EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tilbagelevering af kulturgoder, der ulovligt er blevet fjernet fra et andet EU-land

Tilbagelevering af kulturgoder, der ulovligt er blevet fjernet fra et andet EU-land

Denne retsakt i Den Europæiske Union (EU) tydeliggør og udvider de eksisterende regler for tilbagelevering af alle kulturgoder, som et EU-land betragter som nationale skatte, der på ulovlig vis er blevet fjernet fra sit område efter den 1. januar 1993.

DOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/60/EU af 15. maj 2014 om tilbagelevering af kulturgoder, som ulovligt er fjernet fra en medlemsstats område og om ændring af forordning (EU) nr. 1024/2012 (omarbejdning)

RESUMÉ

HVAD GØR DETTE DIREKTIV?

Denne retsakt i Den Europæiske Union (EU) tydeliggør og udvider de eksisterende regler for tilbagelevering af alle kulturgoder, som et EU-land betragter som nationale skatte, der på ulovlig vis er blevet fjernet fra sit område efter den 1. januar 1993.

HOVEDPUNKTER

Anvendelsesområde

Loven dækker genstande af historisk, palæontologisk, etnografisk, numismatisk interesse eller af videnskabelig værdi. Genstandene kan være en del af offentlige samlinger, andre samlinger eller enkeltgenstande. De kan stamme fra lovlige eller ulovlige udgravninger, men de skal være klassificeret eller defineret som nationale skatte.

Der er ikke længere noget krav om, at genstande skal tilhøre kategorier eller overholde grænser for deres alder og/eller økonomiske værdi, for at de kan tilbageleveres.

Samarbejde mellem EU-lande

Nationale regeringsorganer fra EU-landene skal samarbejde effektivt med hinanden og udveksle oplysninger om ulovligt fjernede genstande ved hjælp af EU's informationssystem for det indre marked.

Frister for undersøgelser og tilbageleveringer

Når et land har meddelt et andet EU-land, at man har fundet en genstand, har landet seks måneder til at undersøge, om der er tale om en national skat.

Det land, hvorfra genstanden på ulovlig vis blev fjernet, har tre år til at anlægge sag om tilbagelevering fra det øjeblik, hvor det får kendskab til, hvor genstanden befinder sig, og identiteten på ejeren/indehaveren.

Der kan ikke anlægges sag om tilbagelevering senere end 30 år efter, at genstanden blev fjernet på ulovlig vis fra det anmodende EU-land. Denne tidsbegrænsning øges til 75 år i tilfælde af genstande, der er en del af offentlige samlinger eller religiøse institutioner (i lande, der er omfattet af særlige beskyttelsesregler).

Kompensation

Alt efter omstændighederne, og kun såfremt indehaveren er i stand til at dokumentere, at der blev udvist behørig omhu og omhyggelighed, da han/hun erhvervede genstanden (f.eks. at han/hun ikke kunne have vidst, at den blev indført på ulovlig vis), skal domstolen i det EU-land, der er blevet anmodet om at foretage tilbagelevering, yde rimelig kompensation. Denne dokumentation er baseret på dokumentation for genstandens herkomst, eventuelle tilladelser til at fjerne den i henhold til lovgivningen i det anmodende land, den betalte pris, og hvorvidt indehaveren har undersøgt et eventuelt register over stjålne kulturgoder.

HVORNÅR TRÆDER DIREKTIVET I KRAFT?

Direktiv 2014/60/EU ophæver den eksisterende lovgivning, direktiv 93/7/EØF, med virkning fra 19.12.2015.

REFERENCER

Dokument

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Direktiv 2014/60/EU

17.6.2014

18.12.2015

EUT L 159 af 28.5.2014, s. 1-10

Berigtigelse

-

-

EUT L 147 af 12.6.2015, s. 24

seneste ajourføring 10.09.2015

Top