Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E000401

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0401/01 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen. Forbedret advarsel mod skadelige virkninger af kolesterolsænkende margarine for visse grupper af forbrugere.

    EFT C 318E af 13.11.2001, p. 43–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E0401

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0401/01 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen. Forbedret advarsel mod skadelige virkninger af kolesterolsænkende margarine for visse grupper af forbrugere.

    EF-Tidende nr. 318 E af 13/11/2001 s. 0043 - 0044


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0401/01

    af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen

    (15. februar 2001)

    Om: Forbedret advarsel mod skadelige virkninger af kolesterolsænkende margarine for visse grupper af forbrugere

    1. Er Kommissionen klar over, at margarineproducenter oplyser, at en række af deres nye produkter er kendetegnet ved, at de indeholder et kolesterolsænkende middel?

    2. Er Kommissionen enig i, at sådanne påstande kan medføre, at forbrugerne bruger en mængde margarine, der er for stor eller for lille til at opnå den forudsatte og ønskede virkning, i stedet for at rådspørge en læge, der kan foreskrive den korrekte mængde medicin til at sænke kolesterolindholdet i blodet?

    3. Kan Kommissionen bekræfte, at kolesterolsænkende margarine kan være skadelig for særlige ernæringsbehov som f.eks. gravide, mødre, der ammer, og børn under fem år og ligeledes for brugere af kolesterolsænkende medicin?

    4. Hvad mener Kommissionen om forbrugerorganisationernes ønsker om at supermarkederne anbringer sådanne målgruppeprodukter på et særligt sted, der er let genkendeligt for forbrugerne, så de ikke købes uafvidende af mennesker, der ikke er opmærksom på disse særlige egenskaber?

    5. Hvorfor har man hidtil undladt at forsyne emballagen med advarsler i stor skrift mod de skadelige virkninger, der er nævnt i punkt 3, og hvorfor enten undlader man helt at give sådanne oplysninger (f.eks. Benecol) eller giver dem med småt tryk midt i en mængde andre oplysninger (f.eks. Becel pro-activ)?

    6. Agter Kommissionen at tage initiativ til, at der indføres pligt til stort og tydeligt at gøre opmærksom på de skadelige virkninger, der er nævnt i punkt 3?

    Samlet svar afgivet på Kommissionens vegne af David Byrne på skriftlige forespørgsler E-0401/01 og E-0402/01

    (21. maj 2001)

    Et produkt indeholdende phytosterolestere er blevet godkendt i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser(1). Det er i overensstemmelse med Kommissionens beslutning 2000/500/EF af 24. juli 2000 om tilladelse til markedsføring af smørbare gule fedtstoffer tilsat phytosterolestere som et nyt levnedsmiddel eller en ny levnedsmiddelingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets

    forordning (EF) nr. 258/97(2) blevet godkendt, at der gives oplysninger om phytosterolesteres virkninger på kolesterolindholdet i blodet. I øvrigt gælder der i henhold til beslutningen supplerende krav til mærkningen på det pågældende produkt.

    I vurderingen af dette produkt er der ikke fundet uacceptable risici for menneskers sundhed. Hvis produktet imidlertid indtages regelmæssigt, er det blevet påvist, at beta-karoten-indholdet i blodserummet sænkes, men forbliver i det normale område. Det blev derfor fastsat i beslutningen, at der som en sikkerhedsforanstaltning skulle stå på etiketten, at produktet er beregnet til personer, som ønsker at styre kolesterolindholdet i deres blod, og at det ikke er egnet for gravide, ammende kvinder og børn under fem år.

    Med hensyn til befolkningen i almindelighed erklærede Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler i sin udtalelse, at det på grundlag af den samlede vurdering af den indgivne information kan konkluderes, at brugen af phytosterolestere i smørbare gule fedtstoffer i maksimalt omfang svarende til 8 vægtprocent fri phytosterol ikke udgør nogen sundhedsrisiko for mennesker.

    Kommissionen er klar over, at der er forskellige regler for levnedsmiddelanprisninger. Anprisningerne bør være sande og underbyggede. Af denne grund meddelte Kommissionen i sin hvidbog om fødevaresikkerhed(3), at den havde til hensigt at overveje, om der bør indføres særlige bestemmelser i EU-lovgivningen om funktionelle påstande og ernæringsmæssige påstande om fødevarer. Der vil om kort tid foreligge et debatoplæg om dette spørgsmål, og Kommissionen vil udarbejde et forslag til retsakt på grundlag af de indkomne kommentarer. Kommissionen regner med at kunne vedtage et forslag i slutningen af 2001.

    I henhold til nugældende fællesskabslovgivning (artikel 2 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 om mærkning af og præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler(4)) er det ikke tilladt at tillægge et levnedsmiddel egenskaber til forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom eller give indtryk af sådanne egenskaber.

    Med hensyn til præsentationen af de særlige angivelser på fødevaremærkningen er der ikke i direktiv 2000/13/EF givet nærmere oplysninger om, hvilken skriftstørrelse der skal bruges på fødevareprodukternes etiketter. Dog skal alle angivelser være let forståelige og anført på et iøjnefaldende sted og således, at de er let synlige, let læselige og uudslettelige. De må under ingen omstændigheder være skjult, tildækket eller adskilt af andre angivelser eller billeder.

    For så vidt angår kontrol og sanktioner kan medlemsstaterne med hjemmel i fællesskabsreglerne udføre kontroller. Sanktioner er imidlertid udelukkende medlemsstaternes anliggende.

    (1) EFT L 43 af 14.2.1997.

    (2) EFT L 200 af 8.8.2000.

    (3) KOM(1999) 719 endelig udg.

    (4) EFT L 109 af 6.5.2000.

    Top