Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61983CJ0188

    Domstolens Dom (Tredje Afdeling) af 9. oktober 1984.
    Hermann Witte mod Europa-Parlamentet.
    Tjenestemand - tildeling af udlandstillæg.
    Sag 188/83.

    Samling af Afgørelser 1984 -03465

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1984:309

    61983J0188

    DOMSTOLENS DOM (TREDJE AFDELING) AF 9 OKTOBER 1984. - HERMANN WITTE MOD EUROPA-PARLAMENTET. - TJENESTEMAEND - TILDELING AF UDLANDSTILLAEG. - SAG 188/83.

    Samling af Afgørelser 1984 side 03465


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse om sagsomkostninger
    Afgørelse

    Nøgleord


    1 . TJENESTEMAEND _ LOEN _ UDLANDSTILLAEG _ FORMAAL _ BETINGELSER FOR TILDELING _ KUMULATIVE BETINGELSER

    ( TJENESTEMANDSVEDTAEGTEN , BILAG VII , ART . 4 , STK . 1 )

    2 . TJENESTEMAEND _ LOEN _ UDLANDSTILLAEG _ UDELUKKET HERFRA _ VARIG BOPAEL UDEN FOR DEN MEDLEMSSTAT HVOR TJENESTESTEDET ER BELIGGENDE _ KORTVARIGE OPHOLD UDEN FOR DENNE STAT _ OMSTAENDIGHEDER SOM IKKE BEROERER BOPAELENS VARIGE KARAKTER

    ( TJENESTEMANDSVEDTAEGTEN , BILAG VII , ART . 4 , STK . 1 )

    Sammendrag


    1 . VEDTAEGTENS UDLANDSTILLAEG HAR TIL FORMAAL AT OPVEJE DE SAERLIGE BYRDER OG ULEMPER , SOM ANSAETTELSEN VED FAELLESSKABERNE FORVOLDER DE TJENESTEMAEND , SOM AF DENNE GRUND ER TVUNGET TIL AT SKIFTE BOPAEL . EN TJENSTEMAND KAN ALENE GOERE KRAV PAA UDLANDSTILLAEGGET , SAAFREMT HAN IKKE HAR ELLER IKKE HAR HAFT STATSBORGERSKAB I DEN STAT , PAA HVIS OMRAADE HAN GOER TJENESTE , OG SAAFREMT HAN INDEN FOR REFERENCEPERIODEN HVERKEN HAR HAFT VARIG BOPAEL ELLER VARIGT HAR UDOEVET SIT HOVEDERHVERV PAA NAEVNTE STATS EUROPAEISKE OMRAADE .

    2 . SPORADISKE OG KORTVARIGE FRAVAERSPERIODER FRA TJENESTELANDET , SOM DESUDEN IKKE ER KENDETEGNET VED , AT DEN PAAGAELDENDE HAR NOGEN HENSIGT TIL AT VILLE ETABLERE DET VARIGE CENTRUM FOR SINE INTERESSER I EN ANDEN STAT , KAN IKKE ANSES FOR TILSTRAEKKELIGE TIL , AT TJENESTEMANDENS OPHOLDSSTED I TJENE STESTATEN MISTER SIN KARAKTER AF VARIG BOPAEL I DEN PAAGAELDENDE VEDTAEGTSBESTEMMELSES FORSTAND , OG TIL , AT DEN PAAGAELDENDE ERHVERVER RET TIL UDLANDSTILLAEGGET .

    Dommens præmisser


    1 VED STAEVNING , INDLEVERET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 8 . SEPTEMBER 1983 , HAR HERMANN WITTE , SOM SIDEN DEN 17 . MAJ 1982 HAR VAERET ANSAT SOM TJENESTEMAND VED EUROPA-PARLAMENTET MED TJENESTESTED I LUXEMBOURG , ANLAGT SAG MED PAASTAND OM TILDELING AF DET I ARTIKEL 4 , STK . 1 , I TJENESTEMANDSVEDTAEGTENS BILAG VII OMHANDLEDE UDLANDSTILLAEG .

    2 IFOELGE DENNE BESTEMMELSE UDGOER UDLANDSTILLAEGGET 16 % AF SUMMEN AF GRUNDLOENNEN OG VISSE TILLAEG OG UDBETALES "DEN TJENESTEMAND , DER IKKE HAR ELLER HAR HAFT STATSBORGERSKAB I DEN STAT , PAA HVIS OMRAADE HAN GOER TJENESTE" , OG SOM "I DEN FEMAARSPERIODE , DER UDLOEBER 6 MAANEDER FOER HANS TILTRAEDELSE AF TJENESTEN" ( DVS . I DENNE SAG PERIODEN FRA DEN 17 . NOVEMBER 1976 TIL DEN 17 . NOVEMBER 1981 ) "HVERKEN HAR UDOEVET SIT HOVEDERHVERV ELLER HAFT BOPAEL PAA EN VARIG MAADE PAA STATENS EUROPAEISKE OMRAADE" .

    3 DA SAGSOEGEREN MENTE , AT HAN OPFYLDTE DE NAEVNTE BETINGELSER FOR AT FAA UDBETALT UDLANDSTILLAEG , INDGAV HAN ANSOEGNING HEROM I MEDFOER AF VEDTAEGTENS ARTIKEL 90 , STK . 1 , SOM IMIDLERTID BLEV AFSLAAET , HVOREFTER HAN INDBRAGTE KLAGE I MEDFOER AF SAMME ARTIKELS STK . 2 . DA DENNE LIGELEDES BLEV AFVIST , HAR HAN ANLAGT NAERVAERENDE SAG .

    4 DET AT SAGSOEGEREN , SOM ER TYSK STATSBORGER OG ALDRIG HAR HAFT LUXEMBOURGSK STATSBORGERSKAB , HAR VAERET BOSAT I STORHERTUGDOEMMET LUXEMBOURG SIDEN 1958 , PAA HVILKET TIDSPUNKT HANS FAR BLEV ANSAT VED EUROPA-PARLAMENTET SOM TJENESTEMAND . I MARTS 1975 TOG SAGSOEGEREN BOPAEL I LUXEMBOURG SAMMEN MED SIN AEGTEFAELLE . INDEN FOR DEN RELEVANTE FEMAARSPERIODE , DVS . I DET FORELIGGENDE TILFAELDE MELLEM DEN 17 . NOVEMBER 1976 OG DEN 17 . NOVEMBER 1981 , GJORDE SAGSOEGEREN INDTIL SEPTEMBER 1977 TJENESTE SOM RECHTSREFERENDAR I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND , HVOR HAN AF SAMME GRUND VAR BOSAT FRA DEN 17 . NOVEMBER TIL UDGANGEN AF NOVEMBER 1976 , FRA DEN 1 . MARTS TIL DEN 28 . APRIL 1977 OG FRA MIDTEN AF MAJ TIL UDGANGEN AF AUGUST 1977 . I ALLE DISSE PERIODER BEVAREDE HAN OG HANS AEGTEFAELLE IMIDLERTID DERES FAELLES BOPAEL I LUXEMBOURG .

    5 FRA OKTOBER 1977 TIL UDGANGEN AF FEBRUAR 1979 VAR SAGSOEGEREN UDEN ARBEJDE OG BOEDE HERUNDER PAA NY MED SIN FAMILIE I LUXEMBOURG , BORTSET FRA EN PERIODE PAA TRE ELLE FIRE MAANEDER , NEMLIG FRA NOVEMBER/DECEMBER 1977 TIL UDGANGEN AF FEBRUAR 1978 , HVORUNDER HAN OPHOLDT SIG I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND FOR AT SOEGE ARBEJDE . FRA DEN 1 . MARTS 1979 TIL DEN 17 . NOVEMBER 1981 , DVS . TIL REFERENCEPERIODENS UDLOEB , VAR SAGSOEGEREN ANSAT VED EN PRIVAT VIRKSOMHED I LUXEMBOURG OG BOEDE HER MED SIN FAMILIE .

    6 SAGSOEGEREN HAR FOR DET FOERSTE GJORT GAELDENDE , AT EUROPA-PARLAMENTET HAR TILSIDESAT TJENESTEMANDSVEDTAEGTEN VED AT NAEGTE AT TILDELTE HAM UDLANDSTILLAEG . EFTER SAGSOEGERENS OPFATTELSE ER DE TO BETINGELSER I DEN OMTVISTEDE VEDTAEGTSBESTEMMELSE AF ALTERNATIV ART , SAALEDES AT FORSTAA , AT KUN EN AF BETINGELSERNE SKAL VAERE OPFYLDT , FOR AT DER KAN GIVES UDLANDSTILLAEG , ALTSAA ENTEN AT HAN IKKE VARIGT HAR HAFT BOPAEL , ELLER AT HAN IKKE HAR UDOEVET SIT HOVEDERHVERV PAA OMRAADET I DEN STAT , HVOR HAN GOER TJENESTE . I DET FORELIGGENDE TILFAELDE OPFYLDER SAGSOEGEREN IMIDLERTID BEGGE BETINGELSER .

    7 HEROVERFOR HAR EUROPA-PARLAMENTET GJORT GAELDENDE , AT DEN PAAGAELDENDE TJENESTEMAND IKKE MAA BEFINDE SIG I NOGEN AF DE TO SITUATIONER , DER ER NAEVNT I DEN OMTVISTEDE BESTEMMELSE . SAGSOEGEREN HAR IMIDLERTID SAAVEL HAFT VARIG BOPAEL SOM VARIGT UDOEVET SIT HOVEDERHVERV I LUXEMBOURG .

    8 DET FREMGAAR AF DEN OMTVISTEDE VEDTAEGTSBESTEMMELSE , SAAVEL AF DENS ORDLYD I DE FORSKELLIGE VERSIONER SOM AF DENS FORMAAL , AT UDLANDSTILLAEGGET KUN MAA UDBETALES , NAAR DER IKKE FORELIGGER NOGEN AF DE SITUATIONER , SOM ER NAEVNT I BESTEMMELSEN . SOM DOMSTOLEN GENTAGNE GANGE HAR FASTSLAAET ( JFR . BLANDT ANDET DOMMEN AF 20 . 2 . 1975 , ARIOLA , 21/74 , SML ., S . 221 ) HAR UDLANDSTILLAEGGET TIL FORMAAL AT OPVEJE DE SAERLIGE BYRDER OG ULEMPER , SOM ANSAETTELSEN VED FAELLESSKABERNE FORVOLDER TJENESTEMAENDENE , DER AF DENNE GRUND ER TVUNGET TIL AT SKIFTE BOPAEL . SAGSOEGEREN VIL DERFOR ALENE KUNNE GOERE KRAV PAA UDLANDSTILLAEG , SAAFREMT HAN HVERKEN HAR HAFT VARIG BOPAEL ELLER VARIGT HAR UDOEVET SIT HOVEDERHVERV PAA LUXEMBOURGSK OMRAADE .

    9 I DEN FORELIGGENDE SAG ER DET TILSTRAEKKELIGT AT FASTSLAA , AT SAGSOEGEREN I HELE REFERENCEPERIODEN HAVDE BOPAEL I LUXEMBOURG OG KUN I KORTE PERIODER AENDREDE OPHOLDSSTED , DER IMIDLERTID HOEJST UDGJORDE TRE ELLER FIRE MAANEDER OG SAMMENLAGT IKKE OVERSTEG NI ELLER TI MAANEDER .

    10 AT DISSE OPHOLD UDEN FOR LUXEMBOURGS OMRAADE VAR AF MIDLERTIDIG KARAKTER FREMGAAR DESTO KLARERE AF DEN OMSTAENDIGHED , AT SAGSOEGEREN I DE PAAGAELDENDE PERIODER BOEDE HOS FAMILIE ELLER PAA HOTEL OG IKKE VAR LEDSAGET AF SIN HUSTRU . DETTE FREMGAAR DELS AF DE SKRIFTLIGE ERKLAERINGER SAGSOEGEREN SELV HAR FREMLAGT , DELS AF DEN BESLUTNING FRA PRAESIDENTEN FOR OBERLANDESGERICHT KOBLENZ , HVORVED SAGSOEGEREN BLEV UDNAEVNT TIL RECHTSREFERENDAR , IFOELGE HVILKEN SAGSOEGEREN UNDER HELE TJENESTEN SOM RECHTSREFERENDAR , MED UNDTAGELSE AF VISSE KURSER I TILKNYTNING TIL UDDANNELSEN SOM RECHTSREFERENDAR , HAVDE GIVET AFKALD PAA GODTGOERELSE AF FLYTTE- OG BEFORDRINGSUDGIFTER SAMT TILSKUD TIL DOBBELT HUSFOERELSE .

    11 SAADANNE SPORADISKE OG KORTVARIGE FRAVAERSPERIODER FRA TJENESTELANDET , SOM DESUDEN IKKE VAR KENDETEGNET VED , AT SAGSOEGEREN HAVDE NOGEN HENSIGT TIL AT VILLE ETABLERE DET VARIGE CENTRUM FOR SINE INTERESSER I EN ANDEN STAT , KAN IKKE ANSES FOR TILSTRAEKKELIGE TIL , AT SAGSOEGERENS OPHOLDSSTED I TJENESTESTATEN MISTER DETS KARAKTER AF VARIG BOPAEL I DEN PAAGAALDENDE VEDTAEGTSBESTEMMELSES FORSTAND .

    12 DA SAGSOEGEREN FOELGELIG MAA ANTAGES AT HAVE HAFT VARIG BOPAEL PAA LUXEMBOURGSK OMRAADE INDEN FOR DEN I SAGEN OMHANDLEDE PERIODE , MAA ANBRINGENDET OM VEDTAEGTENS TILSIDESAETTELSE FORKASTES , UDEN AT DET ER FORNOEDENT AT UNDERSOEGE , HVORVIDT SAGSOEGEREN I DENNE PERIODE LIGELEDES MAATTE HAVE UDOEVET SIT HOVEDERHVERV I NAEVNTE STAT .

    13 FOR DET ANDET HAR SAGSOEGEREN TIL STOETTE FOR SINE PAASTANDE GJORT GAELDENDE , AT DER FORELIGGER EN KRAENKELSE AF LIGEBEHANDLINGSPRINCIPPET . HAN ANFOERER , AT DET VED EF-INSTITUTIONERNE HAR VAERET FAST ADMINISTRATIV PRAKSIS AT ANVENDE DEN OMTVISTEDE VEDTAEGTSBESTEMMELSE PAA EN SAADAN MAADE , AT ET FRAVAER FRA TJENESTELANDET PAA SEKS MAANEDER INDEN FOR REFERENCEPERIODEN BETRAGTEDES SOM VAERENDE TILSTRAEKKELIGT TIL AT ERHVERVE RET TIL UDLANDSTILLAEG . ENDVIDERE HAR DET VAERET FAST PRAKSIS AT ANSE DE FAMILIEMEDLEMMER TIL EF-TJENESTEMAEND , DER ER FULGT MED DISSE TIL TJENESTESTATEN , FOR IKKE AT HAVE HAFT BOPAEL I SIDSTNAEVNTE STAT , FOR SAA VIDT ANGAAR UDBETALING AF UDLANDSTILLAEG .

    14 EUROPA-PARLAMENTET HAR HEROM OPLYST UNDER SAGEN , AT ADMINISTRATIONERNE VED EF-INSTITUTIONERNE GANSKE VIST I 1974 INDBYRDES AFTALTE , AT DER SKULLE UDBETALES UDLANDSTILLAEG , NAAR DER INDEN FOR DEN OMHANDLEDE FEMAARSPERIODE FORELAA MINDST SEKS MAANEDERS UAFBRUDT FRAVAER FRA TJENESTESTATEN , MEN AT DENNE PRAKSIS BLEV AENDRET I 1977 OG AFLOEST AF EN MERE FLEKSIBEL PRAKSIS , DER BEDRE KUNNE TILPASSES DE KONKRETE OMSTAENDIGHEDER I HVERT ENKELT TILFAELDE . ENDVIDERE BLEV DEN PRAKSIS , HVOREFTER AEGTEFAELLEN OG BOERN UNDER 18 AAR TIL DE TJENESTEMAEND , DER ER ANSAT I INTERNATIONALE ORGANISATIONER , SIDESTILLES MED DISSE TJENESTEMAEND SELV , OPGIVET I 1981 PAA FORANLEDNING AF EN BERETNING FRA REVISIONSRETTEN .

    15 BORTSET FRA , AT INGEN TIL EGEN FORDEL KAN PAABERAABE SIG EN ULOVLIGHED , DER ER BEGAAET TIL FORDEL FOR TREDJEMAND , KAN DET IKKE UNDER DE FORELIGGENDE OMSTAENDIGHEDER ANTAGES , AT EUROPA-PARLAMENTET VED AT AFSLAA AT UDBETALE SAGSOEGEREN UDLANDSTILLAEG , HAR FRAVEGET DEN ADMINISTRATIVE PRAKSIS , DER VAR GAELDENDE PAA DATOEN FOR UDSTEDELSEN AF DEN ANFAEGTEDE RETSAKT . FOELGELIG KAN ANBRINGENDET OM , AT LIGEBEHANDLINGSPRINCIPPET ER TILSIDESAT , IKKE TAGES TIL FOELGE .

    16 AF DISSE GRUNDE BOER SAGSOEGTE FRIFINDES .

    Afgørelse om sagsomkostninger


    SAGENS OMKOSTNINGER

    17 IFOELGE PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69 , STK . 2 , TILPLIGTES DEN PART , DER TABER SAGEN , TIL AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER , SAAFREMT DER ER NEDLAGT PAASTAND HEROM .

    18 I HENHOLD TIL PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 70 BAERER INSTITUTIONERNE IMIDLERTID SELV DE UDGIFTER , SOM DE HAR AFHOLDT I SAGER ANLAGT AF DE ANSATTE VED FAELLESSKABERNE .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

    UDTALER OG BESTEMMER

    DOMSTOLEN ( TREDJE AFDELING )

    1 . SAGSOEGTE FRIFINDES .

    2 . HVER PART BAERER SINE OMKOSTNINGER .

    Top