Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Den Europæiske Unions strategi for ligestilling mellem mænd og kvinder

Den Europæiske Unions strategi for ligestilling mellem mænd og kvinder

 

RESUMÉ AF:

Meddelelse fra Europa-Kommissionen — Et EU med ligestilling:strategi for ligestilling mellem mænd og kvinder 2020-2025

HVAD ER FORMÅLET MED MEDDELELSEN?

Den udgør grundlaget for Europa-Kommissionens arbejde på ligestilling mellem mænd og kvinder, og den fastlægger de politiske mål og nøgleaktioner for perioden 2020-2025.

HOVEDPUNKTER

Den Europæiske Unions (EU) strategi for ligestilling mellem mænd og kvinder har til formål at skabe ligestilling i Europa, uden kønsbaseret vold, forskelsbehandling på grundlag af køn og strukturel ulighed mellem kvinder og mænd. Denne strategi vil blive gennemført med en tostrenget tilgang, der omfatter:

  • målrettede foranstaltninger for at opnå ligestilling mellem kønnene, kombineret med
  • integration af kønsaspektet for at styrke inddragelsen af et kønsperspektiv i alle EU’s politikker og større initiativer.

Vigtigste mål og foranstaltninger

Strategien beskriver de vigtigste mål og ledsagende foranstaltninger, som skal gennemføres af Kommissionen, Rådet for Den Europæiske Union og EU’s medlemsstater.

  • 1.
    Bekæmpelse af kønsbaseret vold og stereotyper. Nøgleforanstaltninger omfatter:
    • tiltrædelse af Europarådets konvention — Istanbulkonventionen — til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet
    • en oplysningskampagne i hele EU mod kønsstereotyper.
  • 2.
    Et velfungerende samfund med ligestilling mellem mænd og kvinder ved at afhjælpe problemer såsom kønsbestemte lønforskelle. Nøgleforanstaltninger omfatter:
  • 3.
    Lige lederskabsmuligheder i forbindelse med beslutningsprocesser og politik. Nøgleforanstaltninger omfatter:
    • at skubbe på for at vedtage et direktiv om en mere ligelig kønsfordeling blandt menige bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber
    • at lette udveksling af god praksis med hensyn til kønsbalance i bestyrelser og ledende stillinger.
  • 4.
    Styrkelse af EU’s ligestillingspolitik udadtil. Nøgleforanstaltninger omfatter:

Integration af kønsaspektet og sikring af et intersektionelt perspektiv i EU’s beslutningsproces

Kommissionen vil medtage et kønsperspektiv i alle sine større initiativer og bistås med udnævnelsen af den første kommissær med ansvar for ligestilling, som en særskilt portefølje, og med oprettelsen af en taskforce for ligestilling.

Ligestilling mellem kvinder og mænd inden for finansiering

Kommissionens forslag til den flerårige finansielle ramme for årene 2021-2027 støtter flere problemstillinger vedrørende ligestilling mellem kønnene, bl.a.:

  • kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet og balance mellem arbejdsliv og privatliv
  • investeringer i pasningsfaciliteter og
  • støtte til kvindelige iværksættere.

Der ydes finansiering gennem forskellige EU-finansierings- og budgetgarantiinstrumenter, herunder:

Der vil blive afsat øremærkede midler til projekter til gavn for civilsamfundsorganisationer og offentlige institutioner, der gennemfører specifikke foranstaltninger, herunder forebyggelse og bekæmpelse af kønsbaseret vold, via programmet for borgere, lighed, rettigheder og værdier.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Et EU med ligestilling: strategi for ligestilling mellem mænd og kvinder 2020-2025 (COM(2020) 152 final af 5.3.2020).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/1158 af 20. juni 2019 om balance mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner og om ophævelse af Rådets direktiv 2010/18/EU (EUT L 188 af 12.7.2019, s. 79-93).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1922/2006 af 20. december 2006 om oprettelse af et europæisk institut for ligestilling mellem mænd og kvinder (EUT L 403 af 30.12.2006, s. 9-17).

Efterfølgende ændringer af forordning (EF) nr. 1922/2006 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 02.05.2022

Top