Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Videnskabeligt og teknologisk samarbejde mellem EU og Tunesien

Videnskabeligt og teknologisk samarbejde mellem EU og Tunesien

 

RESUMÉ AF:

Aftale om videnskabeligt og teknisk samarbejde mellem Det Europæiske Fællesskab og Tunesien

Afgørelse 2004/127/EF om indgåelse af aftalen om videnskabeligt og teknologisk samarbejde mellem Det Europæiske Fællesskab og Tunesien

Protokol til Euro-Middelhavs-aftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Den Tunesiske Republik på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Tunesien om de generelle principper for Tunesiens deltagelse i EU’s programmer

HVAD ER FORMÅLET MED AFTALEN, AFGØRELSEN OG PROTOKOLLEN?

  • Aftalen fastsætter generelle regler for samarbejdet mellem Det Europæiske Fællesskab, nu Den Europæiske Union (EU), og Tunesien med henblik på at tilskynde til, udvikle og lette aktiviteter af fælles interesse inden for videnskab og teknologi.
  • Rådet for Den Europæiske Union har ved sin afgørelse godkendt aftalen på Det Europæiske Fællesskabs vegne.
  • I lyset af Rådets støtte til Europa-Kommissionens tilgang til at give partnerlandene i den europæiske naboskabspolitik mulighed for at deltage i EU-agenturer og -programmer, hvor de er i stand til det, og hvor der er retsgrundlag for det, fastsætter protokollen specifikke vilkår og betingelser, herunder det finansielle bidrag samt rapporterings- og evalueringsprocedurer, der gælder for Tunesiens deltagelse i hvert enkelt EU-program.

HOVEDPUNKTER

Parterne aftaler at tilskynde til, udvikle og lette videnskabelige og teknologiske samarbejdsaktiviteter mellem EU og Tunesien på områder af fælles interesse. De aktiviteter, der udføres i henhold til aftalen, er baseret på en række principper:

  • fremme af et videnbaseret samfund med henblik på begge parters økonomiske og sociale udvikling
  • fælles udbytte efter ligelig fordeling af fordelene
  • rettidig udveksling af oplysninger
  • beskyttelse af intellektuel ejendomsret.

Samarbejde

Tunesiske retlige enheder* kan deltage i indirekte aktioner under EU’s rammeprogram for forskning og innovation (Horisont Europa) og bidrage til oprettelsen af det europæiske forskningsrum.

EU’s juridiske enheder kan deltage i Tunesiens forskningsprojekter på områder svarende til rammeprogrammets områder på samme betingelser som dem, der gælder for tunesiske juridiske enheder.

Begge samarbejdsformer er underlagt de vilkår og betingelser, der er fastsat eller anført i aftalens bilag I og II.

Samarbejde kan også tage andre former f.eks.:

  • fælles møder
  • regelmæssige drøftelser om retningslinjer og prioriteter for forskningspolitikker og -planlægning i Tunesien og i EU
  • udveksling af synspunkter og høringer om muligheder for samarbejde og udvikling
  • behørig udveksling af oplysninger vedrørende gennemførelsen og resultaterne af fælles forskningsprogrammer og projekter udført i henhold til denne aftale
  • besøg og udveksling af forskere, ingeniører og teknikere, også med henblik på forskningsuddannelse
  • udveksling og fælles brug af videnskabeligt udstyr og materialer
  • regelmæssige kontakter mellem programansvarlige eller ledere af forskningsprojekter fra Tunesien og EU
  • deltagelse af eksperter fra begge parter i temaseminarer, symposier og workshopper
  • udveksling af oplysninger om praksis, lovgivning, forordninger og programmer vedrørende samarbejde i henhold til denne aftale
  • gensidig adgang til videnskabelige og teknologiske oplysninger, der er relevante for dette samarbejde
  • enhver anden ordning, der vedtages af Det Blandede V&T-Samarbejdsudvalg EU-Tunesien.

I henhold til protokollen skal Tunesien bidrage finansielt til EU’s almindelige budget svarende til de specifikke programmer, som landet deltager i. En aftale mellem Kommissionen og de tunesiske myndigheder fastsætter de nærmere vilkår og betingelser, især vedrørende det finansielle bidrag samt rapporterings- og evalueringsprocedurerne, vedrørende Tunesiens deltagelse i hvert program.

Tunesien deltager i Partnerskab for forskning og innovation i Middelhavsområdet (PRIMA), der er oprettet ved afgørelse (EU) 2017/1324 (se resumé). PRIMA skal samle EU’s og deltagerlandenes viden og finansielle ressourcer for at opbygge forsknings- og innovationskapacitet og udvikle viden og fælles innovative løsninger til vand- og agrofødevaresystemer i Middelhavsområdet. EU tildeler op til 220 mio. EUR fra Horisont 2020 til PRIMA.

IKRAFTTRÆDELSESDATO

Aftalen trådte i kraft den 13. april 2004 og vil fortsat gælde på ubestemt tid. Den kan til enhver tid opsiges af en af parterne med 6 måneders skriftligt varsel.

BAGGRUND

Forbindelserne mellem EU og Tunesien er hovedsageligt reguleret af Euro-Middelhavsaftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Den Tunesiske Republik på den anden side (se resumé). Tunesien var det første land i det sydlige Middelhavsområde, der underskrev en videnskabelig og teknologisk aftale med EU.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Retlige enheder. Fysiske personer eller juridiske personer, der er oprettet i henhold til den nationale lovgivning i det land, hvor disse har hjemsted, eller i henhold til fællesskabsretten, og som har status som juridisk person og har både rettigheder og forpligtelser i eget navn.

HOVEDDOKUMENTER

Aftale om videnskabeligt og teknisk samarbejde mellem Det Europæiske Fællesskab og Den Tunesiske Republik (EUT L 37 af 10.2.2004, s. 17-23).

Rådets afgørelse 2004/127/EF af 22. december 2003 om indgåelse af aftalen om videnskabeligt og teknologisk samarbejde mellem Det Europæiske Fællesskab og Den Tunesiske Republik (EUT L 37 af 10.2.2004, s. 16).

Protokol til Euro-Middelhavs-aftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Den Tunesiske Republik på den anden side vedrørende en rammeaftale mellem Den Europæiske Union og Den Tunesiske Republik om de generelle principper for Den Tunesiske Republiks deltagelse i Unionens programmer (EUT L 96 af 11.4.2015, s. 3-6).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse (EU) 2017/1324 af 4. juli 2017 om Unionens deltagelse i partnerskabet for forskning og innovation i Middelhavsområdet (PRIMA), der iværksættes i fællesskab af flere medlemsstater (EUT L 185 af 18.7.2017, s. 1-15).

Euro-Middelhavsaftalen om oprettelse af en associering mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Tunesien på den anden side — protokol nr. 1 om ordningen for indførsel i Fællesskabet af landbrugsprodukter med oprindelse i Tunesien — protokol nr. 2 om ordningen for indførsel i Fællesskabet af fiskerivarer med oprindelse i Tunesien — protokol nr. 3 om ordningen for indførsel i Tunesien af landbrugsprodukter med oprindelse i Fællesskabet — protokol nr. 4 om definitionen af begrebet »produkter med oprindelsesstatus« og om metoderne for administrativt samarbejde — protokol nr. 5 om gensidig bistand i toldanliggender mellem de administrative myndigheder — fælleserklæringer — erklæringer (EUT L 97 af 30.3.1998, s. 2-183).

Efterfølgende ændringer til aftalen er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 19.04.2024

Top