Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51995AC1307

    UDTALELSE FRA DET OEKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG om udkast til Kommissionens direktiv om ændring af direktiv 90/388/EØF for så vidt angår mobil- og personkommunikation

    EFT C 39 af 12.2.1996, p. 47–51 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51995AC1307

    UDTALELSE FRA DET OEKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG om udkast til Kommissionens direktiv om ændring af direktiv 90/388/EØF for så vidt angår mobil- og personkommunikation

    EF-Tidende nr. C 039 af 12/02/1996 s. 0047


    Udtalelse om udkast til Kommissionens direktiv om ændring af direktiv 90/388/EØF for så vidt angår mobil- og personkommunikation (96/C 39/10)

    Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber besluttede den 3. august 1995 under henvisning til EF-traktatens artikel 198 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om udkast til Kommissionens direktiv om ændring af direktiv 90/388/EØF for så vidt angår mobil- og personkommunikation.

    Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Transport og Kommunikation, som nedsatte en studiegruppe og udpegede Michael Mobbs til ordfører.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg udpegede på sin 330. plenarforsamling af 22.-23. november 1995, mødet den 22. november 1995, Michael Mobbs til hovedordfører og vedtog følgende udtalelse med et stort flertal af stemmer for og 1 stemme hverken for eller imod.

    1. Indledning

    1.1. Kommissionens direktiv 90/388/EØF af 28. juni 1990 fjernede restriktionerne på leveringen af tillægsteletjenester, datatransmission og privat taletelefoni. Direktivet er blevet betegnet som en hjørnesten i EU's bestræbelser på at liberalisere det europæiske telekommunikationsmarked.

    1.2. Rådets resolution 93/C 213/01 af 22. juli 1993 om yderligere udvikling på telekommunikationsmarkedet danner den grundlæggende ramme for udviklingen af EU-lovgivningen på dette område. Den 1. januar 1998 er fastlagt som dato for fuld liberalisering (med yderligere overgangsperioder for visse medlemsstater). Resolutionen fastslår desuden, at »der er behov for, at de nuværende lovgivningsmæssige rammer, herunder direktiv 90/388/EØF, udfyldes hurtigt og effektivt«.

    1.3. Den 27. april 1994 offentliggjorde Kommissionen »Udvikling af et personkommunikationsmiljø: Grønbog om en fælles strategi for mobil- og personkommunikation i Den Europæiske Union« (KOM(94) 145).

    1.4. ØSU blev hørt og afgav sin udtalelse i september 1994 (). Udtalelsens hovedpunkter var følgende:

    1.4.1. ØSU hilste grønbogen velkommen (3.1).

    1.4.2. ØSU støttede grønbogen, selv om den indebar betydelige ændringer i visse medlemsstater (3.3).

    1.4.3. Mobilkommunikation er et højvækstområde, som hele den europæiske økonomi skulle kunne drage fordel af (3.6).

    1.4.4. Det er nødvendigt at adskille operationelle funktioner og myndighedsfunktioner. Effektivt fungerende nationale tilsynsmyndigheder skal sørge for overholdelse af alle relevante love og forskrifter (3.6.1).

    1.4.5. Licensprocedurer, licensvilkår og -betingelser skal være gennemskuelige og ikke-diskriminerende (4.2).

    1.4.6. En adfærdskodeks for tjenesteleverandører bør tilpasses national sædvane og praksis (4.3).

    1.4.7. Det er meget vigtigt, at sammenkobling lettes (4.4). (NB: Dette behandles nu i et nyt direktivforslag fra Kommissionen (KOM(95) 379). ØSU er i færd med at udarbejde en udtalelse herom).

    1.4.8. Nye operatører må have mulighed for at etablere egne infrastrukturer (4.5).

    1.4.9. Behovet for fair konkurrence skulle have været behandlet mere indgående for at undgå faren og sandsynligheden for krydssubsidiering (4.9.1).

    1.4.10. Der blev udtrykt skepsis over for Kommissionens forventninger vedrørende adgangen til tredjelandes markeder (4.9.5.1).

    1.4.11. Rådet og Kommissionen bør prioritere uddannelse og videreuddannelse højt (4.11.2).

    2. Kommissionens udkast

    2.1. Kommissionens udkast (SEK(95) 1382 endelig udg.) er en opfølgning af dens rapport (KOM(95) 158) om høringsprocessen vedrørende mobil- og personkommunikation (se punkt 1.3).

    2.1.1. Kommissionen konstaterede, at der på mange områder herskede enighed, skønt der stadig var en række uløste problemer.

    2.1.2. Mange medlemsstater har allerede gjort betydelige fremskridt med hensyn til at fjerne monopoler på levering af mobilkommunikationstjenester.

    2.2. Kommissionen agter at ændre Kommissionens direktiv 90/388/EØF, som allerede er ændret ved Kommissionens direktiv 94/46/EØF () for så vidt angår satellitkommunikation, ved at udvide direktivets anvendelsesområde til at omfatte mobil- og personkommunikationstjenester.

    2.3. Kommissionen begrunder sit tiltag i direktivudkastets 19 betragtninger.

    2.4. Kommissionen anerkender, at mange medlemsstater har åbnet deres markeder for leverandører af mobiltelefonitjenester, men mener, at der stadig findes uacceptable restriktioner, og anser det for nødvendigt, at der straks iværksættes foranstaltninger i henhold til traktatens artikel 90, stk. 3, for at sikre fuld liberalisering af denne sektor inden den 1. januar 1996. Denne dato er foreslået i Kommissionens meddelelse om høringen vedrørende grønbogen om mobil- og personkommunikation (KOM(94) 492 endelig udg.).

    2.5. Kommissionens udkast supplerer følgende direktivforslag:

    - Gennemførelse af uindskrænket konkurrence på telekommunikationsmarkederne (Kommissionens udkast til artikel 90-direktiv K(95) 1843) ().

    - Samtrafik på teleområdet med hensyn til sikring af det almene tjenesteudbud og interoperabiliteten ved anvendelse af ONP-principperne (Kommissionens forslag til direktiv KOM(95) 379) ().

    2.6. Kommissionen kan ikke acceptere følgende restriktioner:

    2.6.1. Hvor der er forbud mod at benytte anden infrastruktur end den, teleselskabet stiller til rådighed.

    2.6.2. Hvor der stadig ikke er tildelt licenser til DCS 1800-mobiltelefoni.

    2.6.3. Hvor det nationale teleselskab indrømmes eneret til levering af bestemte mobilkommunikationstjenester.

    2.6.4. Hvor der uden gyldig grund opretholdes restriktioner på tildeling af licenser til at benytte bestemte frekvenser, herunder i forbindelse med DECT (digital europæisk trådløs telekommunikation).

    2.6.5. Hvor der er tildelt licenser til konkurrerende mobilnetoperatører, men tildelingen har været på mere fordelagtige vilkår for nogle end for andre.

    2.6.6. Hvor eksklusive rettigheder tildeles virksomheder, der i forvejen har en dominerende stilling, hvilket generelt har været tilfældet.

    2.6.7. Hvor det pålægges mobilnetoperatører at foretage sammenkobling med andre mobilnetoperatører via de nationale teleselskabers faste net.

    2.7. Kommissionen mener, at ovenstående forhold udgør en begrænsning af den frie handel, og at restriktionerne må afskaffes (idet længere frister gælder for bestemte medlemsstater med mindre udviklede organisationer).

    2.8. Det foreslåede direktiv, der skal træde i kraft den 1. januar 1996, tjener følgende formål:

    2.8.1. Mobilnetoperatører skal have mulighed for at etablere egne infrastrukturer ud over dem, der stilles til rådighed af tredjeparter eller ved deling.

    2.8.2. Eksklusive og særlige rettigheder inden for mobilkommunikation skal afskaffes.

    2.8.3. Hvor digitaltjenesterne GSM, DCS 1800 og DECT endnu ikke er lanceret, skal der oprettes licensprocedurer med dette for øje.

    2.8.4. Restriktioner på direkte sammenkobling af mobilnet skal afskaffes, og sammenkobling med det offentlige telenet skal tillades.

    2.8.5. Procedurerne for licenstildeling skal bygge på åbne, ikke-diskriminerende og gennemsigtige kriterier, og antallet af de licenser, der tildeles, må kun begrænses ud fra hensynet til væsentlige krav, som f.eks. en effektiv anvendelse af frekvenser, hvor dette er begrundet ud fra proportionalitetsprincippet.

    3. Generelle bemærkninger

    3.1. Kommissionens direktivudkast er et led i en samlet strategi, som går ud på at opnå fuld liberalisering af telekommunikationstjenesterne inden den 1. januar 1998. Dette kan kun lade sig gøre, hvis der i god tid forinden er oprettet en passende lovgivningsramme.

    3.2. Fuld liberalisering af mobil- og personkommunikationstjenesterne hører til de vigtige mål, der endnu ikke er opnået. Næsten alle medlemsstater tillader brugen af mobiltelefoner, men efter Kommissionens mening er der ikke indført tilstrækkelig konkurrence på området.

    3.3. ØSU hilser Kommissionens udkast velkommen. Det er imidlertid tvivlsomt, om direktivet kan gennemføres i alle medlemsstater inden den 1. januar 1996. Det vil derfor måske være nødvendigt at indrømme yderligere overgangsperioder som nævnt ovenfor punkt 1.2.

    3.4.1. En række medlemsstater har allerede gjort Kommissionen opmærksom på, at gennemførelse inden den 1. januar 1996 vil være vanskelig. 1. januar 1998 har også været foreslået. Denne frist foretrækkes, ikke mindst fordi konkurrencen inden for mobilkommunikation dermed kunne indføres samtidig med den fulde liberalisering af taletelefoni og infrastruktur. Det fremføres, at man med den senere frist ikke kun vil kunne få den nødvendige lovgivning gennemført, men også vil kunne frigøre frekvensbånd som f.eks. 900 Mhz til GSM fra andre tjenester såsom TAC (Total Access Communication Systems).

    3.4.2. Herudover er der behov for at sætte fastnetoperatører i stand til at organisere deres aktiviteter på en sådan måde, at de gennem en omstrukturering af deres takster kan undgå at blive udsat for unfair behandling af nye operatører, som »skummer fløden«, dvs. tager de indbringende kunder uden at skulle opfylde de samme forpligtelser som fastnetoperatørerne.

    3.4.3. Nogle medlemsstater mener, at de har brug for tid til enten at indføre et system, der fuldt ud overholder bestemmelserne, eller til at forhandle med tredjelande om frigørelse af frekvensbånd for at hindre skadelig interferens inden for de tjenestetyper, som er dækket af dette direktivforslag.

    3.4.4. ØSU noterer sig indholdet af udkastets artikel 4 (ikrafttrædelses- og undtagelsesbestemmelser) og understreger behovet for, at konkurrencen på telekommunikationsmarkedet indføres på en hensigtsmæssig måde, som også tager hensyn til de sociale følger af udviklingen. ØSU mener imidlertid, at ikrafttrædelsesdatoen fortsat bør være den 1. januar 1996, og at artikel 4 bør anvendes på de medlemsstater, som har vanskeligt ved at overholde denne dato.

    3.5.1. Da mange beslægtede kommissionsinitiativer i opløbet til den fulde liberalisering iværksættes i henhold til et eksisterende artikel 90-direktiv, vil Kommissionens aktuelle udkast uvægerligt følge de samme principper. Kommissionens overordnede tidsramme, som Rådet har fastsat, levner ikke Kommissionen mange andre muligheder.

    3.5.2. Kommissionen har ret til at bringe artikel 90 i anvendelse for at sikre en passende balance mellem liberaliserings- og harmoniseringsforanstaltninger som led i reguleringspolitikken på telekommunikationsområdet (politisk aftale af 1989).

    3.5.3. Eftersom Kommissionen ikke har høringspligt i forbindelse med anvendelsen af artikel 90, er ØSU ofte utilfreds, når der fremsættes forslag om artikel 90-direktiver. I dette tilfælde glæder ØSU sig over at være blevet hørt officielt.

    3.6. Mobilkommunikationssektoren oplever en vækstrate på gennemsnitligt 60% (ifølge Kommissionens oplysninger). Kommissionens undersøgelser forudsiger, at der vil være 38 millioner brugere af celleopbygget mobilkommunikationsudstyr i Europa i år 2000 og 80 millioner i år 2010. Hertil kommer de øgede eksportmuligheder for et produkt, hvor EU allerede er førende på markedet.

    3.7. Nye mobiltjenester, herunder fremstilling og oprettelse af infrastrukturer, skaber mange nye arbejdspladser i medlemsstaterne. Dette skulle bidrage til at afbøde virkningerne af jobtab, som skyldes den uundgåelige indførelse af ny fastnetteknologi. ØSU's bemærkning i sin tidligere udtalelse (se punkt 1.4.11 ovenfor) vedrørende betydningen af at undersøge de økonomiske virkninger for beskæftigelsen er der stadig ikke taget hensyn til - desværre.

    3.8. Den hidtidige udvikling tyder på, at man er i færd med at opnå og vil opnå en udvidelse af mobilkommunikationsmarkedet uden at påføre fastnettjenesterne noget betydeligt økonomisk tab, idet brugen af deres net og dermed indtægterne øges.

    4. Særlige bemærkninger

    4.1. Direktivudkastets betragtninger indeholder en lang litani over nogle eller alle medlemsstaters manglende åbning af deres telekommunikationsmarkeder og forklarer til en vis grad, hvorfor Kommissionen handler nu.

    4.2. ØSU mener, at reguleringer bør være »teknologineutrale«, således at markedet får mulighed for at bestemme, hvilken teknologi der bør bruges for at optimere konkurrenceevnen og den service, der tilbydes brugerne. Kommissionen bør ikke udvælge en bestemt teknologi såsom DECT.

    4.3. Særlige bemærkninger til direktivudkastets artikel 1

    4.3.1.

    Definitioner (Artikel 1)

    Den foreslåede ændring af definitionen på »væsentlige krav« er for så vidt hensigtsmæssig, men bør udvides således, at medlemsstater kan nægte at tildele en dominerende virksomhed licens til mobil- eller personkommunikation, hvis dette ville hindre indførelse og opretholdelse af konkurrence og dermed stride imod EU's konkurrenceregler.

    4.3.2.

    Licenstildeling (Artikel 3 A)

    4.3.2.1. Artikel 3 A (i) omhandler dels væsentlige krav og dels handelsbestemmelser (som defineret i artikel 3). For at sikre effektiv konkurrence i tilrådighedsstillelsen af infrastrukturer og tjenester, bør disse vilkår udvides til at omfatte:

    - regnskabsmæssig adskillelse af operatørernes aktiviteter, navnlig hvis den pågældende operatør ejer netinfrastrukturen, er fastnetoperatør, detailforhandler af sendetid eller leverandør af registertjenester og andre tjenester,

    - mobiloperatørers adgang til enhver fastnetoperatørs net på vilkår, som er mindst lige så gunstige som de, der indrømmes fastnetoperatørens egne mobiloperatører,

    - det samme gælder salget af sendetid til en leverandør af kommunikationstjenester,

    - forbud mod illoyal konkurrence i form af krydssubsidier, modkøbsaftaler eller ethvert andet forhold, som vil kunne begrænse konkurrencen.

    4.3.2.2. Med hensyn til sidste stykke i artikel 3 A bør det præciseres, at henvisningen til telekommunikationsorganisationer bør omfatte datterselskaber samt søsterselskaber og associerede virksomheder.

    4.3.2.3. Det fremgår ikke tydeligt, hvad meningen er med sidste punktum, og om det udgør en forpligtelse for alle medlemsstater. Dette bør præciseres nærmere.

    4.3.2.4. Licensafgifter bør fastlægges på en ikke-diskriminerende måde, og en etableret operatør bør betale mindst lige så meget som en virksomhed, der lige er kommet ind på markedet, navnlig hvis den etablerede operatør er associeret med en operatør, som har en dominerende stilling.

    4.3.3.

    Adgang til frekvenser (Artikel 3 B)

    Den frekvensudpegning, der kræves revideret, bør foretages af medlemsstaten.

    4.3.4.

    Adgang til infrastrukturer (Artikel 3 C)

    Nogle operatører kan vælge ikke at etablere deres egen infrastruktur. For at undgå diskussion, bør dette gøres klart.

    4.3.5.

    Sammenkobling (Artikel 3 D)

    Denne artikel er vigtig og bør ses i sammenhæng med Kommissionens løbende arbejde med sammenkobling (se punkt 2.5 ovenfor).

    4.3.5.1. Andet punktum i stk. 1 kunne formuleres bedre:

    »Operatører af mobilkommunikationssystemer bestemt til brug i offentligheden skal have ret til at blive tilkoblet det offentlige telenet i den medlemsstat, hvor licensen er tildelt.«

    4.3.5.2. I sidste punktum i stk. 1 bør der henvises til et »tilstrækkeligt« snarere end et mindste antal punkter. Det er vanskeligt på forhånd at afgøre, hvad der for de forskellige typer sammenkobling ville udgøre et minimum. Det afgørende er, at der er et »tilstrækkeligt« antal til rådighed, så tjenesten kan blive åbnet.

    4.4. Særlige bemærkninger til direktivudkastets artikel 2

    Af ovennævnte årsager (punkt 4.1) synes Kommissionen her at træffe beslutninger, der bør overlades til markedet selv. ØSU bakker op om direktivforslagets artikel 2, som det betragter som en nødvendig følge af det princip, der fastslås i artikel 3 A iii: »Licensbetingelserne må ikke omfatte nogen ubegrundede tekniske restriktioner«. Nye licenser bør tildeles efter en åben og gennemsigtig procedure til alle, der søger derom, uden at udelukke muligheden for, at allerede udstedte GSM-licenser kan udvides til at omfatte DCS-teknologier med det formål at anvende den bedste teknologi, der står til rådighed, hvilket også er i forbrugernes interesse.

    4.5. Særlige bemærkninger til direktivudkastets artikel 4

    Gennemførelsesdatoen den 1. januar 1996 er allerede kommenteret (punkt 3.4.1). ØSU konstaterer imidlertid, at medlemsstater med mindre udviklede eller meget små net i henhold til forslagets artikel 4, stk. 2, kan indrømmes længere perioder til etablering af infrastrukturer. Dette skulle løse de problemer, der er nævnt ovenfor i punkt 3.4.1-3.4.4.

    4.6. Sundhed, sikkerhed og miljø

    ØSU konstaterer med tilfredshed, at Kommissionen (efter offentliggørelsen af dette forslag) har iværksat en særlig undersøgelse af virkningerne af radiobølgestråling på brugere af mobiltelefoner. ØSU udtrykte i sin udtalelse fra september 1994 (CES 1007/94) bekymring vedrørende dette aspekt af Kommissionens oprindelige grønbog (KOM(94) 145 endelig udg.). ØSU glæder sig over, at dette spørgsmål nu tages op.

    Bruxelles, den 22. november 1995.

    Carlos FERRER

    Formand for

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg

    () EFT nr. C 393 af 31. 12. 1994, s. 64.

    () EFT nr. L 268 af 19. 10. 1994, s. 15.

    () ØSU's udtalelse herom er under udarbejdelse.

    Top