This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Public-private partnership for hydrogen and fuel cells
Offentligt-privat partnerskab for brint og brændselsceller
Offentligt-privat partnerskab for brint og brændselsceller
This summary has been archived and will not be updated. See 'Offentlig-private partnerskaber under Horisont Europa' for an updated information about the subject.
Offentligt-privat partnerskab for brint og brændselsceller
Fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2 (BCB2) gennemfører et offentligt-privat partnerskab (OPP), der involverer Europa-Kommissionen, brændselscelle- og brintindustrien (repræsenteret af industrigruppen NEW) og forskningssamfundet (repræsenteret af forskningsgruppen N.ERGHY). Formålet med fællesforetagendet er at fremskynde udviklingen og anvendelsen af brændselsceller og brintteknologier.
DOKUMENT
Rådets forordning (EU) nr. 559/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2.
RESUMÉ
Fællesforetagendet BCB2 søger at udbrede fordelene ved brændselsceller, effektiv konverteringsteknologi (der f.eks. omdanner en brændselskilde til energi), brint og en ren energivektor for at bidrage til at håndtere de energimæssige udfordringer, som Europa står overfor. Brændselsceller og brint kan tilbyde en række fordele, såsom at:
— |
give mulighed for, at vedvarende energiteknologi anvendes til transport
|
— |
lette fordelingen af elproduktion (f.eks. i et lille omfang) og
|
— |
håndtere vedvarende energikilders periodiske karakter, såsom vindkraft.
|
Udnyttelse af brugen af disse teknologier skal hjælpe med at bekæmpe CO2-emissioner, reducere afhængigheden af primært importerede kulbrinter og bidrage til vækst og beskæftigelse.
Efter en succesfuld første generation, hvor nogle tidlige anvendelsesmuligheder blev markedsført, søger fællesforetagendet BCB2 at fremskynde den erhvervsmæssige anvendelse af brintbaserede energi- og transportløsninger over hele Europa. Fællesforetagendet BCB2 oprettes for en periode frem til den 31. december 2024.
Denne fase omfatter forbedring af resultaterneteknologiens modenhed og reduktion af omkostningerne ved produkterteknologiens modenhed samt i stor målestok påvisning afteknologiens modenhed til transport (biler, busser og infrastruktur til påfyldning) samt energi (brintproduktion og -distribution, lagring af energi og stationær elproduktion).
Forvaltning
Fællesforetagendet BCB2 er en juridisk enhed, der er oprettet i overensstemmelse med artikel 187 v i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (der giver mulighed for offentlig-private partnerskaber på EU-plan inden for industriel forskning). Fællesforetagendet fastlægger sin egen strategiske forskningsagenda og finansierer projekter, der udvælges på baggrund af indkaldelser af forslag offentliggjort på webstedet for fællesforetagendet BCB2. Fællesforetagendet anvender Horisont 2020-reglerne for deltagelse.
Fællesforetagendet ledes af en administrerende direktør, der støttes af medarbejderne i programkontoret. Fællesforetagendet har en bestyrelse, der består af industrien og repræsentanter fra Europa Kommissionen. Den har det overordnede ansvar for fællesforetagendets operationer og overser gennemførelsen af aktiviteterne. Den rådgives af et videnskabeligt udvalg om videnskabelige prioriteter. Der er også en gruppe af repræsentanter for staterne, der repræsenterer de involverede lande, og et interessentforum. Beslutninger træffes i henhold til afstemningsreglerne, der fastsættes af fællesforetagendet.
Artikel 209 i EU’s finansforordning (forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012) indeholder nye lettere regler, der er tilpasset EU’s OPP-organer.
Budget
EU’s (inklusiv EFTA’s) finansielle bidrag til fællesforetagendet BCB2 til dækning af administrative omkostninger og driftsomkostninger er på op til 665 mio. EUR, der modsvares af lignende beløb fra deltagerne. Fællesforetagendet søger også at udvikle synergier med de Europæiske Struktur- og Investeringsfonde (ESI-fonde).
REFERENCER
Dokument |
Ikrafttrædelsesdato |
Gennemførelsesdato i medlemsstaterne |
Den Europæiske Unions Tidende |
27.6.2014 |
- |
TILHØRENDE DOKUMENTER
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 - rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (Den Europæiske Unions Tidende L 347 af 20.12.2013, s. 104-173).
Seneste ajourføring: 10.08.2014