Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bilaterale rammeaftaler for samarbejde med Mercosur-landene

Bilaterale rammeaftaler for samarbejde med Mercosur-landene

 

RESUMÉ AF:

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Føderative Republik Brasilien

Afgørelse 95/445/EF — indgåelse af rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Føderative Republik Brasilien

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Republikken Paraguay

Afgørelse 92/509/EØF — indgåelse af rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Republikken Paraguay

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Østlige Republik Uruguay

Afgørelse 92/205/EØF — indgåelse af rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Østlige Republik Uruguay

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Argentinske Republik

Afgørelse 90/530/EØF — indgåelse af rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Argentinske Republik

HVAD ER FORMÅLET MED AFTALERNE OG AFGØRELSERNE?

  • Aftalerne danner grundlag for det bilaterale samarbejde mellem Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay og EU.
  • Afgørelserne indgår aftalerne på vegne af EU.

HOVEDPUNKTER

  • Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay er de fire stiftende medlemmer af Mercosur — Det Sydamerikanske Fællesmarked.
  • De grundlæggende principper i aftalerne omfatter:
    • respekt for demokrati og menneskerettigheder og
    • styrkelse af regional integration.
  • I alle fire aftaler indrømmer parterne hinanden mestbegunstigelsesbehandling*.
  • Aftalerne omfatter de samme samarbejdsområder, men er tilpasset det enkelte lands behov. Samarbejdsområder omfatter:
    • samhandel — at udvikle og diversificere samhandelen og undersøge metoder til at fjerne handelshindringer og udveksle oplysninger
    • økonomiske forhold — at styrke de økonomiske forbindelser, udvide samhandelen, forbedre levestandarden, fremme investeringer osv.
    • landbrug — fokus på udvikling af samhandel og sundhedsforhold
    • regional integration — herunder miljømæssigt samarbejde på regionalt niveau, udvikling af mellemregional samhandel, styrkelse af de regionale institutioner, støtte til udvikling af fælles politikker og aktiviteter og regional kommunikation
    • miljø — løse problemer i forbindelse med vand-, jord og luftforurening, erosion, ørkendannelse, afskovning, rovdrift på naturressourcer og beskyttelse af økosystemer
    • videnskab og teknologi
    • udvikling — navnlig social udvikling og udvikling af landdistrikter.
  • Aftalen med Brasilien fastsætter de bredest mulige rammer for samarbejde, som omfatter informationsteknologi, telekommunikation og rumfartsteknik, transport, energi, minedrift, skovbrug og landbrugsdistrikter, fiskeri, teknologisk udvikling og intellektuel ejendomsret.
  • Et fælles samarbejdsudvalg, der består af repræsentanter fra begge parter, skal sikre, at aftalerne fungerer korrekt og komme med anbefalinger.
  • Aftalerne blev indgået for en indledende periode på fem år og fornys stiltiende derefter.
  • Aftalerne omfatter alle en klausul om fremtidig udvikling, der giver parterne mulighed for at udvide indholdet af aftalerne.

IKRAFTTRÆDELSESDATO

  • Aftalen med Brasilien trådte i kraft den 1. november 1995.
  • Aftalen med Paraguay trådte i kraft den 1. november 1992.
  • Aftalen med Uruguay trådte i kraft den 1. november 1994.
  • Aftalen med Argentina trådte i kraft den 1. august 1991.

BAGGRUND

  • I tillæg til de bilaterale aftaler styrkes forbindelserne mellem EU og Mercosur-landene yderligere ved en mellemregional rammeaftale om samarbejde (IFCA).
  • Ud over at fokusere på eksisterende forbindelser har IFCA også til formål at danne grundlag for en mellemregional associeringsaftale.
  • En politisk aftale om en associeringsaftale mellem de to parter blev indgået i juni 2019.

For flere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Mestbegunstigelsesbehandling: en klausul om mestbegunstigelsesbehandling indebærer, at enhver indrømmelse, privilegium eller immunitet, som et land tildeler et andet land under en handelsaftale, også skal tildeles de andre lande i hver aftale med denne klausul. En sådan klausul gælder normalt for medlemmer af Verdenshandelsorganisationen WTO, der skal give alle andre WTO-medlemslande samme fortrinsbehandling vedrørende de forhold, der er omfattet af de relevante aftaler.

HOVEDDOKUMENTER

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Føderative Republik Brasilien (EFT L 262 af 1.11.1995, s. 54-65).

Rådets afgørelse 2005/445/EF af 30. oktober 1995 om indgåelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Føderative Republik Brasilien (EFT L 262 af 1.11.1995, s. 53).

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Republikken Paraguay (EFT L 313 af 30.10.1992, s. 72-81).

Rådets afgørelse 92/509/EØF af 19. oktober 1992 om indgåelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Republikken Paraguay (EFT L 313 af 30.10.1992, s. 71).

Rammeaftale om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Østlige Republik Uruguay (EFT L 94 af 8.4.1992, s. 2-12).

Rådets afgørelse 92/205/EØF af 16. marts 1992 om indgåelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Østlige Republik Uruguay (EFT L 94 af 8.4.1992, s. 1).

Rammeaftale mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Argentinske Republik om handelsmæssigt og økonomisk samarbejde (EFT L 295 af 26.10.1990, s. 67-73).

Rådets afgørelse 90/530/EØF af 8. oktober 1990 om indgåelse af rammeaftalen mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Argentinske Republik om handelsmæssigt og økonomisk samarbejde (EFT L 295 af 26.10.1990, s. 66).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse om ikrafttrædelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Føderative Republik Brasilien (EFT L 262, 1.11.1995, s. 66).

Meddelelse om ikrafttrædelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Republikken Paraguay og Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, undertegnet i Bruxelles den 3. februar 1992 (EFT L 313 af 30.10.1992, s. 82).

Meddelelse om ikrafttrædelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Den Østlige Republik Uruguay (EFT L 286 af 5.11.1994, s. 40).

Meddelelse om ikrafttrædelse af rammeaftalen om samarbejde mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab på den ene side og Den Argentinske Republik på den anden side (EFT L 208 af 30.7.1991, s. 73).

seneste ajourføring 06.03.2020

Top