Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0359

    Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif

    COM/2022/359 final

    Bruxelles, den 19.7.2022

    COM(2022) 359 final

    2022/0226(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS FORORDNING

    om ændring af bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif


    BEGRUNDELSE

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Forslagets begrundelse og formål

    Formålet med vedlagte forslag til forordning er midlertidigt at suspendere de toldsatser i den fælles toldtarif, der er omhandlet i artikel 56, stk. 2, litra c), i forordning (EU) nr. 952/2013, for varer, der anvendes til fremstilling af nitrogenholdige gødningsstoffer, som i øjeblikket tariferes under underposition 2814 10 og 3102 10 i den kombinerede nomenklatur (KN).

    Den Europæiske Unions (EU's) marked for visse input til nitrogenholdige gødningsstoffer afhænger i høj grad af import fra tredjelande. I 2021 importerede EU 2,9 mio. ton ammoniak og 4,7 mio. ton urinstof til fremstilling af nitrogenholdige gødningsstoffer. Priserne på disse produkter er steget betydeligt i 2021 og er steget yderligere efter den russiske invasion af Ukraine.

    For at mindske omkostningerne for EU's gødningsproducenter og derved reducere omkostningerne for EU's landbrugere og bidrage til en passende forsyning af fødevarer, der er produceret i EU, bør de midlertidige handelsliberaliserende foranstaltninger i dette forslag iværksættes. For at øge stabiliteten i forsyningen bør det geografiske anvendelsesområde for ikkepræferenceoprindelse, der i øjeblikket er koncentreret om Rusland, endvidere udvides til også at omfatte andre lande. Told på import til EU af rå- og hjælpestoffer såsom ammoniak og urinstof udgør i realiteten en hindring for forsyningen af EU-markedet i forhold til andre verdensmarkeder, hvor der ikke findes en sådan importtold, og især i en tid med knaphed på nitrogenholdige gødningsstoffer på de internationale markeder. I betragtning af at de handlede varer i denne kategori primært er råvarer, hæmmer denne toldforskel bestræbelserne på at diversificere EU's import.

    I sin meddelelse af 23. marts 2022 til Europa-Parlamentet og Rådet om "Beskyttelse af fødevaresikkerheden og styrkelse af fødevaresystemernes modstandsdygtighed" bemærker Kommissionen desuden, at råvaremarkederne allerede inden den russiske invasion af Ukraine var præget af en betydelig prisstigning, som på landbrugsmarkederne resulterede i en kraftig stigning i energi- og gødningsomkostningerne efterfulgt af en stigning i priserne på landbrugsprodukter. Invasionen af Ukraine og de stigende råvarepriser på verdensplan har fået priserne på markederne for landbrugsprodukter til at stige yderligere og har blotlagt sårbarhederne i Unionens fødevaresystem, som delvis er afhængigt af importeret gødning. I meddelelsen understreges det, at omkostningerne i forbindelse med og tilgængeligheden af mineralske gødningsstoffer skal være en prioritet på kort sigt i afventning af omstillingen til bæredygtige gødningstyper eller -metoder. I denne periode skal gødningsindustrien i EU have adgang til den nødvendige import, herunder input til fremstilling af gødningsstoffer inden for EU.

    Af de tre vigtigste gødningsstoftyper, der anvendes af landbrugere, er nitrogenholdigt gødningsstof den, der er omfattet af toldsatserne i den fælles toldtarif for rå- og hjælpestoffer, som er afgørende for fremstillingen heraf, i modsætning til potaske og phosphor, hvor de vigtigste input allerede er omfattet af en nultoldsats i den fælles toldtarif. Nitrogenholdige gødningsstoffer er også den mest udbredte gødningsstoftype i EU og også den, hvor priserne er steget mest siden 2021. De foreslåede foranstaltninger fokuserer derfor på input til nitrogenholdige gødningsstoffer.

    Sammenhæng med de gældende regler på samme område

    De tredjelande, som i øjeblikket nyder godt af toldfri præferenceadgang til EU-markedet i henhold til frihandelsaftaler, er de vigtigste leverandører af disse varer til EU-markedet. Ikke desto mindre importerer EU en stor mængde input til nitrogenholdige gødningsstoffer med oprindelse i lande, der er omfattet af den fælles toldtarif, med toldsatser på mellem 5,5 og 6,5 %. For at øge stabiliteten i forsyningen bør det geografiske anvendelsesområde for leverandørlande midlertidigt udvides ud over dem, der nyder godt af en frihandelsaftale, da udbuddet i øjeblikket er koncentreret om et relativt lille antal præferenceleverandører. Til forskel fra adgang via præferencehandelsaftaler er de foreslåede foranstaltninger til toldsuspension i henhold til dette forslag imidlertid midlertidige.

    Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

    De handelsliberaliserende foranstaltninger, der er indeholdt i dette forslag, har til formål at sikre, at den midlertidige suspension af Unionens fælles toldtarif gennemføres inden for rammerne af principperne og målene for Unionens optræden udadtil, jf. artikel 21 i TEU, og at der er sammenhæng mellem de forskellige områder inden for Unionens optræden udadtil og mellem dens optræden udadtil og politik på andre områder. Produkter med oprindelse i Rusland og Belarus bør derfor udelukkes fra toldnedsættelsen i overensstemmelse med de restriktive foranstaltninger, som Unionen har truffet over for disse lande efter Ruslands aggression mod Ukraine.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Retsgrundlaget for denne forordning er artikel 31 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

    Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

    Nærhedsprincippet finder ikke anvendelse, eftersom forslaget falder ind under Unionens enekompetence.

    Proportionalitetsprincippet

    Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, da det afvejer de økonomiske aktørers kommercielle interesser mod hinanden (producenter af nitrogenholdige gødningsstoffer og forbrugere). Ifølge forslaget suspenderes toldsatserne i den fælles toldtarif kun for de toldpositioner for input til gødningsstoffer, hvor EU's afhængighed af import er størst, og hvor prisstigningerne har været mest ekstreme. Desuden vil suspensionen kun gælde i en midlertidig periode. Suspensionen begrænser ikke nogens grundlæggende rettigheder; den fjerner tværtimod midlertidigt en forpligtelse til at betale told.

    Valg af retsakt

    Forslaget er i overensstemmelse med artikel 207, stk. 2, i TEUF, som omhandler fælles handelspolitiske foranstaltninger. I henhold til artikel 31 i TEUF fastsætter Rådet, der træffer afgørelse med kvalificeret flertal, toldsatserne i den fælles toldtarif på grundlag af et forslag fra Kommissionen.

    3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

    Ikke relevant.

    Høringer af interesserede parter

    Ikke relevant.

    Indhentning og brug af ekspertbistand

    Ikke relevant.

    Konsekvensanalyse

    I betragtning af den betydelige og pludselige prisstigning på input fra fremstillingen af nitrogenholdige gødningsstoffer, som forværres af den nødsituation, som Rusland, der er den næststørste leverandør af nitrogenholdige gødningsstoffer til EU, har forårsaget på markedet for gødningsstoffer med sin invasion af Ukraine, er det vigtigt, at forordningen træder i kraft så hurtigt som muligt for at fremme diversificeringen af forsyningen af de input, der er nødvendige for fremstillingen af gødning, og en reduktion af fremstillingsomkostningerne forud for den kommende plante-/såsæson i efteråret 2022. Der er derfor ikke foretaget en konsekvensanalyse af den pågældende foranstaltning. Det forventes imidlertid, at den foreslåede foranstaltning ændrer profilen for leverandører af input til nitrogenholdige gødningsstoffer til EU og bidrager til diversificering væk fra Rusland.

    Målrettet regulering og forenkling

    Foranstaltningen øger ikke den administrative byrde for virksomhederne.

    Grundlæggende rettigheder

    Ikke relevant.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    Forslaget har ingen finansielle virkninger for udgifterne, men har finansielle virkninger for indtægterne. Ikkeopkrævet told svarende til suspensionen vil beløbe sig til ca. 15 mio. EUR pr. år, når foranstaltningen anvendes et helt år. Foranstaltningens varighed er på lidt over to år indtil udgangen af 2024.

    De negative virkninger for de traditionelle egne indtægter på budgettet er 11,25 mio. EUR (dvs. 75 % af det samlede beløb). I finansieringsoversigten gøres der nærmere rede for de budgetmæssige virkninger af forslaget.

    Tabet af traditionelle egne indtægter vil blive opvejet af medlemsstaternes bidrag på basis af bruttonationalindkomsten (BNI).

    5.ANDRE FORHOLD

    Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

    Onlinerapportering om udviklingen i EU's import af input til nitrogenholdige gødningsstoffer er tilgængelig på Europa-Kommissionens (Eurostats) websteder om dette emne.

    Forklarende dokumenter (for direktiver)

    Ikke relevant.

    Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

    I lyset af den ekstraordinære situation på EU-markedet for gødning har foranstaltningen til formål at øge handelsstrømmene og fremme diversificering i forbindelse med import af input til fremstilling af nitrogenholdige gødningsstoffer ved midlertidigt at suspendere importtolden på disse produkter.

    2022/0226 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS FORORDNING

    om ændring af bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 31, og

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Den Europæiske Unions (EU's) marked for visse input til nitrogenholdige gødningsstoffer afhænger i høj grad af import fra tredjelande. I 2021 importerede EU 2,9 mio. ton ammoniak og 4,7 mio. ton urinstof til fremstilling af nitrogenholdige gødningsstoffer. Priserne på disse produkter er steget betydeligt i 2021 og er steget yderligere i indeværende år.

    (2)I øjeblikket importeres en betydelig del af disse input til nitrogenholdige gødningsstoffer til Unionen fra tredjelande, der nyder godt af præferenceadgang til EU-markedet, og importen er derfor toldfri. Ikke desto mindre importerer EU en stor mængde input til nitrogenholdige gødningsstoffer med oprindelse i lande, der er omfattet af den fælles toldtarif, med toldsatser på mellem 5,5 og 6,5 %.

    (3)I sin meddelelse af 23. marts 2022 til Europa-Parlamentet og Rådet om "Beskyttelse af fødevaresikkerheden og styrkelse af fødevaresystemernes modstandsdygtighed" bemærker Kommissionen, at råvaremarkederne allerede inden den russiske invasion af Ukraine var præget af en betydelig prisstigning, som på landbrugsmarkederne resulterede i en kraftig stigning i energi- og gødningsomkostningerne efterfulgt af en stigning i landbrugspriserne. Kommissionen bemærker, at invasionen af Ukraine og de stigende råvarepriser på verdensplan har fået priserne på markederne for landbrugsprodukter til at stige yderligere og har blotlagt sårbarhederne i Unionens fødevaresystem, som delvis er afhængigt af importeret gødning. Dette resulterer i højere omkostninger for producenterne og påvirker fødevarepriserne, hvilket vækker bekymring med hensyn til forbrugernes købekraft og EU-landbrugernes indkomster.

    (4)I meddelelsen understreges det, at omkostningerne i forbindelse med og tilgængeligheden af mineralske gødningsstoffer skal være en prioritet på kort sigt i afventning af omstillingen til bæredygtige gødningstyper eller -metoder. I denne periode skal gødningsindustrien i EU have adgang til den nødvendige import, herunder input til fremstilling af gødningsstoffer inden for EU. I meddelelsen understreges det også, at gødningspriserne og forsyningen til landbrugerne vil blive overvåget for at sikre, at udsigterne for EU-høsten ikke bringes i fare.

    (5)I lyset af ovenstående bør der træffes foranstaltninger til at reducere de omkostninger, som EU's gødningsproducenter står over for, når de importerer input, der er nødvendige for fremstillingen af nitrogenholdige gødningsstoffer.

    (6)I en tid med knaphed på nitrogenholdige gødningsstoffer på de internationale markeder udgør told på import til EU af rå- og hjælpestoffer såsom ammoniak og urinstof desuden en hindring for forsyningen af EU-markedet i forhold til andre verdensmarkeder, hvor der ikke findes en sådan importtold. Denne toldforskel hæmmer også bestræbelserne på at diversificere EU's import.

    (7)De toldsatser i den fælles toldtarif, der er omhandlet i artikel 56, stk. 2, litra c), i forordning (EU) nr. 952/2013, bør derfor midlertidigt suspenderes for visse input til nitrogenholdige gødningsstoffer. Den midlertidige foranstaltning finder anvendelse i den periode, hvor prisforstyrrelserne på markederne for energi og nitrogenholdige gødningsstoffer forventes at vare ved, og som forventes at vare indtil udgangen af 2024.

    (8)Samtidig skal Unionen i henhold til artikel 21, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union påse, at der er sammenhæng mellem de forskellige områder inden for dens optræden udadtil og mellem dens optræden udadtil og politik på andre områder.

    (9)Forbindelserne mellem Unionen og Den Russiske Føderation har udviklet sig meget negativt i de seneste år, og situationen er især blevet forværret i de seneste måneder på grund af Den Russiske Føderations tilsidesættelse af folkeretten og navnlig dens uprovokerede og uberettigede invasion af Ukraine.

    (10)Siden juli 2014 har Unionen gradvist indført restriktive foranstaltninger over for Den Russiske Føderation. I sine konklusioner af 24. februar 2022 erklærede Det Europæiske Råd, at Rusland med sin uprovokerede og uberettigede militære aggression mod Ukraine groft overtræder folkeretten og FN-pagtens principper og underminerer europæisk og global sikkerhed og stabilitet.

    (11)Som det seneste vedtog Rådet den 3. juni 2022 en sjette pakke af sanktioner 1 over for Den Russiske Føderation på grund af landets fortsatte angrebskrig mod Ukraine og de rapporterede grusomheder begået af de russiske væbnede styrker i Ukraine.

    (12)Selv om Den Russiske Føderation er medlem af Verdenshandelsorganisationen, er Unionen i medfør af de undtagelser, der gælder i henhold til overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen, særlig artikel XXI i GATT 1994, desuden fritaget for forpligtelsen til at indrømme varer importeret fra Den Russiske Føderation de fordele, der indrømmes samme varer importeret fra andre lande (mestbegunstigelsesbehandling).

    (13)Det bør derfor ikke tillades, at import fra Den Russiske Føderation indrømmes toldfritagelse og mestbegunstigelsesbehandling for så vidt angår de produkter, der er omfattet af denne forordning.

    (14)Situationen mellem Unionen og Belarus er også blevet forværret i de seneste år på grund af regimets tilsidesættelse af folkeretten, de grundlæggende frihedsrettigheder og menneskerettighederne. Belarus har desuden støttet den russiske militære aggression mod Ukraine lige fra begyndelsen, bl.a. ved at tillade Rusland at affyre ballistiske missiler fra belarusisk territorium, muliggøre transport af russisk militærpersonel og tunge våben, kampvogne og militære transportvogne, give russiske militærfly mulighed for at flyve gennem belarusisk luftrum til Ukraine, sikre optankningssteder og opbevare russiske våben og militært udstyr i Belarus.

    (15)Siden oktober 2020 har Unionen gradvist indført restriktive foranstaltninger over for Belarus. Den 2. december 2021 vedtog Rådet en femte pakke af sanktioner på grund af fortsatte krænkelser af menneskerettighederne og instrumentalisering af migranter. Yderligere pakker af sanktioner blev vedtaget den 24. februar, 2. marts, 9. marts og 3. juni 2022 i lyset af Belarus' involvering i den uberettigede og uprovokerede russiske militære aggression mod Ukraine. Desuden er Belarus ikke medlem af Verdenshandelsorganisationen. Unionen er derfor ikke forpligtet til i medfør af overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen at indrømme produkter fra Belarus mestbegunstigelsesbehandling. Desuden tillader handelsaftaler foranstaltninger, der er berettigede på grundlag af gældende undtagelsesklausuler, navnlig sikkerhedsundtagelser, som allerede påpeget.

    (16)I lyset af ovenstående er det hensigtsmæssigt og tilladt at udelukke Rusland og Belarus fra anvendelsesområdet for de autonome toldsuspensioner, der er fastsat i denne forordning, ifølge de almindelige bestemmelser vedrørende toldsatserne i bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif, særlig afsnit 1, del B, punkt 1.

    (17)Import af input til nitrogenholdige gødningsstoffer med oprindelse i Rusland og Belarus bør derfor ikke være omfattet af toldsuspensionen. Importen af de produkter, der er omfattet af denne forordning, fra Rusland og Belarus bør i stedet fortsat pålægges den importtold, som de allerede forinden var pålagt —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    1.    I bilag 1 til forordning (EØF) nr. 2658/87 affattes teksten til KN-kode 2814 10 00 i kolonne 3 således:

    "5,5 (*)

    _________________

    (*) Toldsatsen er autonomt suspenderet indtil den 31. december 2024, undtagen for Rusland og Belarus, hvor satsen på 5,5 % anvendes, jf. Rådets forordning 2022/XXXX [nummeret på denne forordning]."

    2.    I bilag 1 til forordning (EØF) nr. 2658/87 affattes teksten til KN-kode 3102 10 10 og 3102 10 90 i kolonne 3 således:

    "6,5 (*)

    _________________

    (*) Toldsatsen er autonomt suspenderet indtil den 31. december 2024, undtagen for Rusland og Belarus, hvor satsen på 6,5 % anvendes, jf. Rådets forordning 2022/XXXX [nummeret på denne forordning]."

    Artikel 2

    Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes indtil den 31. december 2024.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

       På Rådets vegne

       […]
       Formand

    FINANSIERINGSOVERSIGT

    FORSLAGETS BETEGNELSE

    Forslag til Rådets forordning om ændring af bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif

    BUDGETPOSTER

    Kapitel og artikel: kapitel 12, artikel 120

    Budgetteret beløb for 2022: 17 912 606 159

    FINANSIELLE VIRKNINGER

       Forslaget har ingen finansielle virkninger

    X    Forslaget har ingen finansielle virkninger for udgifterne, men har finansielle virkninger for de traditionelle egne indtægter af følgende grunde:

    I 2021 beløb den samlede værdi af importen under KN-kode 2814 10 00 sig til 1,3 mia. EUR. Den bundne toldsats for KN-koden er 5,5 %. Størstedelen af denne import (68 %) var toldfri som følge af gennemførelsen af frihandelsaftaler. Yderligere 29 % var import fra Rusland, som ikke vil blive omfattet af toldnedsættelser. Den ikkeopkrævede told anslås derfor til 2,1 mio. EUR (1,3 mia. EUR x en importandel på 3 % x 5,5 %) pr. år.

    I 2021 beløb den samlede værdi af importen under KN-kode 3102 10 10 og 3102 10 90 sig til 1,8 mia. EUR. Den bundne toldsats for KN-koderne er 6,5 %. Størstedelen af denne import (65 %) var toldfri som følge af gennemførelsen af frihandelsaftaler. Yderligere 24 % var import fra Rusland og Belarus, som ikke vil blive omfattet af toldnedsættelser. Den ikkeopkrævede told anslås derfor til 12,9 mio. EUR (1,8 mia. EUR x en importandel på 11 % x 6,5 %) pr. år.

    På grundlag af ovenstående kan indtægtstabet for EU-budgettet som følge af denne forordning anslås til 11,25 mio. EUR om året [(12,9 mio. EUR + 2,1 mio. EUR = 15 mio. EUR brutto, inkl. opkrævningsomkostninger) x 0,75].

    For 2022 kan tabet af traditionelle egne indtægter for EU-budgettet anslås til en tredjedel af ovennævnte beløb, dvs. 3,8 mio. EUR.

    Tabet af traditionelle egne indtægter vil blive opvejet af medlemsstaternes bidrag på basis af bruttonationalindkomsten (BNI).

    (1)    www.sanctionsmap.eu
    Top