Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Et fælles indre marked for kapital til at fremme beskæftigelse og vækst

Et fælles indre marked for kapital til at fremme beskæftigelse og vækst

Virksomheder i Den Europæiske Union (EU) er normalt stærkt afhængige af banker, men mindre afhængige af de finansielle markeder (*), der også kan fungere som finansieringskilder og, mere bredt, fremme væksten. For at lette adgangen til disse alternative finansieringskilder, har Europa-Kommissionen lanceret et projekt til udvikling af en europæisk »kapitalmarkedsunion«.

DOKUMENT

Grønbog Etablering af en kapitalmarkedsunion (COM(2015) 63 final af 18.2.2015)

RESUMÉ

Virksomheder i Den Europæiske Union (EU) er normalt stærkt afhængige af banker, men mindre afhængige af de finansielle markeder (*), der også kan fungere som finansieringskilder og, mere bredt, fremme væksten. For at lette adgangen til disse alternative finansieringskilder, har Europa-Kommissionen lanceret et projekt til udvikling af en europæisk »kapitalmarkedsunion«.

HVAD ER FORMÅLET MED DENNE GRØNBOG?

Den fastsætter de vigtigste mål for udviklingen frem til 2019 for »kapitalmarkedsunionen« for de 28 EU-lande (1). Grønbogen undersøger metoder til at fremme brugen af de europæiske finansielle markeder og til at integrere dem bedre.

HOVEDPUNKTER

Målsætninger

Formålet med kapitalmarkedsunionen er at:

  • øge alternative finansieringskilder, bortset fra banker, for virksomheder - navnlig for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) - og infrastrukturprojekter inden for EU
  • fremme investeringer på tværs af EU-landene.

Kortsigtede tiltag

Grønbogen udpeger flere områder, hvor der er behov for hurtige fremskridt:

  • 1.

    Et bæredygtigt europæisk securitiseringsmarked af høj kvalitet Securitisering er en finansiel transaktion, hvor lån samles i en pulje og sælges til investorer på markederne. En af de primære fordele ved denne type transaktion er, at bankerne kan fjerne disse lån - såsom lån til SMV’er - og de forbundne risici fra deres balancer og dermed øge deres udlånskapacitet. Formålet er at indføre en europæisk ramme, som er baseret på enkle, gennemsigtige og standardiserede securitiseringsinstrumenter.

  • 2.

    Nemmere adgang til kapitalmarkeder for virksomheder, navnlig SMV’er Et initiativ går ud på at gennemgå aktuelle regler, der forpligter virksomheder til at udarbejde et prospekt (*) for at få adgang til kapitalmarkeder og rejse kapital. Formålet er at sikre, at disse krav ikke er for omkostningstunge og administrativt tunge for virksomheder eller er for komplekse for investorer.

  • 3.

    Andre tiltag. Disse omfatter udviklingen af europæiske markeder for private investeringer (*), støtte til udbredelsen af de europæiske langsigtede investeringsfonde (*) og skridt til at forbedre adgangen til kreditoplysninger om SMV’er.

Langsigtede tiltag

Grønbogen undersøger, hvordan det er muligt at overkomme forskellige hindringer for udviklingen og integrationen af europæiske kapitalmarkeder. Udfordringerne omfatter:

  • udvikling og diversificering af finansieringskilderne ved at tiltrække institutionelle, private og internationale investorer til kapitalmarkederne
  • forbedring af markedets effektivitet: Hindringer omfatter forskelle mellem EU-landene på forskellige områder såsom skatte-, selskabs- og konkurslovgivningerne.

BAGGRUND

Kapitalmarkedsunionen er en central komponent i den europæiske investeringsplan, der blev lanceret i november 2014.

Se Kapitalmarkedsunionen på Europa-Kommissionens websted for yderligere oplysninger.

VIGTIGE BEGREBER

(*) Finansielle markeder: markeder, hvor købere og sælgere deltager i handelen med aktiver som for eksempel obligationer, valutaer og derivater (produkter, hvis værdi stammer fra værdien af et underliggende aktiv såsom en vare eller valuta, f.eks. futures eller optioner).

(*) Prospekt: et detaljeret dokument indeholdende oplysninger om virksomheden og vilkår og risici forbundet med en investering.

(*) Private investeringer: hvor værdipapirer tilbydes et begrænset antal udvalgte investorer, også kendt som »privat udstedelse«. Det er i modsætning til en offentlig udstedelse, hvor værdipapirer sælges på det åbne marked.

(*) Europæiske langsigtede investeringsfonde: fonde, der kan investere i langsigtede eller unoterede aktiver, såsom infrastruktur eller unoterede SMV’er. De regler, der regulerer dem, blev offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende i april 2015.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Den Europæiske Centralbank, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og Den Europæiske Investeringsbank: En investeringsplan for Europa (COM(2014) 903 final af 26.11.2014)

seneste ajourføring 11.08.2015



(1) Storbritannien forlader EU og bliver dermed et tredjeland (ikke-EU-land) fra og med den 1. februar 2020.

Top