Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Konvention om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (Konventionen om retsafgørelser fra Haagerkonferencen om International Privatret 2019)

Konvention om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (Konventionen om retsafgørelser fra Haagerkonferencen om International Privatret 2019)

 

RESUMÉ AF:

Konvention om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område

Rådets afgørelse (EU) 2022/1206 om Den Europæiske Unions tiltrædelse af konventionen om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område

HVAD ER FORMÅLET MED KONVENTIONEN OG AFGØRELSEN?

  • Ved at fastsætte en minimumsstandard for udveksling af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område blandt de lande, som er part i konventionen, fremmer konventionen adgang til domstolsprøvelse for alle og letter international handel, investering og mobilitet ved at reducere risici og omkostninger i forbindelse med grænseoverskridende retssager.
  • Den tillader borgere og virksomheder i Den Europæiske Union (EU) at få retsafgørelser fra en domstol i EU anerkendt og fuldbyrdet i ikke-EU-lande, som også er part i konventionen.
  • Den sikrer desuden, at retsafgørelser fra ikke-EU-lande kun kan anerkendes og fuldbyrdes i EU, hvis grundlæggende principper i EU-ret er overholdt.
  • Afgørelsen godkender EU’s tiltrædelse af aftalen.

HOVEDPUNKTER

Anerkendelse af afgørelser i EU-ret

Inden denne konvention havde EU allerede vedtaget en række instrumenter vedrørende anerkendelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område:

Anvendelsesområde

  • Denne konvention gælder for anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- eller handelsretlige område, men den omfatter i særdeleshed ikke spørgsmål vedrørende skat, told eller administrative anliggender.
  • Andre undtagelser fremgår af artikel 2 i konventionen.
  • Desuden har EU erklæret en undtagelse om, at den ikke vil anvende konventionen på leje- eller forpagtningsaftaler til andre formål end beboelse for fast ejendom, der er beliggende i EU.

Anerkendelse og fuldbyrdelse

  • En retsafgørelse, der falder inden for konventionens anvendelsesområde, og er truffet af en domstol i en af parterne i konventionen (domsstaten), skal anerkendes og fuldbyrdes i en anden (den anmodede stat).
  • Konventionen fastsætter en minimumsstandard for udveksling af retsafgørelser blandt konventionens parter. Konventionen er ikke til hinder for, at de kontraherende parter også anerkender og fuldbyrder andre domme, der ikke falder ind under konventionens anvendelsesområde i henhold til national ret, undtagen i situationer, der er defineret i artikel 6 i konventionen.
  • Ifølge konventionen om retsafgørelser fra Haagerkonferencen om International Privatret 2019 kan en retsafgørelse anerkendes og fuldbyrdes af andre kontraherende parter, hvis den blev truffet af en domstol, der havde kompetence i overensstemmelse med artikel 5 i konventionen.
  • En retsafgørelse må kun anerkendes, hvis den er gyldig i domsstaten, og den må kun fuldbyrdes, hvis den er kan fuldbyrdes i domsstaten.
  • Anerkendelse eller fuldbyrdelse kan kun afslås af de årsager, der er angivet i konventionen. Dette omfatter f.eks. tilfælde, hvor retsafgørelsen:
    • retsafgørelsen er opnået ved svig
    • strider mod en retsafgørelse, der er afsagt af en domstol i den anmodede stat i en tvist mellem de samme parter.
  • Den part, der anmoder om anerkendelse eller fuldbyrdelse, skal fremlægge visse dokumenter, herunder en fuldstændig og bekræftet kopi af retsafgørelsen (hvis dokumenterne ikke er skrevet på den anmodede stats sprog, skal de ledsages af en autoriseret oversættelse).
  • Proceduren for anerkendelse, fuldbyrdelsespåtegning, registrering med henblik på fuldbyrdelse og fuldbyrdelse af retsafgørelsen er underlagt den anmodede stats ret, medmindre andet er fastsat i denne konvention. Domstolen i den anmodede stat må ikke afslå at anerkende eller fuldbyrde en retsafgørelse med den begrundelse, at der bør anmodes om anerkendelse eller fuldbyrdelse i en anden stat.

IKRAFTTRÆDELSESDATO

Konventionen trådte i kraft den 1. september 2023.

BAGGRUND

Irland og Danmark har fravalgt området for frihed, sikkerhed og retfærdighed i medfør af protokol nr. 21 og 22 i bilagene til EU-traktaterne.

  • Irland har tilvalgt forordning (EU) nr. 1215/2012 og er dermed bundet af denne konvention.
  • Danmark er ikke bundet af konventionen og er ikke underlagt dens anvendelse.

For flere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENTER

Konvention om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (EUT L 187 af 14.7.2022, s. 4-15).

Rådets afgørelse (EU) 2022/1206 af 12. juli 2022 om Den Europæiske Unions tiltrædelse af konventionen om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (EUT L 187 af 14.7.2022, s. 1-3).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 af 12. december 2012 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (omarbejdning) (EUT L 351 af 20.12.2012, s. 1-32).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) nr. 1215/2012 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Konventionen om retternes kompetence og anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (EUT L 147 af 10.6.2009, s. 5-43).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets afgørelse 2009/397/EF af 26. februar 2009 om undertegnelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af konventionen om værnetingsaftaler (EUT L 133 af 29.5.2009, s. 1-13).

Rådets afgørelse 2014/887/EU af 4. december 2014 om godkendelse på Den Europæiske Unions vegne af Haagerkonventionen af 30. juni 2005 om værnetingsaftaler (EUT L 353 af 10.12.2014, s. 5-8).

seneste ajourføring 08.09.2023

Top