Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0476

    Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 om midlertidig støtte til Republikken Kroatien i henhold til forordning (EU) 2020/672 til mindskelse af risiciene for arbejdsløshed i nødsituationen som følge af covid-19-udbruddet

    COM/2022/476 final

    Bruxelles, den 20.9.2022

    COM(2022) 476 final

    2022/0293(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    om ændring af gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 om midlertidig støtte til Republikken Kroatien i henhold til forordning (EU) 2020/672 til mindskelse af risiciene for arbejdsløshed i nødsituationen som følge af covid-19-udbruddet


    BEGRUNDELSE

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Forslagets begrundelse og formål

       

    Ved Rådets forordning (EU) 2020/672 ("SURE-forordningen") fastsættes den retlige ramme for Unionens finansielle støtte til medlemsstater, der oplever eller er i alvorlig risiko for en alvorlig økonomisk forstyrrelse som følge af covid-19-udbruddet. Støtten inden for rammerne af SURE har primært til formål at finansiere arbejdsfordelingsordninger eller lignende foranstaltninger, der tager sigte på at beskytte arbejdstagere og selvstændige og dermed mindske forekomsten af arbejdsløshed og indkomsttab, samt, som supplement, med henblik på finansiering af visse sundhedsrelaterede foranstaltninger, navnlig på arbejdspladsen.

    Den 6. august 2020 anmodede Kroatien om finansiel støtte fra Unionen, og den 25. september 2020 tildelte Rådet ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 finansiel støtte til Kroatien med henblik på at supplere landets nationale indsats for at imødegå virkningerne af covid-19-udbruddet og håndtere udbruddets socioøkonomiske konsekvenser for arbejdstagere.

    Den 25. juli 2022 anmodede Kroatien på ny om finansiel støtte fra Unionen inden for rammerne af SURE-forordningen.

    I henhold til SURE-forordningens artikel 6, stk. 2, har Kommissionen hørt de kroatiske myndigheder med henblik på at kontrollere, om der er sket en pludselig og kraftig stigning i de faktiske udgifter, der er direkte forbundet med de arbejdsmarkedsforanstaltninger, Kroatien har truffet som reaktion på covid-19-pandemien. Dette vedrører navnlig de eksisterende foranstaltninger, der er omhandlet i Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348:

    a)    Den eksisterende foranstaltning, hvorunder der ydes medfinansiering af arbejdstagernes lønninger for virksomheder, der oplever et fald i indtægterne i forhold til 2019, forudsat at ansættelsesforholdet ikke bringes til ophør. For marts 2020 udgør støttebeløbet 3 250 HRK pr. fuldtidsansat, og fra april 2020 udgør det månedlige støttebeløb 4 000 HRK pr. fuldtidsansat. Støttebeløbet pr. ansat forbliver uændret i den periode, hvor foranstaltningen er aktiv, men hvilke sektorer, der er støtteberettigede, ændrer sig over tid afhængigt af de økonomiske forhold. For perioden november 2020 til juni 2021 modtager virksomheder, der efter afgørelse truffet af de nationale myndigheder er lukket ned, støtte pr. fuldtidsansat afhængigt af antallet af nedlukningsdage, men ikke over 4 000 HRK for hver måned med nedlukning. Foranstaltningen blev ophævet ved udgangen af juni 2022.

    b)    Den eksisterende foranstaltning, hvorunder der ydes støtte til en midlertidig nedsættelse af arbejdstiden 1 i perioden mellem juni 2020 og december 2022 for virksomheder, uanset i hvilken sektor, der beskæftiger 10 eller flere medarbejdere, forudsat at ansættelsesforholdet ikke bringes til ophør. Der kan ved foranstaltningen finansieres op til 2 000 HRK pr. ansat pr. måned. Det forventes, at foranstaltningen vil blive gennemført indtil udgangen af december 2022.

    Kroatien har fremsendt de nødvendige oplysninger til Kommissionen.

    Under hensyntagen til den foreliggende dokumentation foreslår Kommissionen, at Rådet vedtager en gennemførelsesafgørelse om at yde finansiel støtte til Kroatien i henhold til SURE-forordningen til støtte for ovennævnte foranstaltninger.

    Sammenhæng med de gældende regler på samme område

    Dette forslag er i fuld overensstemmelse med Rådets forordning (EU) 2020/672, i henhold til hvilken forslaget fremsættes.

    Forslaget er et supplement til et andet EU-retsinstrument, der har til formål at yde støtte til medlemsstaterne i nødsituationer, nemlig Rådets forordning (EF) nr. 2012/2002 af 11. november 2002 om oprettelse af Den Europæiske Unions Solidaritetsfond ("forordning (EF) nr. 2012/2002"). Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/461 blev vedtaget den 30. marts 2020 og indeholder ændringer til førnævnte instrument, som udvider dets anvendelsesområde til at omfatte større folkesundhedskriser og fastlægger, hvilke specifikke tiltag der er berettigede til finansiering.

    Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

    Forslaget indgår i en række foranstaltninger, der er udarbejdet som reaktion på den aktuelle covid-19-pandemi, blandt andet investeringsinitiativet som reaktion på coronavirusset, og det supplerer andre instrumenter til støtte for beskæftigelsen såsom Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI)/InvestEU. Ved i dette særlige tilfælde med covid-19-udbruddet at gøre brug af lånoptagelse og långivning til støtte for medlemsstaterne fungerer dette forslag som en ekstra sikkerhedsforanstaltning til at finansiere arbejdsfordelingsordninger og lignende foranstaltninger, der bidrager til at beskytte arbejdspladser og dermed arbejdstagere og selvstændige mod risikoen for arbejdsløshed.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Retsgrundlaget for dette instrument er Rådets forordning (EU) 2020/672.

    Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

    Forslaget fremsættes i forlængelse af en anmodning fra en medlemsstat og er et udtryk for europæisk solidaritet, idet der ydes finansiel støtte fra Unionen i form af midlertidige lån til en medlemsstat, der er berørt af covid-19-udbruddet. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning vil denne finansielle støtte midlertidigt understøtte regeringens øgede offentlige udgifter til arbejdsfordelingsordninger og lignende foranstaltninger, således at arbejdspladser og dermed arbejdstagere og selvstændige kan beskyttes mod risikoen for arbejdsløshed og tab af indkomst.

    Denne støtte vil hjælpe den berørte befolkning og bidrage til at mindske de direkte samfundsmæssige og økonomiske virkninger af den aktuelle covid-19-krise.

    Proportionalitetsprincippet

    Forslaget overholder proportionalitetsprincippet. Det går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå instrumentets mål.

    3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Høringer af interesserede parter

    På grund af det presserende behov for at udarbejde forslaget, således at Rådet kan vedtage det i tide, kunne der ikke gennemføres en høring af de berørte parter.

    Konsekvensanalyse

    På grund af forslagets hastende karakter er der ikke foretaget nogen konsekvensanalyse.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    Kommissionen bør kunne optage lån på de finansielle markeder med henblik på videreudlån til medlemsstater, der anmoder om finansiel støtte inden for rammerne af SURE-instrumentet.

    Ud over garantierne fra medlemsstaterne indeholder ordningen andre sikkerhedsforanstaltninger for at sikre dens finansielle soliditet:

    ·en stringent og konservativ tilgang til økonomisk forvaltning

    ·en sammensætning af låneporteføljen, der begrænser koncentrationsrisikoen, den årlige eksponering og en overdreven eksponering for de enkelte medlemsstater, samtidig med at der sikres tilstrækkelige ressourcer til de medlemsstater, hvor behovet er størst, samt

    ·muligheder for refinansiering af gæld.

    2022/0293 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    om ændring af gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 om midlertidig støtte til Republikken Kroatien i henhold til forordning (EU) 2020/672 til mindskelse af risiciene for arbejdsløshed i nødsituationen som følge af covid-19-udbruddet

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets forordning (EU) 2020/672 af 19. maj 2020 om oprettelse af et europæisk instrument for midlertidig støtte til mindskelse af risiciene for arbejdsløshed i en nødsituation (SURE) som følge af covid-19-udbruddet 2 , særlig artikel 6, stk. 1,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)I forlængelse af en anmodning fra Kroatien af 6. august 2020 tildelte Rådet ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 3 finansiel støtte til Kroatien i form af et lån på højst 1 020 600 000 EUR med en maksimal gennemsnitlig løbetid på 15 år og en rådighedsperiode på 18 måneder med henblik på at supplere Kroatiens nationale indsats for at imødegå virkningerne af covid-19-udbruddet og håndtere udbruddets socioøkonomiske konsekvenser for arbejdstagere.

    (2)Lånet skulle anvendes af Kroatien til at finansiere de arbejdsfordelingsordninger og lignende foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 3 i gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348.

    (3)Covid-19-udbruddet har fastlåst en væsentlig del af arbejdsstyrken i Kroatien. Dette fører fortsat til pludselige og kraftige stigninger i de offentlige udgifter i Kroatien med hensyn til de foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 3, litra a) og b), i gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348.

    (4)Covid-19-udbruddet og de ekstraordinære foranstaltninger, som Kroatien har gennemført i 2020, 2021 og 2022 for at dæmme op for dette udbrud og de socioøkonomiske og sundhedsrelaterede konsekvenser heraf, har haft dramatiske følger for de offentlige finanser. I 2020 havde Kroatien et offentligt underskud og en offentlig gæld på henholdsvis 7,3 % og 87,3 % af bruttonationalproduktet (BNP), som faldt til henholdsvis 2,9 % og 79,8 % ved udgangen af 2021. Ifølge Kommissionens forårsprognose 2022 forventes Kroatien at have et offentligt underskud og en offentlig gæld på henholdsvis 1,8 % og 73,1 % af BNP ved udgangen af 2022. Ifølge Kommissionens mellemliggende sommerprognose 2022 forventes Kroatiens BNP at stige med 3,4 % i 2022.

    (5)Den 25. juli 2022 anmodede Kroatien om yderligere finansiel støtte fra Unionen på 550 000 000 EUR med henblik på fortsat at supplere dets nationale indsats i 2020, 2021 og 2022 for at imødegå virkningerne af covid-19-udbruddet og håndtere udbruddets socioøkonomiske konsekvenser for arbejdstagere. Navnlig har Kroatien yderligere udvidet og ændret arbejdsfordelingsordninger og lignende foranstaltninger, jf. betragtning 6-7.

    (6)På grundlag af "arbejdsmarkedsloven" 4 har Kroatien indført en foranstaltning, der sikrer medfinansiering af arbejdstagernes lønninger for virksomheder, der oplever et fald i indtægterne i forhold til 2019 5 , forudsat at ansættelsesforholdet ikke bringes til ophør. For marts 2020 udgør støttebeløbet 3 250 HRK pr. fuldtidsansat, og fra april 2020 udgør det månedlige støttebeløb 4 000 HRK pr. fuldtidsansat. Støttebeløbet pr. ansat forbliver uændret i den periode, hvor foranstaltningen er aktiv, men hvilke sektorer, der er støtteberettigede, ændrer sig over tid afhængigt af de økonomiske forhold. For perioden november 2020 til juni 2021 modtager virksomheder, der efter afgørelse truffet af de nationale myndigheder er lukket ned, støtte pr. fuldtidsansat afhængigt af antallet af nedlukningsdage, men ikke over 4 000 HRK i en hel måned med nedlukning. Foranstaltningen er en forlængelse af den i artikel 3, litra a), i Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 nævnte foranstaltning, som fastsat i afgørelsen truffet af administrationsrådet for den kroatiske arbejdsformidling den 20. marts 2020, og ændret den 25. marts, 7. april, 9. april, 6. maj, 28. maj, 18. juni, 25. juni, 10. juli, 29. juli, 7. september, 22. oktober, 4. november og 4. december 2020. Den kroatiske arbejdsformidling vedtog endvidere efterfølgende ændringer i 2021 ved afgørelser af 8. januar, 21. januar, 3. marts, 15. april, 30. april, 31. maj, 23. juli, 25. august, 29. september, 15. oktober og 4. november samt i 2022 ved afgørelser af 27. januar og 31. maj 6 . Foranstaltningen blev ophævet ved udgangen af juni 2022.

    (7) På grundlag af "arbejdsmarkedsloven" har Kroatien endvidere indført en foranstaltning, der støtter en midlertidig nedsættelse af arbejdstiden 7 i perioden mellem juni 2020 og december 2022 for virksomheder, uanset i hvilken sektor, der beskæftiger 10 eller flere medarbejdere, forudsat at ansættelsesforholdet ikke bringes til ophør. Der kan ved foranstaltningen finansieres op til 2 000 HRK pr. ansat pr. måned. Foranstaltningen er en forlængelse af den i artikel 3, litra b), i Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 nævnte foranstaltning, som fastsat i afgørelsen truffet af administrationsrådet for den kroatiske arbejdsformidling den 29. juni 2020, ændret den 10. juli og 22. oktober 2020, og yderligere ændret den 8. januar 2021 og den 27. januar 2022 8 . Det forventes, at foranstaltningen vil blive gennemført indtil udgangen af december 2022.

    (8)Kroatien opfylder de i artikel 3 i forordning (EU) 2020/672 nævnte betingelser for at anmode om finansiel støtte. Kroatien har forelagt Kommissionen passende dokumentation for, at de faktiske offentlige udgifter i perioden 1. februar 2020 indtil udgangen af april 2022 er steget med 2 220 567 523 EUR som følge af de nationale foranstaltninger, der er truffet for at imødegå de socioøkonomiske virkninger af covid-19-udbruddet. Der er tale om en pludselig og kraftig stigning, fordi stigningen også er forbundet med en udvidelse eller ændring af eksisterende nationale foranstaltninger, der er direkte forbundet med arbejdsfordelingsordninger og lignende arbejdsmarkedsforanstaltninger og omfatter en betydelig del af virksomhederne og arbejdsstyrken i Kroatien. Kroatien har til hensigt at finansiere 631 536 540 EUR af det øgede udgiftsbeløb med midler fra Unionen og 18 430 983 EUR med egne midler.

    (9)Kommissionen har hørt Kroatien og bekræftet, at der er sket en pludselig og kraftig stigning i de faktiske offentlige udgifter, der er direkte forbundet med de arbejdsfordelingsordninger og lignende foranstaltninger, som er omhandlet i anmodningen af 25. juli 2022, jf. artikel 6 i forordning (EU) 2020/672.

    (10)Der bør derfor ydes finansiel støtte med henblik på at hjælpe Kroatien med at imødegå de socioøkonomiske virkninger af den alvorlige økonomiske forstyrrelse som følge af covid-19-udbruddet. Kommissionen bør træffe afgørelser vedrørende løbetid, størrelse og frigivelse af rater og trancher i et tæt samarbejde med de nationale myndigheder.

    (11)Da den i gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 angivne rådighedsperiode er udløbet, er der behov for en ny rådighedsperiode for den yderligere finansielle støtte. Rådighedsperioden for finansiel støtte, der tildeles ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348, bør forlænges med 21 måneder, og den samlede rådighedsperiode bør derfor være på 39 måneder fra den første dag efter, at gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 har fået virkning.

    (12)Kroatien og Kommissionen bør tage hensyn til denne afgørelse i den låneaftale, der er omhandlet i artikel 8, stk. 2, i forordning (EU) 2020/672.

    (13)Denne afgørelse bør ikke berøre udfaldet af eventuelle sager om forvridning af det indre marked, som anlægges, navnlig i henhold til traktatens artikel 107 og 108. Den fritager heller ikke medlemsstaterne for i henhold til traktatens artikel 108 at underrette Kommissionen om eventuel statsstøtte.

    (14)Kroatien bør regelmæssigt underrette Kommissionen om afholdelsen af de planlagte offentlige udgifter, således at Kommissionen kan vurdere, i hvilket omfang Kroatien har afholdt disse udgifter.

    (15) Afgørelsen om at yde finansiel støtte er blevet truffet under hensyntagen til Kroatiens eksisterende og forventede behov samt anmodninger om finansiel støtte i henhold til forordning (EU) 2020/672, som andre medlemsstater allerede har indgivet eller planlagt at indgive, samtidig med at principperne om ligebehandling, solidaritet, proportionalitet og gennemsigtighed anvendes —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    I gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 foretages følgende ændringer:

    1)    I artikel 2 foretages følgende ændringer:

    a) Stk. 1 affattes således:

    "1. Unionen stiller et lån på højst 1 570 600 000 EUR til rådighed for Kroatien. Lånet har en maksimal gennemsnitlig løbetid på 15 år."

    b) Stk. 2 affattes således:

    "2. Rådighedsperioden for den finansielle støtte, der ydes ved denne afgørelse, er 39 måneder fra den første dag efter, at denne afgørelse har fået virkning."

    c) Stk. 4 affattes således:

    "4. Den første rate frigives under forbehold af, at den i artikel 8, stk. 2, i forordning (EU) 2020/672 omhandlede låneaftale træder i kraft. Eventuelle efterfølgende rater frigives i overensstemmelse med vilkårene i nævnte låneaftale eller, hvor det er relevant, på betingelse af ikrafttrædelsen af et tillæg hertil eller i overensstemmelse med en ændret låneaftale indgået mellem Kroatien og Kommissionen, der erstatter den oprindelige låneaftale."

    2)    Artikel 3 affattes således:

    "Artikel 3

    Kroatien kan finansiere følgende foranstaltninger:

    a)tilskud til bevarelse af arbejdspladser i sektorer, der er berørt af covid-19, i henhold til artikel 35 og 36 i "arbejdsmarkedsloven" og som fastsat i "den kroatiske arbejdsformidlings afgørelse af 20. marts 2020" og efterfølgende ændringer ved afgørelser af 25. marts, 7. april, 9. april, 6. maj, 28. maj, 18. juni, 25. juni, 10. juli, 29. juli, 7. september, 22. oktober, 4. november og 4. december 2020. Den kroatiske arbejdsformidling vedtog endvidere efterfølgende ændringer i 2021 ved afgørelser af 8. januar, 21. januar, 3. marts, 15. april, 30. april, 31. maj, 23. juli, 25. august, 29. september, 15. oktober og 4. november og i 2022 ved afgørelser af 27. januar og 31. maj samt

    b)støtte til nedsat arbejdstid i henhold til artikel 35 og 36 i "arbejdsmarkedsloven" og i henhold til "den kroatiske arbejdsformidlings afgørelse af 29. juni 2020" og efterfølgende ændringer heraf af 10. juli og 22. oktober 2020, og yderligere ændringer af 8. januar 2021 og 27. januar 2022."

    Artikel 2

    Denne afgørelse er rettet til Republikken Kroatien.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

       På Rådets vegne

       Formand

    (1)    Nedgang i den samlede månedlige arbejdstid (dvs. for alle arbejdstagere) på mindst 10 % sammenlignet med den tilsvarende måned året før i perioden juni-december 2020. Fra januar 2021 skal nedgangen i den månedlige arbejdstid være på mindst 20 % sammenlignet med den tilsvarende måned året før.
    (2)    EUT L 159 af 20.5.2020, s. 1.
    (3)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1348 af 25. september 2020 om midlertidig støtte til Republikken Kroatien i henhold til forordning (EU) 2020/672 til mindskelse af risiciene for arbejdsløshed i nødsituationen som følge af covid-19-udbruddet (EUT L 159 af 20.5.2020, s. 1).
    (4)    Kroatiens statstidende 118/18, 32/20.
    (5)    Faldet i indtægter er 20 % i perioden marts-maj 2020, 50 % i perioden juni-december 2020, og fra januar 2021 skal der være et fald i indtægterne sammenlignet med den tilsvarende måned i 2019.
    (6)    Afgørelserne er tilgængelige på: https://www.hzz.hr/o-hzz/upravno-vijece/upravno-vijece_sjednice-2021.php  
    (7)    Nedgang i den samlede månedlige arbejdstid (dvs. for alle arbejdstagere) på mindst 10 % sammenlignet med den tilsvarende måned året før i perioden juni-december 2020. Fra januar 2021 skal nedgangen i den månedlige arbejdstid være på mindst 20 % sammenlignet med den tilsvarende måned året før.
    (8)    Afgørelserne er tilgængelige på: https://www.hzz.hr/o-hzz/upravno-vijece/upravno-vijece_sjednice-2021.php  
    Top