EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0175

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om delegationen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt Kommissionen i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1239 om oprettelse af et europæisk søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og om ophævelse af direktiv (EU) 2010/65

COM/2024/175 final

Bruxelles, den 25.4.2024

COM(2024) 175 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om delegationen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt Kommissionen i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1239 om oprettelse af et europæisk søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og om ophævelse af direktiv (EU) 2010/65


1.Indledning

For at støtte den maritime sektors digitaliseringsindsats indeholder Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1239 af 20. juni 2019 om oprettelse af et europæisk søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og om ophævelse af direktiv 2010/65/EU 1 (EMSWe-forordningen) en række foranstaltninger til at opnå harmonisering og forenkling af maritim melding. EMSWe-forordningen trådte i kraft den 15. august 2019, men dens bestemmelser finder først anvendelse fra den 15. august 2025.

Med EMSWe-forordningen oprettes der et enkelt kontaktpunkt i hver medlemsstat til opfyldelse af alle meldeforpligtelser i forbindelse med havneanløb. Formålet med forordningen er at muliggøre en fuldt ud digital udveksling mellem virksomheder og myndigheder af de oplysninger, der kræves af skibe, når de anløber en havn i EU. For at minimere omkostningerne og beskytte tidligere investeringer bygger det nye meldingssystem i vid udstrækning på de eksisterende nedarvede systemer i de nationale søfartsmiljøer med ét kontaktpunkt, der er oprettet i henhold til direktiv 2010/65/EU.

Hjørnestenene i EMSWe-forordningen er harmoniseringen af datadefinitioner og -formater og foranstaltninger til forbedring af datastrømme med henblik på øget effektivitet. Med dette for øje tillægges Kommissionen ved EMSWe-forordningens artikel 3 beføjelser til at vedtage delegerede retsakter for at ændre bilaget til forordningen med henblik på at indføre, slette eller tilpasse henvisninger til nationale retsakter eller krav, EU-retsakter eller internationale retsakter og for at fastlægge og ændre EMSWe-datasættet. Der er behov for regelmæssig ajourføring af bl.a. EMSWe-datasættet for at sikre, at det er i overensstemmelse med de tolddatakrav, der er fastsat i bilag B til forordning (EU) 2015/2446 2 og bilag B til forordning (EU) 2015/2447 3 og den dertil knyttede EU-tolddatamodel, og med IMO's FAL-kompendium 4 i henhold til konventionen om lettelse af international samfærdsel ad søvejen for at lette interoperabiliteten mellem forskellige myndigheder.

Beføjelserne til at vedtage delegerede retsakter, jf. EMSWe-forordningens artikel 3, tillægges Kommissionen for en periode på fire år fra den 14. august 2019. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

I henhold til artikel 23, stk. 2, skal Kommissionen udarbejde en rapport vedrørende delegationen af beføjelser. Med nærværende rapport opfyldes nævnte forpligtelse.

2.Udøvelse af de delegerede beføjelser

Fra det tidspunkt, hvor forordning (EU) 2019/1239 trådte i kraft den 15. august 2019, til tidspunktet for offentliggørelsen af denne rapport har Kommissionen én gang udøvet sine beføjelser til at vedtage delegerede retsakter. Den 7. november 2022 vedtog Kommissionen sin delegerede forordning (EU) 2023/205 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1239 for så vidt angår oprettelse af datasættet for det europæiske søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og om ændring af bilaget hertil 5 ("den delegerede forordning").

Den delegerede forordning blev vedtaget efter fristen den 15. august 2021, der er fastsat i EMSWe-forordningens artikel 3, stk. 3. Årsagerne til den forsinkede vedtagelse af den delegerede forordning vedrørte kompleksiteten af datamodelleringsaktiviteterne som følge af det omfattende retsgrundlag, og at medlemsstaternes myndigheder havde vanskeligt ved rettidigt at forelægge Kommissionen listen over de nationale meldeforpligtelser med de tilsvarende dataelementer, som klarerere i deres havne anmodes om. Covid-19-krisen havde også en indvirkning på dataindsamlingsprocessen, da medlemsstaternes myndigheder i søtransportsektoren var involveret i flere krisestyringssituationer og derfor måtte prioritere sundhedsrelaterede problemer.

Ved den delegerede forordning blev EMSWe-datasættet oprettet, dvs. den fuldstændige liste over dataelementer, der er omfattet af meldeforpligtelserne i bilaget til EMSWe-forordningen. Datasættet er omfattende og opdelt i 92 datagrupper, som hver indeholder et eller flere dataelementer. I alt indeholder datasættet over 1 120 dataelementer, herunder elementernes identifikator, navn, beskrivelse og format. Desuden har hvert dataelement en henvisning til kortlægningen af EU's tolddatamodel og IMO's kompendium (hvor det er relevant) og til enhver relevant kodeliste eller gældende forretningsregel.

Desuden blev der ved den delegerede forordning foretaget ændringer af bilaget til EMSWe-forordningen med nærmere oplysninger om meldeforpligtelser. Behovet for disse ændringer skyldtes ajourføringer af den underliggende lovgivning, herunder ændring eller erstatning af eksisterende EU-lovgivning, national lovgivning og international lovgivning samt indarbejdelse af mere specifikke henvisninger til de nuværende lovtekster. På grund af de mange ændringer blev bilaget fuldstændigt erstattet.

I overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning 6 skal Kommissionen, inden den vedtager en delegeret retsakt, høre eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat. Under udarbejdelsen af den delegerede forordning hørte Kommissionen eksperter fra medlemsstaterne og operatører i søfartssektoren, der deltog i EMSWe-ekspertundergruppen under Styringsgruppen på Højt Plan om Forvaltning af Det Digitale Maritime System og Digitale Maritime Tjenesteydelser 7 , og disse eksperter og operatører støttede bestemmelserne i den delegerede retsakt.

Under hele proceduren og beslutningsprocessen sørgede Kommissionen for passende fremsendelse af relevante dokumenter til både Parlamentet og Rådet. Parlamentet og Rådet gjorde ikke indsigelse mod vedtagelsen af den delegerede forordning.

For at sikre en hurtig ajourføring af listen over relevante forpligtelser i bilaget til EMSWe-forordningen og af EMSWe-datasættet mener Kommissionen, at de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt Kommissionen ved EMSWe-forordningen, bør opretholdes, så længe EMSWe-forordningen fortsat finder anvendelse. I denne forbindelse forventer Kommissionen, at ændringen af EMSWe-datasættet bliver en tilbagevendende nødvendig aktivitet i betragtning af den stærke afhængighed af den konstante udvikling af EU-lovgivningen, de internationale konventioner og medlemsstaternes lovgivning. Beføjelserne til at vedtage eller ændre delegerede retsakter vil derfor fortsat være nødvendige for at sikre, at det europæiske søfartsmiljø med ét kontaktpunkt gennemføres korrekt og fungerer efter hensigten. I den forbindelse er Kommissionens tjenestegrene med bistand fra Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed allerede indgået i drøftelser med eksperter fra medlemsstaterne om behovet for en ny delegeret forordning fra Kommissionen i 2024 med henblik på at ændre EMSWe-datasættet og tilpasse listen over relevante meldeforpligtelser i henhold til EMSWe-forordningen.

3.Konklusion

Med udarbejdelsen af denne rapport opfylder Kommissionen sin forpligtelse til at aflægge rapport til Parlamentet og Rådet om udøvelsen af de delegerede beføjelser i henhold til EMSWe-forordningens artikel 23. Kommissionen forelægger denne rapport om anvendelsen af sine delegerede beføjelser for Parlamentet og Rådet som fastsat i artikel 23 i EMSWe-forordningen.

Kommissionen har aktivt og på passende vis udøvet de delegerede beføjelser, den er tillagt ved EMSWe-forordningen. Samtidig mener Kommissionen, at en forlængelse af denne delegation af beføjelser til at vedtage delegerede retsakter var og fortsat er hensigtsmæssig i overensstemmelse med artikel 23 i EMSWe-forordningen (stiltiende forlængelse). En sådan forlængelse vil sætte Kommissionen i stand til fortsat at supplere EMSWe-forordningen og regelmæssigt ajourføre EMSWe-forordningens anvendelsesområde og EMSWe-datasættet, som afgrænser omfanget af, hvad der meldes i hvert enkelt nationalt søfartsmiljø med ét kontaktpunkt, hvorved der sikres en harmoniseret gennemførelse af EMSWe-forordningen.

Kommissionen opfordrer Europa-Parlamentet og Rådet til at tage denne rapport til efterretning.

(1)

     EUT L 198 af 25.7.2019, s. 64.

(2)

     EUT L 343 af 29.12.2015, s. 1. Link til den seneste konsoliderede udgave: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/2446/2023-03-14 .

(3)

     EUT L 343 af 29.12.2015, s. 558. Link til den seneste konsoliderede udgave: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/2447/2023-03-15 .

(4)

      https://imocompendium.imo.org/public/IMO-Compendium/Current/index.htm .

(5)

     EUT L 33 af 3.2.2023, s. 24.

(6)

     EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.

(7)

      https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?lang=da&groupID=3450 .

Top