EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51995IE1312

UDTALELSE FRA DET OEKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG om »Regeringskonferencen 1996 - Det Økonomiske og Sociale Udvalgs rolle«

EFT C 39 af 12.2.1996, p. 85–91 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51995IE1312

UDTALELSE FRA DET OEKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG om »Regeringskonferencen 1996 - Det Økonomiske og Sociale Udvalgs rolle«

EF-Tidende nr. C 039 af 12/02/1996 s. 0085


Udtalelse om »Regeringskonferencen 1996 - Det Økonomiske og Sociale Udvalgs rolle« (96/C 39/15)

Det Økonomiske og Sociale Udvalg besluttede den 23. november 1995 under henvisning til forretningsordenens artikel 23, stk. 3, på at afgive udtalelse om »Regeringskonferencen 1996 - Det Økonomiske og Sociale Udvalgs rolle«.

Det forberedende arbejde henvistes til præsidiets ad hoc-gruppe »Regeringskonferencen 1996 - ØSU's rolle«, som udpegede Giacomina Cassina til ordfører.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 330. plenarforsamling af 22.-23. november 1995, mødet den 23. november 1995, med et stort flertal af stemmer for og 2 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

I. INDLEDNING

Efter unionstraktatens ikrafttræden har Det Økonomiske og Sociale Udvalg indledt en bred debat om sin konsultative funktion og om, hvorledes det bedst kan fremme og styrke sin rolle som bindeled mellem integrationsprocessen og organisationerne.

Efterfølgende vedtog ØSU's præsidium i april 1995 et dokument om ØSU's rolle.

Præsidiets ad hoc-gruppe, der havde forberedt nærværende udtalelse på baggrund af en bred debat, bestod af:

Formand: Carlos Ferrer (formand for ØSU)

Ordfører: Giacomina Cassina

Medordførere: Manuel Cavaleiro Brandão (formand for Arbejdsgivergruppen)

Tom Jenkins (formand for Arbejdstagergruppen)

Beatrice Rangoni Machiavelli (formand for Gruppen Andre Interesser)

Medlemmer: André Laur (næstformand i ØSU)

Klaus Boisserée (medlem af Gruppen Andre Interesser)

Bent Nielsen (næstformand i ØSU)

Jean Pardon (formand for Sektionen for Økonomiske, Finansielle og Monetære Spørgsmål).

ØSU vil fortsætte sine overvejelser over sine aktuelle og fremtidige opgaver med det formål at tilpasse og befæste sin repræsentativitet. Dermed vil det tage de store udfordringer op, som det europæiske samfund står over for, især skabelse af arbejdspladser og styrkelse af konkurrenceevnen med henblik på at fremme den europæiske velfærdsmodel og en ændret indretning af samfundet ved fuldt ud at inddrage organisationslivet i det europæiske samarbejde.

II. FORSLAG TIL ÆNDRINGER I TRAKTATEN OM OPRETTELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

1. ØSU har gennem sin rådgivende funktion og navnlig gennem sin initiativret ofte øvet indflydelse på Kommissionens forslag eller ligefrem opfordret Kommissionen til at fremsætte forslag for at tage hensyn til de nye behov i det europæiske samfund. For bedre at forberede den såkaldte »prælegislative« fase hører Kommissionen i stigende grad arbejdsmarkedets parter og myndighederne samt tillige specifikke interesseorganisationer og individuelle borgere. ØSU vil derfor gerne bistå Kommissionen med at tilrettelægge høringer forud for forslagenes fremlæggelse.

ØSU ønsker at bidrage til at gøre den rådgivende fase forud for lovgivningsprocessen mere transparent og at befæste sin specifikke rådgivende opgave. ØSU foreslår derfor, at der efter artikel 198, stk. 1, tilføjes følgende afsnit:

»Kommissionen bør høre ØSU, før den træffer beslutning om emner, som berører de interesser, der er repræsenteret i ØSU.«

2. Som led i en styrkelse af demokratiet og i lyset af den nye rollefordeling mellem institutionerne mener ØSU, at en eventuel øget anvendelse af proceduren om fælles beslutningstagning vil kræve, at den rådgivende funktion også styrkes, således at der tages større hensyn til borgernes forventninger. ØSU er rede til ligeledes at udøve sin rådgivende funktion over for Europa-Parlamentet.

ØSU ønsker følgelig at blive beføjet til i påkommende tilfælde at medvirke i proceduren i artikel 189 B i forbindelse med andenbehandlingen. ØSU's ordfører kunne f.eks. deltage som observatør i Forligsudvalget, når der er tale om forslag, der behandles efter denne procedure.

Følgende sætning tilføjes til artikel 189 B, stk. 4:

»ØSU deltager som observatør i Forligsudvalgets arbejde.«

3. Som repræsentant for de erhvervs- og samfundsinteresser, som direkte berøres af gennemførelsen af ØMU, følger ØSU nøje denne komplicerede proces, især via rapporter og initiativudtalelser om selve ØMU, men først og fremmest om de socioøkonomiske følger for det europæiske samfund.

ØSU ønsker at få anerkendt en ret til at blive underrettet inden for rammerne af medlemsstaternes multilaterale overvågningsprocedure, således at dets rådgivende arbejde bliver mere effektivt.

I artikel 103, stk. 2, sidste afsnit, indføjes efter »underretter Europa-Parlamentet« »og Det Økonomiske og Sociale Udvalg«. I artikel 103, stk. 4, andet afsnit, tilføjes efter »Europa-Parlamentet« »og Det Økonomiske og Sociale Udvalg«.

4. ØSU er stærkt engageret i at fremme Borgernes Europa og kræver en gennemskuelig juridisk ramme som grundlag samt konkrete foranstaltninger til realiseringen heraf.

ØSU kræver derfor, at der i artikel 8 A, stk. 2, efter »Europa-Parlamentet« indføjes »og udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg«. Ligeledes bør der i artikel 8 B, stk. 1, efter »Europa-Parlamentet« tilføjes »og Det Økonomiske og Sociale Udvalg« og i artikel 8 E, stk. 2, efter »Europa-Parlamentet« bør der tilføjes »og Det Økonomiske og Sociale Udvalg«.

5. ØSU har altid i sine udtalelser taget hensyn til integrationsprocessens kulturelle dimension. Kulturens indvirkning på EU's andre politikker (og omvendt) er helt naturligt et anliggende for ØSU.

ØSU ønsker derfor at blive hørt om EU's kulturpolitik.

I artikel 128, stk. 5, første led, tilføjes der efter »høring« »Det Økonomiske og Sociale Udvalg og«.

6. Rollen som observationscenter for det indre marked, som blev støttet af Europa-Parlamentet, bør udgøre en fast del af ØSU's institutionelle opgaver.

Sidst i artikel 197 tilføjes følgende afsnit:

»Der oprettes et observationscenter, der skal analysere, vurdere og aflægge beretning om det indre markeds funktionsmåde og fremtidige udvikling.«

7. ØSU har udviklet betydningsfulde kontakter med sine naturlige samtalepartnere i tredjelande. Det har ved flere lejligheder indledt samtaler med arbejdsmarkedets parter, også inden Kommissionen havde taget initiativ dertil, og altid med positive resultater for dialogen og samarbejdet i bredere forstand mellem EU og de pågældende lande.

ØSU ser gerne, at denne betydningsfulde funktion institutionaliseres i alle associeringsaftaler. ØSU ønsker ligeledes at blive hørt i forbindelse med alle ansøgninger om tiltrædelse.

I artikel O, stk. 1, tilføjes der efter »Kommissionen« »og Det Økonomiske og Sociale Udvalg«.

8. Rådet hører Europa-Parlamentet om politikken inden for samarbejdet om retlige og indre anliggender. ØSU slår til lyd for, at Europa-Parlamentets beføjelser udvides på dette område, også selv om der ikke er tale om en EF-politik. Størsteparten af denne politik har betydelige konsekvenser for borgerne, det europæiske samfund og dets organisationer, og ØSU er således direkte berørt.

ØSU ønsker i denne forbindelse at blive informeret for at kunne reagere via initiativretten på et solidere grundlag og med den størst mulige gennemsigtighed i forbindelserne med Rådet og Kommissionen.

Artikel K 6 bør ændres ved i stk. 1 efter »Europa-Parlamentet« at indføje følgende ord »og Det Økonomiske og Sociale Udvalg«.

9. Med henvisning til nærhedsprincippet bør en beslutning om at udvide Den Europæiske Unions aktionsbeføjelser efter ØSU's opfattelse træffes under inddragelse af borgerne og organisationerne.

Såfremt artikel 235 opretholdes, bør samarbejdsproceduren anvendes, og den bør indebære obligatorisk høring af ØSU.

10. Ved at differentiere sin rådgivende funktion har ØSU forstået at efterkomme det krav om øget repræsentativitet, som integrationsprocessen og det europæiske samfunds forskelligartethed har ført med sig. Dette bør afspejles i traktaten.

ØSU foreslår derfor følgende ændringer i artikel 193-198:

10.1. Ændring af artikel 194, stk. 2: Varigheden af ØSU-medlemmernes mandat må bringes på linje med Europa-Parlamentarikernes og kommissionsmedlemmernes mandat på 5 år.

10.2. Artikel 194, stk. 4, udgår.

10.3. Rådets eller Kommissionens indkaldelse af ØSU i henhold til artikel 196, stk. 3, fjernes; dvs. efter »formanden« i stk. 3 udgår resten af artiklen.

10.4. Artikel 197, stk. 2, udgår. Udviklingen i integrationsprocessen og i ØSU, der har fået ret til selv at fastsætte sin forretningsorden, gør listen i dette stykke ufuldstændig og forældet.

10.5. Ændring af artikel 198, stk. 3. For at sikre, at der tages hensyn til udtalelserne, tilføjes følgende sætning: »Institutioner bistået af Det Økonomiske og Sociale Udvalg underretter Udvalget om, i hvilket omfang de har taget hensyn til udtalelsen.« En sådan tilbagemelding kunne f.eks. offentliggøres i EF-Tidende.

11. Omtalen i artikel 193 af, hvilke grupper inden for det økonomiske og sociale liv der skal være repræsenteret, er ikke tilfredsstillende. Der er tale om en tekst, som ikke har været ændret, siden ØSU blev oprettet. Opregningen af erhvervskategorier m.v. bør ajourføres for at tage hensyn til de væsentlige ændringer, der er sket i erhvervs- og beskæftigelsesmønsteret i de seneste fyrre år, samt ændringer, som sker i øjeblikket, bl.a. som følge af den informationstekniske revolution.

12. Gennem de tidligere traktatændringer har ØSU fået flere beføjelser og større selvstændighed. Dette har været muligt, fordi ØSU altid har anstillet overvejelser over sin rolle, sine erfaringer og sine fremtidsudsigter og har evnet at tilpasse sit arbejde til de komplekse krav, som integrationsprocessen stiller til den rådgivende funktion. Men det har også været af betydning, at ØSU ikke har begrænset sig til traktatens mandat i snæver forstand, men har engageret sig i erhvervslivets og samfundets interesser, der er præget af hurtig udvikling.

ØSU påberåber sig derfor en status som »de facto« rådgivende institution og kræver denne status som institution anerkendt »de jure« af regeringskonferencen i 1996 med alle deraf følgende konsekvenser, især retten til at indbringe klager for Domstolen i henhold til artikel 175, stk. 1. ØSU foreslår i den forbindelse følgende ændringer:

12.1. I artikel 4, stk. 1, tilføjes »et ØKONOMISK OG SOCIALT UDVALG« efter »en REVISIONSRET«.

12.2. Artikel 4.2 udgår.

12.3. Sidste afsnit i artikel 193 affattes således: »Det Økonomiske og Sociale Udvalg har rådgivende funktion og bistår de lovgivende institutioner i de i denne traktat nævnte tilfælde.«

III.

FORSLAGENE INDSAT I DERES TRAKTATMÆSSIGE KONTEKST

NB: Traktatens artikler er anført i den rækkefølge, hvori de forekommer i udtalelsen.

>TABELPOSITION>

Bruxelles, den 23. november 1995.

Carlos FERRER

Formand for

Det Økonomiske og Sociale Udvalg

Top