Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

IPA II: EU’s instrument til førtiltrædelsesbistand 2014-2020

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

IPA II: EU’s instrument til førtiltrædelsesbistand 2014-2020

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 231/2014 om oprettelse af et instrument til førtiltrædelsesbistand

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Formålet med den anden fase af IPA-instrumentet er at hjælpe de lande, der ønsker at blive optaget i EU, med at gennemføre omfattende reformer, der skal forberede dem på deres medlemskab. Det opnås primært ved at tilpasse deres regler og politikker til EU’s standarder og praksis.

HOVEDPUNKTER

Hovedformålet med IPA II er at støtte modtagerne i vedtagelsen og gennemførelsen af politiske, institutionelle, retlige, administrative, sociale og økonomiske reformer med henblik på medlemskab af Unionen.

Støtte

Bistanden fokuserer hovedsageligt på et udvalgt antal politikområder, der vil sætte modtagerne i stand til gradvist at opfylde kriterierne for medlemskab af EU.

Støtten hjælper landene med at:

  • styrke de demokratiske institutioner og retsstaten
  • reformere retsvæsenet og den offentlige forvaltning
  • respektere de grundlæggende rettigheder og fremme ligestilling mellem kønnene, tolerance, social inddragelse
  • fremme regionalt, makroregionalt og grænseoverskridende samarbejde samt territorial udvikling
  • styrke den økonomiske og sociale udvikling med særligt fokus på små og mellemstore virksomheder
  • forvalte EU’s interne politikker ved deres tiltrædelse.

Modtagere

IPA II tillader fortsat støtte til kandidatlande og mulige kandidatlande, nemlig Albanien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien, Kosovo*, Montenegro, Serbien og Tyrkiet.

Effektiv og fleksibel tilgang

  • Med henblik på at sikre større effektivitet, er bistanden resultatorienteret, fleksibel og skræddersyet til specifikke behov. Sammenhængen mellem den finansielle bistand og de overordnede fremskridt i gennemførelsen af førtiltrædelsesstrategien bør øges.
  • Dette bør ske ved:
    • at sikre incitamenter til de lande, der udviser fremskridt i deres reformer, og en omfordeling af midlerne, hvis fremskridtene ikke er tilstrækkelige
    • bedre håndtering af modtagernes behov og ved at tage bedre hensyn til deres tekniske og administrative kapaciteter
    • bedre udnyttelse af midler og synergier med internationale finansieringsinstitutioner, således at EU-midlerne fungerer som katalysator for investeringer i lokal infrastruktur.

Budget og gennemførelse

Forordning (EU) nr. 231/2014 fastsætter IPA II-budgettet for 2014-2020 til 11,699 mia. EUR. Mange af reglerne og procedurerne for gennemførelse af dette program kan findes i forordning (EU) nr. 236/2014 (se resumé), en horisontal forordning, der tilpasser og forenkler gennemførelsen af alle EU’s eksterne instrumenter.

Europa-Kommissionen har vedtaget en gennemførelsesretsakt, der gennemfører forordning (EU) nr. 447/2014. Den fastsætter ensartede betingelser for gennemførelse af forordning (EU) nr. 231/2014 og detaljerede bestemmelser, der gennemfører forordning EU) nr. 236/2014 med hensyn til:

  • gennemførelsesmetoder,
  • finansiel forvaltning,
  • overvågning, evaluering og rapportering,
  • IPA II-bistandens gennemsigtighed og synlighed samt
  • særlige regler for grænseoverskridende samarbejde på politikområdet »regionalt og territorialt samarbejde« og bistand ydet som led i programmer for udvikling af landdistrikterne på politikområdet »landbrug og udvikling af landdistrikter«.

Forordning (EU) nr. 447/2014 blev ændret ved gennemførelsesforordning (EU) 2020/891 om tilpasning af bestemmelserne for gennemførelsen af grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, der finansieres under IPA II, til specifikke foranstaltninger som reaktion på covid-19-pandemien. Den fastlægger følgende:

  • På forvaltningsmyndighedens anmodning kan der anvendes en medfinansieringssats på 100 % for udgifter, der er anmeldt i betalingsanmodninger i løbet af regnskabsåret, der begynder den 1. juli 2020 og slutter den 30. juni 2021, for en eller flere prioriterede akser.
  • På den første dag i regnskabsåret, der begynder den 1. juli 2021 og slutter den 30. juni 2022, skal medfinansieringssatsen automatisk vende tilbage til det niveau, som den var på den dag, hvor anmodningen om ændring af medfinansieringssatsen blev indgivet til Kommissionen.
  • Forvaltningsmyndigheden kan for grænseoverskridende samarbejdsprogrammer mellem et eller flere EU-lande og en eller flere IPA II-modtagere overføre op til 8 % af tildelingen pr. 1. februar 2020 til en prioritet og højst 4 % af programbudgettet til en anden prioritet under samme program. Sådanne overførsler må ikke påvirke foregående år og betragtes ikke som væsentlige og forudsætter ikke en afgørelse fra Kommissionen om ændring af programmet. De skal dog overholde alle reguleringsmæssige krav og godkendes af det fælles overvågningsudvalg på forhånd. Det pågældende EU-land underretter Kommissionen om den reviderede finansieringsplan.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 1. januar 2014.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 231/2014 af 11. marts 2014 om oprettelse af et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA II) (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 11-26).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 447/2014 af 2. maj 2014 om nærmere gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 231/2014 om et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA II) (EUT L 132 af 3.5.2014, s. 32-52).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 447/2014 er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 236/2014 af 11. marts 2014 om fælles regler og procedurer for gennemførelse af instrumenterne til finansiering af Unionens optræden udadtil (EUT L 77 af 15.3.2014, s. 95-108).

Se den konsoliderede version.


*Denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med FN’s Sikkerhedsråds resolution 1244 (1999) og Den Internationale Domstols udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring.

seneste ajourføring 20.08.2020

Top