international sejlads (der stilles også visse krav til skibe indgående fra havne uden for EU). Kommissionen understreger at SOLAS-reglementet uden et sådant direktiv kun ville forpligte flagstaterne, og at man for at sikre en sammenhængende implementering af reglementet på alle passagerskibe der sejler fra havne i EU, også må give havnestaterne jurisdiktionskompetence. Kommissionen påpeger endvidere at det er havnestaterne der har ansvaret for eftersøgnings- og redningsaktioner i tilfælde af ulykker (SAR-forpligtelser, efter engelsk Search and Rescue).

    2.2. Det foreslåede direktiv omfatter følgende krav:

    - Alle ombordværende skal optælles inden fartøjets afsejling, og skibsføreren skal sikre at antallet ikke overstiger det antal fartøjet er godkendt til,

    - for skibe der tilbagelægger en rejse på mere end 20 sømil, skal navn, køn, alderskategori og tilkendegivelser om alle særlige personlige behov registreres og videregives senest 30 minutter efter afgang til en udpeget person i rederiet hvorfra den udpegede myndighed skal kunne hente dataene når og hvis det viser sig nødvendigt,

    - rederierne indfører med henblik på registreringen et system der opfylder visse funktionskriterier,

    - medlemsstaterne sætter de nødvendige bestemmelser i kraft for at efterkomme direktivet senest den 1. januar 1998 således at registrering af oplysninger finder sted fra den 1. januar 1999.

    2.3. Ifølge det foreslåede direktiv kræves der kun registrering af passageroplysninger for sejlads på mere end 20 sømil. Derimod kan reglerne ikke fraviges på grund af uigennemførlighed, og grundlaget for fritagelse for fartøjer i lukkede farvande er langt mere stringent end det man finder i SOLAS-reglementet.

    3. Generelle bemærkninger

    3.1. ØSU bifalder i det store og hele Kommissionens forslag til Rådets direktiv. ØSU er enig i at der er behov for fælles regler der forpligter såvel havnestaten som flagstaten. ØSU finder det positivt at det foreslåede direktiv er baseret på IMO's beslutninger som de kommer til udtryk i SOLAS-reglementet idet dette er helt i tråd med den holdning ØSU har givet udtryk for i en lang række tidligere udtalelser vedrørende søfart. ØSU er indforstået med at reglerne skal gælde skibe i såvel indenrigssejlads som international sejlads da det ikke er hensigtsmæssigt at operere med to parallelle sikkerhedsstandarder.

    3.2. For så vidt angår direktivets hovedformål er det hævet over enhver tvivl at antallet af ombordværende passagerer bør registreres, og at skibsførere skal have pligt til at sørge for at det passagerantal der er fastsat i fartøjets sikkerhedscertifikat, ikke overskrides. ØSU støtter fuldt ud disse foranstaltninger selvom det ikke burde være nødvendigt at indføre et nyt reglement for at sikre at et så grundlæggende sikkerhedskrav omsættes i praksis.

    3.3. Kravet om registrering af passagerers navne m.m. er nyt. Kommissionen nævner flere steder i begrundelsen at dette sker for at lette eftersøgnings- og redningsaktioner. I forbindelse med en redningsaktion er det meget vigtigt at kende antallet af ombordværende, og viden om passagerernes alderskategori (voksne, børn, spædbørn) kan være til stor hjælp. Passagerernes navne er derimod først relevante i en senere fase når rederiet skal besvare forespørgsler fra familiemedlemmer og når døde og tilskadekomne skal identificeres.

    3.4. Der er ingen tvivl om at kravet om at registrere navne på alle passagerer vil medføre et betydeligt administrativt besvær for færgerederier som med forholdsvis små tidsintervaller sejler på ruter hvor et stort antal passagerer »spontant« løser billet i forbindelse med indskibningen. For øjeblikket registreres køretøjets fører, men ikke passagerne som der kan være helt op til 50 af i en bus. På visse ruter vil det selv med det mest moderne (og dyre) elektroniske udstyr blive vanskeligt at undgå forlængede ombordstigningstider (med forsinkelser for passagererne og mindre operationel effektivitet til følge).

    3.5. Operationen vil få et vældigt omfang. En enkelt havn har i højsæsonen 65 faste afgange om dagen med et samlet passagerantal på 63 000 som vil være omfattet af kravet om registrering. Hvert eneste navn skal man have oplyst og registreret hvorefter det kun gemmes i godt og vel en time medmindre det pågældende fartøj i mellemtiden er blevet ramt af en ulykke.

    3.6. Det er utvivlsomt disse overvejelser der har gjort at SOLAS-reglementet indeholder mulighed for fritagelse på grund af uigennemførlighed, jf. punkt 1.3. ØSU foreslår at Kommissionen endnu en gang overvejer en lignende løsning, eventuelt ved at udvide det foreslåede direktiv med en artikel der giver medlemsstaterne hjemmel til at godkende en anden type registrering på ruter hvor det forekommer umuligt at opfylde kravet om registrering af personnavne. Et sådant arrangement bør under alle omstændigheder godkendes af begge (eller alle) berørte havnestater, det skal være fuldt foreneligt med SOLAS-reglementet, det skal være afpasset efter områdets eftersøgnings- og redningsmæssige betingelser og meteorologiske faciliteter, og det må ikke medføre nogen form for konkurrenceforvridning mellem faste afgange.

    3.7. Med forbehold af dette og de særlige bemærkninger der følger, finder ØSU at Kommissionen med det foreslåede direktiv på udmærket vis har taget stilling til det nye SOLAS-reglement.

    4. Særlige bemærkninger

    4.1. Artikel 4, stk. 3

    Den engelske udgaves »referred to in« (»som nævnes i«) bør rettes til »contained in« (»som er indeholdt i«).

    4.2. Artikel 5, stk. 1

    Der bør ske en separat optælling af passagerer og besætning da det er passagerantallet der ikke må overskride det antal der er fastlagt i skibets sikkerhedscertifikat.

    4.3. Artikel 6

    Det bør gøres helt klart enten i denne artikel eller ved i artikel 2 at definere »sejlads« at tærskelværdien på 20 sømil vedrører afstanden mellem to havne og ikke den samlede rejselængde mellem mere end to havne.

    4.4. Artikel 8

    Da oplysningerne ifølge SOLAS-reglementet skal stilles til SAR-tjenestens rådighed når der er behov for det, bør første punktum i næstsidste afsnit formuleres således:

    »Rederiet sikrer, at de oplysninger, som kræves i dette direktiv på ethvert tidspunkt efter den frist, der nævnes i artikel 6, umiddelbart stilles til rådighed for den udpegede myndighed efter dennes anmodning.«

    Det bør også gøres klart at oplysningerne ikke nødvendigvis skal foreligge skriftligt når blot de uden vanskelighed kan overføres fra f.eks. en computer.

    4.5. Artikel 11, stk. 1, nummer iv)

    Kravet om at systemet skal være således indrettet at det ikke skaber unødige forsinkelser for passagererne, rejser igen spørgsmålet om gennemførlighed, jf. punkt 3.4.

    4.6. Artikel 11, stk. 2

    Dette krav bør fjernes. Det er op til rederiet at vælge den bedste løsningsmodel i hvert enkelt tilfælde, med den pågældende medlemsstats godkendelse.

    Bruxelles, den 23. april 1997.

    Tom JENKINS

    Formand for Det Økonomiske og Sociale Udvalg

    Top