Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ligestilling mellem kvinder og mænd

Ligestilling mellem kvinder og mænd

Princippet om ligestilling mellem mænd og kvinder med hensyn til ligeløn blev indført med Romtraktaten af 1957.

Siden er princippet om ligestilling mellem kvinder og mænd blev udvidet med en række EU-retsakter (direktiver) til også at omfatte arbejdsvilkår, social sikring, adgang til varer og tjenesteydelser, balance mellem arbejdsliv og privatliv, forældreorlov og ligebehandling på arbejdsmarkedet som selvstændig.

Princippet om ligestilling som en af EU’s grundlæggende værdier blev lagt fast i Lissabontraktaten, konkret i artikel 2 og artikel 3, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union, artikel 8, 10, 19, 153 og 157 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og artikel 21 og 23 i EU’s charter om grundlæggende rettigheder.

Ligestilling mellem kønnene har, som et af de 20 centrale principper i den europæiske søjle for sociale rettigheder, til formål at sikre:

  • retten til samme løn for arbejde af samme værdi
  • ligebehandling af og lige muligheder for kvinder og mænd på alle områder, herunder:
    • arbejdsmarkedet
    • ansættelsesvilkår og -betingelser
    • karrieremuligheder.

Europa-Kommissionen har i løbet af årene vedtaget strategier for lighed mellem mænd og kvinder. Senest ligestillingsstrategien for perioden 2020-2025, som fremlægger de politiske mål og tiltag for inden 2025 at gøre betydelige fremskridt henimod et Europa med ligestilling mellem kønnene.

SE DESUDEN

Top