Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AC0465

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets forordning (EF) om almindelige regler for anvendelsen af foranstaltninger til forbedring af produktionen og afsætningen af honning«

    EFT C 206 af 7.7.1997, p. 60–62 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51997AC0465

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets forordning (EF) om almindelige regler for anvendelsen af foranstaltninger til forbedring af produktionen og afsætningen af honning«

    EF-Tidende nr. C 206 af 07/07/1997 s. 0060


    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets forordning (EF) om almindelige regler for anvendelsen af foranstaltninger til forbedring af produktionen og afsætningen af honning« () (97/C 206/12)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 27. januar 1997 under henvisning til EF-traktatens artikel 43 og 198 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Landbrug og Fiskeri, som udpegede Vassilis Zarkinos til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 3. april 1997.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 345. plenarforsamling af 23. og 24. april 1997, mødet den 23. april 1997, med 71 stemmer for, 17 imod og 11 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

    1. Indledning

    1.1. Kommissionens forslag ligger i forlængelse af dens meddelelse fra 1994 (KOM(94) 256 endelig udg.) om europæisk biavl. Formålet med forslaget er - via en årlig EU-støtte på 15 mio. ecu - at fremme dels nationale programmer, der omfatter teknisk bistand, laboratorieanalyser og bekæmpelse af sygdomme inden for biavl, dels nationale undersøgelser af sektorens struktur, der både omfatter produktion og afsætning.

    ØSU synes godt om Kommissionens forslag. Det går i den rigtige retning og bidrager til udviklingen af den europæiske biavl.

    1.2. De prioriterede foranstaltninger tager navnlig sigte på følgende:

    - forbedring af vilkårene for produktion og udvinding af honning gennem faglig bistand til biavlerne og producentsammenslutningerne;

    - rationalisering af stadeflytning (sæsonmæssig flytning af bistader);

    - bekæmpelse af varroatose og sygdomme i forbindelse hermed samt forbedring af stadebehandlingen, høsten, lagringen og emballeringen af honning;

    - støtteforanstaltninger for nationale laboratorier til analyse af honningens fysisk-kemiske egenskaber;

    - forbedring af honningkvaliteten gennem samarbejde med specialiserede organer om gennemførelse af programmer for anvendt forskning.

    2. Generelle bemærkninger

    2.1. Biavl er en aktivitet, der er uløseligt forbundet med landbrugsproduktion (som en sektor af den animalske produktion), hvis hovedfunktioner er erhvervsaktivitet og udvikling af landdistrikter, produktion af honning og andre biavlsprodukter samt bidrag til den økologiske ligevægt og kvaliteten af det naturlige miljø og økosystemerne i landbrugsområder.

    2.2. Der er i alt ca. 7,5 mio. stader i EU fordelt på 435 000 biavlere. Heraf er kun 3,1 %, dvs. omtrent 13 500 personer, erhvervsbiavlere. Ifølge brancheorganisationernes vurderinger ejer erhvervsbiavlerne 3,5 mio. stader (42 % af det samlede antal) og står for 45 % af EU's samlede honningproduktion.

    2.3. Selv om EU har den tredjestørste honningproduktion i verden (efter landene i det tidligere Sovjetunionen og Asien) har det stadig et underskud på ca. 50 % af biavlens basisprodukt, nemlig honning. Den stadig stigende efterspørgsel dækkes af import fra især Kina, Argentina, Mexico, Ungarn og Australien.

    2.4. Efter ØSU's mening burde Kommissionens forslag også behandle spørgsmål vedrørende handelen med honning på det indre marked. Det større pres, EU's biavlssektor i dag udsættes for, skyldes en enorm import af honning af uvis kvalitet fra tredjelande (især fra Kina). Af hensyn til en bedre forbrugerbeskyttelse bør Kommissionen derfor fastsætte kvalitetskrav for honning, der produceres i EU.

    2.5. ØSU erkender, at bierne bidrager til den økologiske balance. Den mener, at biavlssektoren har brug for mere støtte og beskyttelse, og anser derfor de midler, der afsættes til sektoren, for utilstrækkelige. Kommissionens forslag går dog i den rigtige retning, selv om de planlagte foranstaltninger måske snarere burde være vejledende end udtømmende. Under alle omstændigheder er det positivt, hvis de foreslåede foranstaltninger er begyndelsen og ikke afslutningen på en indsats til støtte for sektoren.

    2.6. ØSU er af den opfattelse, at forslaget bør omfatte indførelse af en symbolsk støtte pr. stade, som skal gives til såvel erhvervsbiavlere som fritidsbiavlere både af økologiske grunde og socioøkonomiske grunde (for at sikre, at der er tilstrækkeligt mange bier til at bestøve vores flora) og af økonomiske grunde (for at dække de øgede fodringsudgifter om vinteren).

    Det skal nævnes, at Europa-Parlamentet fremsatte et tilsvarende forslag i sin betænkning fra december 1994.

    2.7. Eftersom biavlerne kan omfattes af forskellige andre forordninger, fællesskabsinitiativer og særprogrammer (f.eks. forordning (EØF) nr. 2328/91, 866/90, 1360/78 og Leader) kan ordningen for samfinansiering af foranstaltningerne accepteres, og ØSU udtrykker ønsker om, at medlemsstaterne i samarbejde med biavlerorganisationerne reagerer positivt på Kommissionens opfordring.

    2.8. ØSU mener, at de nationale programmer, der er planlagt under de prioriterede foranstaltninger, og som medlemsstaterne skal indsende og Kommissionen godkende, bør være mere fleksibelt udformet såvel af hensyn til effektiviteten som subsidiaritetsprincippet.

    2.9. For at gøre især de unge mere interesserede i biavl bør forslaget efter ØSU's mening ligeledes omfatte programmer for faglig uddannelse af unge landmænd som prioriterede mål.

    3. Særlige bemærkninger

    3.1. For at sikre en bedre forbrugerbeskyttelse bør udtrykket »naturhonning«, der er omtalt i artikel 1 i forordningen, præciseres. »Naturhonning« er honning, som fremstilles af bier og er ikke et eller andet blandingsprodukt (jf. bilag II til Rom-traktaten).

    3.2. Det er efter ØSU's vurdering forkert at begrænse bekæmpelsen af sygdomme til varroatose og sygdomme i forbindelse hermed. Der findes også andre alvorlige bisygdomme, (forrådnelse, kalkyngel, nosemasyge). På baggrund af de reelle forhold bør der derfor også gribes ind over for disse sygdomme.

    Bruxelles, den 23. april 1997.

    Tom JENKINS

    Formand for Det Økonomiske og Sociale Udvalg

    () EFT. nr. C 378 af 13. 12. 1996, s. 20.

    BILAG til Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse

    Følgende ændringsforslag, der blev indgivet i overensstemmelse med forretningsordenen, blev forkastet under forhandlingerne:

    Punkt 2.4

    De sidste to punktummer udgår til fordel for følgende:

    »For at sikre en optimal forbrugerbeskyttelse må al honning opfylde de kvalitetskrav, der er fastsat i de forskellige EU-direktiver og -forordninger, og disse krav må nøje kontrolleres og håndhæves.«

    Begrundelse

    1. Der er allerede fastsat kvalitetskrav, der er ved at blive ændret i KOM(95), som ØSU for nylig afgav en udtalelse om, CES 1259/96.

    2. Der er allerede fastsat bestemmelser om procedurer for kontrol og håndhævelse af kvalitetskrav i direktiv 89/397/EØF og 93/99/EØF. Disse skal blot tages i anvendelse. Det foreliggende forslag omfatter også laboratorieanalyser, hvor dette er påkrævet.

    3. Differentierede kontrolforanstaltninger, der er direkte rettet mod importerede varer, er ulovlig i henhold til GATT/WTO-aftalerne.

    Afstemningsresultat

    For: 42, imod: 51, hverken for eller imod: 7.

    Top