EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fremskyndelse af projekter om vedvarende energi

Fremskyndelse af projekter om vedvarende energi

 

RESUMÉ AF:

Henstilling (EU) 2022/822 om fremskyndelse af tilladelsesprocedurerne for projekter om vedvarende energi og fremme af elkøbsaftaler

HVAD ER FORMÅLET MED HENSTILLINGEN?

Vedvarende energi er kernen i den omstilling til ren energi, der er nødvendig for at nå målene i den europæiske grønne pagt, sikre energi til en overkommelig pris og mindske Den Europæiske Unions (EU) afhængighed af fossile brændstoffer og energiimport. Henstillingen har til formål at:

  • fremskynde tilladelsesprocedurer for projekter om vedvarende energi og
  • fremme elkøbsaftaler (direkte aftaler mellem virksomheder og elektricitetsleverandører).

HOVEDPUNKTER

Henstillingen opfordrer EU’s medlemsstater til at handle på en række områder.

Hurtigere, kortere procedurer

  • Sikre, at anlæg til produktion af energi fra vedvarende energikilder, deres tilslutning til nettene samt lagringsaktiver kan anvende fremskyndede processer, og formodes at være af overordnet samfundsinteresse.
  • Fastlægge klare, korte frister for alle de trin, der er nødvendige for at udstede tilladelser, og angive, hvor de kan forlænges og under hvilke omstændigheder.
  • Fastsætte maksimumsfrister for alle trin i proceduren for miljøkonsekvensvurdering, hvor varigheden af tilladelsesprocessen for solenergianlæg i bygninger bør begrænses til højst 3 måneder.
  • Fastsætte tidsrammer og regler for at sikre effektiviteten i retssager.
  • Indføre en enkelt, samlet ansøgningsprocedure.
  • Tillade ansøgerne at opdatere projektspecifikationer under ansøgningsprocessen for at fremme indførelsen af innovative teknologier.

Borger- og fællesskabsdeltagelse

  • Tilskynde borgere og energifællesskaber til at deltage i projekter.
  • Indføre forenklede tilladelsesprocedurer for energifællesskaber om vedvarende energi.

Bedre koordinering

  • Sikre strømlinet og effektiv koordinering mellem det nationale, det regionale og det kommunale niveau.
  • Tilrettelægge en kvikskranke for udstedelse af tilladelser som krævet i direktiv (EU) 2018/2001 for at begrænse antallet af involverede myndigheder.
  • Indføre regler, der indebærer, at myndigheders manglende svar inden for de fastsatte frister på en bestemt anmodning anses for at være accept, medmindre myndighedernes svar er påkrævet i henhold til EU-lovgivning eller national lovgivning.

Klare og digitaliserede procedurer

  • Give ansøgerne fuldstændige og gennemsigtige oplysninger om alle krav og proceduretrin, herunder klageprocedurer, ved starten af processen.
  • Indføre fuldt ud digitale procedurer og elektronisk kommunikation.
  • Sikre, at oplysningerne gøres centralt tilgængelige som en del af en onlineprocedurehåndbog, der også indeholder skabeloner til ansøgninger, miljøundersøgelser og -data samt oplysninger om mulighederne for offentlig deltagelse og gebyrer.

Menneskelige ressourcer og færdigheder

  • Sikre tilstrækkeligt og passende personale med relevante færdigheder og kvalifikationer hos de tilladelsesudstedende instanser og miljøvurderingsmyndighederne.
  • Udnytte de tilgængelige EU-finansieringsmuligheder og nationale finansieringsmuligheder vedrørende opkvalificering og omskoling, navnlig på regionalt og lokalt plan.
  • Overveje at oprette en alliance for at samarbejde om kvalifikationer vedrørende tilladelsesprocedurer og miljøvurderinger.

Bedre lokaliteter til projekter

  • Hurtigt udpege passende lokationer til projekter, der er i overensstemmelse med nationale energi- og klimaplaner og deres bidrag til at nå EU’s 2030-mål for vedvarende energi.
  • Undgå miljømæssigt værdifulde områder og prioritere nedbrudte arealer, der ikke kan anvendes til landbrug.
  • Begrænse områder, hvor vedvarende energi ikke kan udvikles, og begrunde begrænsningerne med afstand til boligområder og militære eller civile luftfartsområder.
  • Strømline kravene til miljøkonsekvensvurderinger i det omfang, det er juridisk muligt, ved at forene udbredelsen af vedvarende energi med EU’s miljølovgivning og integrere den med andre relevante miljøvurderinger i en fælles procedure.
  • Sikre, at forstyrrelse af vilde fugle og beskyttede arter ikke udgør en hindring for udviklingen af projekter ved at kræve afbødende foranstaltninger og overvåge disses effektivitet.
  • Tilskynde til tidlig inddragelse af offentligheden, fremme anvendelsen af lokaliteter til flere formål og sikre gennemsigtighed med hensyn til, hvor og hvordan projekter installeres.

Lettere nettilslutning

  • Gennemføre langsigtet netplanlægning og -investering under hensyntagen til den fremtidige efterspørgsel og målet om klimaneutralitet.
  • Indføre forenklede procedurer for opgradering af eksisterende anlæg til produktion af vedvarende energi.
  • Sikre, at systemoperatørerne anvender en gennemsigtig og digital procedure for ansøgning om nettilslutning, stiller oplysninger til rådighed om netkapaciteten og udnytter netkapaciteten bedst muligt ved at tillade komplementære teknologier.
  • Skabe retssikkerhed omkring omlægning af brugen af naturgasrørledninger til brint ved at angive de nødvendige tilladelser of forlænge eksisterende tilladelser.

Innovation

  • Fremme målrettede retlige undtagelser for innovative teknologier, produkter, tjenester eller tilgange.

Elkøbsaftaler

  • Fjerne uberettigede administrative eller markedsmæssige hindringer for erhvervskøbsaftaler, navnlig for at fremskynde udbredelsen af aftaler blandt små og mellemstore virksomheder.
  • Udforme, planlægge og gennemføre støtteordninger, der er forenelige med erhvervskøbsaftaler.

Overvågning, rapportering og revision

  • Oprette et kontaktpunkt, som overvåger de vigtigste flaskehalse i tilladelsesprocessen og løse de vigtigste problemer.
  • Aflægge rapport til Europa-Kommissionen hvert 2. år som en del af de integrerede nationale energi- og klimastatusrapporter, der skal forelægges i henhold til artikel 17 i forordning (EU) 2018/1999 (se resumé).

HVORNÅR GÆLDER HENSTILLINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 18. maj 2022.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Kommissionens henstilling (EU) 2022/822 af 18. maj 2022 om fremskyndelse af tilladelsesprocedurerne for projekter om vedvarende energi og fremme af elkøbsaftaler (EUT L 146 af 25.5.2022, s. 132-138).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene: Vejledning til medlemsstaterne om god praksis for fremskyndelse af tilladelsesprocedurerne for projekter om vedvarende energi og fremme af elkøbsaftaler Ledsagedokument til Kommissionens henstilling om fremskyndelse af tilladelsesprocedurerne for projekter om vedvarende energi og fremme af elkøbsaftaler (SWD(2022) 149 final af 18.5.2022).

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene — Høring af interessenter — Sammenfattende rapport: »Projekter vedrørende vedvarende energi — Tilladelsesprocedurer og elkøbsaftaler — Ledsagedokument til Kommissionens henstilling om fremskyndelse af tilladelsesprocedurer for projekter vedrørende vedvarende energi og fremme af aftaler elkøbsaftaler« (SWD(2022) 151 final af 18.5.2022).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — REPowerEU: En fælles europæisk indsats for mere sikker og bæredygtig energi til mere overkommelige priser (COM(2022) 108 final af 8.3.2022).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 af 30. juni 2021 om fastlæggelse af rammerne for at opnå klimaneutralitet og om ændring af forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 (»den europæiske klimalov«) (EUT L 243 af 9.7.2021, s. 1-17).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Den europæiske grønne aftale (COM(2019) 640 final af 11.12.2019).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1999 af 11. december 2018 om forvaltning af energiunionen og klimaindsatsen, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 663/2009 og (EF) nr. 715/2009, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/22/EF, 98/70/EF, 2009/31/EF, 2009/73/EF, 2010/31/EU, 2012/27/EU og 2013/30/EU, Rådets direktiv 2009/119/EF og (EU) 2015/652 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 1-77).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) 2018/1999 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Europa-Parlamentet og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (omarbejdning) (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 82-209).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 06.12.2022

Top