EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas

Koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas

 

RESUMÉ AF:

Rådets forordning (EU) 2022/1369 om koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Forordningen har til formål at sikre gasforsyninger i Den Europæiske Union (EU) ved at anvende en frivillig reduktion af efterspørgslen og forbedre koordinering og overvågning af og rapportering om nationale foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas. Den indfører muligheden for at erklære en EU-alarmsituation, som udløser en obligatorisk EU-dækkende forpligtelse til at reducere efterspørgslen.
  • Forordningen blev oprindeligt vedtaget på baggrund af eskaleringen af den russiske militære aggression mod Ukraine i foråret 2022, som førte til et markant fald i gasforsyningerne i et bevidst forsøg på at bruge dem som politisk våben. Den var gældende i et år fra den 9. august 2022.
  • Ændringsforordning (EU) 2023/706 udvidede EU-medlemsstaternes frivillige mål for reduktion af gasefterspørgslen med yderligere et år og opretholdt muligheden for, at Rådet for Den Europæiske Union kunne udløse en EU-alarmsituation.

HOVEDPUNKTER

Frivillig reduktion af efterspørgslen

I henhold til ændringsforordning (EU) 2023/706 skal medlemsstaterne gøre deres yderste for at reducere gasforbruget med mindst 15 % i perioden fra den 1. april 2023 til den 31. marts 2024 (reduktionsperiode) i forhold til gennemsnittet i perioden fra den 1. april 2017 til den 31. marts 2022 (referenceperiode).

Dette følger effektive reduktioner af gasefterspørgslen i hele EU på mere end 15 % i perioden fra august 2022 til januar 2023 i den oprindelige periode, der er omfattet af forordning (EU) 2022/1369.

Obligatorisk reduktion af efterspørgslen i tilfælde af en EU-alarmsituation

I tilfælde af en EU-alarmsituation er hver medlemsstat forpligtet til at reducere gasforbruget med mindst 15 % sammenlignet med dens gasforbrug i referenceperioden. Enhver reduktion af efterspørgslen, som medlemsstaterne har opnået i perioden, før alarmsituationen blev erklæret, skal tages i betragtning med henblik på den obligatoriske reduktion af efterspørgslen.

Rådet kan erklære en EU-alarmsituation på baggrund af et forslag fra Europa-Kommissionen. Kommissionen skal forelægge et sådant forslag, hvis den mener, at der er:

  • betydelig risiko for en alvorlig gasforsyningsknaphed, eller
  • en usædvanligt høj efterspørgsel efter gas, som medfører en væsentlig forværring af gasforsyningssituationen.

Kommissionen er desuden forpligtet til at forelægge et forslag om at erklære en EU-alarmsituation på anmodning af fem eller flere kompetente myndigheder i medlemsstater, der har erklæret en national alarmsituation i henhold til forordning (EU) 2017/1938 (se resumé).

Kommissionen hører også de relevante risikogrupper, som fastsat i bilag I til forordning (EU) 2017/1938 og Gaskoordinationsgruppen.

Undtagelser

Undtagelser fra den obligatoriske reduktion på 15 % omfatter tilfælde, hvor:

  • en medlemsstats elsystem kun synkroniseres med et ikke-EU-lands elsystem og derefter desynkroniseres, hvis undtagelsen er nødvendig for at sikre, at systemet fungerer sikkert og pålideligt
  • en medlemsstat ikke er direkte sammenkoblet med et en anden medlemsstats sammenkoblede gassystem.

En medlemsstat kan begrænse det referencegasforbrug, der anvendes til beregning af den obligatoriske reduktion af efterspørgslen:

  • med den mængde gas, der svarer til forskellen mellem dens mellemliggende mål for den 1. august 2022 og den faktiske mængde lagret gas den 1. august 2022, hvis den opfylder det mellemliggende mål den pågældende dato
  • med den mængde gas, der forbruges som råprodukt* i løbet af referenceperioden.

Der kan anvendes en delvis, midlertidig eller fuldstændig undtagelse, hvis en medlemsstat befinder sig i en elkrise, hvis der ikke findes andre økonomiske alternativer til at erstatte den gas, der er nødvendig til elproduktion, uden at det i alvorlig grad bringer forsyningssikkerheden i fare.

Medlemsstaterne skal meddele det til Kommissionen inden for bestemte frister, hvis de ønsker undtagelser baseret på referencegasforbruget eller eventuelle andre undtagelser.

Foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen

Den kompetente myndighed i hver medlemsstat er ansvarlig for overvågning af gennemførelsen af foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen.

Medlemsstaterne kan frit vælge passende foranstaltninger for at reducere efterspørgslen. De skal være klart definerede, gennemsigtige, forholdsmæssige, ikkediskriminerende og kontrollerbare og tage hensyn til principperne i forordning (EU) 2017/1938. Foranstaltningerne skal navnlig:

  • ikke uretmæssigt forvride konkurrencen eller det indre gasmarked
  • ikke bringe gasforsyningssikkerheden i andre medlemsstater eller i EU i fare
  • opfylde bestemmelserne i forordning (EU) 2017/1938 for så vidt angår beskyttede kunder.

En beskyttet kunde er primært en privatkunde, som er tilsluttet et gasdistributionsnet. Medlemsstaterne kan også inkludere små og mellemstore virksomheder og væsentlige sociale tjenester samt fjernvarmeinstallationer, der leverer til sådanne enheder, hvis de ikke kan skifte til andre brændstoffer end gas.

Medlemsstaterne kan også udelukke disse kunder fra sådanne foranstaltninger på grundlag af objektive og gennemsigtige kriterier under hensyntagen til:

  • økonomisk betydning
  • en afbrydelses virkning for forsyningskæder (herunder i efterfølgende led i andre medlemsstater), der har afgørende betydning for samfundet
  • potentielle langvarige skader på industrielle anlæg
  • mulighederne for at reducere forbruget og substituere produkter i EU.

Medlemsstaterne skal også overveje:

  • foranstaltninger til reduktion af gasforbruget i elsektoren
  • foranstaltninger til fremme af brændselsomlægning i industrien
  • nationale oplysningskampagner og
  • målrettede forpligtelser til at reducere opvarmning og køling, til fremme af brændselsomlægning og forbrugsreduktion i industrien.

Ny regel for det særlige tilfælde med øget gasforbrug som følge af skiftet fra kul til gas

Ændringsforordning (EU) 2023/706 indeholder en ny regel, hvorved en medlemsstat kan justere det referencegasforbrug, der anvendes til at beregne målet for den obligatoriske reduktion af efterspørgslen med mængden af øget gasforbrug som følge af skiftet fra kul til gas, der anvendes til fjernvarme, hvis denne forøgelse er på mindst 8 % i perioden fra den 1. august 2023 til den 31. marts 2024 i forhold til det gennemsnitlige gasforbrug i referenceperioden, og i det omfang denne forøgelse direkte kan tilskrives skiftet.

Koordinering, overvågning, håndhævelse og evaluering

Medlemsstaterne skal:

  • samarbejde med hinanden inden for hver af de relevante risikogrupper
  • opdatere deres nationale nødplaner i henhold til forordning (EU) 2017/1938 senest den 31. oktober 2022
  • høre Kommissionen og de relevante risikogrupper, inden de vedtager de reviderede nødplaner
  • overvåge gennemførelsen af foranstaltningerne til reduktion af efterspørgslen på dens område og aflægge rapport til Kommissionen hver 2. måned.

Hvis der er erklæret en EU-alarmsituation, skal oplysningerne indgives månedligt.

Medlemsstaterne kan i deres rapportering medtage en opdeling af gasforbruget pr. sektor.

Hvis Kommissionen konstaterer en risiko for, at en medlemsstat ikke er i stand til at opfylde forpligtelsen til obligatorisk reduktion af efterspørgslen, anmoder Kommissionen medlemsstaten om at forelægge en plan med en strategi med henblik på at opfylde den forpligtelse.

Kommissionen skulle foretage en evaluering af denne forordning i lyset af den generelle situation for gasforsyningen til EU og forelægge en rapport om de vigtigste resultater af denne evaluering for Rådet senest den 1. marts 2024. På baggrund af denne rapport skulle Kommissionen beslutte, om den ville foreslå en forlængelse af anvendelsesperioden for forordning (EU) 2022/1369.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

  • Forordning (EU) 2022/1369 trådte i kraft den 9. august 2022, og ændringsforordning (EU) 2023/706 trådte i kraft den 1. april 2023.
  • Ændringsforordning (EU) 2023/706 var gældende indtil den 31. marts 2024.

BAGGRUND

På trods af den reduktion af efterspørgslen, der blev opnået i henhold til forordning (EU) 2022/1369 i løbet af vinteren 2022-23, var der fortsat bekymring for energiforsyningssikkerheden i vinteren 2023-24 med en betydelig volatilitet i sommeren og efteråret 2023, hvor priserne steg med mere end 50 % på få uger.

Kommissionens evaluering i februar 2024 (nævnt ovenfor) konkluderede, at EU kollektivt set reducerede gasefterspørgslen med 18 % mellem august 2022 og december 2023, hvilket sparede omkring 101 mia. kubikmeter gas. Reduktionen havde faktisk overskredet de mål, der var fastsat i sommeren 2022, og havde været afgørende for at bevare stabile forsyninger, stabilisere EU’s energimarkeder og udvise solidaritet med Ukraine.

I lyset af ovenstående foreslog Kommissionen, i stedet for at forlænge gyldigheden af forordning (EU) 2022/1369, at vedtage en henstilling fra Rådet om vedvarende foranstaltningerne til reduktion af gasefterspørgslen. Derfor vedtog Rådet den 25. marts 2024 sin henstilling om fortsættelse af koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas. Den opfordrer medlemsstaterne til fortsat at træffe frivillige foranstaltninger til at opretholde en reduktion af den kollektive gasefterspørgsel på 15 % i forhold til den gennemsnitlige efterspørgsel mellem april 2017 og marts 2022.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Råprodukt. En »ikkeenergianvendelse af naturgas« som omhandlet i Kommissionens (Eurostats) beregninger af energibalancer.

HOVEDDOKUMENT

Rådets forordning (EU) 2022/1369 af 5. august 2022 om koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas (EUT L 206 af 8.8.2022, s. 1-10).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) 2022/1369 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rådets henstilling af 25. marts 2024 om fortsættelse af koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas (EUT C C/2024/2476 af 27.3.2024).

Rapport fra Kommissionen til Rådet: evaluering af funktionen af forordning (EU) 2022/1369 om koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas, som ændret ved forordning (EU) 2023/706 (COM(2024) 88 final af 27.2.2024).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — »Spar på gassen til en sikker vinter« (COM(2022) 360 final af 20.7.2022).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: REPowerEU-planen (COM(2022) 230 final af 18.5.2022).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1938 af 25. oktober 2017 om foranstaltninger til opretholdelse af gasforsyningssikkerheden og ophævelse af forordning (EU) nr. 994/2010 (EUT L 280 af 28.10.2017, s. 1-56).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 715/2009 af 13. juli 2009 om betingelserne for adgang til naturgastransmissionsnet og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1775/2005 (EUT L 211 af 14.8.2009, s. 36-54).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 08.02.2024

Top