Vælg de eksperimentelle funktioner, som du ønsker at prøve

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Måleenheder i EU

Måleenheder i EU

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 80/181/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om måleenheder

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Det oplister og definerer de forskriftsmæssige enheder, der skal bruges til at angive mængder i Den Europæiske Union (EU). Det præciserer, at de metriske måleenheder/det internationale enhedssystem (det Internationale system for Måleenheder, SI-enheder)* gælder i EU.

Rådets direktiv 80/181/EØF er blevet ændret flere gange. Den sidste gang, det blev ændret, var af Kommissionens direktiv (EU) 2019/1258, med det formål at tilpasse det til de tekniske fremskridt, hvor bilaget blev ændret med hensyn til definitionerne af SI-grundenhederne.

HOVEDPUNKTER

SI-enheder er obligatoriske i EU inden for økonomi, offentlig sundhed, offentlig sikkerhed og administration.

SI-enhederne opstod ved internationale resolutioner, som blev vedtaget på Generalkonferencen for Mål og Vægt (CGPM), som alle EU-lande har tilsluttet sig.

Direktivet oplister og definerer de tilladte og obligatoriske måleenheder i en række bilag, herunder følgende.

  • SI-grundenhederne
    • Tid: sekund (s).
    • Længde: meter (m).
    • Masse: kilogram (kg).
    • Elektrisk strøm: ampere (A).
    • Termodynamisk temperatur: kelvin (K).
    • Stofmængde: mol (mol).
    • Lysstyrke: candela (cd).
  • Over 20 afledte SI-enheder, med særlige navne og symboler (f.eks. frekvens: hertz (Hz), kraft: newton (N), elektrisk modstand: ohm (Ω)).
  • Præfikser, der angiver decimale over- og underenheder (f.eks. kilo: 103 og k, milli: 10-3 og m).
  • Enheder, der kun er tilladt inden for særskilte anvendelsesområder (f.eks. optiske systemers brydeevne: dioptri, masse af ædelstene: metrisk karat).
  • Sammensatte enheder.

Definitionerne af enhederne er baseret på naturlige konstanter, hvilket giver mulighed for nøjagtige målinger selv på en meget lille skala. Som sådan kan de ikke alene bruges i dagligdagen, men også til formål, der kræver meget høj præcision, som for eksempel videnskabelig forskning eller avancerede teknologiske anvendelser.

Fritagelser: Direktivet berører ikke anvendelsen af enheder inden for luft- og søtransport samt jernbanetrafik, som fastsat i internationale aftaler, der er bindende for EU eller EU-landene.

Afvigelser finder kun anvendelse i Irland og under begrænsede omstændigheder:

  • mile, yard, foot og inch er fortsat tilladt på vejtavler samt til måling af afstand og fart
  • pints er fortsat tilladt ved salg af mælk i returemballage samt øl og cider på fad
  • troy ounces kan fortsat anvendes til ædelmetaller.

Supplerende angivelser

Direktivet tillader også anvendelse af supplerende angivelser (for mængder udtrykt ved måleenheder, der ikke er indeholdt i direktivet). De kan dog ikke anvendes alene, men kun sammen med de SI-enheder, der er oplistet og defineret i direktivet, og SI-enhederne skal være dominerende.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det trådte i kraft den 1. oktober 1981 og skulle indarbejdes i EU-landenes lovgivninger inden den 1. juli 1981.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Det internationale enhedssystem (SI): et system af fysiske måleenheder baseret på meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, candela og mol, sammen med et sæt præfikser, der angiver multiplikation eller division med en faktor 10. Det er den moderne udgave af det metriske system og det eneste målesystem med en officiel status i næsten alle lande i verden.

HOVEDDOKUMENT

Rådets direktiv 80/181/EØF af 20. december 1979 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om måleenheder og om ophævelse af direktiv 71/354/EØF (EFT L 39 af 15.2.1980, s. 40-50).

Efterfølgende ændringer af direktiv 80/181/EØF er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 03.02.2021

Op