Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0385

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og Island om supplerende regler vedrørende instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning

    COM/2023/385 final

    Bruxelles, den 10.7.2023

    COM(2023) 385 final

    2023/0223(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om undertegnelse på den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og Island om supplerende regler vedrørende instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning


    BEGRUNDELSE

    I juni 2018 fremsatte Kommissionen et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visa som en del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning [COM(2018) 473].

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1148 om oprettelse af instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik for perioden 2021-2027 (i det følgende benævnt "forordningen om instrumentet for grænseforvaltning og visumpolitik (IGFV)")) blev vedtaget den 7. juli 2021.

    Formålet med IGFV-forordningen er at udvise solidaritet ved at yde finansiel bistand til de medlemsstater, der anvender Schengenreglerne om de ydre grænser. Den udgør en udvikling af Schengenreglerne, som de lande, der er associeret i gennemførelsen, anvendelsen og videreudviklingen af Schengenreglerne, deltager i ("associerede Schengenlande" eller "associerede lande").

    Kommissionen fremsatte også et forslag [COM(2018) 375] om fastlæggelse af en ramme med fælles bestemmelser for syv fonde med delt forvaltning, herunder IGFV. Forordning (EU) 2021/1060 (i det følgende benævnt "forordningen om fælles bestemmelser") blev vedtaget den 24. juni 2021.

    Island meddelte den 1. september 2021 sin beslutning om at acceptere indholdet af IGFV-forordningen og gennemføre den i sin interne retsorden. Kommissionen forelægger dette forslag, inden den har modtaget meddelelsen fra Island om opfyldelsen af landets forfatningsmæssige krav for at undgå at afkorte fristen for den faktiske anvendelse af IGFV-forordningen i Island. I overensstemmelse med betragtning 75 i IGFV-forordningen bør der indgås en sådan ordning, efter at det pågældende land skriftligt har meddelt, at alle dets interne krav er opfyldt.

    I henhold til artikel 7, stk. 6, i IGFV-forordningen bør der fastlægges "ordninger" for at præcisere arten af og måderne for deltagelse i IGFV for de lande, der er associeret i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i de respektive associeringsaftaler. Disse ordninger har form af aftaler, som Unionen indgår med de associerede Schengenlande i overensstemmelse med artikel 216 i TEUF.

    Aftalerne bør også fastsætte disse landes finansielle bidrag til Unionens budget for IGFV. De finansielle bidrag bør beregnes i overensstemmelse med hvert associeret lands bruttonationalprodukt som en procentdel af alle deltagende staters bruttonationalprodukt.

    I medfør af Schengenassocieringsaftalerne skal de associerede lande fuldt ud acceptere EU-foranstaltningerne, herunder IGFV-forordningen, der videreudvikler eller udbygger Schengenreglerne.

    Det EU-budget, der er afsat til IGFV, bør gennemføres i overensstemmelse med forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (i det følgende benævnt "finansforordningen"). De associerede Schengenlande skal også træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre overholdelse af de bestemmelser, der er relevante for den økonomiske forvaltning og kontrol, som er fastsat i TEUF og i den afledte EU-ret med retsgrundlag i TEUF.

    For så vidt angår forordningen om fælles bestemmelser er ikke alle dens bestemmelser og bilag relevante for IGFV. Desuden er det nødvendigt at tilpasse anvendelsen af principperne i visse bestemmelser i forordningen om fælles bestemmelser for at afspejle de associerede Schengenlandes status.

    Ved aftalerne indføres der også specifikke mekanismer til hurtig tilpasning af aftalerne i tilfælde af ændringer af central EU-lovgivning, der er relevant for gennemførelsen, såsom finansforordningen og forordningen om fælles bestemmelser.

    Aftalerne bør sikre, at midtvejsevalueringen af IGFV tager hensyn til de associerede Schengenlandes forsinkede deltagelse.

    Med hensyn til budgetkontrol og finanskontrol er medlemsstaterne underlagt horisontale forpligtelser (f.eks. de beføjelser, som Revisionsretten og Det Europæiske Kontor til Bekæmpelse af Svig (OLAF), EPPO og Kommissionen har), enten afledt direkte af traktaten eller af afledt EU-ret, herunder forordningen om fælles bestemmelser som nævnt ovenfor. Disse forpligtelser gælder ipso facto for medlemsstaterne og er derfor ikke fastsat i IGFV-forordningen. Disse forpligtelser bør derfor udvides til også at omfatte de associerede lande gennem den aftale, der er berørt af dette forslag.

    Aftalerne indeholder også en bestemmelse om det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS). Dette er nødvendigt i lyset af artikel 86 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 af 12. september 2018 om oprettelse af et europæisk system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) og om ændring af forordning (EU) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226, som præciserer, at eventuelle resterende indtægter, der genereres af ETIAS efter dækning af omkostningerne ved drift og vedligeholdelse, vil blive opført på Unionens budget. For at anvende artikel 86 i forordning (EU) 2018/1240 på en retfærdig måde over for alle deltagende stater i nævnte forordning bør de associerede landes bidrag til instrumentets tematiske facilitet reduceres forholdsmæssigt, hvis og når de resterende indtægter afsættes til Unionens budget.

    Unionen bør indgå aftaler med hvert af de fire associerede Schengenlande. Dette forslag vedrører aftalen med Island.

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Forslagets begrundelse og formål

    Formålet med dette forslag er at undertegne en aftale mellem Unionen og Island om dette lands bidrag til instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik for perioden 2021-2027 og om de supplerende regler, der er nødvendige for denne deltagelse. Det vedrører tredje generation af denne type ordning.

    Sammenhæng med de gældende regler på samme område

    Ikke relevant.

    Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

    Ikke relevant.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Dette forslag til undertegnelse af aftalen er baseret på artikel 77, stk. 2, og artikel 218, stk. 5, litra a), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

    I henhold til artikel 3, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og som omhandlet i artikel 7, stk. 6, i forordning (EU) 2021/1148 henhører forslaget under Unionens enekompetence, og nærhedsprincippet finder derfor ikke anvendelse.

    Proportionalitetsprincippet

    Dette forslag er nødvendigt for at gennemføre kravet i artikel 7, stk. 6, i forordning (EU) 2021/1148 om, at der skal fastlægges ordninger for lande, der er associeret i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, for at præcisere arten af og måderne for deres deltagelse i instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning.

    Valg af retsakt

    Ikke relevant.

    3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSENTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

    Ikke relevant.

    Høringer af interessenter

    Ikke relevant.

    Indhentning og brug af ekspertbistand

    Ikke relevant.

    Konsekvensanalyse

    Ikke relevant, eftersom forslaget er knyttet til programforvaltningen og tager sigte på at undertegne en international aftale, som blev forhandlet på plads på grundlag af Rådets forhandlingsdirektiver. Island vil følge reglerne i forordningen om oprettelse af instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik og de gældende artikler i forordningen om fælles bestemmelser og finansforordningen på samme måde som EU-medlemsstaterne.

    Målrettet regulering og forenkling

    Ikke relevant.

    Grundlæggende rettigheder

    Ikke relevant.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    I artikel 10 og bilaget til udkastet til aftale beskrives bestemmelserne vedrørende det associerede lands årlige finansielle bidrag til budgettet for Fonden for Integreret Grænseforvaltning.

    5.ANDRE FORHOLD

    Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

    Alle de overvågnings-, rapporterings-, præstations- og evalueringskrav, der er fastsat i forordning (EU) 2021/1048, finder anvendelse på Island.

    Forklarende dokumenter (for direktiver)

    Ikke relevant.

    Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

    Ikke nødvendig.  

    På baggrund af ovenstående betragtninger foreslår Kommissionen, at Rådet beslutter, at aftalen skal undertegnes på Unionens vegne, og at det bemyndiger Rådets formand til at udpege den eller de personer, der er beføjet til at undertegne aftalen på Unionens vegne.

    Kommissionen har fremsat et særskilt forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af vedlagte aftale mellem Den Europæiske Union og Island om supplerende regler vedrørende instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning for perioden 2021-2027 1 . Rådet vedtager denne afgørelse efter Europa-Parlamentets godkendelse.

    2023/0223 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om undertegnelse på den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og Island om supplerende regler vedrørende instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 77, stk. 2, sammenholdt med artikel 218, stk. 5,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Den 21. februar 2022 bemyndigede Rådet Kommissionen til at indlede forhandlinger 2 med Island, Kongeriget Norge, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein om de ordninger for de associerede landes finansielle bidrag og de supplerende regler, der er nødvendige for deres deltagelse, herunder bestemmelser, der sikrer beskyttelse af Unionens finansielle interesser og Revisionsrettens revisionsbeføjelser, som skal indgås i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1148 3 . Forhandlingerne med Island blev afsluttet med paraferingen af aftalen den 14. februar 2023.

    (2)Forordning (EU) 2021/1148 udbygger Schengenreglerne, og Danmark har truffet afgørelse om at gennemføre nævnte forordning i sin nationale lovgivning, jf. artikel 4 i protokol nr. 22 om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. I medfør af artikel 1 og 2 i protokol nr. 22, deltager Danmark ikke i vedtagelsen af denne afgørelse, som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Danmark.

    (3)Denne afgørelse udgør en udvikling af bestemmelser i Schengenreglerne, som Irland ikke deltager i, jf. Rådets afgørelse 2002/192/EF 4 . Irland deltager derfor ikke i vedtagelsen af denne afgørelse, som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Irland.

    (4)Aftalen bør derfor undertegnes på Unionens vegne med forbehold af dens indgåelse på et senere tidspunkt —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Undertegnelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Island om supplerende regler vedrørende instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning for perioden 2021-2027 godkendes hermed på Unionens vegne.

    Teksten til den aftale, der skal undertegnes, er knyttet til denne afgørelse.

    Artikel 2

    Rådets Generalsekretariat udarbejder det relevante fuldmagtsinstrument til undertegnelse af aftalen, med forbehold af dens indgåelse, til den eller de personer, der er udpeget af Kommissionen.

    Artikel 3

    Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

       På Rådets vegne

       Formand

    (1)    COM(2023) 394.
    (2)    Rådets afgørelse (EU) 2022/442 af 21. februar 2022 om bemyndigelse til at indlede forhandlinger med Island, Kongeriget Norge, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein med henblik på indgåelse af aftaler mellem Den Europæiske Union og disse lande om supplerende regler i forbindelse med instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning (EUT L 90 af 18.3.2022, s. 116).
    (3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1148 af 7. juli 2021 om oprettelse af instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning (EUT L 251 af 15.7.2021, s. 48).
    (4)    Rådets afgørelse 2002/192/EF af 28. februar 2002 om anmodningen fra Irland om at deltage i visse bestemmelser i Schengen-reglerne (EFT L 64 af 7.3.2002, s. 20).
    Top

    Bruxelles, den 10.7.2023

    COM(2023) 385 final

    BILAG

    til

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

    om indgåelse på den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og Island om supplerende regler vedrørende instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning


    BILAG

    DEN EUROPÆISKE UNION, i det følgende benævnt "Unionen",

    og

    ISLAND,

    i det følgende samlet benævnt "parterne",

    SOM HENVISER TIL aftalen indgået mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne 1 ("associeringsaftalen med Island og Norge"), og

    UD FRA FØLGENDE BETRAGTNINGER:

    (1)Unionen oprettede instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik ("IGFV") ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1148 2 ("IGFV-forordningen") som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning.

    (2)IGFV-forordningen udgør en videreudvikling af Schengenreglerne, jf. associeringsaftalen med Island og Norge.

    (3)Instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som en del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning udgør et særligt instrument inden for rammerne af Schengenreglerne, der skal sikre en solid og effektiv integreret europæisk grænseforvaltning ved de ydre grænser, samtidig med at den frie bevægelighed for personer sikres i fuld overensstemmelse med medlemsstaternes og de associerede landes forpligtelser med hensyn til de grundlæggende rettigheder, og som skal understøtte en ensartet gennemførelse og modernisering af den fælles visumpolitik og dermed bidrage til at sikre et højt sikkerhedsniveau i medlemsstaterne og de associerede lande.

    (4)Ved IGFV-forordningens artikel 9, stk. 2, fastsættes det, at det beløb, der er omhandlet i artikel 7, stk. 3, litra a), og de supplerende midler, der ydes i henhold til nævnte forordning, gennemføres ved delt forvaltning i overensstemmelse med artikel 63 i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 3 ("finansforordningen") og forordning (EU) 2021/1060 4 ("forordningen om fælles bestemmelser").

    (5)I artikel 7, stk. 6, i IGFV-forordningen fastsættes det, at der skal fastlægges ordninger med hensyn til at præcisere arten af og måderne for deltagelse i IGFV for de lande, der er associeret i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne.

    (6)Ved IGFV gives der mulighed for gennemførelse af tiltag ved delt forvaltning og direkte og indirekte forvaltning, og denne aftale bør gøre det muligt at anvende hvilken som helst af disse metoder i Island i overensstemmelse med EU's principper og regler for økonomisk forvaltning og kontrol.

    (7)I lyset af Schengenreglernes sui generis-karakter og betydningen af en ensartet anvendelse heraf for Schengenområdets integritet bør alle regler for forvaltning af nationale programmer finde anvendelse på Island på samme måde som på medlemsstaterne.

    (8)For at lette beregningen og anvendelsen af Islands årlige bidrag til IGFV bør bidragene for perioden 2021-2027 betales i fem årlige rater fra 2023 til 2027. Fra 2023 til 2025 er de årlige bidrag fastsat som faste beløb, mens bidragene for årene 2026 og 2027 bør fastsættes i 2026 på grundlag af det nominelle bruttonationalprodukt for samtlige stater, der deltager i IGFV, idet der tages højde for de faktiske betalinger.

    (9)I overensstemmelse med princippet om ligebehandling bør Island drage fordel af eventuelle overskydende indtægter som fastsat i artikel 86 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 ("ETIAS-forordningen") 5 . Inden for rammerne af IGFV nedsættes de finansielle bidrag, som Island skal betale til IGFV, forholdsmæssigt.

    (10)Unionsretten vedrørende databeskyttelse, herunder forordning (EU) 2016/679, er omfattet af EØS-aftalen og er indarbejdet i bilag XI hertil. Island anvender derfor nævnte forordning.

    (11)Island er ikke bundet af Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, men er part i den og overholder således de rettigheder og principper, der er anerkendt i den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder og protokollerne hertil og i verdenserklæringen om menneskerettigheder. Henvisninger i IGFV, forordningen om fælles bestemmelser og denne aftale til EU's charter om grundlæggende rettigheder bør derfor forstås som henvisninger til den europæiske menneskerettighedskonvention og til de protokoller, som Island har ratificeret, og artikel 14 i verdenserklæringen om menneskerettigheder.

    (12)Island, der ikke er bundet af henvisningerne til gældende EU-ret på miljøområdet, bør gennemføre IGFV og denne aftale i overensstemmelse med Parisaftalen og FN's mål for bæredygtig udvikling,

    ER BLEVET ENIGE OM FØLGENDE:

    Artikel 1

    Anvendelsesområde

    Ved denne aftale fastsættes de supplerende regler, der er nødvendige for Islands deltagelse i instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik ("IGFV") som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning for programmeringsperioden 2021-2027, jf. artikel 7, stk. 6, i forordning (EU) 2021/1148 ("IGFV-forordningen").

    Artikel 2

    Økonomisk forvaltning og kontrol

    1.Ved gennemførelse af IGFV-forordningen træffer Island de nødvendige foranstaltninger til at sikre overholdelse af bestemmelserne vedrørende økonomisk forvaltning og kontrol, der er fastsat i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ("TEUF") og i den afledte EU-ret med retsgrundlag i TEUF.

    De bestemmelser, der omhandles i første afsnit, er følgende:

    (a)Artikel 33, 36, 61, 63, 97-105, 106, 115-116, 125-129, 135-144, 154, artikel 155, stk.1, 2, 4, 6, 7, og artikel 180 og 254-257 i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 ("finansforordningen")

    (b)Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 6

    (c)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 7 og forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 8

    (d)Artikel 1-4, 7-9, 15-17, 21-24, 35-42, 44-107, 113-115 og 119 og de relevante bilag vedrørende IGFV til forordning (EU) 2021/1060 ("forordningen om fælles bestemmelser").

    2.I tilfælde af ændring, ophævelse, erstatning eller omarbejdning af finansforordningen, som er relevant for IGFV:

    (a)Underretter Europa-Kommissionen Island herom ved førstkommende lejlighed og redegør på Islands anmodning for ændringen, ophævelsen, erstatningen eller omarbejdningen.

    (b)Uanset artikel 13, stk. 4, kan Europa-Kommissionen (på Unionens vegne) og Island efter fælles overenskomst træffe afgørelse om enhver ændring af denne artikels stk. 1, afsnit 2, litra a), der er nødvendig for at tage hensyn til en sådan ændring, ophævelse, erstatning eller omarbejdning af finansforordningen.

    3.Island anvender og gennemfører om nødvendigt

    (a)enhver retsakt vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet om ændring af forordningen om fælles bestemmelser, for så vidt som den vedrører bestemmelser vedrørende anvendelsen af IGFV-forordningen

    (b)    enhver gennemførelsesretsakt eller delegeret retsakt vedtaget af Europa-Kommissionen på grundlag af forordningen om fælles bestemmelser, for så vidt som den vedrører bestemmelser vedrørende anvendelsen af IGFV-forordningen.

    For at give Island mulighed for at gøre dette skal Europa-Kommissionen:

    (a)snarest muligt underrette Island om alle forslag til retsakter som omhandlet i stk. 1, litra a) og b), og på Islands anmodning redegøre for forslagene

    (a)hurtigst muligt underrette Island om alle de retsakter, der er omhandlet i stk. 1, litra a) eller b).

    Island kan snarest muligt underrette EU om sin holdning til forslagene, som Unionen tager behørigt hensyn til.

    Island underretter hurtigst muligt og under alle omstændigheder senest 90 dage efter meddelelsen EU om sin beslutning om at acceptere de retsakter, som EU har meddelt Island i henhold til stk. 1, litra a) eller b).

    4.Juridiske enheder, der er etableret i Island, kan deltage i aktiviteter, der finansieres via instrumentet, på betingelser svarende til dem, der gælder for juridiske enheder etableret i Unionen.

    Artikel 3

    Specifik anvendelse af de bestemmelser i forordningen om fælles bestemmelser, der er nævnt i artikel 2, stk. 1, litra d)

    For at sikre, at Island overholder de bestemmelser, der er omhandlet i artikel 2, stk. 1, litra d):

    (a)skal henvisninger til EU's charter om grundlæggende rettigheder forstås som henvisninger til den europæiske menneskerettighedskonvention og protokollerne hertil som ratificeret af Island og artikel 14 i verdenserklæringen om menneskerettigheder

    (b)bekræfter Island, der ikke er bundet af henvisninger til gældende EU-ret på miljøområdet, at landet vil gennemføre IGFV i overensstemmelse med Parisaftalen og FN's mål for bæredygtig udvikling.

    Artikel 4

    Specifik anvendelse af bestemmelserne i IGFV-forordningen

    1.Kommissionen tildeler Island et yderligere beløb, jf. IGFV-forordningens artikel 10, stk. 1, litra b), forudsat at betingelserne i samme forordnings artikel 14, stk. 2, er opfyldt 2 år efter, at Island er begyndt at deltage i instrumentet.

    2.I forbindelse med frister, der henviser til ikrafttrædelsen af IGFV-forordningen, er det den dato, fra hvilken denne aftale træder i kraft, der finder anvendelse.

    Artikel 5

    Tvangsfuldbyrdelse

    1.Afgørelser truffet af Kommissionen, hvorved der pålægges andre juridiske enheder end stater en betalingsforpligtelse, skal kunne tvangsfuldbyrdes på Islands område.

    Tvangsfuldbyrdelse sker efter de regler om borgerlig retspleje, der gælder i Island. Fuldbyrdelsespåtegningen skal påføres afgørelsen af den nationale myndighed uden andre formkrav end en kontrol af ægtheden af den pågældende afgørelse.

    Islands regering udpeger en national myndighed til dette formål og underretter Kommissionen om en sådan udpegelse; sidstnævnte underretter derefter Den Europæiske Unions Domstol herom.

    Når disse formkrav på Kommissionens begæring er opfyldt, kan Kommissionen foretage tvangsfuldbyrdelse i henhold til islandsk ret ved at indbringe sagen direkte for den kompetente myndighed.

    Tvangsfuldbyrdelsen kan kun udsættes ved en afgørelse truffet af Den Europæiske Unions Domstol. Retterne i Island har dog kompetence til at træffe afgørelse i sager, hvori det gøres gældende, at tvangsfuldbyrdelsen foretages i strid med reglerne.

    2.Domme afsagt af Den Europæiske Unions Domstol i medfør af en voldgiftsbestemmelse i en kontrakt eller en tilskudsaftale, der falder ind under denne aftales anvendelsesområde, kan tvangsfuldbyrdes i Island på samme måde som Kommissionens afgørelser som omhandlet i stk. 1.

    Artikel 6

    Beskyttelse af Unionens finansielle interesser

    1.Island skal:

    (a)bekæmpe svig og enhver anden ulovlig aktivitet, der skader Unionens finansielle interesser, ved hjælp af foranstaltninger, som virker afskrækkende og er af en sådan art, at de yder en effektiv beskyttelse i Island

    (b)træffe de samme foranstaltninger til bekæmpelse af svig og enhver anden ulovlig aktivitet, der skader Unionens finansielle interesser, som landet træffer for at beskytte sine egne finansielle interesser og

    (c)samordne sine tiltag for at beskytte Unionens finansielle interesser med medlemsstaterne og Europa-Kommissionen.

    2.Islands kompetente myndigheder meddeler hurtigst muligt Kommissionen eller Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig ("OLAF") alle oplysninger eller enhver mistanke om uregelmæssigheder, svig eller anden ulovlig aktivitet, der skader Unionens finansielle interesser. De underretter også Den Europæiske Anklagemyndighed ("EPPO"), når disse forhold eller mistanker vedrører en sag, der kan henhøre under EPPO's kompetence.

    I overensstemmelse med den gældende retlige ramme sikrer Island og Unionen effektiv gensidig bistand i tilfælde, hvor de kompetente myndigheder i Unionen eller Island gennemfører undersøgelser eller retssager vedrørende beskyttelse af parternes respektive finansielle interesser inden for denne aftales anvendelsesområde.

    3.Island træffer foranstaltninger svarende til dem, der er vedtaget af Unionen i henhold til artikel 325, stk. 4, i TEUF, og som er gældende på datoen for undertegnelsen af denne aftale.

    4.Udvekslingen af oplysninger mellem Europa-Kommissionen, OLAF, EPPO, Revisionsretten og de kompetente islandske myndigheder finder sted under behørig hensyntagen til fortrolighedskravene. Personoplysninger, der indgår i udvekslingen af oplysninger, beskyttes i overensstemmelse med gældende regler. Personoplysninger, der indgår i udvekslingen af oplysninger, beskyttes i overensstemmelse med gældende regler.

    Artikel 7

    Kontrol og revision foretaget af Unionen

    1.Unionen har ret til at foretage teknisk, finansiel eller anden kontrol og revision hos alle fysiske personer eller enhver juridisk enhed, der er etableret i Island, og som modtager EU-finansiering fra IGFV, samt enhver tredjepart, der er involveret i gennemførelsen af EU-finansiering fra IGFV, og som er bosiddende eller etableret i Island, på samme måde som det er muligt i Den Europæiske Unions medlemsstater. En sådan kontrol og revision kan foretages af Europa-Kommissionen, OLAF og Revisionsretten.

    2.Islands myndigheder letter kontrollen og revisionen på stedet, som på de pågældende myndigheders begæring kan udføres i fællesskab med dem.

    3.Der kan også efter suspension af de rettigheder, som juridiske enheder, der er etableret i Island, har som følge af anvendelsen af denne aftale eller opsigelsen af denne aftale, foretages kontrol og revision af enhver retlig forpligtelse til gennemførelse af Unionens budget, der er indgået inden den dato, hvor suspensionen eller opsigelsen får virkning.

    Artikel 8

    Kontrol og inspektion på stedet

    OLAF bemyndiges til at foretage kontrol og inspektion på stedet på Islands område for så vidt angår IGFV i overensstemmelse med de betingelser og vilkår, der er fastsat i forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 som suppleret ved forordning (EU) nr. 883/2013.

    Islands myndigheder fremmer kontrol og inspektion på stedet, som på de pågældende myndigheders begæring kan udføres i fællesskab med dem.

    Artikel 9

    Revisionsretten

    Revisionsrettens kompetence i henhold til artikel 287, stk. 1 og stk. 2, i TEUF omfatter indtægter og udgifter i forbindelse med Islands gennemførelse af IGFV-forordningen, herunder på Islands område.

    I henhold til de krav, der er fastsat i artikel 287, stk. 3, i TEUF og første del, afsnit XIV, kapitel 1, i finansforordningen, skal Revisionsretten kunne foretage revisioner på stedet hos ethvert organ, der forvalter indtægter eller udgifter på Unionens vegne på Islands område, for så vidt angår IGFV, herunder hos enhver fysisk eller juridisk person, der modtager betalinger fra budgettet.

    I Island foretages Revisionsrettens undersøgelser i samarbejde med de nationale revisionsorganer eller, hvis disse ikke har de fornødne beføjelser, med de kompetente nationale myndigheder. Revisionsretten og Islands revisionsorganer samarbejder i gensidig tillid, dog under bevarelse af deres uafhængighed. Disse institutioner eller myndigheder meddeler Revisionsretten, om de er indforstået med at deltage i revisionen.

    Artikel 10

    Finansielle bidrag

    1.Island foretager årlige betalinger til IGFV's budget efter den formel, der er omhandlet i bilag I.

    2.Hvert år kan Kommissionen anvende op til 0,75 % af Islands betalinger til dækning af de administrative udgifter til det interne eller eksterne personale, der er nødvendigt for at understøtte Islands gennemførelse af IGFV-forordningen og denne aftale.

    3.Efter fradrag af de administrative udgifter, der er omhandlet i stk. 2, fordeles det resterende beløb af de årlige betalinger således:

    (a)70 % til gennemførelsen af medlemsstaternes og de associerede staters nationale programmer

    (b)30 % til den tematiske facilitet, der er omhandlet i artikel 8 i IGFV-forordningen.

    4.Et beløb svarende til Islands årlige betalinger skal anvendes til at bidrage til en solid og effektiv integreret europæisk grænseforvaltning ved de ydre grænser.

    5.Unionen giver Island oplysninger om dets finansielle deltagelse, således som de fremgår af de budget-, regnskabs-, resultat- og evalueringsrelaterede oplysninger, der forelægges Unionens budget- og dechargemyndigheder vedrørende instrumentet.

    Artikel 11

    ETIAS

    Den andel af indtægterne fra ETIAS, der potentielt resterer efter dækning af omkostningerne til drift og vedligeholdelse af ETIAS, jf. ETIAS-forordningens artikel 86 ("overskuddet"), fratrækkes Islands endelige finansielle bidrag til IGFV i overensstemmelse med den formel, der er omhandlet i bilag II.

    Artikel 12

    Fortrolighed

    Alle oplysninger, der er blevet meddelt eller modtaget i kraft af denne aftale, er, uanset formen, omfattet af tavshedspligt og nyder den samme beskyttelse som den, der gælder for lignende oplysninger efter islandsk ret og efter de tilsvarende bestemmelser, der gælder for EU-institutionerne. Oplysningerne må ikke meddeles til andre personer end dem, der i EU-institutionerne, medlemsstaterne eller i Island i kraft af deres hverv skal have kendskab til dem, eller anvendes til andre formål end til at sikre en effektiv beskyttelse af parternes finansielle interesser.

    Artikel 13

    Ikrafttræden og varighed

    1.Parterne godkender denne aftale i overensstemmelse med egne procedurer. De underretter hinanden om afslutningen af disse procedurer.

    2.Denne aftale træder i kraft på den første dag i den første måned efter datoen for den sidste meddelelse, jf. stk. 1.

    3.For at sikre kontinuitet i ydelsen af støtte på det relevante politikområde og gøre det muligt at påbegynde gennemførelsen fra begyndelsen af den flerårige finansielle ramme for 2021-2027 kan de foranstaltninger, der er omfattet af IGFV-forordningen, påbegyndes inden aftalens ikrafttræden og tidligst fra den 1. januar 2021.

    4.Aftalen kan kun ændres skriftligt efter fælles overenskomst mellem parterne. Ændringernes ikrafttræden følger samme procedure som den, der gælder for denne aftales ikrafttræden.

    5.Uanset denne artikels stk. 4 bemyndiges Det Blandede Udvalg, der er nedsat ved artikel 3 i associeringsaftalen med Island og Norge, til at forhandle og vedtage de nødvendige ændringer af artikel 2, stk. 1, litra a), i tilfælde af underretning i overensstemmelse med artikel 15, stk. 2, fordi der ikke er opnået enighed i henhold til artikel 2, stk. 2.

    Artikel 14

    Tvistbilæggelse

    Hvis der opstår en tvist om anvendelsen af denne aftale, finder proceduren i artikel 11 i associeringsaftalen med Island og Norge anvendelse.

    Artikel 15

    Suspension

    1.De rettigheder, som juridiske enheder, der er etableret i Island, har som følge af anvendelsen af denne aftale, kan suspenderes af Unionen i overensstemmelse med denne artikels stk. 5-7 i tilfælde af a) manglende eller delvis betaling af det finansielle bidrag, som Island skal betale b) manglende overholdelse af artikel 2, stk. 3, herunder en afgørelse om ikke at acceptere en retsakt, der er meddelt i henhold til denne bestemmelse eller c) hvis finansforordningen er genstand for en ændring, en ophævelse, en erstatning eller en omarbejdning, der er relevant for IGFV, og der ikke er opnået enighed i henhold til artikel 2, stk. 2, senest 30 dage efter ikrafttrædelsen af ændringen, ophævelsen, erstatningen eller omarbejdningen af finansforordningen.

    2.Unionen underretter Island om, at den har til hensigt at suspendere de rettigheder, som juridiske enheder, der er etableret i Island, har som følge af anvendelsen af denne aftale, og i så fald opføres spørgsmålet officielt på dagsordenen for Det Blandede Udvalg, der er nedsat i henhold til artikel 3 i associeringsaftalen med Island og Norge.

    3.Der indkaldes til møde i Det Blandede Udvalg, og mødet finder sted senest 30 dage efter den i stk. 2 omhandlede underretning. Det Blandede Udvalg har 90 dage til at afgøre sagen, regnet fra datoen for vedtagelsen af den dagsorden, som spørgsmålet er blevet opført på, jf. stk. 2. Hvis spørgsmålet ikke kan løses af Det Blandede Udvalg inden for fristen på 90 dage, forlænges denne frist med 30 dage med henblik på at nå frem til en endelig løsning.

    4.Hvis spørgsmålet ikke kan løses af Det Blandede Udvalg inden for den frist, der er fastsat i stk. 3, kan Unionen suspendere de rettigheder, som juridiske enheder, der er etableret i Island, har som følge af anvendelsen af denne aftale, jf. stk. 5-7.

    5.I tilfælde af suspension er de juridiske enheder, der er etableret i Island, ikke berettigede til at deltage i tildelingsprocedurer, der endnu ikke er afsluttet, når suspensionen træder i kraft. En tildelingsprocedure anses for afsluttet, når der er indgået retlige forpligtelser som følge af proceduren.

    6.Suspensionen berører ikke de retlige forpligtelser, der er indgået med de juridiske enheder, der er etableret i Island, inden suspensionen trådte i kraft. Denne aftale finder fortsat anvendelse på sådanne retlige forpligtelser.

    7.Enhver transaktion, der er nødvendig for at beskytte Unionens finansielle interesser og sikre opfyldelsen af finansielle forpligtelser, der hidrører fra forpligtelser indgået i henhold til denne aftale inden suspensionen, kan også gennemføres efter suspensionen.

    8.Unionen underretter straks Island, når det skyldige finansielle eller operationelle bidrag er modtaget, når den manglende overholdelse af artikel 2, stk. 3, er ophørt, eller når sagen i forbindelse med finansforordningen er afsluttet. Suspensionen ophæves med øjeblikkelig virkning ved modtagelsen af denne underretning.

    9.Fra den dato, hvor suspensionen ophæves, er juridiske enheder i Island igen berettigede til at deltage i tildelingsprocedurer, der iværksættes efter denne dato, og i tildelingsprocedurer, der er indledt inden denne dato, for hvilke fristerne for indgivelse af ansøgninger ikke er udløbet.

    Artikel 16

    Opsigelse

    1.Unionen eller Island kan opsige aftalen ved at meddele den anden part sin beslutning herom. Aftalen ophører 3 måneder efter datoen for denne meddelelse.

    2.Denne aftale ophører automatisk, når associeringsaftalen med Island og Norge ophører, jf. artikel 8, stk. 4, artikel 11, stk. 3, eller artikel 16 i associeringsaftalen med Island og Norge.

    3.Hvis denne aftale opsiges i overensstemmelse med stk. 1 eller 2, er parterne enige om, at foranstaltninger, i forbindelse med hvilke de retlige forpligtelser er indgået efter denne aftales ikrafttræden og inden dens opsigelse, fortsætter, indtil de er afsluttet på de betingelser, der er fastsat i denne aftale.

    4.Alle foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte Unionens finansielle interesser og sikre opfyldelsen af finansielle forpligtelser, der hidrører fra forpligtelser indgået i henhold til denne aftale inden dens opsigelse, kan også gennemføres efter denne aftales opsigelse.

    5.Parterne tager efter fælles overenskomst stilling til andre konsekvenser, der følger af opsigelsen af denne aftale.

    Artikel 17

    Sprog

    Denne aftale udfærdiges i to eksemplarer på bulgarsk, dansk, engelsk, estisk, finsk, fransk, græsk, irsk, islandsk, italiensk, kroatisk, lettisk, litauisk, maltesisk, nederlandsk, polsk, portugisisk, rumænsk, slovakisk, slovensk, spansk, svensk, tjekkisk, tysk, og ungarsk, idet hver af disse tekster har samme gyldighed.


    BILAG I

    Formel til beregning af de årlige finansielle bidrag for årene 2021-2027 og betalingsoplysninger

    1.Ved beregningen af det finansielle bidrag tages det beløb, der er omhandlet i IGFV-forordningens artikel 7, stk. 2, i betragtning.

    2.For årene 2023-2025 foretager Island årlige indbetalinger til IGFV i henhold til følgende tabel:

    (Alle beløb i EUR)

    2023

    2024

    2025

    Island

    1 820 230

    1 820 230

    1 820 230

    Island betaler de finansielle bidrag, der er omhandlet i denne artikel, uanset på hvilken dato landet godkender det nationale program, som er omhandlet i artikel 23 i forordningen om fælles bestemmelser.

    3.Islands finansielle bidrag til IGFV beregnes som følger for årene 2026 og 2027:

    For hvert enkelt år fra 2020 til 2024 divideres de endelige tal for Islands nominelle bruttonationalprodukt (BNP), der er tilgængelige pr. 31. marts 2026 hos Eurostat (BNP i løbende priser), med summen af det nominelle BNP for alle de stater, der deltager i IGFV, for hvert af de pågældende år. Gennemsnittet af de fem procentsatser, der er opnået for årene 2020-2024, anvendes på

    ·summen af forpligtelsesbevillinger fra det vedtagne budget og efterfølgende ændringer eller overførsler, som der er indgået forpligtelser for ved udgangen af hvert år for IGFV for årene 2021-2025,

    ·de årlige forpligtelsesbevillinger fra det vedtagne budget for IGFV for 2026 i begyndelsen af 2026 og

    ·de årlige forpligtelsesbevillinger i henhold til IGFV's budget for 2027 som anført i forslaget til Den Europæiske Unions almindelige budget for regnskabsåret 2027, som Kommissionen har vedtaget,

    for at opnå det samlede beløb, som Island skal betale i hele IGFV's gennemførelsesperiode.

    Fra dette beløb fratrækkes Islands faktiske årlige betalinger i henhold til dette bilags punkt 2 med henblik på at nå frem til Islands samlede bidragsbeløb for årene 2026 og 2027. Den ene halvdel af dette beløb skal betales i 2026 og den anden halvdel i 2027. Den ene halvdel af dette beløb skal betales i 2026 og den anden halvdel i 2027.

    4.Det finansielle bidrag betales i euro, og beregningen af skyldige beløb eller beløb, der skal modtages, angives i euro.

    5.Island betaler sit finansielle bidrag senest 45 dage efter at have modtaget debetnotaen. For sen betaling af bidraget medfører, at Island skal betale morarenter af det udestående beløb fra forfaldsdagen. Rentesatsen er den rentesats, som Den Europæiske Centralbank anvender på sine vigtigste refinansieringstransaktioner som offentliggjort i C-udgaven af Den Europæiske Unions Tidende, og som er gældende den første dag i den måned, hvor fristen udløber, forhøjet med 3,5 procentpoint.

    BILAG II

    Formel til beregning af Islands andel af eventuelt resterende indtægter som fastsat i ETIAS-forordningens artikel 86

    For hvert regnskabsår, hvor der genereres et overskud som fastsat i ETIAS-forordningens artikel 86, indtil regnskabsåret 2026 divideres Islands nominelle bruttonationalprodukt (BNP), der er tilgængelig pr. 31. marts hos Eurostat (BNP i løbende priser), med summen af det nominelle BNP for alle de stater, der deltager i ETIAS, for det pågældende år.

    Gennemsnittet af de opnåede procentsatser anvendes på de samlede genererede overskud. Islands finansielle bidrag for 2027, der er øremærket til den tematiske facilitet, nedsættes med det deraf følgende beløb.

    (1)    EFT L 176 af 10.7.1999, s. 36.
    (2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1148 af 7. juli 2021 om oprettelse af instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning (EUT L 251 af 15.7.2021, s. 48).
    (3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).
    (4)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159).
    (5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 af 12. september 2018 om oprettelse af et europæisk system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) og om ændring af forordning (EU) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399 (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 af 19.9.2018, s. 1).
    (6)    Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 om Kommissionens kontrol og inspektion på stedet med henblik på beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser mod svig og andre uregelmæssigheder (EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2).
    (7)    Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser (EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1).
    (8)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).
    Top