Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gennemførelse af Eurosystemets pengepolitiske ramme

Gennemførelse af Eurosystemets pengepolitiske ramme

 

RESUMÉ AF:

Retningslinje (EU) 2015/510 om gennemførelse af Eurosystemets pengepolitiske ramme

HVAD ER FORMÅLET MED RETNINGSLINJEN?

Den fastsætter ensartede regler for gennemførelsen af Eurosystemets pengepolitik i de af Den Europæiske Unions medlemsstater, hvor valutaen er euro.

HOVEDPUNKTER

For at nå hovedmålet om at fastholde prisstabilitet i euroområdet som helhed anvender Eurosystemet en række pengepolitiske instrumenter og procedurer. Disse indeholder de operationelle rammer for gennemførelsen af pengepolitiske beslutninger i praksis.

Retningslinjen omfatter eurosystemets pengepolitiske instrumenter og procedurer.

  • De pengepolitiske instrumenter er:
    • markedsoperationer, der har til formål at styre renten, regulere pengeforsyningen på de finansielle markeder og signalere pengepolitikkens stramhedsgrad i euroområdet
    • stående faciliteter, som har til formål at tilføre og opsuge dag-til-dag likviditet
    • reservekrav (den mindstereserve som en handelsbank skal have stående hos sin nationale centralbank), som er angivet i forordning (EF) nr. 2531/98 og forordning (EF) nr. 2021/378 (se resumé).
  • Eurosystemets markedsoperationer udføres enten gennem auktioner* eller gennem bilaterale procedurer, hvor de nationale centralbanker, eller hvor relevant Den Europæiske Centralbank (ECB), handler direkte med en eller flere modparter*, eller operationer via børser eller mæglere, uden brug af auktionsprocedurer.

Godkendte modparter

Modparter til Eurosystemets pengepolitiske operationer* skal opfylde følgende kriterier for at deltage i disse operationer:

  • opfylde Eurosystemets reservekrav
  • være under de relevante myndigheders tilsyn i henhold til direktiv 2013/36/EU om tilsyn med kreditinstitutter (se resumé) og forordning (EU) nr. 575/2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter (se resumé)
  • være finansielt sunde
  • opfylde alle kontraktmæssige eller lovgivningsmæssige krav anført af Den Europæiske Centralbank eller den nationale centralbank.

Belånbare aktiver

For at deltage i Eurosystemets lånetransaktioner skal modparter stille aktiver til rådighed for Eurosystemet som sikkerhed for sådanne operationer. Aktivernes belånbarhed vurderes af de nationale centralbanker i overensstemmelse med de kriterier, der er angivet i en fælles ramme for alle Eurosystemets lånetransaktioner.

Sanktioner for modparters manglende opfyldelse af deres forpligtelser

Eurosystemet kan pålægge modparter sanktioner, både finansielle og ikke-finansielle, hvis de ikke overholder reservekravene eller de operationelle regler.

Skønsmæssige foranstaltninger

Eurosystemet kan vælge at gøre følgende i tilfælde af bekymringer angående modpartens finansielle sundhed eller andre berettigede bekymringer:

  • suspendere, begrænse eller udelukke, af forsigtighedshensyn, en modparts adgang til Eurosystemets pengepolitiske operationer, herunder ved manglende opfyldelse af kravene om egenkapital eller ufuldstændige eller utilgængelige oplysninger om kapital eller gearingsgrad
  • afvise eller begrænse anvendelsen af aktiver, især hvis Eurosystemet mener, at en udstedelse, udsteder, debitor eller garant ikke opfylder systemets kreditkvalitetskrav, eller hvis en modpart er underlagt begrænsende foranstaltninger, eller hvis modpartens adgang til Eurosystemets pengepolitiske operationer er blevet suspenderet, begrænset eller udelukket
  • begrænse modparternes adgang til Eurosystemets pengepolitiske operationer, hvis de relevante myndigheder skønner, at de »mislykkes eller sandsynligvis mislykkes«.

Retningslinjen indeholder desuden en række regler vedrørende forvaltning af de nationale centralbankers kontraktmæssige eller lovgivningsmæssige bestemmelser, der er fælles for alle Eurosystemets pengepolitiske operationer, informationsudveksling og overholdelse af lovgivning om bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme.

HVORNÅR GÆLDER RETNINGSLINJEN FRA?

Retningslinjen trådte i kraft den 1. maj 2015 med undtagelse af artikel 142 (likviditetsstøtte for så vidt angår værdipapirer af asset-backed typen), der trådte i kraft den 1. november 2015.

BAGGRUND

Artikel 127, stk. 1, i traktaten om Europæiske Unions funktionsmåde angiver, at hovedmålet med Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB) er at fastholde prisstabilitet.

Artikel 127, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Union angiver, at de grundlæggende opgaver, der skal udføres af ESCB, er at:

  • formulere og gennemføre EU’s monetære politik
  • foretage transaktioner i udenlandsk valuta
  • besidde og forvalte medlemsstaternes officielle valutareserver
  • fremme betalingssystemernes smidige funktion.

Statutten for ESCB og ECB foreskriver, at:

  • ECB og de nationale centralbanker kan udføre markedsoperationer og lånetransaktioner
  • ECB kan kræve, at kreditinstitutter, der er etableret i medlemsstaterne, skal holde mindstereserver på konti hos ECB og de nationale centralbanker med henblik på de pengepolitiske mål.

VIGTIGE BEGREBER

Auktion. En procedure, hvor Eurosystemet tilfører markedet likviditet eller opsuger likviditet fra markedet, og hvor den nationale centralbank indgår transaktioner ved at acceptere bud fra modparter på grundlag af en offentlig meddelelse.
Modpart. En institution, der opfylder Eurosystemets belånbarhedskriterier for adgang til eurosystemets pengepolitiske operationer.
Pengepolitiske operationer. Markedsoperationer og stående faciliteter.

HOVEDDOKUMENT

Den Europæiske Centralbanks retningslinje (EU) 2015/510 af 19. december 2014 om gennemførelse af Eurosystemets pengepolitiske ramme (ECB/2014/60) (omarbejdning) (EUT L 91 af 2.4.2015, s. 3-135).

Efterfølgende ændringer til retningslinje (EU) 2015/510 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Tredje del — Unionens interne politikker og foranstaltninger — Afsnit VIII — Den økonomiske og monetære politik — Kapitel 2 — Den økonomiske politik — Artikel 127 (tidl. artikel 105 i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 102-103).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Protokol (nr. 4) om statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 230-250).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 1-337).

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338-436).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets forordning (EF) nr. 2531/98 af 23. november 1998 vedrørende Den Europæiske Centralbanks anvendelse af mindstereserver (EFT L 318 af 27.11.1998, s. 1-3).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 29.06.2023

Top