EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 20.6.2023
COM(2023) 331 final
2021/0430(CNS)
Ændret forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter
{SWD(2023) 331 final}
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52023PC0331
Amended proposal for a COUNCIL DECISION amending Decision (EU, Euratom) 2020/2053 on the system of own resources of the European Union
Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter
Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter
COM/2023/331 final
EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 20.6.2023
COM(2023) 331 final
2021/0430(CNS)
Ændret forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter
{SWD(2023) 331 final}
BEGRUNDELSE
1.BAGGRUND FOR FORSLAGET
I 2020 indgik Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen en aftale om en køreplan hen imod indførelsen af nye egne indtægter under hensyntagen til NextGenerationEU 1 . I henhold til denne aftale bør "udgifter i Unionens budget vedrørende tilbagebetalingen af EU-genopretningsinstrumentet [...] ikke føre til en uretmæssig reduktion i programudgifter eller investeringsinstrumenter inden for FFR. Det er også ønskeligt at begrænse stigningerne i medlemsstaternes egne BNI-baserede indtægter". Institutionerne vil således "arbejde hen imod at indføre tilstrækkelige nye egne indtægter for at dække et beløb svarende til de forventede udgifter til tilbagebetalingen. I overensstemmelse med princippet om bruttoopgørelse vil dette ikke indebære, at bestemte egne indtægter øremærkes eller afsættes til at dække en bestemt type udgifter".
I december 2021 foreslog Kommissionen tre nye indtægtskilder for EU-budgettet 2 med bidrag fra emissionshandelssystemet (ETS), fra EU's CO2-grænsetilpasningsmekanisme (CBAM) og fra en andel af de største multinationale virksomheders restoverskud, som vil blive omfordelt til EU i henhold til OECD/G20 — søjle 1-aftalen. Denne kurv af egne indtægter var i overensstemmelse med den foreslåede sektorspecifikke lovgivning om både det reviderede direktiv om emissionshandelssystemet og om CO2-grænsetilpasningsmekanismen, der blev foreslået tidligere samme år.
Desuden forpligtede Kommissionen sig til at fremsætte yderligere forslag til nye egne indtægter inden udgangen af 2023, som omfatter et bidrag knyttet til erhvervssektoren. Pakken har i overensstemmelse med den interinstitutionelle aftale til formål at generere tilstrækkelige indtægter til at støtte tilbagebetalingen af lån optaget under NextGenerationEU i en situation med usikkerhed med hensyn til udviklingen i finansieringsomkostningerne. Kommissionen foreslår derfor en ny egen indtægt baseret på statistisk opgjorte virksomhedsoverskud.
2.ÆNDRINGSFORSLAGETS INDHOLD
2.1.Egne indtægter baseret på emissionshandelssystemet
Aftalen om sektorspecifik lovgivning kræver en vis tilpasning af forslaget om egne indtægter. Da Den Sociale Klimafond i første omgang vil blive finansieret med eksterne formålsbestemte indtægter fra 2026, foreslår Kommissionen at udskyde indførelsen af egne indtægter fra det nye emissionshandelssystem, der omfatter bygninger, vejtransport og andre sektorer, fra 2027 til 2028 3 . Desuden kan medlemsstater, der anvender en national CO2-afgift, vælge at undtage relevante emissioner fra det nye emissionshandelssystem. De berørte medlemsstater vil skulle annullere de relevante kvoter. Kommissionen foreslår derfor at medtage denne mulighed i værdiansættelsesmekanismen, der gør det muligt at værdiansætte kvoter, der ikke auktioneres.
I modsætning til forventningerne på tidspunktet for fremsættelsen af Fit for 55-forslagene steg markedsværdien af ETS-kvoter betydeligt i månederne efter. I 2022 blev kvoteauktioner i gennemsnit afviklet tæt på 80 EUR, hvilket er langt over det prisniveau på 55 EUR, som Kommissionen anvendte i sin konsekvensanalyse. Kommissionen foreslår at anvende en højere bidragssats på indtægterne fra emissionshandelssystemet. I alle tilfælde vil 30 % af indtægterne fra EU's emissionshandel tilfalde EU-budgettet. Med en sådan bidragssats vil indtægterne for både medlemsstaterne og EU-budgettet stadig være højere end forventningerne i 2021, da forslaget om ændring af emissionshandelssystemet blev fremsat.
2.2.Egne indtægter baseret på CO2-grænsetilpasningsmekanismen
Forslaget fra december 2021 er stort set uændret med undtagelse af begrænsede tilpasninger, der afspejler CBAM-forordningens nylige ikrafttræden.
2.3.Egne indtægter baseret på statistisk opgjorte virksomhedsoverskud
Gennemførelsen af OECD/G20 — søjle 1-aftalen er fortsat en vigtig prioritet inden for selskabsbeskatning, både for EU og medlemsstaterne. Der er gjort væsentlige fremskridt efter aftalen fra oktober 2021, og Kommissionen vil fortsat fremme bestræbelser, der kan føre til en afslutning af drøftelserne. Den multilaterale konvention er imidlertid endnu ikke blevet undertegnet og ratificeret, hvilket betyder, at den endnu ikke kan træde i kraft.
Som Kommissionen bebudede i sit arbejdsprogram 4 har den til hensigt at fremsætte sit forslag "Business in Europe: Framework for Income Taxation" (BEFIT) i tredje kvartal 2023, hvilket vil forbedre det indre markeds funktion. Indtil der eventuelt indføres egne indtægter baseret på et til grund liggende skatteforslag, foreslår Kommissionen, at indtægterne baseres på den nationalregnskabsstatistik, der udarbejdes inden for rammerne af det europæiske nationalregnskabssystem (ENS). Disse egne indtægter skal fastlægges ved at multiplicere en bidragssats på 0,5 % med det samlede bruttooverskud af produktionen, som i henhold til nationalregnskaberne er registreret i sektorerne ikkefinansielle og finansielle selskaber. ENS udgør allerede en harmoniseret statistikramme, og egne indtægter baseret på statistisk opgjorte virksomhedsoverskud vil bidrage til yderligere at forbedre sammenligneligheden af data.
3.RETSGRUNDLAG
3.1. Afgørelse om egne indtægter
I henhold til artikel 311, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) kan Rådet efter høring af Europa-Parlamentet "også indføre nye kategorier af egne indtægter eller ophæve en eksisterende kategori". Denne bestemmelse giver udtrykkeligt mulighed for at ændre afgørelsen om egne indtægter for at tilføje nye egne indtægter som vedtaget ved den interinstitutionelle aftale. I overensstemmelse med den særlige lovgivningsprocedure i artikel 311, stk. 3, i TEUF vedtager Rådet den reviderede afgørelse med enstemmighed efter høring af Europa-Parlamentet. Afgørelsen træder i kraft, når medlemsstaterne har godkendt den i overensstemmelse med deres forfatningsmæssige bestemmelser.
3.2.Gennemførelsesbestemmelser
Sideløbende hermed skal Rådet ændre gennemførelsesforanstaltningerne vedrørende ordningen for egne indtægter, så reglerne afspejler den nylige aftale om CO2-grænsetilpasningsmekanismen, og tilføje bestemmelser, der dækker egne indtægter baseret på statistisk opgjorte virksomhedsoverskud. Desuden er det påkrævet, at Rådet ændrer bestemmelserne om overdragelse. Kommissionen har fremsat to særskilte forslag herom.
2021/0430 (CNS)
Ændret forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 311, stk. 3,
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab, særlig artikel 106a,
under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,
efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,
under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet,
efter en særlig lovgivningsprocedure, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)Inden for rammerne af NextGenerationEU, der blev oprettet ved Rådets forordning (EU) 2020/2094 5 , vil der blive stillet 750 mia. EUR (i 2018-priser) — som tilvejebringes på de finansielle markeder — til rådighed i form af et midlertidigt genopretningsinstrument for at sikre en holdbar og modstandsdygtig genopretning i hele Unionen og lette gennemførelsen af økonomisk støtte i den ekstraordinære situation som følge af covid-19-pandemien samt for at fremme den grønne og den digitale omstilling.
(2)Tilbagebetalingen af hovedstolen af sådanne midler, der skal anvendes til udgifter i forbindelse med EU-genopretningsinstrumentet, og de påløbne renter vil skulle finansieres over Unionens almindelige budget, herunder ved hjælp af et tilstrækkeligt provenu fra nye egne indtægter, som indføres efter 2021. Inden for rammerne af den interinstitutionelle aftale af 16. december 2020 6 anerkendte Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen betydningen af konteksten for EU-genopretningsinstrumentet og anførte, at "udgifter i Unionens budget vedrørende tilbagebetalingen af EU-genopretningsinstrumentet ikke [bør] føre til en uretmæssig reduktion i programudgifter eller investeringsinstrumenter inden for FFR". I den interinstitutionelle aftale blev det endvidere vedtaget, at "det også er ønskeligt at begrænse stigningerne i medlemsstaternes egne BNI-baserede indtægter".
(3)EU's emissionshandelssystem, der blev oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF 7 , er en central del af Unionens klimapolitik. I betragtning af den tætte forbindelse mellem emissionshandelen og Unionens klimapolitiske mål bør en del af de pågældende indtægter tilfalde til Unionens budget. 30 % af auktionsindtægterne bør overføres til Unionens budget.
(4)De emissionshandelsbaserede egne indtægter omfatter en andel af indtægterne fra auktionering af kvoter i alle sektorer, der er omfattet af direktiv 2003/87/EF. I henhold til direktiv 2003/87/EF og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/842 8 kan medlemsstaterne beslutte ikke at auktionere en del af den samlede mængde kvoter, der er specificeret i direktiv 2003/87/EF, eller at lade den overdrage og auktionere til den moderniseringsfond, der oprettes ved nævnte direktiv. Disse kvoter bør også anvendes til at beregne beløbet for de egne indtægter baseret på emissionshandel. Kvoter til RePowerEU, den oprindelige tildeling til Moderniseringsfonden samt kvoter til Innovationsfonden bør udelukkes. De 50 mio. kvoter, der auktioneres i 2025 med henblik på Den Sociale Klimafond, er ikke omfattet af anvendelsesområdet for de emissionshandelsbaserede egne indtægter.
(5)For at undgå, at emissionshandelen får en alt for regressiv indvirkning på bidragene, bør der fastsættes et maksimalt bidrag for medlemsstater, der er berettigede hertil. For perioden 2023-2027 er medlemsstater berettigede, hvis deres bruttonationalindkomst pr. indbygger målt i købekraftstandard og beregnet på grundlag af EU-tal for 2020 er under 90 % af EU-gennemsnittet. For perioden 2028-2030 bør bruttonationalindkomsten pr. indbygger i 2025 anvendes. Det maksimale bidrag bør fastsættes ved at sammenligne medlemsstaternes andele af de samlede emissionshandelsbaserede egne indtægter med disse medlemsstaters andel af Unionens bruttonationalindkomst. For alle medlemsstater bør der fastsættes et minimumsbidrag, hvis deres andel af de samlede emissionshandelsbaserede egne indtægter er mindre end 75 % af deres andel af Unionens bruttonationalindkomst.
(6)Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/956 9 oprettes der en CO2-grænsetilpasningsmekanisme for at supplere EU's emissionshandelssystem og sikre effektiviteten af Unionens klimapolitik. I betragtning af den tætte forbindelse mellem CO2-grænsetilpasningsmekanismen og Unionens klimapolitik bør en andel af indtægterne fra salget af certifikater overføres til Unionens budget som egne indtægter.
(7)I overensstemmelse med den interinstitutionelle aftale bør der indføres et finansielt bidrag knyttet til erhvervssektoren. Indtil der eventuelt indføres egne indtægter baseret på initiativet Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT), bør der midlertidigt indføres egne indtægter, der er proportionale med en statistisk indikator, der kan anvendes som en tilnærmelse til virksomhedernes overskud. Disse egne indtægter bør beregnes på grundlag af nationalregnskabsstatistik udarbejdet i overensstemmelse med det europæiske nationalregnskabssystem 2010 (ENS 2010) som oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 549/2013 10 . Dette statistiske system anvendes på en harmoniseret måde i medlemsstaterne. Disse egne indtægter bør således beregnes ved at multiplicere en bidragssats med det samlede bruttooverskud af produktionen i sektorerne ikkefinansielle og finansielle selskaber (ENS-sektor S12 og S11) som defineret i forordning (EU) nr. 549/2013 11 .
(87)I oktober 2021 indgik Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling og G20's inklusive ramme vedrørende udhuling af skattegrundlaget og overførsel af overskud en aftale om, at deltagende markedsjurisdiktioner skulle tildeles 25 % af store multinationale selskabers restoverskud over rentabilitetstærsklen på 10 % ("OECD/G20's inklusive ramme — søjle 1-aftalen"). For de egne indtægter bør der anvendes en ensartet bidragssats på den andel af de multinationale selskabers restoverskud, som omfordeles til medlemsstaterne [i henhold til direktivet om gennemførelse af den globale aftale om omfordeling af beskatningsrettigheder].
(98)Bestemmelserne om bidraget fra auktioneringen af kvoter inden for rammerne af det nuværende emissionshandelssystem og fra de statistisk opgjorte virksomhedsoverskud bør finde anvendelse fra den 1. januar 2024fra den 1. januar 2023. Når direktiv 2003/87/EF er blevet ændret,. Bestemmelserne om bidraget fra auktioneringen af kvoter inden for rammerne af det nyereviderede emissionshandelssystem ,der omfatter bygninger, vejtransport og andre sektorer, bør finde anvendelse fra den 1 januar 2028 den første dag efter den sidste dag i fristen for gennemførelse af denne ændring. Bestemmelserne om bidraget fra CO2-grænsetilpasningsmekanismen bør finde anvendelse fra den 1. januar 2026 datoen for anvendelse af forordningen. [Bestemmelserne om OECD/G20's inklusive ramme — søjle 1-aftalen træder i kraft, når direktivet om gennemførelse af den globale aftale om omfordeling af beskatningsrettigheder finder anvendelse og den multilaterale konvention træder i kraft.] —
VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:
Artikel 1
Ændringer af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053
I afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 foretages følgende ændringer:
1)I artikel 2 foretages følgende ændringer:
a)I stk. 1 tilføjes følgende som litra e):
"e) anvendelsen af en ensartet sats på 30 % på:
1)indtægterne fra medlemsstaternes auktionering af kvoter i henhold til artikel 3d, 10 og 30d i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF 12 1
2)det beløb, der beregnes ved at multiplicere den årlige mængde kvoter, for hvilke den pågældende medlemsstat anvender et af følgende:
a)muligheden for midlertidig gratistildeling, jf. artikel 10c i direktiv 2003/87/EF
b)muligheden for en begrænset annullering som omhandlet i artikel 6, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/842 13 2
c)anvendelsen af de kvoter, der er omhandlet i artikel 10d, stk. 4, i direktiv 2003/87/EF, til auktionering til Moderniseringsfonden, jf. artikel 10d, stk. 3, i nævnte direktiv
med den vægtede gennemsnitspris på kvoter, som medlemsstaterne i henhold til artikel 3d og 10 i direktiv 2003/87/EF auktionerer på den fælles auktionsplatform i det år, hvor disse kvoter ville være blevet auktioneret
3)det beløb, der beregnes ved at multiplicere den mængde kvoter, der annulleres i henhold til artikel 30e, stk. 3, i direktiv 2003/87/EF, med den gennemsnitlige vægtede pris på kvoter, som medlemsstaterne auktionerer på den fælles auktionsplatform i henhold til artikel 30d i nævnte direktiv i det år, hvor disse kvoter ville være blevet auktioneret"
b)I stk. 1 tilføjes følgende som litra f):
"f) anvendelsen af en ensartet bidragssats svarende til 75 % af indtægterne fra salg af certifikater inden for rammerne af CO2-grænsetilpasningsmekanismen, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/956 143"
c)I stk. 1 tilføjes følgende som litra g):
"g) anvendelsen af en ensartet bidragssats på 15 % på den andel af de multinationale selskabers restoverskud, som omfordeles til medlemsstaterne i henhold til [direktivet om gennemførelse af den globale aftale om omfordeling af beskatningsrettigheder 154.]"
d)I stk. 1 tilføjes følgende som litra h):
"h) anvendelse af en ensartet bidragssats svarende til 0,5 % af det samlede bruttooverskud af produktionen (B.2g) i sektorerne ikkefinansielle selskaber (S.11) og finansielle selskaber (S.12) i hver medlemsstat som meddelt af Kommissionen i overensstemmelse med definitionerne i det europæiske nationalregnskabssystem 2010 (ESA 2010), der er oprettet ved forordning (EU) nr. 549/2013i."
ed)Følgende indsættes som stk. 2a:
"2a Uanset stk. 1, litra e), gælder følgende indtil regnskabsåret 2030:
a)Hvis en medlemsstats andel af de samlede indtægter, der følger af anvendelsen af stk. 1, litra e), er mindre end 75 % af dens andel af Unionens bruttonationalindkomst, stiller den pågældende medlemsstat et beløb til rådighed, der fremkommer ved at multiplicere 75 % af denne andel af bruttonationalindkomsten med de samlede indtægter, der følger af anvendelsen af stk. 1, litra e).
b)En medlemsstats andel af de samlede indtægter, der fremkommer ved anvendelsen af stk. 1, litra e), må ikke overstige 150 % af den pågældende medlemsstats andel af Unionens bruttonationalindkomst for medlemsstater med en bruttonationalindkomst pr. indbygger på under 90 % af EU-gennemsnittet målt i købekraftstandard og beregnet på grundlag af tallene for 2020 for perioden 2023-2027 og på grundlag af tallene for 2025 for perioden 2028-2030.
16 Ved bruttonationalindkomst som omhandlet i litra a) og b) forstås bruttonationalindkomsten i markedspriser som omhandlet i artikel 1, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/5165."
Artikel 2
Ikrafttræden og anvendelse
Generalsekretæren for Rådet giver medlemsstaterne meddelelse om denne afgørelse.
Medlemsstaterne giver omgående generalsekretæren for Rådet meddelelse om afslutningen af de procedurer, der i henhold til deres respektive forfatningsmæssige bestemmelser er nødvendige for godkendelsen af denne afgørelse.
Denne afgørelse træder i kraft på den første dag i den første måned efter modtagelsen af den sidste af de meddelelser, der er omhandlet i stk. 2.
Artikel 1, stk. 1, litra a), finder anvendelse fra den 1. januar 20241. januar 2023, hvad angår indtægter i henhold til artikel 3d og 10 i direktiv 2003/87/EF, og fra den 1. januar 2028dagen efter den sidste dag i fristen for gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) [XXX] 176 om ændring af direktiv 2003/87/EF, hvad angår indtægter i henhold til artikel 30d i direktiv 2003/87/EF.
Artikel 1, stk. 1, litra b), finder anvendelse fra den 1. januar 2026datoen for anvendelsen af forordning (EU) [XXX] om indførelse af en CO2-grænsetilpasningsmekanisme.
Artikel 1, stk. 1, litra c), finder anvendelse fra den første dag for anvendelsen af [direktivet om gennemførelse af den globale aftale om omfordeling af beskatningsrettigheder] eller fra datoen for den multilaterale konventions ikrafttræden og virkning, alt efter hvilken dato der er den seneste.
Artikel 1, stk. 1, litra d), finder anvendelse fra den 1. januar 2024.
Adressater
Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.
Udfærdiget i Bruxelles, den […].
På Rådets vegne
Formand