Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reform af retsvæsenet og bekæmpelse af korruption: Rumæniens fremskridt

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Reform af retsvæsenet og bekæmpelse af korruption: Rumæniens fremskridt

I 2007 blev en specifik overvågningsmekanisme, kendt som mekanismen for samarbejde og kontrol (MSK), indført i forbindelse med Rumæniens tiltrædelse af Den Europæiske Union (EU) med det formål at overvåge landets fremskridt på områderne retsreform og bekæmpelse af korruption.

DOKUMENT

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om fremskridt i Rumænien inden for rammerne af samarbejds- og kontrolmekanismen (COM(2015) 35 final af 28. januar 2015).

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om fremskridt i Rumænien inden for rammerne af samarbejds- og kontrolmekanismen (COM(2014) 37 final af 22. januar 2014).

RESUMÉ

Europa-Kommissionens rapporter fra 2014 og 2015 beskriver Rumæniens fremskridt på disse områder siden 2012 og 2013.

HOVEDPUNKTER

MSK omfatter fire specifikke kriterier, der skal afhjælpe Rumæniens mangler i forbindelse med reformen af retsvæsenet, integritet, bekæmpelsen af korruption på højt niveau samt forebyggelsen og bekæmpelsen af korruption i den offentlige sektor.

Hovedformålet er at oprette en regelmæssig indberetningsproces for at sikre, at standarder på disse områder bliver opfyldt tilfredsstillende samt at hjælpe Rumænien med at afhjælpe de svagheder, der bliver fremhævet i MSK.

Fremskridtsrapporter 2014 og 2015

Rapporten fra 2014 fremlægger Europa-Kommissionens analyse af de skridt, som Rumænien har taget siden rapporterne fra 2012 og 2013 (den sidstnævnte blev offentliggjort efter udnævnelsen af en ny regering).

Hovedkonklusionen i rapporten fra 2014 er, at Rumænien har gjort fremskridt inden for de centrale retlige institutioner og integritetsinstitutioner, selv i en vanskelig politisk situation.

Rapporten fremhæver dog:

  • specifikke problemer med hensyn til retsvæsenets uafhængighed
  • modstand mod integritet og foranstaltninger til bekæmpelse af korruption
  • politisk indblanding i vigtige udnævnelser i retsvæsenet.

Rapporten fra 2015 viser også, at der er taget specifikke skridt for at tackle korruption på højt niveau, hvilket har skabt øget tillid blandt rumænere til retsvæsenet og de korruptionsbekæmpende instanser.

Vigtigste henstillinger:

Europa-Kommissionen opfordrer Rumænien til at konsolidere og sikre fremskridtene. Der har været en konstruktiv udvikling i gennemførelsen af de nye lovgivninger (civil- og strafferetten), der afventes dog nye skridt inden for retsvæsenets uafhængighed og retsreformen.

Andre forbedringer er nødvendige for at:

  • sikre integritet for at undgå interessekonflikter i forbindelse med offentlige indkøb
  • skabe en mere effektiv og systematisk tilgang til bekæmpelsen af korruption gennem forebyggelse og afskrækkende sanktioner.

Europa-Kommissionen insisterer også på større sammenhæng i rets- og parlamentsafgørelser (for eksempel ved at behandle parlamentsmedlemmer som almindelige borgere).

For at støtte Rumænien vil MSK's overvågningsproces fortsat modtage EU-midler og konstruktiv støtte fra Europa-Kommissionen og andre EU-lande.

Se også Europa-Kommissionens generalsekretariats websted om MSK, den rumænske MSK's websted og Kommissionens pressemeddelelser fra 2014 og 2015.

BAGGRUND

I forbindelse med Rumæniens tiltrædelse af Den Europæiske Union i 2007 blev landet bedt om at foretage yderligere fremskridt på områder som reform af retsvæsenet og bekæmpelse af korruption. Der blev oprettet en specifik ramme til overvågning af Rumæniens fremskridt på disse områder via MSK. En lignende proces er i gang for Bulgarien.

Anvendelsen af MSK er baseret på en vurdering af de rumænske myndigheders fremskridt og på oplysninger fra EU-landene, internationale organisationer, uafhængige eksperter og andre kilder.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om fremskridt i Rumænien inden for rammerne af samarbejds- og kontrolmekanismen (COM(2012) 410 final af 18. juli 2012).

Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om fremskridt i Rumænien inden for rammerne af samarbejds- og kontrolmekanismen (COM(2013) 0047 final af 30. januar 2013).

seneste ajourføring 21.03.2015

Top