EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023JC0017

FÆLLES MEDDELELSE TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET En ny dagsorden for forbindelserne mellem EU og Latinamerika og Caribien (LAC)

JOIN/2023/17 final

Bruxelles, den 7.6.2023

JOIN(2023) 17 final

FÆLLES MEDDELELSE TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

En ny dagsorden for forbindelserne mellem EU og Latinamerika og Caribien (LAC)



En ny dagsorden for forbindelserne mellem EU og Latinamerika og Caribien

Indledning

Den Europæiske Union (EU) og Latinamerika og Caribien (LAC) er naturlige partnere. Forenet gennem unikke historiske og kulturelle forbindelser, dybe økonomiske og sociale bånd og et fælles engagement i fred og multilateralisme har EU og LAC skabt stærke forbindelser understøttet af et stort netværk af aftaler. Dette varige partnerskab, der er kendetegnet ved samarbejde og dialog, bygger på fælles værdier og gensidige interesser.

I en global kontekst i hastig forandring kræver forbindelserne mellem EU og LAC en fornyelse. Stigende geopolitiske udfordringer, en ødelæggende pandemi, de globale klima- og miljøkriser, teknologiske ændringer og stigende uligheder understreger alle behovet for at intensivere dialogen og styrke samarbejdet mellem tætte, betroede partnere.

Som partnere, der aktivt har valgt hinanden til, bør EU og LAC arbejde sammen om at udnytte deres kollektive styrke, forsvare fælles interesser og i fællesskab tackle globale udfordringer. Denne fælles meddelelse indeholder EU's forslag om sammen at udvikle en ambitiøs og fremadskuende dagsorden for en ny æra med samarbejde mellem ligeværdige og ligesindede partnere.

I den fælles meddelelse tales der for et fornyet strategisk partnerskab, og der foreslås en række prioriteter og konkrete tiltag på centrale områder.

For det første er EU og LAC centrale allierede med hensyn til at styrke den regelbaserede internationale orden og intensivere den fælles indsats for at fremme fred, sikkerhed, demokrati, retsstatsprincippet og menneskerettigheder. EU og LAC, der tilsammen repræsenterer en tredjedel af medlemskabet af De Forenede Nationer (FN), spiller en vigtig rolle med hensyn til at opretholde folkeretten og forsvare principperne i FN-pagten, herunder ved at kæmpe mod den russiske aggression mod Ukraine. EU og LAC deler også målet om at gøre det multilaterale system mere effektivt og repræsentativt. 

For det andet er EU og LAC tætte handels- og investeringspartnere med en fælles interesse i at fremme bæredygtig vækst og øge den økonomiske modstandsdygtighed og samtidig mindske overdreven afhængighed og diversificere handelsforbindelserne. De to regioner er forbundet af et af de tætteste netværk af handelsaftaler, som bør færdiggøres, samtidig med at dets yderligere potentiale frigøres. EU er den største investor i LAC-regionen, den tredjestørste handelspartner 1 og den største bidragyder til udviklingssamarbejdet.

For det tredje ønsker begge regioner at opbygge inkluderende og bæredygtige samfund baseret på et fælles engagement i 2030-dagsordenen og dens verdensmål for bæredygtig udvikling 2 . LAC-regionen er afgørende for planetens økologiske balance ud over at være en stor fødevareproducent og et kraftcenter for vedvarende energi. EU og LAC bør sammen stå i spidsen for en retfærdig grøn og digital omstilling, herunder ved at gennemføre Global Gateway-investeringsstrategien.

1.Et fornyet politisk partnerskab

Et stærkt partnerskab mellem EU og LAC kræver et fornyet politisk engagement på alle niveauer: mellem de to regioner, med individuelle LAC-lande, med underregioner og i multilaterale fora. En åben og løbende politisk dialog på højt plan er afgørende for at sætte fokus på og sætte skub i forbindelserne, forstå hinandens interesser, nå til enighed om prioriteter og fælles aktioner og tackle udfordringer og forskelle i vores forbindelser, efterhånden som de opstår.

Forbindelserne mellem EU og LAC er baseret på en flerstrenget og fleksibel tilgang, der tager hensyn til regionens mangfoldighed og skiftende dynamik. EU vil fortsat støtte regional integration og samtidig uddybe engagementet i fælles mål med interesserede lande. På biregionalt plan giver topmødet mellem EU og Sammenslutningen af Latinamerikanske og Caribiske Stater (CELAC) i juli 2023, det første siden 2015, en enestående mulighed for at puste nyt liv i partnerskabet.

For at fremme denne positive dagsorden bør begge parter forpligte sig til regelmæssige møder på stats- og regeringschefniveau, udenrigsministermøder i hvert andet år og andre ministermøder og møder på højt embedsmandsplan, hvor det er relevant. Der bør oprettes en permanent koordineringsmekanisme mellem EU og CELAC for at sikre kontinuitet og opfølgning i overensstemmelse med udviklingen i CELAC med henblik på at etablere sine egne strukturer. Målet vil være at opbygge et fælles grundlag for hele spektret af emner på dagsordenen, reagere på nye udviklinger og fremme specifikke sektordialoger og fælles initiativer efter behov.

En regelmæssig biregional dialog med CELAC vil supplere et øget engagement med de enkelte LAC-lande samt med (sub-)regionale grupper såsom MERCOSUR, det mellemamerikanske integrationssystem (SICA), Det Andinske Fællesskab, Stillehavsalliancen eller alliancen for udvikling af demokrati.

I sin egenskab af særskilt underregion med egne særlige karakteristika fortjener Caribien øget politisk opmærksomhed og struktureret dialog. I denne forbindelse bør samarbejdet mellem EU og Organisationen af Stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet (OACSS) forstærkes. EU bør også fortsat samarbejde med internationale organisationer såsom FN, herunder Den Økonomiske Kommission for Latinamerika og Caribien, Organisationen af Amerikanske Stater og det iberoamerikanske generalsekretariat (Secretaría General Iberoamericana).

Der kan også gøres mere effektiv brug af EU's bilaterale og regionale rammer, som omfatter næsten alle LAC-lande. Sammen med sine partnere vil EU fortsætte med at opgradere eksisterende politiske aftaler og handels- og samarbejdsaftaler, hvor det er relevant. Indgåelsen af aftalen mellem EU og MERCOSUR vil markere et skridt i retning af at styrke forbindelserne mellem EU og LAC. Bilateralt samarbejde med individuelle lande, der er skræddersyet til specifikke interesser og behov, vil fortsat være kernen i forholdet mellem EU og LAC. EU's tilstedeværelse i LAC gennem fire regioner i den yderste periferi 3 samt de oversøiske lande og territorier 4 er et aktiv for dette partnerskab.

multilateralt plan kan det veletablerede samarbejde mellem EU og FN's Gruppe af Latinamerikanske og Caribiske Lande (Grulac) styrkes, herunder gennem en mere regelmæssig emnebaseret dialog og et rettidigt og løbende engagement fra EU's og LAC's diplomatiske netværk i hovedstæderne og multilaterale knudepunkter.

Samarbejdsområderne omfatter gennemførelsen af 2030-dagsordenen og af globale forpligtelser vedrørende klimaændringer og miljø, global sundhed og den globale digitale aftale samt støtte til FN's generalsekretærs "Vores fælles dagsorden". Begge regioner har også en interesse i at sikre, at den multilaterale arkitektur er mere repræsentativ og egnet til at tackle det 21. århundredes udfordringer.

EU og LAC bør styrke deres samarbejde i Den Internationale Valutafond (IMF), G20, multilaterale udviklingsbanker såsom Verdensbankgruppen og Den Interamerikanske Udviklingsbank (IDB) og i regionale udviklingsbanker.

EU og LAC har en stærk interesse i at arbejde sammen for at sætte det globale finansielle system i stand til bedre at imødekomme behovene i de lande, der er mest sårbare over for klimaændringer, navnlig gennem reformer af multilaterale udviklingsbanker. Dette omfatter en fælles indsats for at sikre et vellykket topmøde om en ny global finansieringspagt og opfølgning på resultaterne heraf under hensyntagen til forslag såsom Bridgetown-initiativet.

EU og LAC bør fortsat samarbejde om god forvaltningspraksis på skatteområdet. De to regioner har en fælles interesse i at gennemføre de internationale standarder for gennemsigtighed og udveksling af oplysninger, fair beskatning og minimumsstandarder mod udhuling af skattegrundlaget og overførsel af overskud. EU vil fortsat støtte LAC-kandidatlandenes tiltrædelse af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) 5 eller tilskynde dem til at deltage i relevante internationale/multilaterale fora.

Foreslåede nøgleaktioner:

-styrke dialogen mellem EU og CELAC: tilrettelægge regelmæssige topmøder — skiftevis med udenrigsministermøder, og oprette en permanent koordineringsmekanisme mellem EU og CELAC

-styrke det politiske samarbejde mellem EU og Caribien, herunder med Det Caribiske Fællesskab (CARICOM). Et møde mellem EU's og Caribiens ledere, der skal afholdes i tilknytning til topmødet mellem EU og CELAC den 17.-18. juli 2023, vil være et vigtigt signal suppleret med afholdelse af regelmæssige møder på udenrigsministerplan

-undertegne aftalen mellem EU og Organisationen af Stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet (OACSS) og arbejde hen imod en ratificering af associeringsaftalen mellem EU og Mellemamerika

-genoptage de bilaterale topmøder med de strategiske partnere Brasilien og Mexico

-hvor det er relevant, modernisere det eksisterende netværk af politiske aftaler og samarbejdsaftaler og etablere bilaterale politiske dialogmekanismer med LAC-lande, der ikke på nuværende tidspunkt har dem

-styrke samarbejdet mellem LAC og regionerne i EU's yderste periferi samt de oversøiske lande og territorier i LAC-regionen på områder af fælles interesse

-arbejde tæt sammen med LAC-landene forud for topmødet om verdensmålene for bæredygtig udvikling og topmødet om fremtiden i 2024 med henblik på at bringe 2030-dagsordenen tilbage på sporet og opnå en forandringsskabende og fremadskuende "pagt for fremtiden"

-etablere regelmæssige konsultationer mellem EU og Grulac og styrke koordineringen, herunder gennem fælles forslag i centrale multilaterale institutioner og organer, undersøge mulighederne for ambitiøse udvekslinger og partnerskaber om specifikke emner

-styrke samarbejdet om en ny global finanspagt

-afdække muligheder for støtte til velkvalificerede kandidater til multilaterale lederstillinger fra hinandens regioner.

2.Styrkelse af en fælles EU-LAC-handelsdagsorden

Handels- og investeringsforbindelserne mellem EU og LAC er baseret på et netværk af bilaterale og regionale handelsaftaler, som har øget den bilaterale handel med 40 % siden 2018 6 . Disse aftaler er en vigtig drivkraft for vækst, da de giver præferenceadgang og udgør en stabil ramme for bæredygtig handel.

Handelsaftaler letter eksporten fra små og mellemstore virksomheder (SMV'er), fremmer gennemsigtighed i offentlige indkøb, styrker beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder og støtter investeringer og innovation. Gennem handelsaftaler og relaterede investeringer diversificerer begge regioner handelen og opbygger bæredygtige forsyningskæder, herunder for ren energi og kritiske råstoffer. Disse aftaler er katalysatorer for bæredygtig og inkluderende udvikling, der giver civilsamfundet på begge sider en stemme og udgør en platform for fremme af respekten for menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og regional integration.

Indgåelsen af aftalen mellem EU og MERCOSUR er en prioritet for EU, da dette vil bringe de to regioner sammen i et win-win-partnerskab, der skaber muligheder for yderligere vækst, støtter beskæftigelsen og fremmer bæredygtig udvikling. 

EU og Chile har forhandlet sig frem til en modernisering af deres nuværende aftale, som forbedrer adgangen til hinandens markeder, indeholder ambitiøse tilsagn om handel og bæredygtig udvikling (herunder om køn og bæredygtige fødevaresystemer) og letter overgangen til vedvarende energi og bæredygtig anvendelse af råstoffer.

EU og Mexico er i færd med at modernisere deres eksisterende aftale med henblik på at uddybe og udvide deres politiske og økonomiske bånd. Ud over at nedbryde de fleste af de resterende handelshindringer vil moderniseringen bl.a. styrke EU's og Mexicos tilsagn om høje standarder for handel og bæredygtig udvikling og forbedre investeringsvilkårene.

Når aftalerne med Mellemamerika og Colombia, Peru og Ecuador er blevet ratificeret af alle EU's medlemsstater, bør det overvejes at styrke deres bestemmelser vedrørende bæredygtighed. De to aftaler har bidraget til stabilitet, diversificering og forudsigelighed i handels- og investeringsklimaet mellem begge regioner 7 . De har også etableret velfungerende dialogstrukturer for at drøfte og arbejde med beskæftigelse og miljø. Ratificeringen af den nye aftale mellem EU og OACPS er også vigtig for den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og CARIFORUM (ØPA) som dens politiske ramme.

Der er også behov for en vedvarende gennemførelsesindsats for at udnytte handelsaftalernes fulde potentiale for begge regioner. Dette kræver inddragelse af alle relevante aktører, herunder virksomheder af alle størrelser og civilsamfundet. Dialogen om politikker for grøn omstilling inden for rammerne af aftalerne bør øge handelens bidrag til bæredygtighedsmålene. Den igangværende fælles femårsevaluering med CARIFORUM vil identificere operationelle konklusioner og henstillinger med henblik på en bedre gennemførelse af aftalen, bidrage til en fuldstændig operationalisering af alle centrale bestemmelser og bidrage til at frigøre aftalens fulde økonomiske potentiale.

EU vil fortsat samarbejde med LAC-partnerne om at bidrage til at skabe betingelserne for bæredygtige investeringer, herunder gennem Global Gateway og støtte til åbne, stabile og forudsigelige retlige rammer, fjernelse af diskriminerende hindringer og gennemførelse af investeringsfremme.

Handelsaftaler bidrager til en kommercielt baseret, gennemsigtig og stabil retlig ramme for handel med og investeringer i råstoffer mellem EU og LAC-landene. På grundlag af de partnerskaber, der er ved at blive udviklet med de enkelte LAC-lande, vil EU samarbejde med interesserede LAC-partnere om at oprette en global gruppe for kritiske råstoffer med henblik på at styrke bæredygtige forsyningskæder og diversificere indkøb, idet forbrugende og ressourcerige lande går sammen om i fællesskab at tackle de fælles udfordringer 8 .

EU og LAC har en fælles interesse i en stærk, regelbaseret handelsorden og i en reformeret Verdenshandelsorganisationen (WTO) med en tvistbilæggelsesmekanisme, der gælder for alle medlemmer, uanset om de er store eller små. Begge regioner spiller en vigtig rolle i forhandlingerne om plurilaterale initiativer såsom e-handel. EU vil fremme og støtte anvendelsen i LAC af WTO's aftale om investeringsfremme, som, når den er indgået, yderligere vil øge investeringerne i LAC.

Opmærksomheden på bæredygtighedsdagsordenen mellem EU og LAC bør også rettes mod virkningen af EU-lovgivningen, navnlig i forbindelse med den europæiske grønne pagt (skovrydningspolitik, CO2-grænsetilpasningsmekanismen og andre instrumenter, der fremmer den grønne omstilling) og sikringen af menneskers, dyrs og planters sundhed. Drøftelserne bør også omfatte støtte til at lette handelen med produkter, der er omfattet af denne lovgivning.

Foreslåede nøgleaktioner:

-afslutte procedurerne for undertegnelse af den avancerede rammeaftale mellem EU og Chile og den foreløbige frihandelsaftale og gå videre med ratifikationen heraf

-gøre afgørende fremskridt hen imod undertegnelse og ratificering af aftalerne mellem EU og Mexico og mellem EU og MERCOSUR

-fuldføre EU-medlemsstaternes ratificering af aftalerne med Mellemamerika og Colombia, Peru og Ecuador og i fællesskab overveje målrettede ajourføringer

-sikre en effektiv gennemførelse af alle handelsaftaler mellem EU og latinamerikanske og caribiske partnere, herunder gennem teknisk bistand og inddragelse af erhvervslivet

-fuldføre evalueringen af den økonomiske partnerskabsaftale mellem EU og CARIFORUM for at kunne udpege operationelle værktøjer, konklusioner og anbefalinger med henblik på at sikre, at den fungerer bedre

-intensivere dialogen om EU's og LAC's respektive politikker for grøn omstilling og i fællesskab tage hånd om spørgsmål vedrørende virkningen af EU-lovgivningen, herunder yde støtte til at lette handelen

-styrke samarbejdet mellem EU og LAC i WTO, navnlig om reformen af organisationen og forhandlingerne om plurilaterale aftaler

-samarbejde med interesserede LAC-lande om den fremtidige gruppe for kritiske råstoffer.

3.Global Gateway og støtte til partnerskaber for en retfærdig grøn og digital omstilling

Samarbejdet mellem EU og LAC kræver innovative tilgange baseret på ligeværdige partnerskaber på alle niveauer. LAC-regionen består hovedsagelig af mellemindkomstlande og er rig på naturressourcer; der er dog stadig store uligheder og strukturelle udfordringer 9 , som forværres yderligere af overlappende kriser. Som en førende donor og investor i regionen kan EU trække på en bred vifte af politiske værktøjer, instrumenter 10 og Team Europe-tilgangen, som forbinder medlemsstaterne og EU's finansielle institutioner, for at tackle både udfordringer og muligheder og samarbejde med LAC om en retfærdig og inkluderende grøn og digital omstilling og bæredygtig udvikling i overensstemmelse med målene for bæredygtig udvikling.

Gennem Global Gateway 11 kan EU mobilisere kvalitetsinvesteringer for at bidrage til at imødekomme LAC's infrastrukturbehov, støtte udviklingen af menneskelig kapital, herunder styrkelse af mennesker, navnlig kvinder, unge og de mest sårbare, og styrke de gunstige erhvervs- og lovgivningsmæssige rammer med henblik på at skabe lokal merværdi, vækst og beskæftigelse af høj kvalitet. Global Gateway er et positivt og værdibaseret investeringstilbud, der overholder høje internationale standarder. Det tilbyder et valg af en fælles økonomisk, social og lovgivningsmæssig vej baseret på en menneskecentreret tilgang og principperne om bæredygtighed, åbenhed, inklusion, ansvarlighed og respekt for de grundlæggende rettigheder.

Global Gateway vil fremme og mobilisere investeringer fra den private sektor til konkrete projekter. LAC har et stærkt udgangspunkt for Global Gateway-samarbejdet: Der er allerede betydelige EU-investeringer, og begge regioner har politiske dagsordener baseret på fælles værdier. Global Gateway-investeringsdagsordenen vil derfor identificere retfærdige grønne og digitale investeringsmuligheder i LAC, som vil drage fordel af det åbne og ikkediskriminerende miljø, der skabes af handels- og investeringsaftaler.

a.Samarbejde om en retfærdig grøn omstilling

Klimakrisen udgør en eksistentiel udfordring for menneskeheden. EU og LAC kan yde et vigtigt bidrag til den globale samarbejdsindsats for at imødegå denne udfordring.

LAC-regionen har et enestående potentiale med hensyn til biodiversitet, naturressourcer, bæredygtig vedvarende energi, landbrugsproduktion og strategiske kritiske råstoffer. Den indeholder 50 % af planetens biodiversitet, som er afgørende for dens økologiske balance, navnlig i Amazonas 12 . Regionen er afgørende for at nå de globale klima- og miljømål, herunder gennemførelsen af Parisaftalen, den globale Kunming-Montreal-ramme for biodiversitet, højsøtraktaten om havets biodiversitet uden for national jurisdiktion (BBNJ) og resolutionen om en global aftale om plastforurening.

Der er et betydeligt potentiale for samarbejde hen imod klimaneutrale, rene og naturpositive økonomier. Begge regioner er fast besluttet på at beskytte biodiversiteten, standse skovrydning, fremme mere cirkulære økonomier, forbedre affalds- og vandforvaltningen, øge ressourceproduktiviteten, bekæmpe forurening 13 og investere i modstandsdygtighed over for klimaændringer.

For at nå disse mål bør EU og LAC styrke deres partnerskab om den grønne omstilling, herunder gennem Global Gateway-investeringer, øget dialog og samarbejde om politikker og lovgivningsmæssige rammer og gennem gennemførelse af handelsaftaler og fremme af forbindelserne med regionale organisationer 14 . EU vil samarbejde med LAC-partnerne om virkningen af sin lovgivning og sine instrumenter til gennemførelse af den europæiske grønne pagt.

I energisektoren tegner LAC's samlede elproduktionsmiks sig for den største andel af vedvarende energi i verden, svarende til 61 % i 2021 15 . Der er flere muligheder for fælles indsatser for at mindske afhængigheden af fossile brændstoffer ved at øge udbredelsen af vedvarende energikilder 16 og forbedre energieffektiviteten (herunder energibesparelser). Desuden bidrager Global Gateway-investeringerne til at sørge for en sikker forsyning af ren energi til en overkommelig pris. Der er potentiale for fælles investeringer i e-mobilitet, forøgelse af sikre og bæredygtige luftfartsforbindelser og opgradering af offentlige transportsystemer og infrastruktur, der gør dem renere, mere energieffektive og innovative.

Desuden styrker EU og LAC-regionen yderligere deres energisamarbejde, herunder om energispørgsmål, både på bilateralt grundlag og i multilaterale fora 17 , herunder gennem aftalememoranda om grøn omstilling, herunder brint 18 .

Da flere LAC-lande er meget sårbare over for klimaændringer, vil EU fortsat støtte effektive nationale strategier for tilpasning til klimaændringerne og på biregionalt plan yde støtte mod skader forårsaget af naturkatastrofer på grundlag af eksisterende initiativer 19 . EU er fast besluttet på fortsat at støtte katastrofeberedskabsprogrammer og intensivere det overordnede samarbejde inden for katastroferisikostyring og udveksle bedste praksis.

Et tættere samarbejde med LAC om en effektiv gennemførelse af FN's havretskonvention og gennemførelsesaftalerne vil skabe betingelserne for bæredygtig havforvaltning, herunder udpegelse af et repræsentativt system for beskyttede havområder i Antarktis, gennemførelse af BBNJ og navigationssikkerhed. Der er også behov for øget samarbejde om bekæmpelse af ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri samt i regionale og multilaterale organisationer vedrørende havene, herunder om fiskeri, og om udvikling af videnskabelig viden og rådgivning.

LAC-regionen er i færd med at udvikle en ramme for klassificeringssystemet for bæredygtig finansiering, som er afgørende for at støtte indsatsen for regional og global interoperabilitet og tiltrække internationale investorer, og det samme gælder udviklingen af troværdige rammer for grønne obligationer.

Støtte til dekarboniseringspolitikker på verdensplan, navnlig blandt store udledere, er en prioritet for at opnå global klimaneutralitet senest i 2050. EU har længe støttet CO2-prissætningspolitikker. Baseret på LAC's emissionsprofil er der en klar interesse for i fællesskab at fokusere på afbødningsforanstaltninger inden for landbrug, transport, skovbrug og energi.

Efterhånden som overgangen til en grøn økonomi tager fart, forventes efterspørgslen efter kritiske råstoffer at stige eksponentielt. Langsigtet adgang til en sikker og bæredygtig forsyning er ved at blive en fælles udfordring for det globale samfund. LAC er rig på råstoffer af kritisk betydning og vil spille en central rolle med hensyn til at sikre en rettidig omstilling, der forbedrer dens produktions- og eksportkapacitet og øger værdien af naturressourcerne gennem innovation og teknologi 20 og høje miljømæssige, sociale og forvaltningsmæssige standarder.

Begge regioner vil drage fordel af tættere samarbejde, dialog, diversificering og investeringer med henblik på at imødekomme den stigende efterspørgsel, sikre pålidelig adgang til ressourcer, udvikle og forbedre værdikædernes modstandsdygtighed og sikre høje miljømæssige og sociale standarder. I overensstemmelse med meddelelsen om kritiske råstoffer fra 2023 21 vil EU stræbe efter gensidigt fordelagtige strategiske partnerskaber med henblik på at fremme LAC-landenes økonomiske udvikling på en bæredygtig måde og støtte skabelsen af værdikæder.

EU og LAC bør samarbejde bilateralt og multilateralt med henblik på en fuldstændig og hurtig gennemførelse af Parisaftalen, den globale Kunming-Montreal-ramme for biodiversitet og BBNJ-traktaten.

Foreslåede nøgleaktioner, herunder under Global Gateway:

-i fællesskab som led i Global Gateway-investeringsdagsordenen at fremme gennemførelsen af grønne investeringsprojekter 22 og styrke samarbejdet under regionale Team Europe-initiativer 23

-intensivere kampen mod tab af skove og biodiversitet og skovforringelse, navnlig i Amazonas og de fem store skove i Mesoamerika, gennem særlige Team Europe-initiativer

-indgå aftalememoranda om energi og udforske gensidigt fordelagtige partnerskaber som planlagt i EU's nye strategi for råstoffer af kritisk betydning

-styrke dialogen gennem regelmæssige biregionale ministermøder og dialoger om miljø og klimaændringer, undersøge muligheden for at etablere en dialog om energiomstilling og intensivere de bilaterale dialoger om klima, miljø og energi

-styrke samarbejdet hen imod ambitiøse resultater på fremtidige partskonferencer, navnlig FN's rammekonvention om klimaændringer og konventionen om den biologiske mangfoldighed

-fremme udviklingen af interoperable rammer for bæredygtig finansiering, herunder taksonomier, og udviklingen af markeder for grønne obligationer for at tiltrække investorer og støtte omstillingen til en lavemissionsøkonomi

-fremskynde samarbejdet om cirkulær økonomi 24 i de relevante fora, herunder G20 og FN's miljøagentur

-fremme udvekslinger og tiltag til fordel for omstilling til grøn energi, herunder vedvarende brint

-indgå aftalememoranda om samarbejde om katastrofeberedskab og katastroferisikostyring mellem EU og kompetente organer i LAC 25

-styrke indsatsen i forbindelse med den digitale omstilling og samarbejdet om systemer til tidlig varsling og overvågning af skovforringelse/skovrydning og skovbrande 26 .

b.En fælles indsats for en inkluderende og menneskecentreret digital omstilling

EU og LAC har en fælles interesse i at føre digitale politikker, der sætter mennesker og virksomheder i stand til at udnytte en menneskecentreret, bæredygtig og mere fremgangsrig digital fremtid. I overensstemmelse med målet i EU's digitale kompas 27 om at etablere internationale digitale partnerskaber blev den digitale alliance mellem EU og LAC lanceret i marts 2023 som en uformel ramme baseret på fælles værdier og principper 28 med henblik på udvikling af en biregional dialog og samarbejde på tværs af hele spektret af digitale spørgsmål. Alliancen bygger på en række flagskibsprojekter, der gennemføres med en Team Europe-tilgang 29 , og som supplerer de digitale politiske dialoger med de enkelte lande.

Digital omstilling og konnektivitet er store udfordringer for regionen. Gennem Global Gateway vil alliancen støtte investeringer i udrulning af sikker og modstandsdygtig digital infrastruktur og støtte partnere i at tackle digitale kløfter, herunder gennem levering af offentlige tjenester såsom uddannelse og sundhedspleje. Et øget engagement fra europæiske finansielle institutioner, navnlig Den Europæiske Investeringsbank, i digital konnektivitet vil være vigtigt for at nå dette mål.

Reguleringsdialog er vigtig for at fremme den digitale kompatibilitet. Begge regioner vil engagere sig regionalt og bilateralt på tværs af områder af fælles interesser, herunder sikker udrulning af 5G, regulering af digitale markeder og tjenester, kunstig intelligens (AI) til gavn for offentligheden, højtydende databehandling, dataforvaltning og cybersikkerhed.

Et andet område, hvor konvergens kan gavne de to regioner, er fremme af frie og sikre datastrømme. Dette omfatter aktivt samarbejde med partnere for at nå frem til et "tilstrækkeligt beskyttelsesniveau", som det allerede er tilfældet med nogle LAC-lande. Sådanne ordninger kan øge fordelene ved handelsaftaler og styrke samarbejdet på andre områder som f.eks. forskning og samarbejde om retshåndhævelse. Da flere partnere i regionen har vedtaget eller er i færd med at gennemføre moderne databeskyttelseslove, giver dette nye muligheder for at lette datastrømmene. Begge regioner bør intensivere deres dialog i regionale organisationer og netværk, der spiller en stadig større rolle i udformningen af fælles databeskyttelsesstandarder.

EU og LAC bør gå sammen om at fremme deres vision om en digital omstilling i multilaterale fora 30 , navnlig på grundlag af den europæiske erklæring om digitale rettigheder og principper for det digitale årti 31 , den digitale dagsorden for Latinamerika og Caribien (eLAC2024) 32 og erklæringen om internettets fremtid 33 . Denne digitale omstilling bør også udnyttes til at øge de digitale færdigheder, navnlig for unge og børn.

Rummet giver også mulighed for samarbejde. Rumbaserede data, tjenester og applikationer kan bidrage positivt til opfyldelsen af målene vedrørende den grønne og den digitale omstilling og bæredygtig økonomisk vækst. I 2021 enedes CELAC om at oprette det latinamerikanske og caribiske rumagentur ALCE, som kunne drage fordel af Europas ekspertise inden for tværnational rumforvaltning. Samarbejdet er allerede i gang inden for rammerne af EU's jordobservationsprogram Copernicus, og der er potentiale for mere samarbejde under Copernicus og EU's satellitnavigationsprogram Galileo. Begge regioner bør styrke det igangværende samarbejde om udvikling af informationssystemer til støtte for evidensbaserede politikker og tilpasningsforanstaltninger, herunder om katastrofehåndtering.

Foreslåede nøgleaktioner, herunder under Global Gateway:

-i fællesskab som led i Global Gateway-investeringsdagsordenen udvikle investeringsprojekter med henblik på en inkluderende digital omstilling 34  

-udvikle fælles aktioner 35 under den digitale alliance mellem EU og LAC, styrke regionale og bilaterale dialoger om digital politik og fremme lovgivningsmæssig konvergens

-fremme udvidelsen af det undersøiske fiberoptiske BELLA-kabel (BELLA II) med henblik på at nå Mellemamerika og Caribien 36

-iværksætte en regional Copernicusstrategi, herunder de to regionale Copernicusdatacentre i Panama og Chile

-undersøge nye afgørelser om tilstrækkeligheden af beskyttelsesniveauet med LAC-lande og andre ordninger for at sikre fri og sikker udveksling af personoplysninger

-fremme kontakter og støtte mellem EU og ALCE for at samarbejde om rumaktiviteter bidrage til en fredelig og bæredygtig udnyttelse af det ydre rum.

c.Fremme af bæredygtig økonomisk vækst med henblik på menneskelig udvikling

Mennesker på begge sider af Atlanten stræber efter at leve i inkluderende og velstående samfund, hvor ingen lades i stikken. Covid-19-pandemien og den russiske angrebskrig mod Ukraine har forværret de eksisterende strukturelle udfordringer og uligheder, hvilket har ført til stigende fattigdom, gæld og fødevareusikkerhed 37 .

Det er i begge regioners interesse at intensivere den fælles indsats for en robust og bæredygtig genopretning, der fremmer ligestilling og social inklusion. EU og LAC bør intensivere samarbejdet om at tackle vedvarende makroøkonomiske udfordringer, diversificere og modernisere økonomierne og øge deres modstandsdygtighed over for fremtidige chok.

EU kan bidrage til LAC's diversificering hen imod sektorer med højere merværdi ved at udnytte potentialet i nye grønne, blå, kreative og digitale økonomier. Øget politisk dialog, en styrket handelsdagsorden mellem EU og LAC og Global Gateway kan bidrage til at øge bæredygtige biregionale investeringer og modstandsdygtige forsyningskæder til gavn for befolkningen. Det er vigtige mål at øge produktiviteten, innovationen og jobskabelsen, navnlig for LAC-SMV'er, og fremme intelligente specialiserings- og innovationspolitikker, omstillingen til cirkulære og bæredygtige produktions- og forbrugssystemer samt bæredygtige og skovrydningsfrie værdikæder.

LAC har sat sit præg på innovationslandskabet i de senere år, og et stigende antal latinamerikanske virksomheder har opnået status som "enhjørning" 38 . Videregående uddannelsesinstitutioner spiller en central rolle, navnlig med hensyn til at støtte innovation og iværksætteri i deres omkringliggende samfund ved at bygge bro til lokale iværksættere, SMV'er, forskningsinstitutter og civilsamfundet.

I overensstemmelse med den globale tilgang til forskning og innovation 39 er øget samarbejde inden for forskning og innovation, herunder gennem fuld udnyttelse af mulighederne under Horisont Europa-programmet 40 , afgørende for at finde og levere de løsninger, der er nødvendige for en retfærdig dobbelt omstilling. Den strategiske køreplan for forskning og innovation 41 mellem EU og CELAC udgør en ramme for styrkelse af forskermobilitet og -samarbejde på områder som havforskning, cirkulær økonomi, ren energi, forskningsinfrastrukturer, biodiversitet og adgang til vacciner og lægemidler 42 .

Fremme af menneskelig udvikling er en fælles prioritet. Det fælles arbejde for at fremme social samhørighed og tackle uligheder bør fremskyndes med fokus på økonomisk styrkelse og inklusion af kvinder, unge, oprindelige folk, LGBTIQ+-personer og personer med handicap. Samarbejde om adgang til uddannelse af høj kvalitet for alle børn og unge, erhvervsuddannelse og kompetenceudvikling, der er tilpasset beskæftigelsesbehovene, vil være afgørende for at skabe muligheder for alle.

Begge regioner bør prioritere standarder, virksomhedernes sociale ansvar og ansvarlig forretningsskik. EU og dets medlemsstater kan dele deres erfaringer med at styrke de sociale beskyttelsessystemer og fremme en effektiv arbejdsmarkeds- og trepartsdialog. EU vil fortsat samarbejde med LAC-partnerne om at anvende handelsaftaler som instrumenter til bæredygtig og inkluderende økonomisk udvikling.

Fælles bestræbelser på at udvikle One Health-tiltag og styrke sundhedssikkerheden er blevet mere relevante i overensstemmelse med EU's nye globale sundhedsstrategi 43 . For eksempel supplerer og støtter partnerskabet mellem EU og LAC om fremstilling af vacciner, lægemidler og sundhedsteknologier og styrkelse af modstandsdygtigheden på sundhedsområdet i Latinamerika 44 den regionale indsats, navnlig CELAC's plan for selvforsyning på sundhedsområdet 45 .

Som store fødevareproducenter har begge regioner et fælles ansvar for den globale fødevaresikkerhed 46 . For at afbøde produktionssystemernes sårbarhed over for klimachok og andre chok og minimere de negative indvirkninger på planetens økosystemer bør begge regioner intensivere samarbejdet om bæredygtige fødevaresystemer, herunder antimikrobiel resistens, pesticidanvendelse, jordbundens sundhed, emissioner fra husdyr, skovlandbrug og madspild.

Foreslåede nøgleaktioner, herunder under Global Gateway:

-i fællesskab som led i Global Gateway-investeringsdagsordenen udvikle investeringsprojekter til støtte for bæredygtig økonomisk vækst med henblik på menneskelig udvikling 47

-mobilisere det regionale Team Europe-initiativ om inkluderende samfund, herunder et nyt styrket EUROsociAL-program, der også omfatter uddannelse, samt landespecifikke Team Europe-initiativer for social inklusion med særligt fokus på kvinder og unge

-styrke Erasmus+ for det akademiske samarbejde mellem EU og LAC inden for videregående uddannelse og erhvervsuddannelse og SOCIEUX+ om social beskyttelse, arbejdstagerrettigheder og beskæftigelse

-i fællesskab udvikle yderligere foranstaltninger inden for rammerne af sundhedspartnerskabet mellem EU og LAC, herunder støtte til Global Gateway-investeringer i bl.a. fremstilling af vacciner og lægemidler, digital sundhed, sundhedsteknologier og styrkelse af sundhedssystemet

-styrke LAC's deltagelse i Horisont Europa-programmet og arbejde hen imod EU-LAC-ministermødet om forskning og innovation

-øge udvekslingen vedrørende makroøkonomiske udviklinger og passende politiske strategier for at sikre en stærk, bæredygtig, afbalanceret og inkluderende global vækst

-styrke samarbejdsaktiviteter om intelligent specialisering og stedbaserede innovationspolitikker.

4.Fælles indsats for retfærdighed, borgernes sikkerhed og bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet

EU og LAC står over for fælles udfordringer med hensyn til sikkerhed og retfærdighed, hvilket kræver en styrkelse af det biregionale partnerskab og samarbejde på alle niveauer. Sikkerhed er et stort problem for borgerne i LAC. Organiseret kriminalitet, herunder menneskehandel, navnlig handel med kvinder og børn, narkotika- og våbenhandel, ulovlig handel med vilde dyr og planter og tømmer, samt korruption, økonomisk kriminalitet og miljø- og cyberkriminalitet udgør fortsat en snigende trussel mod mennesker, samfund og økonomier.

LAC-landene er i gang med at ændre den måde, hvorpå de håndterer sikkerhedsudfordringer, idet de i stigende grad fokuserer på forebyggende tilgange såsom reformer af politiet og retsvæsenet, politiarbejde i nærmiljøet og bekæmpelse af vold blandt unge samt kønsbestemt vold. Dette stemmer godt overens med begrebet menneskers sikkerhed og EU's tilgang til borgernes sikkerhed. Der er mulighed for samarbejde mellem EU og LAC, der kombinerer bekæmpelse af kriminalitet med en forebyggende dimension baseret på håndtering af de grundlæggende årsager hertil.

Biregionale politiske initiativer og programmer udgør allerede et solidt grundlag for at lette samarbejdet om grænseoverskridende organiseret kriminalitet ved at bygge bro mellem retsvæsenet og sikkerhedsinstitutioner baseret på retsstatsprincippet og et højt beskyttelsesniveau for grundlæggende rettigheder, herunder databeskyttelse. Styrkelsen af programmer og Team Europe-initiativer vil bidrage væsentligt til operationaliseringen af samarbejdet mellem EU og LAC på dette område ved at opbygge institutionel kapacitet og fremme fælles standarder. Et andet kritisk element i vores fælles dagsorden om retfærdighed og sikkerhed vil være indgåelsen af aftaler og ordninger med LAC-landene om samarbejde med Eurojust og Europol 48 .

EU bør også intensivere sit samarbejde med regionale organisationer såsom Ameripol, som spiller en stadig større rolle i fastlæggelsen af fælles principper og tilgange. Begge regioner bør fremme ratificeringen og gennemførelsen af de relevante internationale konventioner for at lette det internationale retlige og retshåndhævende samarbejde.

Foreslåede nøgleaktioner:

-styrke partnerskabet mellem EU og LAC om retlige anliggender og sikkerhed, der bygger på programmer 49 og det regionale Team Europe-initiativ

-støtte yderligere kapacitetsudvikling og samarbejde med komitéen for intern sikkerhed i Latinamerika (CLASI) og Politifællesskabet i Nord-, Mellem- og Sydamerika (AMERIPOL)

-videreudvikle det tætte samarbejde om narkotikapolitik mellem begge regioner og intensivere bestræbelserne på at begrænse narkotikaefterspørgslen og -udbuddet, herunder gennem dialoger på højt plan under koordinerings- og samarbejdsmekanismen mellem EU og CELAC om narkotika og styrkelse af logistiske knudepunkters modstandsdygtighed

-intensivere indsatsen for at forebygge og bekæmpe menneskehandel og beskytte og støtte ofrene for denne forbrydelse

-intensivere samarbejdet mellem kontorerne for inddrivelse af aktiver og finansielle efterretningsenheder ved at lette udvekslingen af oplysninger

-indgå yderligere internationale aftaler og samarbejdsordninger med Europol og Eurojust

-styrke samarbejdet om IT-sikkerhed og IT-kriminalitetsekspertise for at støtte latinamerikanske og caribiske lande, herunder gennem det regionale IT-kompetencecenter LAC4 i Den Dominikanske Republik.

5.Samarbejde om at fremme fred og sikkerhed, demokrati, retsstatsprincippet, menneskerettigheder og humanitær bistand

Demokrati og menneskerettigheder er kernen i partnerskabet mellem EU og LAC. EU samarbejder med LAC om at beskytte og fremme menneskerettighederne, både civile og politiske og økonomiske, sociale og kulturelle, gennem en bred vifte af mekanismer, herunder bilaterale dialoger, kapacitetsopbygning i civilsamfundet og uddannelse 50 . Begge regioner er fast besluttet på at styrke det multilaterale menneskerettighedssystem og samarbejde regionalt.

EU og LAC bør intensivere deres dialog og samarbejde om bekæmpelse af forskelsbehandling, fremme af ligestilling mellem kønnene og opretholdelse af rettighederne for børn og sårbare personer, mindretal, oprindelige folk, LGBTIQ+-personer, personer med handicap, migranter og flygtninge samt dem, der er berørt af konflikter og vold. 

Beskyttelsen af menneskerettighedsforkæmpere og journalister bør have en mere fremtrædende plads, og det samme gælder de nye udfordringer, der er forbundet med digitale teknologier, herunder ved at fremme digitale færdigheder og mediekendskab. Miljørettighedsforkæmpere har været udsat for en særlig trussel i dele af regionen. EU og LAC deler en vision om kvinders lige rolle i samfundet og bør gå sammen om at fremme denne og udrydde kønsbaseret vold.

En afgørende fælles opgave vil være at styrke demokratiet, herunder ansvarlighed, robuste valgprocesser, respekt for retsstatsprincippet og retsvæsenets uafhængighed, og opbygge modstandsdygtighed over for desinformation og nye hybride trusler og større deltagelse af unge og kvinder og meningsfuld plads til civilsamfundet. EU og LAC bør drøfte disse spørgsmål samt bedste praksis f.eks. i relation til ofres, vidners og fangers rettigheder. EU's valgobservationsmissioner og deres anbefalinger er vigtige redskaber til at bidrage til at styrke uafhængige regeringsinstitutioners kapacitet 51 . EU vil fortsat samarbejde med LAC-landene om at fremme Romstatuttens universalitet og støtte Den Internationale Straffedomstol (ICC).

EU's livreddende bistand kan bidrage til at gøre samfundene i LAC mere modstandsdygtige. EU vil fortsat arbejde sammen med centrale aktører i LAC om gennemførelsen af humanitære bistandsprogrammer og katastrofeberedskab, herunder gennem samarbejde om civilbeskyttelse. Sundhed, beskyttelse, uddannelse i nødsituationer og fødevaresikkerhed er fortsat centrale arbejdsområder. EU vil fortsætte sin støtte i forbindelse med humanitære kriser, der påvirker LAC, herunder ved at være medvært for donor- og solidaritetskonferencer.

Gennem sine forskellige freds-, stabilitets- og sikkerhedsinstrumenter vil EU fortsat bidrage til fredelige og demokratiske løsninger, herunder fredsprocessen i Colombia, Den Internationale Kontaktgruppe vedrørende Venezuela, mæglingsindsatsen i Bolivia og håndteringen af Haitis krise.

EU og LAC bør også indgå partnerskaber for at fremme global fred og sikkerhed. I overensstemmelse med EU's strategiske kompas 52 kunne de to regioners samarbejde uddybes, f.eks. gennem indgåelse af rammeaftaler om deltagelse 53 og deltagelse i EU-operationer i tredjelande. Samarbejde om sikkerhed og forsvar, herunder til søs og i rummet, samt terrorbekæmpelse, cybersikkerhed og håndtering af hybride trusler, ikkespredning og nedrustning er også vigtige områder for en fælles indsats.

Begge regioner bør også udforske samarbejdet om at bekæmpe udenlandsk informationsmanipulation og indblanding ved hjælp af nye værktøjer, der har til formål at identificere, analysere, vurdere og bekæmpe informationsmanipulation.

Foreslåede nøgleaktioner:

-styrke samarbejdet for at øge respekten for menneskerettighederne for alle, herunder økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, børns rettigheder samt fremme ikkeforskelsbehandling og ligestilling mellem kønnene, intensivere samarbejdet med det interamerikanske menneskerettighedssystem, bidrage til at styrke de demokratiske principper, freden og retsstatsprincippet, herunder gennem inkluderende dialog og mægling

-intensivere indsatsen for at styrke kvinders og pigers stilling og udrydde kønsbaseret vold 54 samt vold mod børn

-styrke samarbejdet om ansvarliggørelse for internationale forbrydelser, herunder gennem fælles initiativer til støtte for ICC

-fortsætte den politiske og finansielle støtte som reaktion på menneskeskabte kriser og naturkatastrofer, herunder i forbindelse med migrations- og fordrivelseskriser

-støtte gennemførelsen af den innovative regionale aftale om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse og retfærdighed på miljøområdet i Latinamerika og Caribien ("Escazú-aftalen"), navnlig gennem El PAcCTO 2.0

-undersøge mulighederne for nye skræddersyede partnerskaber inden for sikkerhed og forsvar

-styrke samarbejdet, identificere fælles aktioner og udveksle bedste praksis med LAC-partnere for at bekæmpe udenlandsk informationsmanipulation og indblanding, herunder i valgprocesser.

6.Opbygning af et dynamisk mellemfolkeligt partnerskab mellem EU og LAC

Mennesker står i centrum for vores partnerskab, og alle tiltag bør sigte mod at skabe håndgribelige fordele for borgerne. Forholdet mellem EU og LAC omfatter unikke menneskelige og kulturelle forbindelser, som bør fremmes og intensiveres. De unge er afgørende for de fremtidige forbindelser mellem EU og LAC. Tættere forbindelser mellem de yngre generationer kan fremmes gennem kulturelle initiativer og mobilitetsprogrammer i overensstemmelse med EU's første handlingsplan for unge nogensinde 55 .

EU og LAC har en fælles interesse i at udvikle den menneskelige kapital, der er nødvendig for at opfylde kravene fra teknologier i hastig forandring og den retfærdige, grønne og digitale omstilling. På mobilitetsområdet har de fleste LAC-lande allerede visumfri adgang til EU's Schengenområde for kortvarige ophold. LAC-borgere kan også drage fordel af de eksisterende muligheder for lovlig migration til EU. Desuden udgør Erasmus+ og Horisont Europa og navnlig Marie Skłodowska-Curie-aktiviteterne en ramme for samarbejde om at intensivere forskning og innovation, og det samme gælder søjlen for forskningsmobilitet under den strategiske køreplan for EU-CELAC 2021-2023, herunder mobilitet for forskere og studerende.

Begge regioner bør samarbejde om at maksimere potentialet i deres forskellige kulturelle udtryksformer, kulturarv og dynamiske kreative industrier med henblik på bæredygtig udvikling og interkulturel dialog.

Parlamentarisk diplomati er et centralt element i de biregionale forbindelser, herunder gennem Den Euro-Latinamerikanske Parlamentariske Forsamling (EuroLat). Andre institutioner såsom Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og deres LAC-modparter kan mobilisere regionale og lokale myndigheder samt økonomiske og sociale partnere for at styrke de mellemfolkelige kontakter.

EU og LAC bør fremme et tæt samarbejde med civilsamfundet og tænketanke, herunder gennem EU-LAC-fonden, der har etableret sig som en relevant aktør i de biregionale forbindelser.

Begge regioner har et fælles ansvar for bedre og proaktivt at informere deres borgere og interessenter om de gensidige fordele ved deres partnerskab.

Foreslåede nøgleaktioner:

-øge interaktionen med de unge i LAC gennem initiativer såsom ungdomsråd på landeniveau

-intensivere samarbejdet om uddannelse og forskning under Erasmus+, herunder Jean Monnet-aktioner, Horisont Europa, herunder Marie Skłodowska-Curie-aktioner, samt Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi

-intensivere samarbejdet om personmobilitet mellem de to regioner 56 og fremme gensidigt fordelagtige mobilitetsordninger med partnere, der fremmer cirkulær mobilitet og modvirker hjerneflugt, med udgangspunkt i pakken om færdigheder og talenter

-styrke biregionale kulturelle forbindelser og tilskynde til interkulturelle netværk og fælles initiativer 57

-fremme civilsamfundets aktive deltagelse og opbygning af biregionale netværk, herunder af kvinder og unge inden for erhvervsliv, politik, videnskab og andre områder

-styrke EU-LAC-fondens rolle i den biregionale dialog

-arbejde hen imod en fælles tilgang til kommunikation og offentligt diplomati.

Konklusion

I den foreslåede nye dagsorden for forbindelserne mellem EU og LAC opfordres der til et tættere og moderniseret strategisk partnerskab mellem de to regioner med mennesker i centrum.

Ved at styrke partnerskabet mellem to regioner, der er blandt de regioner i verden, der er tættest afstemt med hensyn til interesser og værdier, vil EU og LAC være bedre i stand til at imødegå globale udfordringer og udnytte mulighederne til gensidig fordel. I en verden af giganter repræsenterer EU og LAC tilsammen 14 % af verdens befolkning og 21 % af det globale BNP. For at sikre fred og velstand for deres respektive borgere og udøve indflydelse på den fremtidige internationale regelbaserede orden er det en strategisk nødvendighed at skabe et tættere partnerskab, der styrker deres kollektive styrke.

Hvis dette mål skal nås, vil det kræve mere samarbejde på begge sider, herunder gennem et styrket politisk engagement, fremme af handel og investeringer og opbygning af mere bæredygtige og indbyrdes forbundne samfund, navnlig via Global Gateway. EU vil bestræbe sig på at mobilisere sine politikker, instrumenter og ressourcer med en Team Europe-tilgang. Det kommende topmøde mellem EU og CELAC er en fantastisk mulighed for at opbygge tillid og sætte skub i forbindelserne mellem EU og LAC, så de kan blive partnere baseret på et ægte aktivt tilvalg.

Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik opfordrer Rådet og Europa-Parlamentet til at godkende den nye dagsorden, der fremlægges i denne fælles meddelelse, og til at samarbejde med Latinamerika og Caribien om et fornyet strategisk partnerskab på grundlag af dette forslag.

(1)

   Eurostat. EU's samlede beholdning af direkte udenlandske investeringer i LAC beløb sig til 693 mia. EUR ved udgangen af 2021.

(2)

   Ud over Parisaftalen, den globale Kunming-Montreal-ramme for biodiversitet og højsøtraktaten om havets biodiversitet uden for national jurisdiktion.

(3)

   Fransk Guyana, Guadeloupe, Martinique, Saint Martin.

(4)

   Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Barthélemy.

(5)

   Argentina, Brasilien og Peru.

(6)

   ESTAT Comext: Samlet handel i 2018: 209,44 mia. EUR. I 2022: 293,09 mia. EUR. Vækst: 39,9 %.

(7)

   Se GD TRADE's websted, efterfølgende evaluering af handelsaftalerne: https://policy.trade.ec.europa.eu/analysis-and-assessment/ex-post-evaluations_da .

(8)

   COM(2023) 165 af 16.3.2023: "Et sikkert og bæredygtigt udbud af kritiske råstoffer til støtte for den dobbelte omstilling".

(9)

   I 2022 levede 32,1 % af befolkningen i LAC (201 mio. mennesker) i fattigdom og 13,1 % (82 mio.) i ekstrem fattigdom (en stigning på 12 mio. i ekstrem fattigdom sammenlignet med situationen før pandemien i 2019).

(10)

   Instrumentet for naboskab, udviklingssamarbejde og internationalt samarbejde — Et globalt Europa (NDICI — et globalt Europa) udgør en ramme for samarbejde med alle LAC-lande på regionalt og subregionalt plan for at støtte den grønne omstilling gennem flagskibssamarbejdsprogrammer såsom EUROCLIMA+, Amazon-programmet eller EU's facilitet til opbygning af resiliens i Caribien.

(11)

   JOIN(2021) 30 final af 1.12.2021: "Global Gateway".

(12)

   UNEP (2016) Biodiversitet i Latinamerika og Caribien.

(13)

   Brasilien genaktiverer f.eks. Amazon-fonden for at støtte bæredygtig udvikling, skovbeskyttelse og menneskerettigheder.

(14)

   Såsom Amazontraktat-samarbejdsorganisationen (Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO)).

(15)

   OECD/ECLAC/Europa-Kommissionen/CAF (2022) Latin American Economic Outlook 2022: Towards a green and just transition.

(16)

   Herunder vand, vind- og solenergi, der også giver mulighed for at producere vedvarende brint som energibærer.

(17)

   Som f.eks. OLADE (Den Latinamerikanske Energiorganisation).

(18)

   Fremme af udviklingen af regelbaserede, gennemsigtige og ikkefordrejede globale brintmarkeder baseret på pålidelige internationale standarder og certificeringsordninger, herunder gennem Den Europæiske Brintbank.

(19)

   Som f.eks. det caribiske katastrofeforebyggelsesprogram og EU's LAC-dialog om håndtering af skovbrande.

(20)

   F.eks. findes 60 % af de kortlagte lithiumreserver i Argentina, Bolivia og Chile.

(21)

   COM(2023) 165 af 16.3.2023: "Et sikkert og bæredygtigt udbud af kritiske råstoffer til støtte for den dobbelte omstilling".

(22)

   F.eks. om produktion af vedvarende brint i Chile, Argentina, Uruguay og om bæredygtig bytrafik i Den Dominikanske Republik.

(23)

   F.eks. Team Europe-initiativet om grøn omstilling.

(24)

   Såsom LAC's koalition for cirkulær økonomi og den globale alliance om cirkulær økonomi og ressourceeffektivitet.

(25)

   Herunder koordinationscentret for katastrofeforebyggelse i Mellemamerika (CEPREDENAC), det caribiske agentur for katastrofeforvaltning (CDEMA), det andiske udvalg for katastrofeforebyggelse og pleje (CAPRADE) og mødet mellem ministre og højtstående myndigheder for integreret håndtering af katastroferisici (RMAGIR).

(26)

   Som i Team Europe-initiativet om Amazon-bækkenet. 

(27)

   COM(2021) 118 final af 9.3.2021: "Det digitale kompas 2030: Europas kurs i det digitale årti ".

(28)

   Som afspejlet i det iberoamerikanske charter om digitale rettigheder og principper, hvis værdier i høj grad er i overensstemmelse med den europæiske erklæring om digitale rettigheder og principper.

(29)

   Etableringen af en biregional digital politisk dialog, udvidelsen af BELLA-programmet (BELLA II), gennemførelsen af en regional Copernicusstrategi samt EU-LAC's digitale accelerator til fremme af iværksætteri og innovation.

(30)

   Herunder i forbindelse med WTO's fælles erklæring om e-handel.

(31)

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023C0123(01)&from=DA . 

(32)

    https://www.cepal.org/en/projects/digital-agenda-latin-america-and-caribbean-elac2024 . 

(33)

    https://digital-strategy.ec.europa.eu/da/library/declaration-future-internet . 

(34)

   F.eks. pakken om den digitale økonomi, til støtte for fredsprocessen i Colombia, udrulning af 5G i Den Dominikanske Republik, Amazonas-konnektiviteten i Brasilien og initiativer vedrørende digital konnektivitet i Jamaica og Costa Rica.

(35)

   Herunder udvidelse af BELLA-programmet og dets use cases og udrulning af en regional Copernicusstrategi.

(36)

   I den første fase af BELLA blev en direkte fiberoptisk forbindelse bygget mellem Europa og Brasilien, Argentina, Chile, Ecuador og Panama. Bella II har til formål at udvide forbindelsen til Peru, Costa Rica, Guatemala, El Salvador, Honduras, Den Dominikanske Republik samt Trinidad og Tobago.

(37)

   Ifølge ECLAC (2021, 2022) er LAC den region, der har den største udlandsgæld i forhold til BNP (56,3 %) og de højeste renteudgifter til udlandsgæld i forhold til eksport og vækst (59 %). I 2020 nåede forekomsten af underernæring op på 9,1 %, hvilket er et niveau, der ikke er set i regionen siden 2005.

(38)

    https://www.bbva.com/en/latin-americas-roadmap-to-innovation-the-most-enterprising-cities  

(39)

   COM(2021) 252 final af 18.5.2021: "Den globale tilgang til forskning og innovation — Europas strategi for internationalt samarbejde i en verden i forandring".

(40)

    https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_da . 

(41)

    https://commission.europa.eu/system/files/2021-07/eu-celac_strategic-roadmap-2021-2023.pdf , skal gennemgås og ajourføres af højtstående embedsmænd i 2024.

(42)

   COM(2021) 252 final af 18.5.2021: "Den globale tilgang til forskning og innovation — Europas strategi for internationalt samarbejde i en verden i forandring".

(43)

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/ip_22_7153 .

(44)

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/ip_22_3890 .

(45)

    https://www.cepal.org/en/publications/47253-plan-self-sufficiency-health-matters-latin-america-and-caribbean-lines-action-and .

(46)

   LAC-regionen tegner sig for 14 % af den globale fødevareproduktion og 45 % af den internationale nettohandel med landbrugsfødevarer. Landbrugsfødevaresystemerne i LAC tegner sig for næsten halvdelen af den samlede beskæftigelse og 30-40 % af BNP (FAC, 2021).

(47)

   F.eks. om sundhedssystemernes modstandsdygtighed i Barbados og Mexico og vand- og sanitetsforvaltning i Ecuador og Guatemala.

(48)

   Rådet har givet bemyndigelse til at indlede forhandlinger om Eurojust-samarbejdsaftaler med Argentina, Brasilien og Colombia og har også givet bemyndigelse til at indlede forhandlinger om Europol-samarbejdsaftaler med Bolivia, Brasilien, Ecuador, Mexico og Peru.

(49)

   Navnlig El PAcCTO 2.0, COPOLAD, EUROFRONT og Global Illicit Flows Programme.

(50)

   F.eks. gennem Global Campus on Human Rights og dets knudepunkt i Argentina.

(51)

   Siden 2019 har EU udsendt otte valgobservationsmissioner og seks valgekspertmissioner til LAC-landene på deres anmodning. 

(52)

   Et strategisk kompas for EU's sikkerhed og forsvar, Rådet for Den Europæiske Union, 21.3.2022.

(53)

   Der er allerede indgået fiskeripartnerskabsaftaler med Chile, Colombia og Peru.

(54)

   Såsom LAC-komponenten af Spotlightinitiativet samt en række nationale og regionale foranstaltninger til støtte for lovgivningsmæssige ændringer, gennemførelseskapacitet osv.

(55)

   JOIN(2022) 53 final af 4.10.2022: "Youth Action Plan (YAP) in EU external action 2022–2027. Promoting meaningful youth participation and empowerment in EU external action for sustainable development, equality and peace".

(56)

   Bl.a. vedrørende lovlige migrationskanaler, overholdelse af Schengenvisumfritagelseskravene og gensidig forenkling af visumudstedelse, herunder for studerende og forskere.

(57)

   F.eks. EU's deltagelse som æresgæst i den internationale bogmesse 2023 i Guadalajara i Mexico.

Top