Evaluering af kvaliteten af skoleundervisningen
RESUMÉ AF:
Henstilling 2001/166/EF — Europæisk samarbejde om evaluering af kvaliteten af skoleundervisningen
HVAD ER FORMÅLET MED HENSTILLINGEN?
Den har til formål at opfordre til netværk mellem myndighederne i EU-landene med det formål at udvikle praksis for og redskaber til at evaluere skoleundervisningens kvalitet.
HOVEDPUNKTER
- Selv om kvaliteten i et skolesystem ikke kan defineres i absolutte termer, er det stadig muligt at sætte mål samt at fastlægge, hvordan de kan nås.
- Målene omfatter fortsat, hvordan det kan forhindres, at unge forlader skolesystemet for tidligt, samt hvordan social udelukkelse generelt kan bekæmpes, og henstillingen skelner mellem to former for kvalitetsevalueringer:
- ekstern evaluering og
- selvevaluering.
- Henstillingen opfordrer alle aktører, der er involveret i skolesystemet (lærere, elever, forældre og eksperter), til at lade sig inddrage i processen for selvevaluering og ekstern evaluering. Den fastslår, at målet med ekstern evaluering er at yde metodologisk støtte til skolernes selvevaluering og give et objektivt syn på skolen.
- En af de vigtigste egenskaber ved det europæiske uddannelsessystem er dets mangfoldighed. Derfor er det ikke muligt at udarbejde fælles evalueringsmetoder, som kan anvendes i alle EU-landene. Alle kvalitetsevalueringer på EU-niveau skal tage højde for de sociokulturelle, historiske og politiske faktorer, som er særlige for det enkelte EU-land.
- Henstillingen understreger, at informationsudveksling udgør størsteparten af EU-merværdien. Informationsudvekslingen skal særligt fokusere på metodologisk udvikling og eksempler på god praksis, navnlig:
- anvendelse af nye teknologier
- afholdelse af konferencer, seminarer og dataindsamling
- udvikling af redskaber og offentliggørelse af resultaterne.
- Europa-Parlamentet og Rådet opfordrer Europa-Kommissionen til at:
- etablere en internetdatabase til brug ved spredning af effektive redskaber og instrumenter, som skolerne kan anvende til kvalitetsevaluering
- foretage en opgørelse over de instrumenter og strategier for evaluering af kvaliteten i undervisningen på folkeskole- og ungdomsuddannelsesniveau, som allerede anvendes i de forskellige EU-lande
- integrere de opnåede resultater i eksisterende programmer og udvikle de eksisterende netværk
- forelægge en rapport for Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget hvert tredje år
- stille forslag på grundlag af denne rapport.
Rådets konklusioner 2014
- I deres konklusioner fra maj 2014 understregede EU-landenes undervisningsministre den vigtige rolle, som kvalitetssikringsmekanismer har i forhold til at hjælpe skoler og politiske beslutningstagere med at sikre kvalitetsuddannelse. Kvalitetsuddannelse er afgørende for beskæftigelsesmulighederne, social integration og økonomisk udvikling.
- Ministrene understregede vigtigheden af, at tilgangene til kvalitetssikring baseres på principper, som er mere end en »tjekliste«, samt behovet for at udvikle en kultur, som konstant tilstræber forbedringer i undervisning og læring.
Undersøgelser
I 2015 blev to undersøgelser på området offentliggjort:
- en rapport udarbejdet af Eurydice, der ved at sammenligne tilgange, strukturer og den rolle, som skoleevalueringssystemerne spiller, undersøger, hvordan 32 europæiske lande evaluerer kvaliteten af deres skoler
- en komparativ undersøgelse udarbejdet af Europa-Kommissionen om kvalitetssikring i de europæiske skolesystemer. Undersøgelsen omfatter kvalitetssikringspolitikker, procedurer, aktiviteter og praksis inden for grundskole og ungdomsuddannelser. Den dækker, hvordan EU-aktioner på området kan tilføre værdi til aktiviteterne på nationalt niveau.
BAGGRUND
For yderligere oplysninger henvises til:
HOVEDDOKUMENT
Europa-Parlamentets og Rådets henstilling 2001/166/EF af 12. februar 2001 om europæisk samarbejde om evaluering af kvaliteten af skoleundervisningen (EFT L 60 af 1.3.2001, s. 51-53).
TILHØRENDE DOKUMENTER
Rådets konklusioner af 20. maj 2014 om kvalitetssikring til støtte for uddannelse (EUT C 183 af 14.6.2014, s. 30-35).
seneste ajourføring 06.11.2017
Top