Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61980CJ0188

    Domstolens Dom af 6. juli 1982.
    Den Franske Republik, Den Italienske Republik og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber.
    Offentlige virksomheder - gennemskueligheden af de økonomiske forbindelser med staten.
    Forenede sager 188 - 190/80.

    Samling af Afgørelser 1982 -02545

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1982:257

    61980J0188

    DOMSTOLENS DOM AF 6 JULI 1982. - DEN FRANSKE REPUBLIK, DEN ITALIENSKE REPUBLIK OG DET FORENEDE KONGERIGE STORBRITANNIEN OG NORDIRLAND MOD KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER. - OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER - GENNEMSKUELIGHEDEN AF DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MED STATEN. - FORENEDE SAGER 188, 189 OG 190/80.

    Samling af Afgørelser 1982 side 02545
    spansk specialudgave side 00723
    svensk specialudgave side 00457
    finsk specialudgave side 00479


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse om sagsomkostninger
    Afgørelse

    Nøgleord


    1 . KOMMISSION _ LOVGIVENDE KOMPETENCE _ KOMPETENCE TILLAGT VED EN TRAKTATBESTEMMELSE _ GRAENSER _ KRITERIER _ INTET GENERELT PRINCIP _ FORTOLKNING AF DEN PAAGAELDENDE BESTEMMELSE

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 4 , 145 , 155 OG 189 )

    2 . KONKURRENCE _ OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER _ GENNEMSKUELIGHED I DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MELLEM MEDLEMSSTATERNE OG DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER _ KOMMISSIONENS BEFOEJELSE TIL AT INDHENTE OPLYSNINGER _ RAEKKEVIDDE _ OFFENTLIGT TILGAENGELIGE OPLYSNINGER I MEDLEMSSTATERNE _ KOMMISSIONENS MULIGHED FOR AT INDHENTE SUPPLERENDE OPLYSNINGER _ OPSTILLING AF FAELLES KRITERIER FOR ALLE MEDLEMSSTATERNE

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 90 , STK . 3 ; KOMMISSIONENS DIREKTIV 80/723 )

    3 . KONKURRENCE _ OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER _ PRIVATE VIRKSOMHEDER _ GENNEMSKUELIGHED I DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MELLEM MEDLEMSSTATERNE OG DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER _ FORSKELSBEHANDLING I FORHOLD TIL DE PRIVATE VIRKSOMHEDER _ IKKE-SAMMENLIGNELIGE SITUATIONER _ INGEN FORSKELSBEHANDLING

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 90 , STK . 3 ; KOMMISSIONENS DIREKTIV 80/723 )

    4 . KONKURRENCE _ OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER _ GENNEMSKUELIGHED I DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MELLEM MEDLEMSSTATERNE OG DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER _ AFGRAENSNING AF DE OEKONOMISKE FORBINDELSER _ KRITERIER _ DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDERS OEKONOMISKE DELTAGELSE _ DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDERS STATUS I VIRKSOMHEDENS LEDELSE

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 90 ; KOMMISSIONENS DIREKTIV 80/723 , ART . 2 )

    Sammendrag


    PAR 2545 PAR LU : 1 . DEN OPFATTELSE , AT DET FOELGER AF SELVE PRINCIPPERNE FOR KOMPETENCE- OG ANSVARSFORDELINGEN MELLEM FAELLESSKABETS INSTITUTIONER INDBYRDES , AT HELE DEN PRIMAERE LOVGIVENDE KOMPETENCE ER TILLAGT RAADET , MENS KOMMISSIONEN KUN HAR KONTROL- OG GENNEMFOERELSESBEFOEJELSER , HAR IKKE STOETTE I TRAKTATENS BESTEMMELSER VEDROERENDE FAELLESSKABETS INSTITUTIONER . HERAF FOELGER , AT GRAENSERNE FOR DEN KOMPETENCE , SOM ER TILLAGT KOMMISSIONEN VED EN SAERLIG BESTEMMELSE I TRAKTATEN , IKKE KAN UDLEDES AF NOGET GENERELT PRINCIP , MEN MAA FASTLAEGGES UD FRA EN FORTOLKNING AF SELVE DEN PAAGAELDENDE BESTEMMELSES ORDLYD , DER MAA SES PAA BAGGRUND AF SIT FORMAAL OG SIN PLACERING I TRAKTATENS SYSTEM .

    2.I BETRAGTNING AF , HVOR FORSKELLIGT DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER ER INDRETTET I DE FORSKELLIGE MEDLEMSSTATER , OG HVOR VIDT FORGRENET DERES AKTIVITETER ER , KAN DERES OEKONOMISKE FORBINDELSER MED DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER IKKE UNDGAA AT BLIVE MEGET FORSKELLIGARTEDE OG DERMED OFTE KOMPLEKSE OG VANSKELIGE AT OVERVAAGE , SELV OM MAN BENYTTER DE OFFENTLIGT TILGAENGELIGE INFORMATIONSKILDER I MEDLEMSSTATERNE . UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER HAR KOMMISSIONEN UBESTRIDELIGT BEHOV FOR AT SOEGE YDERLIGERE OPLYSNINGER OM DE OEKONOMISKE FORBINDELSER VED AT OPSTILLE FAELLES KRITERIER FOR ALLE MEDLEMSSTATERNE OG FOR ALLE DE IMPLICEREDE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER .

    3.DET ALMINDELIGT GAELDENDE LIGHEDSPRINCIP I FORHOLDET MELLEM OFFENTLIGE OG PRIVATE VIRKSOMHEDER FORUDSAETTER , AT DE TO KATEGORIER AF VIRKSOMHEDER BEFINDER SIG I SAMMENLIGNELIGE SITUA TIONER . INDEN FOR RAMMERNE AF DEN TIL ENHVER TID BESTAAENDE LOVGIVNING FASTLAEGGER DE PRIVATE VIRKSOMHEDER IMIDLERTID DERES PRODUKTIONS- OG HANDELSSTRATEGI UD FRA NAVNLIG RENTABILITETSHENSYN . DERIMOD KAN FAKTORER AF EN ANDEN ART OEVE INDFLYDELSE PAA DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDERS BESLUTNINGER , NEMLIG NAAR DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER SOEGER AT VARETAGE SAMFUNDSINTERESSER PAA EN MAADE , SOM KAN PAAVIRKE DE NAEVNTE BESLUTNINGER . DE OEKONOMISKE OG FINANSIELLE KONSEKVENSER AF DENNE INDFLYDELSE ER , AT DER MELLEM DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER OG DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER OPSTAAR SAERLIGE OEKONOMISKE FORBINDELSER , SOM ADSKILLER SIG FRA DE BESTAAENDE FORBINDELSER MELLEM DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER OG DE PRIVATE VIRKSOMHEDER . DA DIREKTIV 80/723 NETOP VEDROERER DISSE SAERLIGE OEKONOMISKE FORBINDELSER , MAA DET AFVISES , AT DIREKTIVET SKULLE INDEBAERE , AT OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER DISKRIMINERES I FORHOLD TIL PRIVATE VIRKSOMHEDER .

    4.GRUNDEN TIL , AT ARTIKEL 90 ER BLEVET OPTAGET I TRAKTATEN , ER , AT DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HAR MULIGHED FOR AT OEVE INDFLYDELSE PAA DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDERS BESLUTNINGER AF HANDELSMAESSIG KARAKTER . EN SAADAN INDFLYDELSE KAN DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER BLANDT ANDET UDOEVE GENNEM KAPITALINDSKUD ELLER I KRAFT AF DE BESTEMMELSER , SOM GAELDER FOR DEN ENKELTE VIRKSOMHEDS LEDELSE . VED AT VAELGE NETOP DE ANFOERTE KRITERIER FOR AT AFGRAENSE DE OEKONOMISKE FORBINDELSER , SOM KOMMISSIONEN MAA HAVE MULIGHED FOR AT INDHENTE OPLYSNINGER OM FOR AT KUNNE OPFYLDE SIN OVERVAAGNINGSPLIGT EFTER ARTIKEL 90 , STK . 3 , HAR KOMMISSIONEN IKKE OVERSKREDET GRAENSERNE FOR DET SKOEN , DER TILKOMMER DEN EFTER DENNE BESTEMMELSE .

    Dommens præmisser


    PAR 1982_FORENEDESAGER188,189OG190/80 PAR LO : PAR 2572 PAR LU : 1 VED STAEVNINGER , INDLEVERET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR HHV . DEN 16 ., 18 . OG 19 . SEPTEMBER 1980 , HAR DEN FRANSKE REPUBLIK , DEN ITALIENSKE REPUBLIK OG DET FORENEDE KONGERIGE I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 173 , STK . 1 , ANLAGT TRE SAGER MED PAASTAND OM ANNULLATION AF KOMMISSIONENS DIREKTIV 80/723 AF 25 . JUNI 1980 OM GENNEMSKUELIGHEDEN AF DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MELLEM MEDLEMSSTATERNE OG DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER ( EFT L 195 , S . 35 ). FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND OG KONGERIGET NEDERLANDENE ER INDTRAADT I SAGERNE SOM INTERVENIENTER TIL STOETTE FOR KOMMISSIONENS PAASTAND .

    2 DIREKTIVET , SOM ER VEDTAGET I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 90 , STK . 3 , PAALAEGGER MEDLEMSSTATERNE I EN PERIODE PAA FEM AAR AT VAERE I BESIDDELSE AF OG HOLDE OPLYSNINGER TIL RAADIGHED OM , DELS HVILKE OFFENTLIGE MIDLER DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER YDER DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER , DELS HVORLEDES DISSE VIRKSOMHEDER FAKTISK ANVENDER MIDLERNE . DET FREMGAAR AF BETRAGTNINGERNE TIL DIREKTIVET , AT DETS VAESENTLIGSTE FORMAAL ER AT FREMME EN EFFEKTIV ANVENDELSE AF TRAK PAR OMMISSIONEN PAR LO : PAR 2573 PAR LU : TATENS BESTEMMELSER OM STATSSTOETTE I ARTIKLERNE 92 OG 93 PAA DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER . ENDVIDERE FREMHAEVES DET I BETRAGTNINGERNE , AT DER I FORHOLDET MELLEM OFFENTLIGE OG PRIVATE VIRKSOMHEDER GAELDER ET LIGEBEHANDLINGSPRINCIP , OG AT DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MELLEM DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER OG STATERNE ER SAA KOMPLEKSE , AT DER ER BEHOV FOR AT GOERE DEM GENNEMSKUELIGE .

    3 DE SAGSOEGENDE REGERINGERS ANBRINGENDER ER PAA VISSE PUNKTER FORSKELLIGE , MEN KAN DOG I DET VAESENTLIGE SAMMENFATTES SAALEDES :

    _ KOMMISSIONEN SAVNEDE DEN FORNOEDNE KOMPETENCE ;

    _ DIREKTIVET VAR IKKE PAAKRAEVET , LIGESOM PROPORTIONALITETSPRINCIPPET ER TILSIDESAT ;

    _ DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER DISKRIMINERES ;

    _ ARTIKLERNE 90 , 92 OG 93 ER OVERTRAADT , IDET DIREKTIVET INDEHOLDER EN DEFINITION AF BEGREBET OFFENTLIG VIRKSOMHED OG BEGREBET STATSSTOETTE ;

    _ DE BESTEMMELSER , DER FASTLAEGGER EOEF- , EKSF- OG EURATOM-TRAKTATENS ANVENDELSESOMRAADE , ER OVERTRAADT ;

    _ MED HENSYN TIL DE I DIREKTIVET FASTSATTE UNDTAGELSER ER DIREKTIVET IKKE BEGRUNDET OG TILSIDESAETTER LIGHEDSGRUNDSAETNINGEN .

    FOERSTE ANBRINGENDE ( KOMMISSIONENS MANGLENDE KOMPETENCE )

    4 REGERINGEN FOR DET FORENEDE KONGERIGE HAR ANFOERT , AT KOMMISSIONEN VED AT VEDTAGE DET OMTVISTEDE DIREKTIV HAR TILSIDESAT SELVE DE PRINCIPPER , DER GAELDER FOR KOMPETENCE- OG ANSVARSFORDELINGEN MELLEM FAELLESSKABETS INSTITUTIONER INDBYRDES . DET FREMGAAR AF TRAKTATENS BESTEMMELSER VEDROERENDE INSTITUTIONERNE , AT HELE DEN PRIMAERE LOVGIVENDE KOMPETENCE ER TILLAGT RAADET , MENS KOMMISSIONEN KUN HAR KONTROL- OG GENNEMFOERELSESBEFOEJELSER . DENNE KOMPETENCEFORDELING BEKRAEFTES AF TRAKTATENS SAERLIGE BEMYNDIGELSESREGLER , SOM NAESTEN ALLE GIVER RAADET BEFOEJELSEN TIL AT VEDTAGE FORORDNINGER OG DIREKTIVER . NAVNLIG INDEN FOR KONKURRENCEREGLERNE GENFINDER MAN DEN SAMME ANSVARSFORDELING . DE PAAGAELDENDE REGLER TILLAEGGER KOMMISSIONEN EN RAEKKE KONTROLBEFOEJELSER , HVORIMOD EN KOMPETENCE TIL AT UDSTEDE GENERELLE RETSFORSKRIFTER FORUDSAETTER EN HJEMMEL I FORM AF EN SAERLIG OG UDTRYKKELIG DELEGATION , DER SKAL FREMGAA AF EN RETSAKT , UDSTEDT AF RAADET .

    PAR 1982_FORENEDESAGER188,189OG190/80 PAR LO : PAR 2574 PAR LU : 5 IFOELGE REGERINGEN FOR DET FORENEDE KONGERIGE BOER ENDVIDERE DE BESTEMMELSER I TRAKTATEN , SOM UNDTAGELSESVIS TILLAEGGER KOMMISSIONEN KOMPETENCE TIL AT VEDTAGE DIREKTIVER , FORTOLKES I LYSET AF OVENSTAAENDE BETRAGTNINGER . DER ER HER IKKE TALE OM DIREKTIVER AF SAMME ART SOM DE , RAADET VEDTAGER . MENS RAADETS DIREKTIVER KAN INDEHOLDE GENERELLE RETSFORSKRIFTER , SOM EVENTUELT OGSAA KAN PAALAEGGE MEDLEMSSTATERNE NYE FORPLIGTELSER , HAR DE DIREKTIVER , KOMMISSIONEN KAN UDSTEDE , ALENE TIL FORMAAL AT AFHJAELPE SAERLIGE FORHOLD I EN ELLER FLERE MEDLEMSSTATER . I ARTIKEL 90 , STK . 3 , FREMGAAR DETTE BEGRAENSEDE FORMAAL AF SELVE BESTEMMELSENS ORDLYD , IDET DET I ARTIKLEN HEDDER , AT KOMMISSIONEN , I DET OMFANG , DET ER PAAKRAEVET , "MEDDELER" MEDLEMSSTATERNE PASSENDE DIREKTIVER ELLER BESLUTNINGER .

    6 DENNE OPFATTELSE HAR IMIDLERTID IKKE STOETTE I TRAKTATENS BESTEMMELSER VEDROERENDE FAELLESSKABETS INSTITUTIONER . EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 4 DELTAGER KOMMISSIONEN , LIGESOM DE OEVRIGE INSTITUTIONER , I GENNEMFOERELSEN AF DE FAELLESSKABET PAAHVILENDE OPGAVER , HVORVED HVER AF INSTITUTIONERNE HANDLER INDEN FOR RAMMERNE AF DE BEFOEJELSER , SOM ER TILLAGT DEM VED TRAKTATEN . ARTIKEL 155 BESTEMMER , AT KOMMISSIONEN HAR BEFOEJELSE TIL SELVSTAENDIGT AT TRAEFFE BESLUTNINGER PAA DE I TRAKTATEN FASTSATTE BETINGELSER , HVORVED ARTIKEL 155 BENYTTER NAESTEN SAMME FORMULERING SOM VED BESKRIVELSEN AF RAADETS TILSVARENDE FUNKTION EFTER ARTIKEL 145 . DET KAPITEL I TRAKTATEN , SOM INDEHOLDER GENERELLE BESTEMMELSER VEDROERENDE VIRKNINGERNE OG INDHOLDET AF INSTITUTIONERNES RETSAKTER , HERUNDER NAVNLIG TRAKTATENS ARTIKEL 189 , SONDRER I OEVRIGT IKKE , SAADAN SOM REGERINGEN FOR DET FORENEDE KONGERIGE HAR GJORT GAELDENDE , MELLEM GENERELLE DIREKTIVER OG DIREKTIVER , SOM VEDROERER SAERLIGE FORANSTALTNINGER . IFOELGE ARTIKEL 189 , STK . 1 , HAR KOMMISSIONEN , LIGESOM RAADET , BEFOEJELSE TIL AT UDSTEDE DIREKTIVER PAA DE I TRAKTATEN FASTSATTE BETINGELSER . HERAF FOELGER , AT GRAENSERNE FOR DEN KOMPETENCE , SOM ER TILLAGT KOMMISSIONEN VED EN SAERLIG BESTEMMELSE I TRAKTATEN , IKKE KAN UDLEDES AF NOGET GENERELT PRINCIP , MEN MAA FASTLAEGGES UD FRA EN FORTOLKNING AF SELVE ORDLYDEN AF DEN PAAGAELDENDE BESTEMMELSE , DVS . I DET FORELIGGENDE TILFAELDE ARTIKEL 90 , DER MAA SES PAA BAGGRUND AF SIT FORMAAL OG SIN PLACERING I TRAKTATENS SYSTEM .

    7 DER KAN IKKE I DEN FORBINDELSE DRAGES NOGEN SLUTNINGER FRA DEN OMSTAENDIGHED , AT HOVEDPARTEN AF DE OEVRIGE SAERREGLER I TRAKTATEN , SOM HJEMLER KOMPETENCE TIL AT VEDTAGE GENERELLE RETSAKTER , HENLAEGGER KOMPETENCEN TIL RAADET , SOM TRAEFFER AFGOERELSE EFTER FORSLAG FRA KOMMISSIONEN . DER KAN HELLER IKKE SONDRES MELLEM DIREKTIVER PAA GRUNDLAG AF , OM HJEMMELBESTEMMELSERNE ANVENDER ORDET "UDSTEDE" ELLER "MEDDELE" . IFOELGE ARTIKEL 189 RETTER SAAVEL DIREKTIVERNE SOM DE AF RAADET ELLER KOMMISSIONEN UDSTEDTE BESLUTNINGER SIG TIL PAR OMMISSIONEN PAR LO : PAR 2575 PAR LU : ADRESSATER , SOM FOR DIREKTIVERNES VEDKOMMENDE NOEDVENDIGVIS MAA VAERE MEDLEMSSTATERNE . ORDET "MEDDELER" ER ALTSAA BLOT DET BEDST EGNEDE FAELLESUDTRYK , NAAR DET BENYTTES I EN BESTEMMELSE , SOM GIVER HJEMMEL TIL AT VEDTAGE SAAVEL DIREKTIVER SOM BESLUTNINGER , DER ER RETTET TIL MEDLEMSSTATERNE .

    8 TIL STOETTE FOR ANBRINGENDET OM , AT KOMMISSIONEN IKKE HAVDE DEN FORNOEDNE KOMPETENCE TIL AT UDSTEDE DET OMTVISTEDE DIREKTIV , HAR DE TRE SAGSOEGENDE REGERINGER GJORT GAELDENDE , AT DIREKTIVET KUNNE HAVE VAERET UDSTEDT AF RAADET . UD FRA DEN BETRAGTNING , DELS AT DIREKTIVETS FORMAAL ER AT GOERE DET MULIGT FOR KOMMISSIONEN AT KONTROLLERE , AT MEDLEMSSTATERNE OVERHOLDER DERES FORPLIGTELSE I MEDFOER AF ARTIKEL 93 , STK . 3 , TIL AT GIVE KOMMISSIONEN MEDDELELSE OM ENHVER FORM FOR YDELSE ELLER AENDRING AF STATSSTOETTE , DELS AT ARTIKEL 94 TILLAEGGER RAADET KOMPETENCE TIL NAVNLIG AT FASTLAEGGE DE NAERMERE BETINGELSER FOR ANVENDELSEN AF ARTIKEL 93 , STK . 3 , HAR DE SAGSOEGENDE REGERINGER GJORT GAELDENDE , AT DET IFOELGE DENNE ARTIKEL ER RAADET , DER HAR KOMPETENCEN TIL AT UDSTEDE DISSE BESTEMMELSER . UNDER ALLE OMSTAENDIGHEDER FREMGAAR RAADETS KOMPETENCE TIL AT UDSTEDE SAADANNE BESTEMMELSER AF ARTIKEL 213 , SUBSIDIAERT ARTIKEL 235 . DA KOMPETENCEN ALTSAA ER TILLAGT RAADET , KAN DET EFTER DE SAGSOEGENDE REGERINGERS OPFATTELSE IKKE ANERKENDES , AT KOMMISSIONEN HAR EN KONKURRERENDE KOMPETENCE I MEDFOER AF ANDRE BESTEMMELSER I TRAKTATEN .

    9 KOMMISSIONENS SYNSPUNKT , SOM STOETTES AF REGERINGEN FOR FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND , ER , AT DIREKTIVET OMFATTER FORANSTALTNINGER , SOM "GAAR FORUD FOR" PROCEDUREN IFOELGE ARTIKEL 93 , HVORFOR ARTIKEL 94 IKKE KAN FINDE ANVENDELSE . ENDVIDERE HAR KOMMISSIONEN ANFOERT , AT ARTIKEL 213 IKKE VEDROERER DE OPLYSNINGER , SOM MEDLEMSSTATERNE ER I BESIDDELSE AF , OG SOM DE IFOELGE DERES ALMINDELIGE SAMARBEJDSFORPLIGTELSE EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 5 EFTER ANMODNING SKAL STILLE TIL RAADIGHED FOR KOMMISSIONEN . EJ HELLER ARTIKEL 235 KAN BRINGES I ANVENDELSE , IDET DEN FORUDSAETTER , AT DER IKKE FINDES ANDRE HANDLEMULIGHEDER . DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR ISAER FREMHAEVET ARTIKEL 90 ' S SAERLIGE KARAKTER OG SELVSTAENDIGE BETYDNING .

    10 DER KAN IKKE GIVES DE SAGSOEGENDE REGERINGER MEDHOLD I DERES ANBRINGENDER , STOETTET PAA ARTIKEL 213 OG 235 . ARTIKEL 213 , SOM FINDES I TRAKTATENS SJETTE DEL , "ALMINDELIGE OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER" , BEROERER IKKE DE BEFOEJELSER , DER ER TILLAGT KOMMISSIONEN VED SAERLIGE BESTEMMELSER I TRAKTATEN . ARTIKEL 235 KAN IKKE ANTAGES AT FINDE ANVENDELSE I DET FORELIGGENDE TILFAELDE AF DEN AF KOMMISSIONEN ANGIVNE GRUND .

    PAR 1982_FORENEDESAGER188,189OG190/80 PAR LO : PAR 2576 PAR LU : 11 FOR AT KUNNE BEDOEMME ANBRINGENDET , DER STOETTES PAA ARTIKEL 94 , MAA DENNE BESTEMMELSE SAMMENHOLDES MED ARTIKEL 90 , HVORVED DER MAA TAGES HENSYN TIL DE TO BESTEMMELSERS ANVENDELSESOMRAADE OG FORMAAL .

    12 DET MAA HERVED FOR DET FOERSTE KONSTATERES , AT DE TO BESTEMMELSER HAR ET FORSKELLIGT ANVENDELSESOMRAADE . ARTIKEL 94 INDGAAR SOM LED I EN RAEKKE BESTEMMELSER I TRAKTATEN , SOM FINDER ANVENDELSE PAA STATSSTOETTE , UANSET UNDER HVILKE FORMER OG TIL HVEM SAADAN STOETTE YDES . ARTIKEL 90 DERIMOD VEDROERER KUN DE VIRKSOMHEDER , HVIS ADFAERD STATERNE HAR ET SAERLIGT ANSVAR FOR PAA GRUND AF DERES INDFLYDELSE PAA VIRKSOMHEDERNE . ARTIKEL 90 UDTRYKKER KLART , AT DE NAEVNTE VIRKSOMHEDER ER UNDERGIVET SAMTLIGE TRAKTATENS BESTEMMELSER MED DE UNDTAGELSER , DER FREMGAAR AF STK . 2 ; ARTIKEL 90 PAALAEGGER MEDLEMSSTATERNE AT OVERHOLDE DISSE BESTEMMELSER I FORHOLD TIL DE NAEVNTE VIRKSOMHEDER OG PAALAEGGER SAMTIDIG KOMMISSIONEN EN OVERVAAGNINGSOPGAVE , SOM DEN OM NOEDVENDIGT KAN UDFOERE VED AT UDSTEDE DIREKTIVER OG BESLUTNINGER TIL MEDLEMSSTATERNE .

    13 UD OVER DENNE FORSKEL I BESTEMMELSERNES ANVENDELSESOMRAADE ER DER FORSKEL I BETINGELSERNE FOR UDOEVELSEN AF DE BEFOEJELSER , SOM BESTEMMELSERNE TILLAEGGER HHV . RAADET OG KOMMISSIONEN . IFOELGE ARTIKEL 94 KAN RAADET UDSTEDE DE FORNOEDNE FORORDNINGER MED HENBLIK PAA ANVENDELSEN AF ARTIKLERNE 92 OG 93 . DEN BEFOEJELSE , DER VED ARTIKEL 90 , STK . 3 , ER TILLAGT KOMMISSIONEN , ER DERIMOD BEGRAENSET TIL UDSTEDELSEN AF DE DIREKTIVER OG BESLUTNINGER , SOM ER NOEDVENDIGE FOR , AT KOMMISSIONEN EFFEKTIVT KAN UDFOERE DEN OVERVAAGNINGSOPGAVE , SOM ER PAALAGT KOMMISSIONEN VED SAMME BESTEMMELSE .

    14 I FORHOLD TIL RAADETS BEFOEJELSE I HENHOLD TIL ARTIKEL 94 , MAA DEN BEFOEJELSE , SOM ER TILDELT KOMMISSIONEN I HENHOLD TIL ARTIKEL 90 , STK . 3 , ALTSAA UDOEVES INDEN FOR DENNE ARTIKELS SPECIELLE ANVENDELSESOMRAADE OG PAA DE I OVERENSSTEMMELSE MED DENNE ARTIKELS SAERLIGE FORMAAL FASTLAGTE BETINGELSER . HERAF FOELGER DELS , AT KOMMISSIONENS KOMPETENCE TIL AT UDSTEDE DET OMTVISTEDE DIREKTIV AFHAENGER AF , HVAD KOMMISSIONENS OVERVAAGNINGSOPGAVE EFTER ARTIKEL 90 TILSIGER OG DELS , AT DEN MULIGHED , AT RAADET I MEDFOER AF SIN ALMINDELIGE BEFOEJELSE EFTER ARTIKEL 94 VEDTAGER BESTEMMELSER , SOM REGULERER DET SAERLIGE OMRAADE FOR STATSSTOETTE TIL OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER , IKKE MAA HINDRE KOMMISSIONEN I AT UDOEVE SIN KOMPETENCE .

    PAR OMMISSIONEN PAR LO : PAR 2577 PAR LU : 15 AF DET ANFOERTE FOELGER , AT DE SAGSOEGENDE REGERINGERS FOERSTE ANBRINGENDE MAA FORKASTES .

    ANDET ANBRINGENDE ( DIREKTIVET VAR IKKE PAAKRAEVET )

    16 DEN FRANSKE OG ITALIENSKE REGERING HAR BESTRIDT , AT DIREKTIVET ER NOEDVENDIGT FOR , AT KOMMISSIONEN EFFEKTIVT KAN UDFOERE SIN OVERVAAGNINGSOPGAVE EFTER ARTIKEL 90 . EFTER DERES OPFATTELSE ER STATEN OG DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER RETLIGT HELT ADSKILT I OEKONOMISK HENSEENDE .

    DE OEKONOMISKE MIDLER , SOM DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER STILLER TIL RAADIGHED FOR DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER , FREMGAAR AF FINANSLOVEN OG AF VIRKSOMHEDERNES AARSREGNSKABER OG AARSBERETNINGER . I ET DEMOKRATISK SAMFUND ER INFORMATIONSKILDERNE VEDROERENDE STATENS FORBINDELSER MED DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER MINDST LIGE SAA FULDSTAENDIGE SOM DE , DER ANGAAR STATENS FORBINDELSER MED DE PRIVATE FORBINDELSER MED DE PRIVATE VIRKSOMHEDER , LIGESOM DE ER BETYDELIGT MERE PAALIDELIGE END INFORMATIONSKILDERNE VEDROERENDE PRIVATE VIRKSOMHEDERS INDBYRDES FORHOLD .

    17 KOMMISSIONEN HAR HENVIST TIL DIREKTIVETS FJERDE OG FEMTE BETRAGTNING , HVORI DET DELS UDTALES , AT DE OEKONOMISKE FORBINDELSER MELLEM DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER I MEDLEMSSTATERNE OG DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER ER SAA KOMPLEKSE , AT DE KAN VANSKELIGGOERE KOMMISSIONEN DENS OVERVAAGNINGSOPGAVE , DELS UDTALES , AT EN EFFEKTIV OG RETFAERDIG ANVENDELSE AF TRAKTATENS BESTEMMELSER OM STATSSTOETTE FORUDSAETTER , AT DE OEKONOMISKE FORBINDELSER GOERES GENNEMSKUELIGE . UNDER RETSFORHANDLINGERNE HAR KOMMISSIONEN OG REGERINGEN FOR FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND FREMDRAGET EKSEMPLER FOR AT PAAVISE , AT DE OEKONOMISKE FORBINDELSER IKKE VAR TILSTRAEKKELIGT GENNEMSKUELIGE TIL , AT KOMMISSIONEN KUNNE FASTSLAA , HVORVIDT DER FORELAA EN STATSSTOETTE TIL OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER ELLER EJ .

    18 I BETRAGTNING AF HVOR FORSKELLIGT DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER ER INDRETTET I DE FORSKELLIGE MEDLEMSSTATER , OG HVOR VIDT FORGRENET DERES AKTIVITET ER , KAN DERES OEKONOMISKE FORBINDELSER MED DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER IKKE UNDGAA AT BLIVE MEGET FORSKELLIGARTEDE OG DERMED OFTE KOMPLEKSE OG VANSKELIGE AT OVERVAAGE , SELV OM MAN BENYTTER DE OFFENTLIGT TILGAENGELIGE INFORMATIONSKILDER , SOM DE SAGSOEGENDE REGERINGER HAR HENVIST TIL . UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER HAR KOMMISSIONEN UBESTRIDELIGT ET BEHOV FOR AT SOEGE YDERLIGERE OPLYSNINGER OM PAR 1982_FORENEDESAGER188,189OG190/80 PAR LO : PAR 2578 PAR LU : DE OEKONOMISKE FORBINDELSER , HVORVED DER MAA OPSTILLES FAELLES KRITERIER FOR ALLE MEDLEMSSTATERNE OG FOR ALLE DE IMPLICEREDE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER .

    DE SAGSOEGENDE REGERINGER HAR IKKE GODTGJORT , AT KOMMISSIONEN VED FASTLAEGGELSEN AF DISSE KRITERIER HAR OVERSKREDET GRAENSERNE FOR DEN SKOENSMAESSIGE BEFOEJELSE , SOM TILKOMMER DEN EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 90 , STK . 3 .

    19 FOELGELIG MAA ANBRINGENDET OM , AT DIREKTIVET IKKE VAR PAAKRAEVET , FORKASTES . DET SAMME GAELDER DEN OVER FOR KOMMISSIONEN , NAVNLIG AF DEN ITALIENSKE REGERING , FREMFOERTE INDSIGELSE OM , AT DIREKTIVET ER I STRID MED PROPORTIONALITETSPRINCIPPET .

    TREDJE ANBRINGENDE ( FORSKELSBEHANDLING AF OFFENTLIGE OG PRIVATE VIRKSOMHEDER )

    20 DEN FRANSKE OG DEN ITALIENSKE REGERING HAR GJORT GAELDENDE , AT DET FREMGAAR SAAVEL AF ARTIKEL 222 SOM AF ARTIKEL 90 , AT OFFENTLIGE OG PRIVATE VIRKSOMHEDER SKAL BEHANDLES LIGE . DIREKTIVET INDEBAERER IMIDLERTID , AT DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER STILLES RINGERE END DE PRIVATE , NAVNLIG FORDI DIREKTIVET PAALAEGGER DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER VISSE SAERLIGE , NAVNLIG REGNSKABSMAESSIGE FORPLIGTELSER , SOM IKKE KRAEVES OPFYLDT AF DE PRIVATE VIRKSOMHEDER .

    21 HEROM BEMAERKES , AT DET LIGHEDSPRINCIP , SOM REGERINGERNE HAR PAABERAABT SIG SOM ET ALMINDELIGT GAELDENDE PRINCIP I FORHOLDET MELLEM DE OFFENTLIGE OG DE PRIVATE VIRKSOMHEDER , FORUDSAETTER , AT DE TO GRUPPER AF VIRKSOMHEDER BEFINDER SIG I SAMMENLIGNELIGE SITUATIONER . INDEN FOR RAMMERNE AF DEN TIL ENHVER TID BESTAAENDE LOVGIVNING FASTLAEGGER DE PRIVATE VIRKSOMHEDER IMIDLERTID DERES PRODUKTIONS- OG HANDELSSTRATEGI UD FRA NAVNLIG RENTABILITETSHENSYN . DERIMOD KAN FAKTORER AF ANDEN ART OEVE INDFLYDELSE PAA DE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDERS BESLUTNINGER , NEMLIG NAAR DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER SOEGER AT VARETAGE SAMFUNDSINTERESSER PAA EN MAADE , SOM KAN PAAVIRKE DE NAEVNTE BESLUTNINGER . DE OEKONOMISKE OG FINANSIELLE KONSEKVENSER AF DENNE INDFLYDELSE ER , AT DER OPSTAAR SAERLIGE OEKONOMISKE FORBINDELSER , SOM ADSKILLER SIG FRA DE BESTAAENDE FORBIN PAR OMMISSIONEN PAR LO : PAR 2579 PAR LU : DELSER MELLEM DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER OG DE PRIVATE VIRKSOMHEDER . DA DIREKTIVET NETOP VEDROERER DISSE SAERLIGE OEKONOMISKE FORBINDELSER , MAA ANBRINGENDET OM , AT DIREKTIVET INDEBAERER FORSKELSBEHANDLING , FORKASTES .

    FJERDE ANBRINGENDE ( OVERTRAEDELSE AF ARTIKLERNE 90 , 92 OG 93 , IDET DIREKTIVET INDEHOLDER EN DEFINITION AF BEGREBET OFFENTLIG VIRKSOMHED OG BEGREBET STATSSTOETTE )

    22 DEN FRANSKE OG ITALIENSKE REGERING HAR GJORT GAELDENDE , AT TRAKTATENS ARTIKLER 90 , 92 OG 93 UDEN HJEMMEL ER BLEVET UDVIDET VED DIREKTIVETS ARTIKLER 2 OG 3 , FORDI DE TO ARTIKLER INDEHOLDER EN DEFINITION AF BEGREBET OFFENTLIG VIRKSOMHED OG FASTLAEGGER , HVILKE OEKONOMISKE FORBINDELSER DER IFOELGE KOMMISSIONEN KAN UDGOERE STATSSTOETTE .

    23 DISSE INDVENDINGER ER UBEGRUNDEDE . HVAD ANGAAR FASTLAEGGELSEN I ARTIKEL 3 , AF DE OEKONOMISKE FORBINDELSER , SOM DIREKTIVET FINDER ANVENDELSE PAA , ER DET TILSTRAEKKELIGT AT FASTSLAA , AT DER IKKE FORELIGGER ET FORSOEG FRA KOMMISSIONENS SIDE PAA AT DEFINERE BEGREBET "STATSSTOETTE" I TRAKTATENS ARTIKLER 92 OG 93 . KOMMISSIONEN HAR UDELUKKENDE VILLET FORETAGE EN NAERMERE PRAECISERING AF DE OEKONOMISKE TRANSAKTIONER , SOM DEN FINDER AT MAATTE VAERE INFORMERET OM FOR AT KUNNE KONTROLLERE , OM EN MEDLEMSSTAT HAR YDET STATSSTOETTE TIL EN VIRKSOMHED UDEN AT OVERHOLDE SIN UNDERRETNINGSPLIGT EFTER ARTIKEL 93 , STK . 3 . SOM FASTSLAAET OVENFOR I RELATION TIL DET ANDET ANBRINGENDE HAR DE SAGSOEGENDE REGERINGER IKKE GODTGJORT , AT KOMMISSIONEN HERVED SKULLE HAVE OVERSKREDET GRAENSERNE FOR DEN SKOENSMAESSIGE BEFOEJELSE , SOM TILKOMMER DEN EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 90 , STK . 3 .

    24 VEDROERENDE ARTIKEL 2 , SOM BESTEMMER , HVAD DER I "[DIREKTIVET] FORSTAAS VED" OFFENTLIG VIRKSOMHED , MAA DET UNDERSTREGES , AT ARTIKEL 2 IKKE HAR TIL FORMAAL AF DEFINERE DETTE BEGREB , SOM DET FREMTRAEDER I TRAKTATENS ARTIKEL 90 , MEN AT OPSTILLE DE KRITERIER , SOM ER NOEDVENDIGE FOR AT AFGRAENSE DEN GRUPPE AF VIRKSOMHEDER , DER I KRAFT AF DERES OEKONOMISKE FORBINDELSER MED DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER ER UNDERGIVET DIREKTIVETS OPLYSNINGSPLIGT . VED VURDERINGEN AF DENNE AFGRAENSNING , SOM I OEVRIGT ER NOEDVENDIG FOR AT GOERE MEDLEMSSTATERNE BEKENDT MED DERES FORPLIGTELSER EFTER DIREKTIVET , SKAL DE OPSTILLEDE KRITERIER SAMMENHOLDES MED DE BETRAGTNINGER , SOM LIGGER TIL GRUND FOR DEN OVERVAAGNINGSPLIGT , SOM VED ARTIKEL 90 ER PAALAGT KOMMISSIONEN .

    PAR 1982_FORENEDESAGER188,189OG190/80 PAR LO : PAR 2580 PAR LU : 25 VED "OFFENTLIG VIRKSOMHED" FORSTAAS I DIREKTIVETS ARTIKEL 2 ENHVER VIRKSOMHED , PAA HVILKE DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER DIREKTE ELLER INDIREKTE KAN HAVE EN DOMINERENDE INDFLYDELSE . DER ANTAGES IFOELGE ARTIKLENS ANDET AFSNIT AT FORELIGGE EN DOMINERENDE INDFLYDELSE , NAAR DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER DIREKTE ELLER INDIREKTE BESIDDER MAJORITETEN AF KAPITALEN , RAADER OVER FLERTALLET AF STEMMERNE ELLER KAN UDPEGE MERE END HALVDELEN AF MEDLEMMERNE I VIRKSOMHEDENS BESTYRELSE , DIREKTION ELLER TILSYNSRAAD .

    26 GRUNDEN TIL , AT ARTIKEL 90 ER BLEVET OPTAGET I TRAKTATEN ER NETOP , SOM OVENFOR NAEVNT , AT DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HAR MULIGHED FOR AT OEVE INDFLYDELSE PAA DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDERS BESLUTNINGER AF HANDELSMAESSIG KARAKTER . EN SAADAN INDFLYDELSE KAN DE OFFENTLIGE MYNDIGHEDER BL . A . UDOEVE GENNEM KAPITALINDSKUD ELLER I KRAFT AF DE BESTEMMELSER , SOM GAELDER FOR DEN ENKELTE VIRKSOMHEDS LEDELSE . VED AT VAELGE NETOP DE ANFOERTE KRITERIER FOR AT AFGRAENSE DE OEKONOMISKE FORBINDELSER , SOM KOMMISSIONEN MAA HAVE MULIGHED FOR AT INDHENTE OPLYSNINGER OM FOR AT KUNNE OPFYLDE SIN OVERVAAGNINGSPLIGT EFTER ARTIKEL 90 , STK . 3 , HAR KOMMISSIONEN IKKE OVERSKREDET GRAENSERNE FOR DET SKOEN , DER TILKOMMER DEN EFTER DENNE BESTEMMELSE .

    27 HERAF FOELGER , AT OGSAA DET FJERDE ANBRINGENDE MAA FORKASTES .

    FEMTE ANBRINGENDE ( OVERTRAEDELSE AF BESTEMMELSER , DER FASTLAEGGER EOEF- , EKSF- OG EURATOM-TRAKTATENS ANVENDESESOMRAADE )

    28 DEN FRANSKE REGERING HAR GJORT GAELDENDE , AT DEFINITIONEN AF BEGREBET "OFFENTLIG VIRKSOMHED" I DIREKTIVETS ARTIKEL 2 ER HELT GENEREL , OG AT UNDTAGELSEN VEDROERENDE ENERGISEKTOREN , JFR . ARTIKEL 4 , HERUNDER DE VIRKSOMHEDER INDEN FOR KERNEKRAFTSEKTOREN , SOM PRODUCERER OG BERIGER URAN , OPARBEJDER BESTRAALET BRAENDSEL OG FREMSTILLER PLUTONHOLDIGE MATERIALER , SYNES AT MAATTE FORSTAAS SAALEDES , AT DIREKTIVET OGSAA FINDER ANVENDELSE PAA OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER , DER ER OMFATTET AF EKSF- OG EURATOM-TRAKTATEN , BORTSET FRA NAEVNTE UNDTAGELSE . DA EN AFLEDT RETSAKT , SOM ER UDSTEDT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATEN , IKKE GYLDIGT KAN REGULERE ET OMRAADE , DER OMFATTES AF BESTEMMELSER I DE ANDRE PAR OMMISSIONEN PAR LO : PAR 2581 PAR LU : TRAKTATER , HAR DEN FRANSKE REGERING SUBSIDIAERT NEDLAGT PAASTAND OM , AT DIREKTIVET ANNULLERES I DET OMFANG , DET VEDROERER VIRKSOMHEDER OMFATTET AF EKSF- ELLER EURATOM-TRAKTATEN .

    29 KOMMISSIONEN HAR ERKENDT , AT DIREKTIVET IKKE KAN FINDE ANVENDELSE PAA DE NAEVNTE VIRKSOMHEDER , HVILKET FOELGER DELS AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 232 , STK . 1 , DELS AF EKSF-TRAKTATENS BESTEMMELSER VEDROERENDE STATSSTOETTE , SOM YDES DE UNDER DENNE TRAKTAT HENHOERENDE VIRKSOMHEDER . OM VIRKSOMHEDERNE INDEN FOR KERNEKRAFTSEKTOREN HAR KOMMISSIONEN ANFOERT , AT EURATOM-TRAKTATEN IKKE INDEHOLDER BESTEMMELSER OM STATSSTOETTE . FOELGELIG MAA EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 92 OG 93 OG DERMED OGSAA DIREKTIVET FINDE ANVENDELSE PAA VIRKSOMHEDER INDEN FOR DENNE SEKTOR , MED DE UDTRYKKELIGE UNDTAGELSER , DER FREMGAAR AF DIREKTIVETS ARTIKEL 4 .

    30 IFOELGE ARTIKEL 232 , STK . 1 , I EOEF-TRAKTATEN AENDRER TRAKTATENS BESTEMMELSER IKKE EKSF-TRAKTATENS BESTEMMELSER OG INDEBAERER NAVNLIG IKKE NOGEN AENDRING I MEDLEMSSTATERNES RETTIGHEDER OG FORPLIGTELSER , BEFOEJELSER FOR KUL- OG STAALFAELLESSKABETS INSTITUTIONER OG REGLER I EKSF-TRAKTATEN OM , HVORLEDES FAELLESMARKEDET FOR KUL OG STAAL SKAL FUNGERE .

    31 DA ARTIKEL 90 , STK . 3 , NETOP VEDROERER INSTITUTIONERNES BEFOEJELSER , OG DA DET OMTVISTEDE DIREKTIV PAALAEGGER MEDLEMSSTATERNE FORPLIGTELSER MED HENSYN TIL STATSSTOETTE , HVOROM DER I SELVE EKSF-TRAKTATEN FINDES REGLER FOR MEDLEMSTATERNE OG FOR VIRKSOMHEDERNE PAA KUL- OG STAALMARKEDET , FOELGER DET DIREKTE AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 232 , AT DET OMTVISTEDE DIREKTIV IKKE KAN FINDE ANVENDELSE PAA DE AF EKSF-TRAKTATEN OMFATTEDE VIRKSOMHEDER . DERFOR ER DIREKTIVET FOR SAA VIDT IKKE RETSSTRIDIGT , SELV OM DET UTVIVLSOMT AF HENSYN TIL OENSKET OM KLARE RETSFORHOLD VILLE HAVE VAERET AT FORETRAEKKE , AT DE NAEVNTE VIRKSOMHEDER UDTRYKKELIGT VAR BLEVET UNDTAGET FRA DIREKTIVET .

    32 OM FORHOLDET TIL EURATOM-TRAKTATEN HEDDER DET BLOT I EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 232 , STK . 2 , AT EOEF-TRAKTATEN IKKE BEROERER BESTEMMELSERNE I EURATOM-TRAKTATEN . DEN FRANSKE REGERING HAR IKKE GODTGJORT , AT DIREKTIVET BEROERER EURATOM-TRAKTATENS BESTEMMELSER . DETTE ANBRINGENDE MAA DERFOR FORKASTES .

    PAR 1982_FORENEDESAGER188,189OG190/80 PAR LO : PAR 2582 PAR LU : SJETTE ANBRINGENDE ( MED HENSYN TIL DIREKTIVETS UNDTAGELSER : MANGLENDE BEGRUNDELSE OG TILSIDESAETTELSE AF LIGHEDSPRINCIPPET )

    33 UD OVER AT UNDTAGE ENERGISEKTOREN FRA DIREKTIVETS ANVENDELSESOMRAADE , UNDTAGER DIREKTIVETS ARTIKEL 4 FOELGENDE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER : VIRKSOMHEDER , HVIS OMSAETNING FOER SKAT IKKE HAR NAAET ET SAMLET BELOEB PAA 40 MILLIONER ERE I DE TO FORUDGAAENDE REGNSKABSAAR ; VIRKSOMHEDER , DER STILLER TJENESTEYDELSER TIL RAADIGHED , SOM IKKE HAR MAERKBAR INDFLYDELSE PAA SAMHANDELEN MELLEM MEDLEMSSTATERNE ; VIRKSOMHEDER INDEN FOR SEKTORERNE FOR VANDFORSYNING , TRANSPORT , POST , TELEKOMMUNIKATION SAMT KREDITFORMIDLING .

    34 DEN ITALIENSKE REGERING HAR GJORT GAELDENDE , AT DE NAEVNTE UNDTAGELSER MEDFOERER EN UBEGRUNDET FORSKELSBEHANDLING . DEN FINDER DET KUN LOVLIGT AT UNDTAGE BESTEMTE SEKTORER , HVIS DER IKKE FINDES NOGEN KONKURRENCE MELLEM MEDLEMSSTATERNE INDEN FOR DEN PAAGAELDENDE SEKTOR .

    35 BORTSET FRA , AT DETTE ANBRINGENDE INDEBAERER , AT DIREKTIVETS ANVENDELSESOMRAADE SNARERE UDVIDES , SAVNER DET FORNOEDENT GRUNDLAG . DET HEDDER NEMLIG I DIREKTIVETS 12 . BETRAGTNING , AT VISSE AKTIVITETER MAA UNDTAGES , SOM IKKE HAR NOGEN INDFLYDELSE PAA KONKURRENCEN , ELLER SOM ALLEREDE ER UNDERGIVET SAERLIGE EF-BESTEMMELSER , DER SIKRER EN PASSENDE GENNEMSKUELIGHED , OG AT DET SAMME MAA GAELDE VISSE SEKTORER , HVIS SAERLIGE KARAKTER GOER DET BERETTIGET , AT DER GAELDER SAERLIGE REGLER FOR DEM . HERTIL KOMMER VISSE OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER , HVIS BEGRAENSEDE OEKONOMISKE BETYDNING IKKE RETFAERDIGGOER DE ADMINISTRATIVE BYRDER , DER KAN FOELGE AF DE FORANSTALTNINGER , DER SKAL TRAEFFES . SAMTLIGE DE ANFOERTE BETRAGTNINGER , HVORAF MINDST EN HAR GYLDIGHED FOR HVER AF DE SEKTORER , SOM ER UDELUKKET VED DIREKTIVETS ARTIKEL 4 , INDEHOLDER KRITERIER , DER ER TILSTRAEKKELIGT OBJEKTIVE TIL AT BEGRUNDE EN UNDTAGELSE FRA DIREKTIVETS ANVENDELSESOMRAADE .

    36 DET MAA DERFOR FASTSLAAS , AT DE TRE REGERINGERS SAGSANLAEG INTET HAR FREMBRAGT , DER KAN BEGRUNDE EN _ END IKKE DELVIS _ ANNULLATION AF DET ANFAEGTEDE DIREKTIV . KOMMISSIONEN MAA SAALEDES FRIFINDES .

    Afgørelse om sagsomkostninger


    PAR OMMISSIONEN PAR LO : PAR 2583 PAR LU : SAGENS OMKOSTNINGER

    37 IFOELGE PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69 , STK . 2 , DOEMMES DEN PART , DER TABER SAGEN , TIL AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER , SAAFREMT DER ER NEDLAGT PAASTAND HEROM .

    38 DA DE TRE SAGSOEGENDE REGERINGER HAR TABT SAGEN , TILPLIGTES DE AT AFHOLDE SAGENS OMKOSTNINGER . DET SAMME GAELDER DEN FRANSKE REGERING I DENNES EGENSKAB AF INTERVENIENT I SAGERNE 189-190/80 .

    39 AF DE REGERINGER , SOM ER INDTRAADT TIL STOETTE FOR KOMMISSIONENS PAASTANDE , HAR KUN DEN NEDERLANDSKE REGERING PAASTAAET SIG TILKENDT SAGSOMKOSTNINGER . FOELGELING TILPLIGTES DEN FRANSKE REPUBLIK , DEN ITALIENSKE REPUBLIK OG DET FORENEDE KONGERIGE , FORUDEN DERES EGNE OMKOSTNINGER , AT AFHOLDE KOMMISSIONENS OG KONGERIGET NEDERLANDENES OMKOSTNINGER .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

    UDTALER OG BESTEMMER

    DOMSTOLEN

    1 . SAGSOEGTE FRIFINDES .

    2.DEN FRANSKE REPUBLIK , DEN ITALIENSKE REPUBLIK OG DET FORENEDE KONGERIGE TILPLIGTES , FORUDEN DERES EGNE OMKOSTNINGER , AT AFHOLDE KOMMISSIONENS OG KONGERIGET NEDERLANDENES OMKOSTNINGER .

    Top